Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Koniec stycznia, jeszcze 2,3 tygodnie i wysieję trochę nasionek. Dni coraz dłuższe, temperatura coraz wyższa, z ziemi zaczynają cebulowe wyłazić :| Obeszłam ogród pomimo że wiatr skutecznie wpychał mnie z powrotem do domu. Wypatrzyłam pierwsze nosy hiacyntów i obrazki włoskie zaczynają się pokazywać.

Obrazek Obrazek

Tak wygląda pąk ciemiernika fioletowego co to chyba podgniwa (?) o którym pisałam wcześniej Obrazek

Obrazek

A tak pączusie białego :tan

Obrazek

Z dobrych wieści to chyba przezimuje (oczywiście jak siarczyste mrozy nie wrócą ) ostnica :heja

Obrazek

A ja w tęsknocie za wiosną, zapraszam ją do domu :wink:

Obrazek
---------------------
Iwonko, daliom nie mogłam się oprzeć, choć w zeszłym sezonie mi nie szły ;:185 Ale nawet gdybym miała je za roczne potraktować, to będę próbować ;:108
Dorotko, ja się z sianiem wstrzymuję właśnie z powodu wyciągania się siewek. Choć nie powiem łapki mnie świerzbią.
Malvinko, słyszałam że w OBI też już cebulowe się pokazują ;:183 Ja jak jestem na zakupach i widzę takie cacuszka, to nigdy nie mogę się oprzeć. A że cena skutecznie mnie zachęciła, to jak kupię za każdym razem kilka, to nawet tego nie odczuwam :heja
Ewelinko, jak Ci wszystkiego do lutego nie wykupią, to może akurat na przeceny się już załapiesz ;:oj Nie wiem kiedy takowe się zaczynają, ale ja zawsze wtedy i tak jeszcze coś dobieram ;:172
Sabinko, czy mają w Lidlu dalie... nie wiem Obrazek Wydaje mi się że akurat u nich nie widziałam. Ale oferta w zeszłym roku była na jesień spora, więc może i wiosenna będzie niczego sobie. Trzeba polować. Wczoraj była w LM, tam wiosenna cisza. Nawet doniczek na rozsady nie dostałam ;:202
Lucynko, ja takie zakupy robię 'przy okazji' i nie odczuwam wtedy wcale tych wydatków. Takie parę złotych raz na jakiś czas mniej odczuwalne niż parę dyszek czy nawet setek jednorazowo Obrazek
Elka, a ja ten szał zakupów roślin wiosennych uwielbiam :tan Jak pisałam dziewczynom powyżej, kupuję kilka częściej niz dużo a jednorazowo i wtedy nie odczuwam tak tego po kieszeni.
Aguś, dalie w cenie niecałe 3 zł spokojnie można potraktować jako jednoroczne. Też z takiego założenia wyszłam i dlatego w tym roku dalie zagoszczą i u mnie. Kupuj kochana kupuj, będziemy podglądać razem jak im u nas będzie ;:333
Anitko, jak pisałam wyżej do Agnieszki, dalie można po prostu potraktować jako jednoroczne i już ;:204
Kasiu, życzę udanego polowania na zakupach, radocha co niemiara :heja
Aneczko, nic straconego, na pewno i w OBI i w Ciasto się cudeńka pokażą ;:108 A czy Ty u siebie masz jakieś dalie, bo chyba mi coś umknęło ;:131
Soniu, czyżby w różnych regionach różnie towarowali A? Zapewne niedługo i u Was się pokażą regały z dobrodziejstwami. Ja tam lubię szperać w nich jak najszybciej, wybieram sobie wtedy najlepsze, najdorodniejsze kłącza i cebule ;:183 Nie widzę wciąż Twojego nowego wątku, więc pochwal no się tu u mnie co za nasionka kupiłaś?
Kasiu-vimen, w LM tez jeszcze nie widziałam cebul i kłączy, a w moim to nawet wielodoniczek do wysiewów nie mieli Obrazek

Kochani miłej niedzieli Wam życzę. U mnie słonecznie ;:3 choć dmie strasznie Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na moje z pąkiem wszystko dobrze :roll:
A ta ostnica to fajnie wygląda,przezimuje na pewno ;:108
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Ha, ha Zuziu to ja tez z Auchan nie wyszłam z pustymi rękami, a w sumie miała byc u mnie tylko spożywka,a tu takie zasieki regałowe się do mnie usmiechały.
Nie miałam za wiele czasu ale niewykluczone, że jeszcze podjadę do Auchan ;:65

