Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesienno-zimowe pogawędki ..... z widokiem :-)

Post »

Marta też zostawiłam na próbę i ..... nici ;:108 Tak więc kopać trzeba.
Przemku nic straconego ;:108 A mój pierwszy wiosenny objazd chyba zacznę od wiadomej szkółki.
Fragolciu może trytoma za rok się postara. CZy zwiazujesz swoje na zimę, moje nie będą zwiazane, takie wielkie się zrobiły, ze nie ogarniam. Kilka małych tez mam te kwitły też jednym zaledwie kwiatem, ale przecież i on wielce ucieszył.
Danuś masz rację, oby jeszcze tylko grudzień. Najważniejsze, że "na nowy ro przybywa dnia na ... skok" :D Najbardziej męczą mnie te ciemności :cry: Jeżówki są jednymi z najładniejszych i najdłużej kwitnących bylinek, też nie mogę się doczekać kiedy znów ruszą. Zostawiałm kilka siewek, ciekawe co z nich wyrośnie ;:224
Alebciu tygryska ma jak u mnie wysokość typową dla nich, czyli ok. 80 cm, więc jakby tu .... jeżówki dosyć wysokie. To jest jedna z moich najstarszych kępek, wiec miała czas się rozrosnąć. Myśle, że w kolejnym sezonie, jak tylko liliow cebule się rozrosną Red Tiger będzie widoczny ponad jeżówkami.
Izka u Ciebie w ogrodku są przecież bardzo różne zakątki? Odpowiednio przygotowany dołek i myślę, że z powodzeniem da radę. Itea lubi gleby lekko kwaśne, żyzne, przepuszczalne, stanowiska półcieniste ....Cieszę się, że do nas wróciłaś.
Miłko przenieś się do katalogu lato :D ale tam sa piękne fotki. Jesienne może darujmy sobie na czas jakiś. Długa jesień w tym roku, więc mieliśmy sporo czasu na jesienne zachwyty. Teraz u mnie już wszystkie drzewa łyse, bylinki spać poszły, zostały tylko żurawki i zielone kulki.
Julcia to jest pewien problem :;230 rozwiązać go można znajdując miejsce na kolejne kulki, może sztamowe? Na pocieszenie dodam, że i ja szukam miejsca i nowych niskich, rozłożystych odmian.
Andrzeju, ależ Pan wybredny :wink: no dobrze, już szukam.
Aguś wiem, że nie zaskoczyłam, pamiętam nasze "kwaśnie" konszachty :twisted:
W tym roku canny nie zachwyciły nadmiernie swoim pięknem przynajmniej u mnie, zły rok się zdarzył :evil: Kilka historycznych fotek ...
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmmm ;:224 za ciepło pewnie mają. Muszę zajrzeć do mojej przechowalni, kaloryfer nie przykręcony ;:14
Andrzeju kiedy kulki takie piękne są :D muszę, po prostu muszę :wink:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pamelka pisze: Obrazek
Patrząc na takie fotki trudno się dziwić zachwytami nad tymi rośliami ;:138
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko a jak sie zajrzy do Janusza :shock: U niego to dopiero cudne canny są.
Mówiłam już kiedyś, że jeszcze jak nawet nie myślałam o zakładniu ogrodu wiedziałm, ze canny muszą w nim być :uszy
Piekne dostojne rośliny - ozdobne z liści i kwiatostanów :uszy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

pamelka pisze: Aguś wiem, że nie zaskoczyłam, pamiętam nasze "kwaśnie" konszachty :twisted:
Joluś a to nie chodzi nawet tylko o ,, kwaśne konszachty,,......przecież szkółking to Twoje drugie imię ;:224 :lol: ....a ile forumków na tym korzysta ;:196
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak Janusz zaraził parę osób na forum.Może nie bije mi serce tak jak na widok róż ale na pewno będą te rośliny u mnie rosły.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Jolu, po tym co widywałem już nie raz u Ciebie, wiosna wrócę znów do kan w donicach na tarasie, wyglądają wspaniale, a te które prezentujesz warto mieć z racji samych tylko liście, a przecież to tylko część ich urody :)
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No i co by tu powiedzieć...Ładne jeżówki, Jolu, pokazałaś! :;230
Ale wiesz, co? Ten Stuttgart jest całkiem, całkiem, najbardziej do hosty :wink: podobny!
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Do róży nie podobny...
Prosimy o ciąg dalszy lata :D
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, ustaliłyście już z Martą termin wyjazdu do Ryków po Chiefa Josepha? Pięknie wyglądają te spore egzemplarze w donicach. Jakby co to dajcie znać. Puste przebiegi w stronę Krakowa na wiosnę nie są wskazane.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Piękne kanny. Nie wiedziałam, że jest tyle odmian. Ta pierwsza mi się bardzo podoba i te pasiaki.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga nawet w kolejny weekend próbowałam wybrać się z Martą na jakis wypad, ale teraz juz nie ma po co. Szkółki zamknięte, cebule wyprzedane :? Trzeba plany na kolejny sezon tworzyć.
Gosiu dla różyczek inaczej serce bije, ale jak canny zakwitną ;:224 Oby w kolejnym sezonie pogoda bardziej sprzyjała ;:108
Znów przypomnę, że w moim ogrodzie róż miało nie być :;230
Sylwek właśnie te liście ;:224 Stuttgart , Durban, Pretoria te liściory są obłędne, ale i odmiany o przepięknych kwiatach są przecież taka Cleopatra, ;:224 King Yellow Humbert, Rosemond Colles ;:224 Warto mieć canny choćby w donicach.
Marta wiem, wiem, ze canny nie w Twoim typie. Jakoś muszą się te nasze ogrody różnić przecież :lol: Mam jeszcze ze trzy peonie ... za nimi tez nie przepadasz zdaje się, nie licząc koperkowej :wink:
Ciekawa jestem, jak przezimują nasze nowe jeżówki ;:224
A Stuttgart podobnie, jak hostki nie przepada za pełnym słońcem, więc u Ciebie .... ale zawsze możesz spróbować, podrzucić wiosną kawałeczek?
Izka zupełnie do róż niepodobny, ale ta Twoja różyczka, którą u Marty zdaję się wstawiłaś, ta z dwubarwnymi listeczkami bardzo mi się podoba. Cóz ona za jedna?
Zdjęć ciąg dalszy za momencik.
Romku napisałam na pw.
Danuś ta pierwsza to Rosemond Coles, to jedna z niższych cann, zaczyna najwcześniej chyba kwitnąć i ma piękne kwiaty.

-- 3 gru 2011, o 12:52 --

Izka prosiła o letnie fotki .... ale będą gorące :lol: najpierw wiosenne bzy i nie tylko :D
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

...ojej, ale tu kolorooowo! :)
Zazdroszczę, bo nie mam u siebie tyle kwitnących, nawet zdjęcia wspominkowe by nie pomogły. Ale za to niedługo pewnie pokażę krokusy wiosenne - zupełnie aktualne. Właśnie kiełkują! :;230
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Czy to czarne to bez Black Lace? Świetnie kontrastują białe kwiatki i już się cieszę, że rośnie w naszym ogrodzie :tan
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga właśnie i u mnie zauważyłam wczoraj, o zgrozo :evil: pakują się nad ziemię krokusy i tulipki :?
Dzisiaj nareszcie popadało i cały czas siąpi, więc i inne siedzące jeszcze pod ziemią kiełki mogą się pokazać ;:14
Paweł to właśnie on :uszy W pierwszym roku tak zakwitł, chyba ;:224 późnym latem.
Ten powyżej to Tenuifolia, który też zaskoczył mnie kwitnieniem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”