Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

Elwi pisze: Aniu-Aneczka1979 nie chcę nic sugerować, ale wiesz: "z kim przestajesz, takim się stajesz". Tylko patrzeć, jak dopadnie Cię nasza różana choroba ;:306 I co więcej: "będzie Pani zadowolona" :;230
Żeby Cię skuteczniej kusić, napisz jaki jest Twój ulubiony kolor ;:183
No rzesz kurna jasnowidz jesteś!!! ;:oj ;:oj ;:oj Skąd wiedziałaś?! (Tego posta napisałaś w połowie czerwca!) ;:oj ;:oj ;:oj

...Przeglądam jeszcze raz Twój wątek, teraz, będąc bardziej świadomą i bardziej doceniającą niekwestionowaną urodę róż... Na dobre mi to nie idzie... czuję po kościach... :twisted: Zakochałam się w Aphrodite i gorączkowo obmyślam, czy by jej nie domówić, choć zamówienie różane już opłacone... :oops: No i te dwie ślicznotki poniżej też nęcą. Heidi na razie będę podziwiać u innych, bo naczytałam się o niej, że chorowita panna. :oops: A Abrahama strasznie zachwalała mi znów Sabinka -Nifredil. ;:131
No i Williama też bym chciała... ;:131 O rzesz kurka... chyba "wdepłam"...
Elwi pisze: Specjalnie dla Grażynki-Kogry zapączkowane pędy Heidi Klum
Obrazek

Abraham Darby zaczyna dopiero pokazywać na co go stać. Zobaczcie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja jeszcze nie doszłam do etapu pustaczków. Ciekawa jestem, czy kiedyś mi się spodobają. Ale jak będziecie tak cierpliwie i konsekwentnie wstawiać ich zdjęcia, to zdaje się, że ulegnę. Tylko kosztem czego :?: Oto jest pytanie.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu,
A twoja Ballerina?
Elwi,
Te niekończące się dylematy odnośnie róż... Wszystko zależy od jakości sadzonki, miejsca, naszej gleby, ilości wody i papu... E tam... nie na moje nerwy :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi czy Ty aby przypadkiem nas lekko nie zaniedbujesz? ;:224
Rozumiem, że wiosna pcha się rękoma i nogami i Ty pewnie 40 dołów kopiesz ale weź no się zlituj. ;:131 Może jeszcze jakieś ślicznoty do peletonu dorzucisz? ;:224
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Podążam z linką ratunkową żeby wyciągnąć z dołka w razie przysypania ;:303 Ja aż tak głębokich dołków nie kopię....żeby w nie wpaść ;:214
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

:wit
Biegną do koleżanki z pytaniem dostałam w gratisku róże Coral Palace i brak koncepcji na na sadzenie
Stąd pytanko jak się owa dama sprawuje u ciebie myślę ją ulokować na razie w donicy Elwi jaką ma ona u ciebie wysokość i jak ci się sprawuje
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Szkoda, że Elwi znowu się gdzieś zaszyła. Goście przychodzą i odchodzą. Czas zdać koleżankom sprawozdanie z wiosennych porządków ;:65 Muszę Ciebie stanowczo przywołać do porządku ;:124
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Elwi gdzieś lata po ogrodach a swój olewa..... ;:306
Elwiś pokaż nam co tam u Ciebie w ogrodzie się pokazało.
Bo że wiosna do Ciebie dotarła to chyba wszyscy już wiedzą. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi ba lanie na kolanie od nas dostaniesz! ;:224
Różyce posadzone?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witajcie wiosennie po przymusowym zesłaniu na ciężkie roboty...
Najpierw tradycyjnie odpowiedzi:

Jadziu - Jakuch bardzo mi przykro z powodu Twojej Jacqueline :( Prawdopodobnie trafiła Ci się słaba sadzonka. Już kilka razy przekonałam się, że nawet jak daną odmianę wszyscy chwalą, to nie ma gwarancji, że moja będzie tak samo niezawodna. Mam dobry przykład z moją Chippendale - porażka :twisted:
Pastelowe kolory fajne są, też je bardzo lubię.

Edytko - Edyta1 Coral Palace kwitnie bujnie i kształt kwiatu jest bez zarzutu jednak... hm, to kwestia gustu, ale kolor trochę zbyt intensywny jak dla mnie. Trzeba bardzo dobrze przemyśleć w jakim towarzystwie ją posadzić. Twoja Jacqueline cudowna ;:oj Nie usuwaj zdjęć, proszę.
Hydrożel jej dałaś? Hm, sprawdza się? Jak długo działa? Muszę na ten temat poczytać, bo mam też kłopot z wysysaniem przez brzozę całej wilgoci z otoczenia...

Aniu - Annes77 pewno już dostałaś swoje róże? Ciekawa jestem jak je skomponujesz. O nowych
różach napiszę w poście ogólnym, 2/3 już posadzone :heja

Grażynko - Kogra nie wyobrażasz sobie nie mieć Jacqueline? Chętnie bym ją przygarnęła, niestety
brak pomysłu na miejsce dla niej (na razie)...