Lilie uwielbiam, dają taki cudowny zapach w ogrodzie, u mnie szczególnie po południu wyczuwalny.
W domu b. rzadko mam w wazonie lilie, oj kręci w nosie od nich na małych przestrzeniach ;:173

Hiacynty widzę pną się w górę , czyli idzie wiosna ! ;:3 ;:138
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza ja tez nie kupuję od razu dużo,po troszkę,ale często ;:333 Przynajmniej tak się okłamuję ;:303
Latem nie kupuje żadnych roślin,ale wiosną nie idzie przejść obojętnie koło kwitnących kwiatków ;:14
Ciekawe jak wygląda moja stipa? twoja wcale zimy nie odczuła ;:215
U mnie wieje strasznie od wczoraj ;:47
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ale pięknie przezimowała Ci ostnica. ;:oj

Ja na razie wysiałam powojniki i parzydło. Zobaczymy co z tego wyjdzie. ;:224
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

W Auchanie byłam kilka dni temu i na szczęście jeszcze takiej bogatej oferty nie mieli. Wzięłam tylko kilka torebek z nasionami. Wczoraj za to w Castoramie też już wydłubałam to i owo...I tak, co market, to ja z jakimiś nasionami wracam :;230 Uzbierała się już niezła kolekcja. Tylko gdzie ja to wszystko wcisnę? Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Nie jest dobrze, skoro wiosenne cebulowe już noski na świat wychylają.
Jeszcze może przymrozić.
Nie wiem, jak tam u mnie na działce, bo i błoto, i wiatr, i deszcz jakoś mnie odrzucają od wizyty.
Trudno. Co będzie, to będzie. ;:224
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Zuza ja podobnie jak Ty robię z zakupami.. powoli i po kilka szt przy okazji domowych zakupów.. nie odczuwa tego portfel, ani oko eM nie lustruje zbytnio :uszy
Moje wiosenne cebulowe jeszcze grzecznie siedzą w ziemi, a jeden z białych ciemierników ma takie czarnawe pąki jak u Ciebie.. też mi się wydaje, że kwiatkami mnie nie uraczy ;:219
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Zuza ....widzę że Ty też już przebierasz ;:65 niecierpliwie nózkami ,ja nie wiem ,może to jakaś epidemia na forum panuje .Martwię się coby i mnie nie dopadło ;:185 .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elusia723
100p
100p
Od: 14 kwie 2015, o 15:18

Post »

W Biedrze są pojedyncze nasionka - ;:138
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Zuza, cieplej się zrobiło i od razu wyczułam u ciebie zapach wiosny :wit Zakupy zaczęłaś już konkretne. Bardzo lubię dalie ale też nie mam ich jak przechowywać. Lili zgromadziłaś też już ciekawą kolekcję. Ja zawsze kupowałam w Lilypolu i zawsze odmiany były zgodne.
Ja nie zamówiłam ani jednej róży, ani jednej lilii, .....no aż dziwne...
Za to zamówiłam trochę nasion przez internet - bez oszukiwania się na pojedyncze torebki ;:306 między innymi łubin, ożankę czy cleome.
Ciekawa jestem co z tymi twoimi ciemiernikami się okaże. Trzymam kciuki. W weekend muszę zajrzeć do swoich. Żeby tak już było jasno, jak wracam z pracy. Życie nabrałoby sensu ;:224
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza budzące się rośliny, to optymistyczny znak, ;:108 ale jakoś chyba za wcześnie. U mnie też część tulipanów na wierzchu. Ostnica ładnie się trzyma, ;:215 u mnie młode siewki w większości brązowe. ;:131
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jak ja czekałam na takie zdjęcia. :D Ten jeden ciemiernik to faktycznie coś Ci chyba numer zrobił i się rozchorował. Ale drugi wynagrodzi ;-)
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Awatar użytkownika
elusia723
100p
100p
Od: 14 kwie 2015, o 15:18

Post »

Ostnica mnie zachwyciła - już notuję na listę zakupową - przepiękna :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No Zuzka zdjęcia wyglądają dziwnie znajomo. ;:224 Widzę podobieństwo. :lol:
Dalie sadziłam co roku. W tym ich nie będzie. Nie mam dla nich miejsca. :oops:
Jedynie co, to poluję na ciemne, fioletowe mieczyki. I już dopadłam takowe w Obi ale niestety cebule miały tak drobne, że nie wzięłam. :oops:
Ostnicy szczerze zazdroszczę ale nie tak, by Ci miała paść przeze mnie. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”