Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

Kurczę, może jeszcze czas by je poodwracac jak coś sknociłam :?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To nie jest takie proste niekiedy spojrzeniem stwierdzić gdzie góra a gdzie dół sztobra :wink:
Niektóre odmiany potrafią mieć pąki skierowane w dół :D
Wtedy warto wiedzieć że pąk zawsze rośnie w kąciku liściowym czyli od dołu pąka mamy ślad po ogonku liscia.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

gosiakmala pisze:Kurczę, może jeszcze czas by je poodwracac jak coś sknociłam :?
Jak poodwracać? Czy na dole zostały paki? Na pocieszenie napiszę , że kiedyś ukorzeniłem sztobra Timura "do góry nogami". Zmienił bez problemu biegunowość i sadzonka rosła nie gorzej jak te normalne. Dałem ja sąsiadowi, który deklarował, że ją posadzi. Chciałem obserwować co z niej wyrośnie. Niestety nie posadził i co gorsze nie podlewał, no i w efekcie ususzył. Jeżeli masz do dyspozycji środkowe paki to możesz skrócić i posadzić jeszcze raz ale sadzonki wyjdą znacznie krótsze. Napisałem co wiem z doświadczenia, wiem też co bym zrobił na Twoim miejscu ale nie napiszę :). Decyzja należy do Ciebie.
Dodam jeszcze, że jest taki sposób ukorzeniania winorośli przez odkład, w którym zakopuje się koniec łozy w ziemi i czeka aż się ukorzeni. Następnie przecina się łozę w odpowiednim miejscu i jest sadzonka, oczywiście odwrócona :).
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A kiedyś, w głębokiej komunie krążyło ludowe podanie, że bierzemy kawał pęda, wtykamy obydwa końce w zięmię i z takiego pałąka wino najlepiuej się przyjmuje... Coś w tym musi być.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

kapitan pisze:
gosiakmala pisze:Kurczę, może jeszcze czas by je poodwracac jak coś sknociłam :?
J. Napisałem co wiem z doświadczenia, wiem też co bym zrobił na Twoim miejscu ale nie napiszę :). Decyzja należy do Ciebie.
.
NO powiedz :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ja sadziłam winogrono z odwróconej "do góry nogami" łozy i rośnie tak jak inne.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
DarekRz

Post »

Oj Panowie. Zaraz stwierdzicie, że winorośl najlepiej sadzić do góry nogami :wink:

Nikt nie twierdzi przecież, ze sztobry wsadzone do góry nogami się nie ukorzenią, ale nie wciskajcie koleżance, że to nie ma żadnego znaczenia jak wsadzila sztobra.
Z własnego doświadczenia wiem, że i nieco dłużej się ukorzeniają i nie koniecznie wypuszczają latorośl z najwyższego obecnie pąka - a wowczas to strata długości sadzonki - albo trzeba płycej sadzić do gruntu albo jakieś misy/dołki kombinować.
Myślę, że Gosia już wie czy i/lub ktore sztobry ma do góry nogami. jeśli ma - to pytanie Gosiu czy usuwałaś najnizszy obecnie pąk - ten w ziemi. Jeśli tak to rzeczywiście nie warto już ruszać. Jeśli nie - to można sztobra odwrócić - a dolny pąk lepiej usunąć.
Oczywicie możesz sobie poeksperymentować - ale przynajmniej świadomie :wink: :D
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Kurczę ale wojnę rozpętałam :lol: . Dzisiaj wrócę do domu to ocenię (dzięki lekturze Darka ;:180 ) czy dobrze siedzą w ziemi, czy na głowie czy na nogach ;). A jak już dojdę do wniosku, że nie wiem, to zaproszę Darka do siebie na oględziny ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Nikt nie zachęca do sadzenie odwrotnie :D .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

A więc, prawie na każdym sztobrze pokazał się zielony pączek. NIe wiem czy pokazałby sie również gdyby siedział odwrotnie ;:oj
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

gosiakmala pisze:A więc, prawie na każdym sztobrze pokazał się zielony pączek. NIe wiem czy pokazałby sie również gdyby siedział odwrotnie ;:oj
Skoro pąki już ruszają, to ja bym nic nie przekładał. Co będzie to będzie. Daj kilka zdjęć tych paków w miarę z bliska. No i żeby było jasne -nie polecam ukorzeniania do góry nogami, a jedynie szukam tzw wyjścia awaryjnego :).
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

gosiakmala pisze:A więc, prawie na każdym sztobrze pokazał się zielony pączek.
A ja mam dzięki temu pewność, że krzewy przezimowały bez strat :heja

Pewnie się okaże, że większość siedzi dobrze :) Czy przycinałaś sama końcówki łozy?

Ja miałam podobny przypadek z jeżyną. Z tym, że dostałam już ukorzenione do góry nogami :;230 Ukorzeniano je przez odkłady i ucięto potem nie z tej strony co trzeba ;:224
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aguskac pisze:
gosiakmala pisze:A więc, prawie na każdym sztobrze pokazał się zielony pączek.
A ja mam dzięki temu pewność, że krzewy przezimowały bez strat :heja

Pewnie się okaże, że większość siedzi dobrze :) Czy przycinałaś sama końcówki łozy?

Ja miałam podobny przypadek z jeżyną. Z tym, że dostałam już ukorzenione do góry nogami :;230 Ukorzeniano je przez odkłady i ucięto potem nie z tej strony co trzeba ;:224
..a może celowo ucięto w dwie strony, rozdzielając system korzeniowy również na dwie części by uzyskać dwie, a nie jedna sadzonkę?
Piotr
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Za słaby mam aparat żeby z bliska robić pąki, rozmazane są. Cały czas patrzę na te sztobry i kurczę tak mi sie wydaje, że tylko jeden może być odwrotnie posadzony.
Pokaże wam moje wątpliwości: Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Te na zdjęciach raczej ok. Daj tego wątpliwego i z profila :), może być nieco dalej.
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”