Madziu - Pashmina2006 nie spiesz się, ona jest do kupienia tylko u Ćwika, oficjalnego przedstawiciela
firmy Kordes na Polskę. Mam od nich sporo róż i jestem zadowolona.

Jolu - April Maizner wyleciał! Szkoda mi było tak cennego miejsca dla tak kontrowersyjnej róży ;:108 Na jej miejscówce posadzona już Rosenfasztination - kolor podobny, a kwitnienie zdecydowanie lepsze - przynajmniej tak wskazuje doświadczenie naszej Annes77. Listę zakupową powtórzę w poście ogólnym.

Aniu - aneczka1979 mam cichą nadzieję, że mi wybaczysz (o co usilnie proszę,proszę, prooooszę :oops: ) - znów zniknęłam i to nie z własnej woli... Ot, C"est la vie...
Że jesteś zdolna, no ba, dawno wiem, aczkolwiek mnogość Twych zdolności jest powalająca ;:180 Dalej piszesz i biegasz jednocześnie? Moim rekordem jest czytanie i rozmawianie jednocześnie (cóż to jest, że jak tylko klapnę z książką w fotelu, to zaraz eM ma 100 pilnych spraw do omówienia???)
A jasnowidzem jestem i mówię Ci: skończysz na 200 różach (plus-minus 50) ;:306

Sabinko - Nifredil bardzo, bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba :D Witam Cię i zapraszam
zawsze gorąco. Ogrodzio ma sporo wad, a ja już od prawie 2 lat planuję rewolucję, którą małymi kroczkami wprowadzam w życie. Liczę na to, że w tym roku znów będzie zdecydowanie do przodu. Odmian róż jest takie mnóstwo, że nie zabraknie materiału do "rewolucji" na najbliższe 10 lat :;230

Dorotko - dorotka350 prawda, że jak widzimy piękny kwiat, to "och" pojawia się automatycznie?
Przynajmniej ja tak mam. W "ochach" biorę też pod uwagę zdrowotność - bardziej to widać w kolejnej części "peletonu" (za chwilę). Dorotko, nie zapomniałam o Tobie, widziałam, że wybrałaś wariant 3 rabaty, polecany przez znawczynie tematu. Bardzo dobry wybór. Niestety, cierpię na permanentny brak czasu, a czasem też totalnego doła... :(

Gosiu - Margo2
racja - każdy musi sprawdzić różę u siebie, nie można mieć pewności, że jak ktoś inny ma wspaniały okaz, to u nas będzie taki sam ( a szkoda :( Róże zwykle odchorowują przesadzanie, niestety, bo nie zawsze uda się utrafić i tak skomponować róże, żeby nie wymagały żadnych poprawek...

Wandziu - wanda7 nie doszłaś do pustaczków? Hm, może Cię nie weźmie? A mnie, wyobraź sobie, nawet
śniły się całe zagony pustaczkowych róż ;:306 Chodziłam, patrzyłam i mruczałam, że muszę sobie takie posadzić ;:224

Justynko - justi177 ano, święta prawda ;:108 A czemu nie na Twoje nerwy?

Aniu - Aneczka1979 no lanie, to by mi się przydało... Na odwrócenie uwagi od bolących
po ciężkiej harówie różnych części ciała ;:306

Jolu - April na Ciebie to zawsze można liczyć ;:196 lina się przyda, bo ściorana jestem na maksa

Ula - usa1276 owa dama sprawowała się bardzo dobrze, niestrudzenie kwitła cały sezon. Do wielkoludów
ona nie należy, w donicy powinna się sprawdzić. Nie wypuszcza długaśnych batów jak niektóre róże, jest raczej zwarta - tak 60-70 cm, nie więcej. Będziesz zadowolona :D

Wandeczko - wanda7 zaszyła, zaszyła... nie zaszyła - tylko zakopała ;:306

Grażynko - Kogra, latam po ogrodach raptem od trzech dni, przedtem latałam na miotle szerokiego
zasięgu ... od roboty do roboty ;:145
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

I jakoś stało się tak, że znów minął miesiąc, nie wiadomo jak i kiedy... Życie pędzi, że ledwo można nadążyć ;:oj
Ten czas był dla mnie niesamowicie pracowity, przede wszystkim na polu zawodowym. Aczkolwiek ostatni tydzień minął również pod znakiem ciężkiej katorgi ogrodowej :D Dojechały róże z czterech miejsc - w sumie 30 sztuk. Czekam na jeszcze dwie przesyłki z 15 pannami. 6 sztuk przyjedzie we wtorek, a 9... nie mam pojęcia :(
Sadziłam nie szczędząc krwawicy, a zajęło mi to bite 3 dni od świtu do zmroku ;:219 Niby miałam przygotowaną część dołów, ale kopane na oko, okazały się wykopane zbyt daleko od siebie. Tak więc narobiłam sobie podwójnej roboty - stare doły musiałam zakopywać i obok wykopywać nowe ;:124 Dokopałam się tradycyjnie do kilku ogromniastych głazów, które siłą rzeczy zostały zakopane z powrotem, bo do ich wyciągnięcia musiałabym mieć siłę wołu albo... Pudziana ;:159
Tadam! Przedstawiam posadzony różany narybek: Lady Romantica, Athena, Celebrating Life, Blue Girl, Blue River, Rosenfaszination, Savoy Hotel, Glyndeburne, East Park, La Perla, Guernsey, Nahema, Souvenir de Dr Jamain, Jacques Cartier, Louise Odier, Heaven's Eye, Mme Louis Laveque, Mme Hardy, Duchesse de Montebello, Bouquet Parfait, Schloss Ippenburg, Kronprincesse Mary, Miss Fine, Lacre, Natasha Richardson, Camelot, Granny, Stephanie Baronin zu Guttenberg.

