Doniczkowi Przyjaciele-Hoje,Kohlerie,"Staruszki" i "Nowinki"
- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Doniczkowi Przyjaciele-Hoje,Kohlerie,"Staruszki" i "Nowinki"
No nie ma zmiłuj, teraz to ta wiosenka już musi przyjść...roślinek w konia robić nie wolno 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
gosiiiaczek
ani nas, by roślinki w konia nie robiły...

ani nas, by roślinki w konia nie robiły...

Witaj
Piękne masz roslinki
Zaciekawil mnie temat ratowania hoi-pisałaś o wodzie utlenionej rozcieńczonej.
Mam również parę hoi do reanimacji, napisz proszę dokładniej jak to robić.

Piękne masz roslinki

Zaciekawil mnie temat ratowania hoi-pisałaś o wodzie utlenionej rozcieńczonej.
Mam również parę hoi do reanimacji, napisz proszę dokładniej jak to robić.

- ellcia
- 500p
Witaj perla,
nie wiem, co się dzieje z Twoimi hojami, ekspertem nie jestem, ale z tego co widzę, to rzeczywiście skutecznymi sposobami do reanimacji hoi są: butelka plastikowa, kąpiel w wodzie z cukrem i dotlenianie korzeni oraz Clonex do ukorzeniania. "Czapeczka" zrobiona z butelki, to niezbędny atrybut do ukorzenienia hoi (spełnia rolę mini szklarenki), z jednej butelki możesz mieć jedną albo dwie sztuki, zależy, jak duża jest roślina, na górnej mam już otwór, a na spodniej odcinam "nóżki" - zwykle dwie, raczej nie podlewam tylko spryskuję sadzonkę, dzięki temu kapturkowi nie wysycha roślinka i jest w znacznie lepszej kondycji do dalszego wzrostu, jak już wypuści korzenie. "Kąpiel cukrową" stosuję dla sadzonki, która jest w gorszej kondycji, podsuszona, tak na dwa, trzy dni zanurzam ją całą w wodzie przegotowanej letniej (temperatura pokojowa), w której rozpuszczam ok. dwóch łyżeczek cukru, na następny dzień zmieniam wodę, na trzeci dzień dobrze w letniej wodzie płuczę sadzonkę, daję ukorzeniacz (Clonex), wsadzam do ziemi, przykrywam czapeczką, spryskuję i czekam na "odrodzenie się" roślinki - często do niej zaglądam i pytam, co u niej słychać
. Można jeszcze, jak już roślinka wypuści korzenie, co dwa, trzy tygodnie podlać ją wodą z wodą utlenioną - 1 litr wody + 1/2 łyżeczki wody utlenionej płynnej, 3 procentowej, najlepiej odmineralizowanej...życzę powodzenia...
zawsze można spróbować, a nuż roślinka jeszcze się zbierze i odżyje...może ktoś ma jeszcze lepsze sposoby reanimacji i lepsze wyniki, popytaj...
"Kwitące" listki

nie wiem, co się dzieje z Twoimi hojami, ekspertem nie jestem, ale z tego co widzę, to rzeczywiście skutecznymi sposobami do reanimacji hoi są: butelka plastikowa, kąpiel w wodzie z cukrem i dotlenianie korzeni oraz Clonex do ukorzeniania. "Czapeczka" zrobiona z butelki, to niezbędny atrybut do ukorzenienia hoi (spełnia rolę mini szklarenki), z jednej butelki możesz mieć jedną albo dwie sztuki, zależy, jak duża jest roślina, na górnej mam już otwór, a na spodniej odcinam "nóżki" - zwykle dwie, raczej nie podlewam tylko spryskuję sadzonkę, dzięki temu kapturkowi nie wysycha roślinka i jest w znacznie lepszej kondycji do dalszego wzrostu, jak już wypuści korzenie. "Kąpiel cukrową" stosuję dla sadzonki, która jest w gorszej kondycji, podsuszona, tak na dwa, trzy dni zanurzam ją całą w wodzie przegotowanej letniej (temperatura pokojowa), w której rozpuszczam ok. dwóch łyżeczek cukru, na następny dzień zmieniam wodę, na trzeci dzień dobrze w letniej wodzie płuczę sadzonkę, daję ukorzeniacz (Clonex), wsadzam do ziemi, przykrywam czapeczką, spryskuję i czekam na "odrodzenie się" roślinki - często do niej zaglądam i pytam, co u niej słychać

"Kwitące" listki

- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Prześliczne kolory liści, do tego te wzory... Rewelacja! 

- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
Słów brakuje aby wyrazić podziw dla tych listków. Zachwycają zarówno kształtem jak i kolorem 

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz na temat reanimacji hoi -już działam.
Kolory listków bajeczne
Kolory listków bajeczne

Wspaniałe kolory listków, uwielbiam taką ferię barw 

- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
No właśnie, ja już głodna ciepełka jestem i pięknego słoneczka. Jestem wybitnie ciepłolubna. Także niech ta wiosna przychodzi, bo będę złaellcia pisze:gosiiiaczek
ani nas, by roślinki w konia nie robiły...![]()
![]()

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
Witaj spacerek
po Twoim królestwie kwiatów poprawił moje samopoczucie w ten pochmurny dzień.
Twoja kolekcja jest cudowna kwitnące hoje ,skrętniki ,kohlerie i wiele innych roślinek .

Twoja kolekcja jest cudowna kwitnące hoje ,skrętniki ,kohlerie i wiele innych roślinek .

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 sie 2011, o 12:46
Witaj Elu 
Przepiękne kolory , aż się przyjemniej na duszy robi , czy tak obecnie wyglądają Twoje roślinki w ogrodzie ?:)

Przepiękne kolory , aż się przyjemniej na duszy robi , czy tak obecnie wyglądają Twoje roślinki w ogrodzie ?:)
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnóstwo kolorów w jednym miejscu...piękne 

- ellcia
- 500p
hen_s, Krzysia, Filigranowa27, aga111, justus27
Listki, też potrafią zachwycić, a im starsze tym cudniejsze barwy mają
perla
Jak w roślince tli się choć troszeczkę życia powinno się udać, trzeba tylko wiele cierpliwości, mam nadzieję, że pomogłam. Ja stosuję i jak jeszcze nie jest za późno, to roślinka odżywała.
gosiiiaczek
coraz więcej słonka za oknem
Renata1962
cieszę się, że "spacerek" po moim wątku tak pozytywnie wpływa na Twoje samopoczucie, widzę sens posiadania takiego wątku, fajna sprawa, ze moje roślinki mam nie tylko dla siebie
A te cuda "złapałam" w Rzeszowie w przyblokowym ogródku
Cudnie kwitnące drzewo, ciężko było robić zdjęcia, bo wiał wiatr

Listki, też potrafią zachwycić, a im starsze tym cudniejsze barwy mają

perla
Jak w roślince tli się choć troszeczkę życia powinno się udać, trzeba tylko wiele cierpliwości, mam nadzieję, że pomogłam. Ja stosuję i jak jeszcze nie jest za późno, to roślinka odżywała.

gosiiiaczek
coraz więcej słonka za oknem

Renata1962
cieszę się, że "spacerek" po moim wątku tak pozytywnie wpływa na Twoje samopoczucie, widzę sens posiadania takiego wątku, fajna sprawa, ze moje roślinki mam nie tylko dla siebie

A te cuda "złapałam" w Rzeszowie w przyblokowym ogródku

Cudnie kwitnące drzewo, ciężko było robić zdjęcia, bo wiał wiatr

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 sie 2011, o 12:46
Ale piękne fotki , ile barw , teraz to raj dla oczu . Jeszcze troszkę czasu potrzeba , żeby znów na żywo te wszystkie piękności oglądać
Elu , a to piękne drzewo , to chyba katalpa. Rośnie u mnie , ale jeszcze mała i na kwiaty przyjdzie mi jeszcze poczekać

Elu , a to piękne drzewo , to chyba katalpa. Rośnie u mnie , ale jeszcze mała i na kwiaty przyjdzie mi jeszcze poczekać

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Jakże pięknie i kolorowo!
Już niedługo takie widoki będą również w tym roku - nie mogę się doczekać...

Już niedługo takie widoki będą również w tym roku - nie mogę się doczekać...