Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Madziu - dziękuję Kochana ;:196 Mama jest od dawna przekonana do róż, niestety nie bardzo ma gdzie sadzić. Całe szczęście, jak zamówiłam dla Niej i dla mnie Rhapsody in blue, u siebie wykopała małą jodełkę (która rok temu trafiła do niej z mojego balkonu ;:306 ) i tym samy zyskała miejsce dla Rhapsody, obok której jeszcze jakaś się zmieści :wink: Muszą jeszcze jakoś Mamę przekonać, że brzydka mała conica też powinna ustąpić miejsca różom ;:224

Dosiu - bardzo się cieszę, że podobają Ci się zdjęcia ;:173 Zdjęcia robię zwykłą cyfrówką ze standardowym obiektywem. Po deszczu najbardziej zachwycam się błyszczącymi kroplami na świerkach conica, mienią się jak obsypane diamentami, zwłaszcza jak zaświeci słońce ;:173 Niestety nie udaje mi się tego uchwycić. Z daliami przesadziłam - zrobiłam sobie za małą rabatkę w stosunku do ilości cebul, które kupiłam i teraz mam gąszcz, co wcale roślinom nie służy. Sadziłam też sporo żółtych, ale jak na razie żadna się nie pokazała. Na przyszły sezon chciałabym moją "wiejską rabatkę" poszerzyć, choć pewnie przez zimę jeszcze wiele razy zmienię zdanie :D

Aniu - też tak myślałam, że taka ślicznota to tylko od Ciebie mogła być :) Znasz może nazwę tego cudeńka, które dostałam od Ciebie: http://img854.imageshack.us/img854/6788/wui9.jpg ?

Martuś - pogoda nas nie rozpieszcza jak do tej pory, ale kiedyś chyba zaświeci słońce :) Gdyby tylko tak nie padało i było trochę cieplej..
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne te fiołeczki ;:215 taka różnorodność. Ja rozmnażałam wiosną z dziećmi w klasie i mam ogromny busz młodych sadzonek. Zabrałam do domu, bo by mi je ususzyli. Nie chcę teraz przesadzać, bo wyjeżdżam, a wolę nie zostawiać świeżo przesadzonych roślinek pod okiem M ;:173 Te 2 tygodnie muszą wytrzymać.

Nieźle Ci podtopiło dołki różane, u nas czwartek, piątek i sobota bez deszczu, a dziś wieczorem lunęło - na moje wysuszone pranie. Wiesz ... zauważyłam, że u nas też tworzą się stawki na bardzo różnych wysokościach, wcale niekoniecznie tam gdzie nisko.

Masz zachwycające róże pnące :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Twojego niestety nie znam ;:185 Ale Ani to Optimara Leonardo da Vinci :D Cieszę się, że Wam tak ładnie kwitną :tan
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusia - witaj :wit Fiołki całkowicie mną zawładnęły, chyba dlatego, że tak długo kwitną i nie są wymagające ani podatne na choroby (przynajmniej ja je tak oceniam) :) Ta niska czerwona różyczka, którą dziś pokazywałam też rośnie w takim miejscu, więc cały czas się waham, czy nową różaną rabatę podwyższać czy nie.. Dziękuję, że zajrzałaś i zapraszam częściej ;:3

Aniu - szkoda, że nie znasz nazwy, w każdym razie jest niesamowity - wypuszcza kwiaty na długich łodyżkach, co dodaje jego delikatnym kwiatom zwiewności :) A to drugie maleństwo od Ciebie, które było praktycznie samym listkiem (w tej chwili młode zaczynają ładnie rosnąć) - jego nazwę może znasz?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego, co pamiętam to Rainbow Limelight :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Jeśli to podtopienie to jednorazowy wybryk natury, to może nie warto nic kombinować, tylko poczekać na osuszenie terenu... Ja też mam takie miejsca, gdzie zawsze jest mokro i takie gdzie błyskawicznie przesycha. Tam gdzie bardziej mokro wszystko lepiej rośnie.

Fiołki też bardzo lubię, jednak w tym roku miałam dla nich nieprzyjazny południowy parapet, bardzo ucierpiały, były całkiem poparzone. Musiałam przestawić na regały. Teraz pilnuję, by nie miały bezpośredniego słońca, a z ocalałych listków porobiłam właśnie sporo sadzonek.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - Rainbow Limelight ;:152 ;:152 ;:152 Ja u siebie zidentyfikowałam Phobos (pokazywałam kilka dni temu), marzę o Lituanice, muszę ją gdzieś wypatrzeć ;:224

Agusia - moje mniej słoneczne parapety są przez fiołki zdominowane :D Ciągle sobie powtarzam, że muszę wydać niektóre nieodmianowe, żeby zyskać miejsce na nowe, ale jakoś nie mam serca... :wink: Emerald Lace stoi na pd-zachodnim, ale staram się w słoneczne dni przestawiać go na regał.
W tym miejscu jest tak po każdorazowych większych opadach - a tych ostatnio nie brakuje. Tak czy owak Giardina musi czekać, aż jej nowy domek się osuszy :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Milenko he, he byłam u Ciebie urzekły mnie krople wody na roślinkach i z wrażenia nie napisałam o tym...pytasz o fiołka mojego nic na niego nie działa... podlewam prawidłowo na spodek...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak Ci powiem, że mam Lituanicę :lol:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Milenko, o matach blokujących korzenie poczytaj tu.
Pytałaś o listki First Lady - zobacz czy nie ma na nich białego nalotu, może łapie ją mączniak..?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Olu ale kropelek zatrzymałaś w kadrze - piękne zdjęcia ;:63 i dzięki temu, że już nie leje to mogę je oglądać bez oporu :D Kwitną Ci już dalie - śliczne i ta wdzięczna miniaturka :lol:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko zapłakana sesja...cudna ;:180
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Milenko sesja z kropelkami cudna ;:oj
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Milenko deszcz ma tez swoje plusy bo gdyby nie on to jak byś mogła zrobić tak przepiękne ujęcia roślin z kroplami deszczu - cudne ;:138
Fiołek którego nazwy szukasz to chyba Silverglade Beads
http://x.garnek.pl/ga2046/df248dd5f45ad ... _beads.jpg
Tez go mam ale jakoś dziwnie zaczyna się zmieniać kolorek bo ta biel prawie zanika.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Jak zobaczyłam te zalane dołki to pomyślałam, że tak podlałaś obficie a to od deszczu ;:202
Ale jak piszesz szybko wsiąka to chyba nie będzie kłopotu.
Kobieto jak Ty zrobiłaś te zdjęcia ;:oj Coś niesamowitego, nie ma to jak kropelki ;:215
U Was też jest tyle upierdliwych komarów?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”