Stasiu nakryłam go jak przez siatkę oskubuje mi S. de la Malmaison a jeden pączek jest taki oskubany to pewnie jego sprawka. On uwielbia zjadać płatki róż, może też chciał jej skosztować.skorpion811-51 pisze:Majeczko psisko pojadło a teraz pilnuje kwiatków żeby jeszcze kwitły róże u Ciebie
jeszcze piękne szałwia ślicznie teraz wygląda ogólnie jesień piękna w Twoim ogrodzie
Majkowy zielony dom i ..... cz. 2
-
edulkot
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2
-
edulkot

Dla wszystkich a szczególnie dla Was Jadziu i Iwonko będę zbierała nasionka z różnych kwiatuszków. A co do nazwy to jak na razie w żaden sposób nie przypomina mi śladu po kurze, może nasionka ma podobne.iwa27 pisze:No właśnie zbieraj, zbieraj a potem rozdawajJAKUCH pisze:No to zbieraj Maju te nasionka, bo to ładna roślinkaKwiatuszek prześliczny, a nazwa taka nieadekwatna
-
Matrix2
- 500p

- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wcale nie dziwię się psu
z róż z uwagi na ich wspaniały zapach też chętnie zjadałbym płatki kwiatów ... ale nie mam ich w ogrodzie
Rysiek
-
edulkot

No właśnie sangwinaria sprzedaje swoje ukorzenione chryzantemy, w podpisie jest link sprzedaż.Zenia pisze:Dzięki....obejrzałam.edulkot pisze:
Zeniu przecież teraz jest tak dużo małych chryzantem zimujących w gruncie że kilka takich maluszków zmieścisz a jakie mają kolory, ostatnio oglądałam takie u sangwinaria i mam ochotę na takie słoneczka.![]()
. No takie słoneczka to bym nawet wszystkie zmieściła.
. Tylko gdzie je dostać.
. Aleś mi narobiła ochoty....teraz nie zasnę.
-
edulkot

Wandziu dziękuję Ci bardzo.wanda7 pisze:Majeczko, jeszcze tyle kolorów w twoim pięknym ogródku. Ale to chyba głównie dzięki wszędobylskim różyczkom, które rozweselają każdy zakątek. No i towarzyszące im drugoplanowe kwiatki, podkreślające ich królewskie piękno. Rozmaite zestawienia i wszystkie idealnie dobrane. Jak u dobrego utalntowanego malarza.
-
edulkot

Ryszardzie to tylko sadzić, jest tyle pięknotek które rosną nawet w górach że na pewno znajdziesz jakąś dla siebie.Matrix2 pisze:wcale nie dziwię się psuz róż z uwagi na ich wspaniały zapach też chętnie zjadałbym płatki kwiatów ... ale nie mam ich w ogrodzie
-
Matrix2
- 500p

powiesz, że to niemozliwe ale jakoś nie mam przekonania do róż, sam nie wiem dlaczego ... Nawet w ubiegłym roku kupiłem różową różę okrywową `Czarodziejka` tak przynajmniej było napisane ... no i w tym roku wypuściła jeden pęd taki 10 cm, zakwitła jednym kwiatem i tak tkwi tzn teraz już nie kwitnie ale i nie rozrasta się. Prawdziwa czarodziejka, która zamiast mnie oczarować, rozczarowała jedynie...edulkot pisze:Ryszardzie to tylko sadzić, jest tyle pięknotek które rosną nawet w górach że na pewno znajdziesz jakąś dla siebie.Matrix2 pisze:wcale nie dziwię się psuz róż z uwagi na ich wspaniały zapach też chętnie zjadałbym płatki kwiatów ... ale nie mam ich w ogrodzie
Skusiłbym się na różę pnącą / taka jaką pamiętam z ogrodu babci / ale przegladając to forum już drugi rok nie jestem w stanie określić czy na zdjęciach to jest to czego szukam ewentualnie ...
Była różowa intensywnie, pełna, kwiaty raczej drobne ale kwitła niezawodnie w każdym roku ....
Rysiek
-
edulkot

Jedno Ci powiem, takiej róży jak Czarodziejka nie ma. Miałeś pecha i trafiłeś na kiepską różę.
Z opisu babcinej róży wnioskuję że to może być Super Dorothy, pooglądaj zdjęcia w necie. Zobacz tutaj.
Z opisu babcinej róży wnioskuję że to może być Super Dorothy, pooglądaj zdjęcia w necie. Zobacz tutaj.
- klamber
- 100p

- Od: 29 sie 2011, o 06:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maju, u ciebie jak w maju
nawet liście jeszcze zielone. Przy okazji, witaj Zeniu
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Majko - pozwól, że wtrącę się w rozmowę z Ryszardem
Jest Czarodziejka - Fairy przecie. I ona kwitnie obficie, prawie cały sezon, chyba że, coś jej nie podpasuje.
Poza tym, pierwszy rok nie jest miarodajny, bo wtedy róża buduje system korzeniowy.
Może trzeba cierpliwie poczekać i nie zniechęcać się, jeśli już róża mieszka w ogrodzie.
Ładnie jeszcze kwitną róże. Moja Mary Rose ma teraz około 1,5 m wzrostu, rośnie u mnie trzeci rok.
Kurzyślad ma bardzo ładny kolor, taki intensywny. Ja znam tylko taki polny, drobny, o pomarańczowych kwiatach.
Jest Czarodziejka - Fairy przecie. I ona kwitnie obficie, prawie cały sezon, chyba że, coś jej nie podpasuje.
Poza tym, pierwszy rok nie jest miarodajny, bo wtedy róża buduje system korzeniowy.
Może trzeba cierpliwie poczekać i nie zniechęcać się, jeśli już róża mieszka w ogrodzie.
Ładnie jeszcze kwitną róże. Moja Mary Rose ma teraz około 1,5 m wzrostu, rośnie u mnie trzeci rok.
Kurzyślad ma bardzo ładny kolor, taki intensywny. Ja znam tylko taki polny, drobny, o pomarańczowych kwiatach.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
Matrix2
- 500p

