Ogrodnicy amatorzy uzyskują piwonie krzewiaste głównie z nasion, choć nie wszystkie kiełkują. Zbiera się je w sierpniu-wrześniu i przechowuje zimą w wilgotnym piasku w temp. 1-5°C (okrywy można delikatnie naciąć ) . Wiosną wysiewa się je na rozsadniku. Najpierw wyrastają korzenie, a dopiero po roku pędy. Siewki wysokości 2 cm przesadzamy do doniczek i dołujemy w ogrodzie, a po 3-4 latach sadzimy na miejsce stałe. Uzyskane z nasion krzewy kwitną po 5-7 latach i zwykle różnią się wyglądem od rośliny matecznej.
Moje oczko w głowie cz. 7
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje oczko w głowie cz. 7
Dzisiaj wysiałam piwonie drzewiastą
i będę uczyć się cierpliwości i czekać
Ogrodnicy amatorzy uzyskują piwonie krzewiaste głównie z nasion, choć nie wszystkie kiełkują. Zbiera się je w sierpniu-wrześniu i przechowuje zimą w wilgotnym piasku w temp. 1-5°C (okrywy można delikatnie naciąć ) . Wiosną wysiewa się je na rozsadniku. Najpierw wyrastają korzenie, a dopiero po roku pędy. Siewki wysokości 2 cm przesadzamy do doniczek i dołujemy w ogrodzie, a po 3-4 latach sadzimy na miejsce stałe. Uzyskane z nasion krzewy kwitną po 5-7 latach i zwykle różnią się wyglądem od rośliny matecznej.
- Darmokot

- Od: 10 lis 2012, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tereniu musisz mieć naprawdę anielską cierpliwość, mnie już by kilka razy przekręciło...7 lat czekać na kwitnienie, toż to prawie jak tulipanowiec 
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Tereniu
Czas tak szybko biegnie ,że nim sie obejrzymy A Terania wstawi zdjęcia kwitnącej piwonii
Uściski zostawiam
Czas tak szybko biegnie ,że nim sie obejrzymy A Terania wstawi zdjęcia kwitnącej piwonii
Uściski zostawiam
Pozdrawiam Alicja
Tereniu też mam nasionka piwonii drzewiastej, więc będziemy razem czekac na efekty 
- TerDob

Witaj Michał
Jeszcze nie mam ale pracuję nad cierpliwością
Widziałam u Edytki bardzo duże Tulipanowce mające około 100 lat - pięknie kwitły
ale jakoś mnie nie powaliły na kolana - mogłabym mieć ale nie muszę . A piwonie ostatnio pokochałam
i chyba muszę ich mieć więcej .
Alu witaj
Masz rację czas szybko mija
jeszcze chwilka i będę się cieszy kwieciem
Troszkę mnie zmogło a tu taka piękna pogoda
Bardzo dziękuję i
posyłam .
Kasiu to wysiewaj bo im wcześniej tym lepiej - powinno się zaraz po zebraniu wysiać
Będziemy się dopingowały wzajemnie , wspierały i zdawały relacje
Pozdrawiam
Widziałam u Edytki bardzo duże Tulipanowce mające około 100 lat - pięknie kwitły
Alu witaj
Masz rację czas szybko mija
Troszkę mnie zmogło a tu taka piękna pogoda
Bardzo dziękuję i
Kasiu to wysiewaj bo im wcześniej tym lepiej - powinno się zaraz po zebraniu wysiać
Będziemy się dopingowały wzajemnie , wspierały i zdawały relacje
Pozdrawiam
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Tereniu, jakoś i mnie dopadło sianie. dziś posiałam pigwę, złotokap i zastanawiałam się nad piwonią drzewiastą. Chyba pójdę za Twoim przykładem i też wysieję.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tereniu anielska cierpliwość to jedno, ale Ty tyle wysiewasz i nie pogubisz się. Ja rok temu wysiałam nasiona piwonii drzewiastej do ziemi, bo tak mi ofiarodawczyni kazała i....zapomniałam gdzie więc nawet jak coś z tego wyszło to już pewnie przekopane albo w tym miejscu co innego posadzone
Jak sieję na wiosnę wszystko opisuję, ale jak sadzę to już różnie bywa i potem pytam się na FO co mi tu wyrosło
Dobrej niedzieli Ci życzę!
Dobrej niedzieli Ci życzę!
- TerDob

