Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Cudownie wielki kwiat prezydenta, mój jakiś lichawy w tym roku i jedyny... no ale nieźle go poturbowałam przy przesadzaniu... :oops:
Powalające łany naparstnicy, ech marzenie...
czy to Ty tak ciężko namachałaś się łopatą? mam nadzieję, że Em pomógł. :wink:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aguś, ja też mam przerażające zaległości, czasu niestety nie przybywam a im dłuższy dzień tym jakby mniej czasu :lol: kawał solidnej roboty to wykonałam własnymi ręcami..mąż zaczął wokół murków a ja kończyłam ;:224
Beatko, Wbrew temu co może się wydawać Alchymista lubię tylko na zdjęciach. Jest piękny i kwitnie "na bogato", ale niestety nie pachnie i nie powtarza kwitnienia. Cudna róża pod warunkiem że posadzi się jakąś obok, czego niestety u mnie nie ma :?
Iza, spaliłam ramiona przy sztychówce ;:306 Gdybyś mnie widziała po całym dniu wykopalisk..niejeden pan budowlaniec mógłby poszczycić się taką spaleni..wróć opalenizną :;230
Ewo, te wykopaliska to miejsce przygotowane na kamień (kliniec/tłuczeń, nie wdając się w szczegóły), a potem może kiedyś pod altanę. W miejscu najdalej wypuszczonym w stronę pseudo trawnika (na zdjęciu: u szczytu wykopalisk) będzie murowane palenisko, a reszta wyjdzie w biegu :D
Reniu , doskonale cię rozumiem..próbowałam kiedyś ogarniać FO na tablecie i krew mnie zalewała przy wpisach ;:306 Teraz taka pora, że każdy kto ma choć skrawek ogrodu czy działki, wolny czas spędza na świeżym powietrzu. Zaległości będziemy nadrabiać zimą ;:170 ;:224
Aneczka, łany naparstnicy z własnego wysiewu. W tym roku już też posiałam..tym razem białą z wiśniowymi środkami..wzeszłą pięknie więc teraz pozostaje mi nie zmarnować jej przy pikowaniu :roll: Aniu eM zaczął łopatologię i pozostałą część zostawił mojej dobrej woli. Wiesz jak to jest jak zasugerujesz kobiecie możliwość posiadania równego uporządkowanego miejsca na stół i krzesła, pod warunkiem że troszeczkę pomoże..jak się zebrałam to w jedno popołudnie większość wydarłam, drugie popołudnie szło trochę gorzej, bo ręce odmawiały posłuszeństwa..i jeszcze to kursowanie z taczką.. ;:124 A teraz czeka, bo okazuje się że trzeba poziomy tyczyć i "drzeć" jeszcze jedną warstwę, a podobno samej mi już nie wolno ;:183
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Moja Nora Barlow gdzieś zaginęła, a to taki wdzięczny orlik :roll:
Pomarańczowa róża fantastyczna. Lubię takie energetyczne kolorki. Przynajmniej je widać...chociaż mszyce też :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Szykuje się fajna nowa rabata ;:108 Pewnie już nie możesz doczekać się sadzenia nowych roślinek.Ja uwielbiam tą część prac w ogrodzie :tan
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale Cristata ma też piękne kwiaty :D
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ta fioletowa bylina na obwódce to może aster alpejski? Jak długo ona kwitnie? Madame Louis Lév?que jakoś przypadła mi do serca, ona podobno słabo, ale powtarza? Napiszesz coś o niej więcej? ;:180 Piszesz, że Alchymist nie pachnie. Nic a nic? Na hmf wyczytałam, że zapach ma silny, zaskoczyłaś mnie. Gdyby tak jeszcze choć odrobinę powtarzała, prawda? ;:170
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam deszczu, to mam. Pada od wczorajszego dniem niby z przerwami, ale przy takiej ilości wody te przerwy są zdecydowanie za krótkie. Teraz w miejscu wykopalisk mam basen ;:160 nawet nie chcę myśleć ile potrwa zanim to wyschnie, a niestety auto z kamieniem nie podjedzie w mokradłach, bo zrobi mi z tego jesień średniowiecza ;:222 Czekamy na upały.. ;:173