dziękuję Majko za podpowiedź, to na pewno jest ta róża której szukałem Super Dorothy, spróbuję jeszcze teraz się za nią porozgladać i kupię jesienią, a jak się nie uda to na wiosnę.
Elżbieto, tak to Czarodziejka The Fairy, może jest tak jak piszesz w tym roku buduje system korzeniowy i w przyszłym roku będzie bardziej okazała. W każdym razie ten jeden mały pęd zabezpieczę na zime i zobaczę co z tego będzie.
Elżbieto, tak to Czarodziejka The Fairy, może jest tak jak piszesz w tym roku buduje system korzeniowy i w przyszłym roku będzie bardziej okazała. W każdym razie ten jeden mały pęd zabezpieczę na zime i zobaczę co z tego będzie.
Rysiek
-
edulkot

Widzę że Ela za mnie wyjaśniła sprawę Czarodziejki. Ja właściwie nigdy nie tłumaczę nazw i nawet nie wiem że Fairy znaczy czarodziejka, wychodzi brak znajomości języka angielskiego.
Ja też mam jedną taką zdechlawą, Reine des Violettes i właściwie z musu daję jej jeszcze rok szansę bo nie mam innej róży na jej miejsce, a musi być ciemna i historyczna bo mi inaczej zepsuje się koncepcja.
Moje Mary to nówka z czerwca i tak ładnie się rozrosła. Razem z nią sadziłam też Eglantynę, ona w międzyczasie drugi raz kwitła i dopiero teraz zaczęła rosnąć. Stanwell Perpetual właściwie powolutku rośnie i kwitnie po jednym kwiatuszku a Rhapsody in Blue też wypuściła jeden grubaśny pęd.Wszystkie sadzone w czerwcu.
Jak nazbieram dużo nasionek Kurzyśladu to porozsyłam wszystkim chętnym.
Robercie to tylko takie stronnicze zdjęcia, w rzeczywistości widać u mnie jesień.
Ja też mam jedną taką zdechlawą, Reine des Violettes i właściwie z musu daję jej jeszcze rok szansę bo nie mam innej róży na jej miejsce, a musi być ciemna i historyczna bo mi inaczej zepsuje się koncepcja.
Moje Mary to nówka z czerwca i tak ładnie się rozrosła. Razem z nią sadziłam też Eglantynę, ona w międzyczasie drugi raz kwitła i dopiero teraz zaczęła rosnąć. Stanwell Perpetual właściwie powolutku rośnie i kwitnie po jednym kwiatuszku a Rhapsody in Blue też wypuściła jeden grubaśny pęd.Wszystkie sadzone w czerwcu.
Jak nazbieram dużo nasionek Kurzyśladu to porozsyłam wszystkim chętnym.
Robercie to tylko takie stronnicze zdjęcia, w rzeczywistości widać u mnie jesień.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Maju, gdzieś mi się Twój wątek zagubił. Strasznie dawno u Ciebie nie byłam, a tu tyle różanych pięknośći i nie tylko różanych.
Bardzo podoba mi się trawiasta rabata. Ja ostatnio rozchorowałam się na punkcie traw.
Sadzę je wszędzie. Nie koniecznie na specjalnej rabacie.
Podoba mi się także różnorodność i kolory Twojego ogrodu. Piękne połączenia.
Myzianko dla Goldiego.
Bardzo podoba mi się trawiasta rabata. Ja ostatnio rozchorowałam się na punkcie traw.
Sadzę je wszędzie. Nie koniecznie na specjalnej rabacie.
Podoba mi się także różnorodność i kolory Twojego ogrodu. Piękne połączenia.
Myzianko dla Goldiego.
-
edulkot

Gosiu miło mi że do mnie wpadłaś, ja chyba u Ciebie nigdy nie byłam mimo że znamy się z innych wątków. Muszę to naprawić i poznać Twój ogród a tym samym i Ciebie. Ta trawiasta rabata powstała rok temu z powodów które już nie pamiętam. W międzyczasie przybył do nas Goldi i pozmieniał wszystko w naszym życiu i ogrodzie. Ale powoli staje się mądrym psem tylko bardzo lubi bawić się z kotami a nie wszystkie chcą uciekać.
Moją miłością ostatnio są róże a konkretnie Souveniry a trawki to tylko dodatki bo nie tylko róże mogą u mnie rosnąć. Idę poznać Twój ogród.
Moją miłością ostatnio są róże a konkretnie Souveniry a trawki to tylko dodatki bo nie tylko róże mogą u mnie rosnąć. Idę poznać Twój ogród.
-
edulkot

Dawno nie było kwiatów to dzisiaj trochę kolorowo i bylejakowo.

takie słabe że leżą ale wciąż kwitną

wiciokrzew też jeszcze co nie co pokazuje

za to lwia paszcza miniaturka kwitnie na całego

nagietek z łakomczuchem który marnie skończył

szałwia omszona

kurzyślad i smagliczka

tu trochę więcej tego kwiecia

aksamitka w smagliczce

a tu aksamitka sama ale za to inna

i jeszcze taka dalia zakwitła

na koniec troszkę wiosny

marketowe pierwiosnki kwitną na przekór jesieni w kalendarzu