Witaj Danusiu
Ja dzisiaj nie byłam na działce i nic nie siałam
ale wykorzystałam czas i przejrzałam , spisałam nasionka które mam do wysiania - te które trzeba teraz wysiać odłożyłam i przy najbliższej wizycie na działce zasieję
Danusiu siej
będziemy się wspierać , będzie nas więcej czekających
Przypomniałaś mi - miałam gdzieś nasionka pigwy , czyli jeszcze nie wszystkie przejrzałam
też chciałam wysiać .
Marysiu właśnie się gubię z tymi wysiewami albo gubią mnie pisaki które na słońcu , deszczu się zmywają i na wiosnę nie ma śladu
Z piwonią będziesz miała niespodziankę jak pewnego razu Ci zakwitnie
Ja wszystko teraz jesienią wysiewam w doniczki - bo na wiosnę jak nic nie wzejdzie to szkoda miejsca a tak to doniczka może stać gdzieś na boku i czekać nawet latami
Dziękuję Ci bardzo i wzajemnie
Danusiu siej
Przypomniałaś mi - miałam gdzieś nasionka pigwy , czyli jeszcze nie wszystkie przejrzałam
Marysiu właśnie się gubię z tymi wysiewami albo gubią mnie pisaki które na słońcu , deszczu się zmywają i na wiosnę nie ma śladu
Z piwonią będziesz miała niespodziankę jak pewnego razu Ci zakwitnie
Ja wszystko teraz jesienią wysiewam w doniczki - bo na wiosnę jak nic nie wzejdzie to szkoda miejsca a tak to doniczka może stać gdzieś na boku i czekać nawet latami
Dziękuję Ci bardzo i wzajemnie
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Tereniu wysiałam nasiona pigwy, bo chciała bym spróbować szczepienia. Chciał bym mieć niskie drzewa owocowe. obaczymy ile uda się wyhodować.
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Tereniu, to i ja zebrałam wczoraj nasiona złotokapu. Nasiona pigwy mam, bo jak robiłam nalewkę, to powybierałam. Jeszcze pójdę urwać nasiona catalpy. I wszystko jutro wysieję. A co tam.
Tylko nasion piwonii nie mam niestety.
A jakby ktoś chciał nasiona, to zapraszam do mnie do ogrodowego.
A jakby ktoś chciał nasiona, to zapraszam do mnie do ogrodowego.
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tereniu włąśnie mi się przypomniało ,ze taka rozgwiazdę co Ci wysłałam jako NN to chyba piwonia krzaczasta różowa 
- TerDob

Danusiu to życzę powodzenia
Może i ja swoje znajdę to posieję
Witaj Dorotko
Tobie też życzę powodzenia w wysiewach
Teraz sobie przypomniałam że miałam od Ciebie nasionka pigwy z akcji wymiany nasion - miałam napisać do ciebie czy to nasionka pigwy czy pigwowca bo pigwowce mam . A teraz nie wiem gdzie je posiałam
Złotokap i Katalpę mam więc nie będę wysiewać a nasionka piwonii drzewiastej dostałam od Karolinki jako nn. - szukałam i znalazłam że to nasiona piwonii z czego się bardzo ucieszyłam
Karolinko właśnie miałam Ci napisać że to nasionka piwonii drzewiastej
Bardzo Ci dziękuję
Witaj Dorotko
Teraz sobie przypomniałam że miałam od Ciebie nasionka pigwy z akcji wymiany nasion - miałam napisać do ciebie czy to nasionka pigwy czy pigwowca bo pigwowce mam . A teraz nie wiem gdzie je posiałam
Złotokap i Katalpę mam więc nie będę wysiewać a nasionka piwonii drzewiastej dostałam od Karolinki jako nn. - szukałam i znalazłam że to nasiona piwonii z czego się bardzo ucieszyłam
Karolinko właśnie miałam Ci napisać że to nasionka piwonii drzewiastej
Bardzo Ci dziękuję
- beacia0088

- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tereniu ty już zaczęłaś wysiewy a ja nawet jeszcze nie mam zakupionych żadnych nasion.Co prawda mam kilka z zeszłego roku,ale chyba nic tam oprócz rącznika nie mam co bym chciał wysiać.Chyba muszę coś w końcu kupić i zacząć powoli wysiewać po Świętach.Tylko obiecałam sobie kupić te rozsadniki z małymi otworami i jakoś nigdy mi nie po drodze bo w te duże to nie dość ,że dużo ziemi to i mniej tych dziurek.Teraz to nie będę szaleć ,posieję te co w zeszłym roku takie jak cynie,aksamitki,lewkonie,zatrwian,groszek pachnący,fasolę ozdobną ,może kobee i pewnie coś mi jeszcze wpadnie w między czasie to kto wie,chyba sobie nie odmówię .Mam nadzieję,że malwy i łubin mi zakwitnie i reszta tych co posiałam na ten rok w lutym .Trzymam kciuki za powodzenie w wysiewach