Winorośle i winogrona cz. 2
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 2
Kurczę, może jeszcze czas by je poodwracac jak coś sknociłam 

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To nie jest takie proste niekiedy spojrzeniem stwierdzić gdzie góra a gdzie dół sztobra
Niektóre odmiany potrafią mieć pąki skierowane w dół
Wtedy warto wiedzieć że pąk zawsze rośnie w kąciku liściowym czyli od dołu pąka mamy ślad po ogonku liscia.

Niektóre odmiany potrafią mieć pąki skierowane w dół

Wtedy warto wiedzieć że pąk zawsze rośnie w kąciku liściowym czyli od dołu pąka mamy ślad po ogonku liscia.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Jak poodwracać? Czy na dole zostały paki? Na pocieszenie napiszę , że kiedyś ukorzeniłem sztobra Timura "do góry nogami". Zmienił bez problemu biegunowość i sadzonka rosła nie gorzej jak te normalne. Dałem ja sąsiadowi, który deklarował, że ją posadzi. Chciałem obserwować co z niej wyrośnie. Niestety nie posadził i co gorsze nie podlewał, no i w efekcie ususzył. Jeżeli masz do dyspozycji środkowe paki to możesz skrócić i posadzić jeszcze raz ale sadzonki wyjdą znacznie krótsze. Napisałem co wiem z doświadczenia, wiem też co bym zrobił na Twoim miejscu ale nie napiszęgosiakmala pisze:Kurczę, może jeszcze czas by je poodwracac jak coś sknociłam

Dodam jeszcze, że jest taki sposób ukorzeniania winorośli przez odkład, w którym zakopuje się koniec łozy w ziemi i czeka aż się ukorzeni. Następnie przecina się łozę w odpowiednim miejscu i jest sadzonka, oczywiście odwrócona

Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A kiedyś, w głębokiej komunie krążyło ludowe podanie, że bierzemy kawał pęda, wtykamy obydwa końce w zięmię i z takiego pałąka wino najlepiuej się przyjmuje... Coś w tym musi być.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- gosiakmala
- 500p
NO powiedzkapitan pisze:J. Napisałem co wiem z doświadczenia, wiem też co bym zrobił na Twoim miejscu ale nie napiszęgosiakmala pisze:Kurczę, może jeszcze czas by je poodwracac jak coś sknociłam. Decyzja należy do Ciebie.
.

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja sadziłam winogrono z odwróconej "do góry nogami" łozy i rośnie tak jak inne.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Oj Panowie. Zaraz stwierdzicie, że winorośl najlepiej sadzić do góry nogami
Nikt nie twierdzi przecież, ze sztobry wsadzone do góry nogami się nie ukorzenią, ale nie wciskajcie koleżance, że to nie ma żadnego znaczenia jak wsadzila sztobra.
Z własnego doświadczenia wiem, że i nieco dłużej się ukorzeniają i nie koniecznie wypuszczają latorośl z najwyższego obecnie pąka - a wowczas to strata długości sadzonki - albo trzeba płycej sadzić do gruntu albo jakieś misy/dołki kombinować.
Myślę, że Gosia już wie czy i/lub ktore sztobry ma do góry nogami. jeśli ma - to pytanie Gosiu czy usuwałaś najnizszy obecnie pąk - ten w ziemi. Jeśli tak to rzeczywiście nie warto już ruszać. Jeśli nie - to można sztobra odwrócić - a dolny pąk lepiej usunąć.
Oczywicie możesz sobie poeksperymentować - ale przynajmniej świadomie

Nikt nie twierdzi przecież, ze sztobry wsadzone do góry nogami się nie ukorzenią, ale nie wciskajcie koleżance, że to nie ma żadnego znaczenia jak wsadzila sztobra.
Z własnego doświadczenia wiem, że i nieco dłużej się ukorzeniają i nie koniecznie wypuszczają latorośl z najwyższego obecnie pąka - a wowczas to strata długości sadzonki - albo trzeba płycej sadzić do gruntu albo jakieś misy/dołki kombinować.
Myślę, że Gosia już wie czy i/lub ktore sztobry ma do góry nogami. jeśli ma - to pytanie Gosiu czy usuwałaś najnizszy obecnie pąk - ten w ziemi. Jeśli tak to rzeczywiście nie warto już ruszać. Jeśli nie - to można sztobra odwrócić - a dolny pąk lepiej usunąć.
Oczywicie możesz sobie poeksperymentować - ale przynajmniej świadomie

- gosiakmala
- 500p
Kurczę ale wojnę rozpętałam
. Dzisiaj wrócę do domu to ocenię (dzięki lekturze Darka
) czy dobrze siedzą w ziemi, czy na głowie czy na nogach ;). A jak już dojdę do wniosku, że nie wiem, to zaproszę Darka do siebie na oględziny ;)

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Nikt nie zachęca do sadzenie odwrotnie
.

Moje nowe imię Szansa 

- gosiakmala
- 500p
A więc, prawie na każdym sztobrze pokazał się zielony pączek. NIe wiem czy pokazałby sie również gdyby siedział odwrotnie 

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- kapitan
- Kontakt:
Skoro pąki już ruszają, to ja bym nic nie przekładał. Co będzie to będzie. Daj kilka zdjęć tych paków w miarę z bliska. No i żeby było jasne -nie polecam ukorzeniania do góry nogami, a jedynie szukam tzw wyjścia awaryjnegogosiakmala pisze:A więc, prawie na każdym sztobrze pokazał się zielony pączek. NIe wiem czy pokazałby sie również gdyby siedział odwrotnie

Piotr
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
A ja mam dzięki temu pewność, że krzewy przezimowały bez stratgosiakmala pisze:A więc, prawie na każdym sztobrze pokazał się zielony pączek.

Pewnie się okaże, że większość siedzi dobrze

Ja miałam podobny przypadek z jeżyną. Z tym, że dostałam już ukorzenione do góry nogami

- kapitan
- Kontakt:
..a może celowo ucięto w dwie strony, rozdzielając system korzeniowy również na dwie części by uzyskać dwie, a nie jedna sadzonkę?aguskac pisze:A ja mam dzięki temu pewność, że krzewy przezimowały bez stratgosiakmala pisze:A więc, prawie na każdym sztobrze pokazał się zielony pączek.![]()
Pewnie się okaże, że większość siedzi dobrzeCzy przycinałaś sama końcówki łozy?
Ja miałam podobny przypadek z jeżyną. Z tym, że dostałam już ukorzenione do góry nogamiUkorzeniano je przez odkłady i ucięto potem nie z tej strony co trzeba
Piotr
- gosiakmala
- 500p
Za słaby mam aparat żeby z bliska robić pąki, rozmazane są. Cały czas patrzę na te sztobry i kurczę tak mi sie wydaje, że tylko jeden może być odwrotnie posadzony.
Pokaże wam moje wątpliwości:

Pokaże wam moje wątpliwości:

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- kapitan
- Kontakt:
Te na zdjęciach raczej ok. Daj tego wątpliwego i z profila
, może być nieco dalej.

Piotr