mam nadzieję, że roślinka nie ucierpi w transporcie i dotrze w dobrym stanie
Grubosz - Crassula cz.2
Re: Grubosz - Crassula cz.2
tak, taka troszke większa ;) no nie taka aż jak ta Twoja co pokazywałaś, ale też nie jakaś sadzoneczka ;) no hmm pewnie byłabym częstym bywalcem marketów gdybym mieszkała w mieście ale jako, że mieszkam na wsi to na tyle co akurat jestem jakoś nigdy nie trafiłam na grubosza - jedynie co ostatnio w Obi te nabyłam - a jakiś czas temu nic nie mieli z mniejszych tylko już duuuże same crassula ovata zwykłe no i drogie oczywiście ;)
tylko co na to moi domownicy ...
oni za "gęstwiną" na parapetach zbytnio nie przepadają...no może z wyjątkiem taty któremu to raczej obojętne ile czego tam jest na parapecie.. 
To mam je podlegać sama "czystą" wodą ?AleksandraBdg pisze: Osobiście nie jestem zwolenniczką nawożenia Crassul, tracą wtedy swój zwarty pokrój. Z reguły wystarczy im słoneczko i podlewanie (aczkolwiek nie za częste). Swoje rośliny podlewam dopiero,gdy delikatnie odwodnią im się listki.
Ewa
-
AleksandraBdg
Ewuś, tak jak radzą dziewczyny wyżej najlepiej deszczówką ;)
I taka moja mała rada (dopiero zobaczyłam Twoją wiadomość wyżej), przesadź roślinki do ziemi wymieszanej z drobnymi kamyczkami, na dno grubsza warstwa żwirku. Przy częstym podlewaniu, zbyt żyznym podłożu i niedostatku światła, rośliny mogą stać się wybujale i stracić ładny,zwarty pokój.
I daj czas swoim roślinkom, niebawem ladnie ruszą ze wzrostem
I taka moja mała rada (dopiero zobaczyłam Twoją wiadomość wyżej), przesadź roślinki do ziemi wymieszanej z drobnymi kamyczkami, na dno grubsza warstwa żwirku. Przy częstym podlewaniu, zbyt żyznym podłożu i niedostatku światła, rośliny mogą stać się wybujale i stracić ładny,zwarty pokój.
I daj czas swoim roślinkom, niebawem ladnie ruszą ze wzrostem
Niedługo będę sądzić kwiatki do skrzynek na balkon to gruboszki też poprzesadzam
zwłaszcza, że jeden nie był "ruszany" od nowości 
Ewa
no i jest nowy gość
a właściwie to 3w1

-
AleksandraBdg
Bardzo ładna roślina!
I nawet ma piękną żółtą łodyżkę! Brawo!
Masz już jakiś pomysł na prowadzenie?
I nawet ma piękną żółtą łodyżkę! Brawo!
Masz już jakiś pomysł na prowadzenie?
jeszcze nie całkiem
ale na pewno czeka je rozsadzenie
ta żółta część łodyżki leci całkiem na bok i podpięłam ją pod patyczek tymczasowo
ta akurat co ma tą żółtą łodyżkę rozgałęzia się nisko nad ziemią, ale pozostałe dwie mają w miarę prosty pień
także sądzę, że choć jedna będzie o pojedyńczym pniu, a pozostałe to cóż, pożyjemy zobaczymy 
-
AleksandraBdg
Dostanie troszkę słońca to dojdzie do siebie.
Moje też się pokładały na boki,a teraz pięknie stoją ;)
Moje też się pokładały na boki,a teraz pięknie stoją ;)
- kotolin21
- 200p

- Od: 25 paź 2012, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko jest piękna Twoja Variegata 
Bardzo, bardzo dziękuję dziewczyny 
dziękuje Kasiu
mi też się podoba
mam chętkę na kilka gatunków jeszcze, ale teraz to muszę się koniecznie powstrzymać z zakupami bo mnie wyeksmitują
ixeska - a Twoja crassula śliczna - i ma piękne kwiaty