Tymczasem wiosna jakaś trochę niemrawa, w górach wciąż śnieg. Ogrodzio świeci pustymi plackami, a nieliczne wczesne kwiatuchy nie ratują sytuacji. Przebiśniegi przekwitły, krokusy w zasadzie kończą, narcyzy jeszcze zbierają się w sobie. Nic ciekawego, więc zdjęć nie będzie. Za to uraczę Was moimi wydumanymi przemyśleniami w temacie różanym czyli... peletonu ciąg dalszy.

1. Avalon - cudna róża, "och, jaki piekny kolor!" i "ach, jakie cudne falbanki!". Niestety jest też: "ech, ale chorowita..." dlatego na razie w peletonie. Mam nadzieję, że w tym roku dołączy do czołówki, bo zamiaruję jej robić opryski.

Obrazek
Obrazek

2. Andre la Notre - jeden "och" za zachwycający kwiat, absolutnie w moim guście,zdrowotność przeciętna, w peletonie z powodu mało obfitego kwitnienia. Wybaczam jej, bo pod koniec sezonu zauważyłam, że w korzeniach urzędują mrówki :( Mało tego, na jej pędach urządziły sobie zimową spiżarnię! ;:oj Konieczna była interwencja sił specjalnych z licencją na zabijanie ;:163
Obrazek

3. Artemis - na razie jeden "och" za formę kwiatostanu, a potencjał ta róża ma, oj ma - u mnie czempionka bez formy, jako pierwszoroczniak miała na głowie ukorzenianie, a nie zachwycanie właścicielki kwitnieniem :wink:
Ciekawa jestem co pokaże w tym sezonie ;:65
Obrazek

4.Heidetraum - "och" za obfitość kwitnienia, drugi "och"za jego długość - kończyła ostatnia, musiałam w końcu obciąć kwiatostany, żeby poszła spać; jeden "ech" za żarówiasty kolor (nie jestem fanką takiej tonacji) ;:185 Róża na razie w peletonie,i chyba już tak zostanie ...
Obrazek

5.Sommersonne - "och" za budowę kwiatu, "och" za zdrowotność, "ech" za słabe powtarzanie (jeden kwiatek w drugiej turze) :(
Obrazek

6.Jalitah - "och, jaki piękny zestaw kolorów kwiatu!", drugi "och" za kształt i ułożenie płatków, niestety,duży "ech" dla wyjątkowo słabej sadzonki - nie jestem pewna czy przeżyła zimę :(
Obrazek

cdn.
Tymczasem kilka "odgrzewanych kotletów"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jalitah zachwycająca ;:167 . Według tego, co podaje literatura hydrożel wystarcza na ok. 5 lat. Liczę na to, że po tym czasie rośliny będą już na tyle ukorzenione, że same dadzą sobie radę :wink: . Czy rzeczywiście tyle działa ten preparat trudno mi powiedzieć, bo stosuję go od paru lat. Jak dotąd jestem zadowolona z efektu :D .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wreszcie Elwi żeś nas uraczyła swoją obecnością. I pięknymi fotkami. Szkoda, że nie podpisałaś tych swoich pysznych kotletów. Dla mnie osoby raczkującej w temacie róż, bardzo by to było pomocne. A tak, pytanie: Co to za ślicznotka widnieje na pierwszym nieopisanym zdjęciu? Śliczna Ci ona. ;:167
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Elwi ;:196
Wyrób się wreszcie, bo nam dyskusja forumowa więdnie ;:174.

Aneczko!
Stawiam na Aphrodite z morskiej piany.

Pozdrowienia z lodowato zimnego Pomorza - Jagi
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi bardzo ciekawy peleton,oglądałam z wielkim zainteresowaniem łapczywie przesuwając kursor w oczekiwaniu na następną kandydatkę ;:oj
Artemis w tym roku wysunie się pewnie na prowadzenie :uszy
Podziwiam Cię za ciężką pracę przy tylu różach.Ja wczoraj tylko 5 posadziłam i odczułam to wieczorkiem,także szacun ;:180
Nowe nabytki niektóre znam i już się cieszę,że będą u Ciebie rosły,a Ty będziesz im strzelać super portrety ;:167

Miłego tygodnia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”