Iwonko, Nora Barlow powiadasz..dobrze wiedzieć :lol: mam go pierwszy raz, a sadziłam takie wyrośnięte kłącza, że to w ogóle cud, że zakwitł i ma się dobrze. Pomarańczową różę kupiłam jako nn, pokochałam ją od pierwszego pączka, a do tego ten zapach..
Ann_30, wykopaliska będą zasypane kamieniem, to będzie miejsce na stolik, krzesła, palenisko..może w przyszłości altanę. Chcemy uzyskać efekt greckiego teatru. Poziom zero będzie o stopień-dwa niżej niż ogólny poziom trawnika. Z jednej strony przysłoni nas trochę rabata z drugiej planuję kratę z różami . Nowe nasadzenia będą dopiero planowane po wymurowaniu rabaty z drugiej strony ogrodu, tam pod murem ;:108
Aniu/sweety, tak właśnie myślałam, że to hasło o pączkach to u ciebie wyczytałam ;:224 ;:183 Czekam na te kwiaty, bo podobno cudnie pachną, a ja kocham te wszystkie pachnące.
Milenko, dobra kobieto, dziękuję za nazwę. Sprawdziłam u wujka google i faktycznie to aster alpejski. Byłam pewna, że to jakaś odmiana margerytek :roll: To dosyć trwała bylinka. Dwudniowa ulewa nie zrobiła na niej najmniejszego wrażenia. Kwiaty stoją dumnie i wyniośle. Sadziłam ją na jesień, więc o długości kwitnienia nie mogę się wypowiedzieć ;:185 . Kurcze, to może moja róża to nie alchymist ;:202 ona ani myśli pachnąć, no i niestety ani myśli powtarzać kwitnienia..wybredna cwaniara ;:306

kilka dni temu rozkwitły te maleństwa..

Obrazek

..pachną obłędnie

Obrazek

Iryski. Daleko mi od cudeniek pokazywanych na FO, ale i u mnie się kilka znajdzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

przytulaczki

Obrazek

uwielbiam te liliowce. chyba jako jedne z niewielu przepięknie, intensywnie pachną, a do tego ten żółty..

Obrazek

Obrazek

maki walczyły z deszczami..zdjęcie robione wczoraj przed południem..dzisiaj nie jest już tak pięknie ;:224

Obrazek

;:167

Obrazek

podobno te "kropeczki" są dla trzmieli fluorescencyjne i traktują je jak pas startowy ;:184

Obrazek

zagadka sezonu w wielu ogrodach..firletka

Obrazek

wykorzystam deszczyk i lecę pobuszować w waszych ogrodach ;:168
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko mnie też nie trzeba mówić dwa razy takich rzeczy. ;:131 Niestety u mnie skakanie na szpadlu źle się kończy. I już unikam tego zajęcia. A powiedz czym będzie wyłożony teren? Albo mi to umknęło albo nie wspominałaś... Widzę oczami wyobraźni, że będzie to bajeczne miejsce. ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wiesz, póki co wysypiemy tam kamień i utwardzimy "ciężkim sprzętem". Boki zamiast krawężników będą murowane tak jak obrzeża rabaty. Środek..hmn..Docelowo zastanawiamy się nad takimi dużymi płaskimi kamorami, które wyglądają jak naturalna szczypanka (nie wiem jak to się nazywa), ale cena przeraża, tym bardziej, że tam wychodzi jakieś 5x6 m ;:224 Będziemy myśleć na bieżąco :lol:

znalazłam zdjęcie..coś w tym klimacie chcielibyśmy uzyskać

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wiedziałam, że będzie bajka! ;:224
A łupek nie mógłby być? Urody nie można mu odmówić i jest właśnie taki "płaski".

I piękną parę stworzył liliowiec z irysem. ;:167
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Piękne zdjęcie. A w razie długotrwałych deszczów nie zrobi się basen ?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu..łupek..hmn..muszę tego mojego głównego konstruktora zapytać ;:224
Ewo, pod całością będzie drenaż zrobiony i woda będzie sobie spływać na kompost, dodatkowo eM stwierdził że 20 cm tłucznia powinno rozwiązać problem ;:224 tak w teorii. Jak wysypiemy kamulcem to się okaże jak to będzie wyglądało w praktyce.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

No to widzę, że wszystko w szczegółach przemyślane ;:180
Będziesz miała świetny kącik :D aż ci zazdroszczę :wink:
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetny pomysł z tą doliną kamienistą ;:215
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Jaki piękny taras ,te kamienie,coś pięknego.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”