Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Się domyślam, że większe pudło nie będzie gorsze.Ale dla większego pudła trzeba więcej ziemi dać ;)

Z tą suszą to nie pomyślałem :/ W pudle zapewne prędzej zrobi się suszej niż w gruncie.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś zerwałam część moich dyni, wkrótce jak czas pozwoli, zerwę pozostałe, mam nadzieję, że będą dobre i będą miały nasionka- te które, z taką myślą siałam czyli Danka Polka i NN z rynku. Atlantic Gigant u mnie malutka, za późno posiana, jeszcze została na krzaczku.
pozdrawiam Ewa
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

treborx pisze:Planuję posadzić dynie między drzewkami owocowymi (spowodu braku miejsca). Z racji, że dynie są dużożerne i mogłyby zabierać jedzonko drzewkom, to planuje posadzić je w skrzyniach.

Jakie wymiary powinna mieć skrzynia, by dynia dobrze się w niej czuła?
Ja uprawiam dynie w skrzyniach pierwszy rok. Moje skrzynie są na 80 na 90 i mają wysokośc też tak okolo 80 cm.
Na dno wrzuciłam darń trawy,potem wypelnilam obornikiem gołębim,a na wierzch ziemie z kompostownika. Dynie ladnie rosną .Podlewałam oczywiście gnojowicą z pokrzyw. Atlanitic na prawdę jest ogromna. Justynka nie popisała się owocami ,ale myslę ,że to taka odmiana. Podlewałam je chociaż raz na tydzień. wlewałam tam całą konewkę gnojowicy lub po prostu wody.Ale na każdym krzaku mam po jednym owocu. (rosły dwie Atlantic, ale jedna odpadła,calkiem już spora)
Nie wiem jak u innych jest z dynia Atlantic w gruncie. Czy taż macie po jednej dyni na krzaku?
Asia
treborx
200p
200p

Post »

Pelasia a czy Twoje skrzynie są luźno zbite? W sensie czy są dziury, przez które może uciec nadmiar wody?
I jak głęboko ukorzenia się dynia? Ta głębokość 80 cm na skrzynię mnie "przeraża"
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Nie . Zbite są deska przy desce,ale myślę ,że głębokość jest za głęboka :roll: ale mój mąż zaszalał i zbił ja na wysokość z trzech desek.Jutro dokładnie ją zmierzę i powiem Ci jak jest głębokość skrzyni. Wydaje mi się że ,z dwóch desek wystarczy spokojnie. Ja jak zobaczyłam te skrzynie ,też byłam przerażona ,skąd ja wezmę tyle ziemi ;:224 Dlatego na dno nawaliłam darni ,ktorą wczesniej zdzierałam z trawnika pod pomidory. A dynia ukorzenia sie raczej płytko. Tak mi sie wydaje ,że tak pisali fachowcy ;:7
Asia
treborx
200p
200p

Post »

"Deska przy desce"
A nie masz w związku z tym problemu, że zrobi się z tego donica i przy większym deszczu tam będzie po prostu pływać?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Pelasia pisze: Nie wiem jak u innych jest z dynia Atlantic w gruncie. Czy taż macie po jednej dyni na krzaku?
Asia
W gruncie też raczej mają po 1 dyni, zawiązała się tam jeszcze druga sztuka ale mniejsza i ogólnie można stwierdzić, że po 1 szt na roślinę ale nie podlewałam ich wcale( tylko na początku wegetacji) bo mam kawałek nosić wodę więc musiały radzić sobie same. Ta odmiana nie wiąże tak dużo warzyw, pamiętam jak mama sadziła dynie dla zwierząt to było pomarańczowo od dyń na poletku.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu - też mam po jednej dyni na każdym z dwóch krzaczków Atlantic.
Zawiązywały się następne, ale szybko odpadały.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

treborx pisze:"Deska przy desce"
A nie masz w związku z tym problemu, że zrobi się z tego donica i przy większym deszczu tam będzie po prostu pływać?
Na te deszcze co były w tym roku nie miałam żadnego problemu z nadmiarem wody w skrzyniach. Owszem było błotko,ale nic nie pływało, ani nie gniło.Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby u Ciebie były małe przerwy między deskami :)
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Przerwy nie będą dobre tak myślę. Na pewno nie od boków. Ziemia za szybko by wysychała.. Dynia korzeni się bardzo głęboko - korzeń palowy może mieć i parę metrów, ale ta główna masa korzeni drobnych, które pobierają składniki pokarmowe tak głęboko nie zalega, mogę się mylić ale chyba do 50-60cm. Zresztą, w tym momencie możesz rozważyć dynie, które się nie płożą tylko rosną w krzak - np Ambar. One mają trochę mniej korzeni, a i nie rozłażą się tak bardzo, zajmują mniej miejsca.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit A jeszcze chciałam dodać ,że moje skrzynie są bez dna ;:108
Asia
treborx
200p
200p

Post »

"A jeszcze chciałam dodać ,że moje skrzynie są bez dna"
A, to bardzo ważny szczegół :) Też chyba zrobię bez dna. Wówczas nie ma co się martwić, że po bokach nie ma szczelin :)

Także akurat na weekend jadę na wioskę to i desek trochę zakoszę. Już nie mogę się doczekać tych pięciu ton zbiorów dyni ;)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

treborx pisze:"A jeszcze chciałam dodać ,że moje skrzynie są bez dna"
A, to bardzo ważny szczegół :) Też chyba zrobię bez dna. Wówczas nie ma co się martwić, że po bokach nie ma szczelin :)

Także akurat na weekend jadę na wioskę to i desek trochę zakoszę. Już nie mogę się doczekać tych pięciu ton zbiorów dyni ;)
No 5 ton to może nie .ale moja Atlantik waży już chyba 30-40 kg :tan
Asia
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Obrazek
Pierwsze dyniobranie 2011

Deszcze w tym roku skutecznie zmniejszyły nasze plony. Co najmniej 50% zawiązków i sporawych często owoców gniło i odpadało. Szkoda, ale nic się nie da zrobić. Na krzakach mamy jeszcze owoce, ale one jeszcze mogą zostać. Następne dyniobranie za jakiś tydzień-dwa, zależnie od pogody.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Ania D wow :shock: :shock: :shock: normalnie brak mi słów :shock:

Ile ty miejsca musisz mieć, żeby wszystkie dynie swobodnie rosły.
Piękne plony. ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”