Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Jadziu, ja w tym roku już się tak nie spieszę z zasiewami. Dzień musi być nieco dłuższy. Z końcem lutego chyba zacznę od wysiewu kobei i rącznika. Reszta zostanie na marzec i kwiecień. Wcześniej nie ma co siać, bo już się sparzyłam. Rosną takie rachityczne roślinki i padają przed czasem. No może jeszcze w lutym lobelię ... :wink:
Jadziu właściwie to zimy jeszcze nie było. Boję się jak tak złapie w lutym i potrzyma do kwietnia . Oj co ja piszę ;:14 Jeszcze się sprawdzi ;:14 Ale ;:3 to mi bardzo brakuje.

Zjawko, witaj serdecznie :wit Na cebulowe nastawiam się wiosną. Posadziłam ostatnio sporą liczbę cebul tulipanów, żonkili i takich różnych innych ... Ciekawi mnie czy wyrosną takie cudaczne jak na etykietach. Boję się tylko aby krety czy nornice się do nich nie dobrały, bo już sadziłam bezpośrednio do gruntu (bez koszyczków). Co jakiś czas pojawiają się kopce kretów to tu, to tam .. , ale nie będę się martwiła na zapas :D
Moja psinka tak brzuszkiem do góry przez cały okrągły rok. Pieszczoch i leniuszek z niej niesamowity.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lobelię też sieję w lutym :D Reszta poczeka na dłuższy dzień. W tym samym miesiącu wyniosę datury z piwnicy, dość długo już wypoczywają.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

M. już wyzdrowiał :D
Dzięki niemu miałam trochę odpoczynku w śwoęta.
Twoja psina faktycznie wygląda na pieszczoszka
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

O tulipany , narcyzy czy hiacynty chyba nie masz co się martwić. ;:108 u mnie pełno gryzących a tych się nie tknęły
Jak dobrze zrozumiałam to mamy cebulki z tego samego źródła :D ... Szczerze mówiąc byłam bardzo pozytywnie zaskoczona :shock: cebulki zdrowe i bardzo duże , więc już doczekać się nie mogę prawdziwej Wiosny heja -Potwierdzenie odmian to mus :wink: jak nie to trzeba będzie sprzedawcy ;:14
Te nasze pieszczochy to lubią tak różowym do góry :;230
Liliowce polecam kupić u forumowego em
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja liliowce kupuję u Jsmeny sa duże kępy które zaraz kwitną i tanie ..
Z sianiem też czekam do marca aż się zrobi cieplej i widniej , w domu sięję tylko begonię stale kwitnąca i niecierpki bo te musza rosnąć w cieple reszta rośnie w szklarni , jak jest zimno to opatulam ich włókniną i nawet ładnie wschodzą ..
Jeszcze nie mam żadnych nasionek ale dopiero w lutym mam zamiar wybrać się do ogrodniczego , bo wtedy można spokojnie bez tłoku wszystko kupić ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Witaj Olu! Ale masz fajnego leniwca :D
Widziałam,że zastanawiasz się nad zakupami od p.Pajdy? Ja jestem z zakupów od niego bardzo zadowolona.Kupowałam i lilie i liliowce.Już nawet z nowego katalogu zrobiłam zamówienie na nowości z lilii.Bardzo ładne liliowce sprzedaje nasz forumkowy ...em...polecam :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posiałam Rycynusa i mam nadzieję ,że mi za bardzo nie wybuja . Chcę je posadzić przed ogrodkiem bardzo mi sie podobają i oby porosły takie wielgachne jak było w ubiegłym sezonie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Witaj Olu. Czy Twoja psina zawsze tak śpi? Bez urazy- przypomina mi trochę mopa :D Ale ja bardzo lubie takie mopy ;:167 I jak tam zamówienia z Lilypolu?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ja też zaczynam siewy w lutym. A lobelii kupiłam sobie troszeczkę (białą, szkarłatną, fioletową, zwisająca i stojąca ). Zreszta pokupiłam też innych nasionek. Nawet nie liczę ile, bo aż strach gdzie ja to wszystko wysieję. No, ale przez internet tak łatwo się klika :roll: Datury mam na poddaszu. Chyba też zacznę je dogrzewać ;:24

Gosiu, to dobrze, że troszeczkę odpoczęłaś. Ja urządzałam wigilię u siebie i ..... o odpoczynku musiałam zapomnieć. Kiedyś to sobie odbiję :D Moja Sonia to przytulanka jakich mało :D

Anetko, moje jesienne nasadzenia cebulek to z PNOS-u. Muszę ich pochwalić, bo mają duży wybór a i cebulki dorodne. Teraz u nich kupiłam nasionka na wiosenne nasadzenia :D
Właśnie te, które już u mnie kwitły (liliowce) zakupiłam od forumowego Emila. Teraz marzą mi się jakieś cudaki, pofalowane i pełne ;:224

Janeczko, ja nasionka też bez tłoku (z komputera :lol: ). Polecam Tobie sklep internetowy PNOS. Mają duży wybór roślin. Ładnie i fachowo opisane. Szybka przesyłka. Ja jestem zadowolona. Nie powiem, pewnie jeszcze w sklepach ogrodniczych coś chapnę do koszyczka, ale to już tylko w ramach uzupełnienia lub kaprysu. U Ismeny też coś kupowałam, ale nie liliowce. Bij , zabij nie pamiętam co ;:14

Alinko, dzięki :D Moja psinka jest bardzo rozbrajająca . Pewnie by trochę pobrykała, ale ma problemy z rzepkami w tylnych nóżkach i co jej pozostaje jak nie walnąć się na leniwca :;230
U pana Pajdy już robiłam kilka razy zakupy, ale to były tylko lilie. Teraz zastanawiam się nad liliowcami :wink: Porównam jeszcze ofertę jego i Emila. Zobaczymy co wymyślę ..

Jadziu, ja też mam zamiar posadzić już na dniach rycynusa. Zebrałam nasionka z mojego. Nie jestem jednak pewna czy one dojżały i coś z nich wykiełkuje. Ano trzeba spróbować. Moje niestety nie były tak ogromne jak Twoje, ale to chyba brak jedzonka zatrzymał wzrost. Coś skąpa byłam . Poprawię się w tym sezonie :D

Paulo, Sonia tak przeważnie brzuszkiem do góry. Faktycznie jest teraz bardziej mopowa niż powinna. Latem częściej jej robię strzyżenie. Teraz jej nawet cieplej w dłuższej sierści. Właściwie pudelki nie mają sierści a włosy. Nie wypadają jej, ale za to rosną niezmiernie szybko. Po jakimś porządniejszym strzyżeniu , cyknę jej fotkę. Niech wygląda jak należy :;230
Nad Lilypolem jeszcze się zastanawiam. Na razie robię małe zamówienia i czekam z odbiorem do końca marca i kwietnia. Nie lubię tak długo czekać. Zaraz mi się pomiesza gdzie i co kupiłam. Muszę wziąć jeszcze na wstrzymanie od zakupów. Ale czy mi się uda ???
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym nie dała rady. Ledwo pracę zaczęłam a już mam listę zakupów przygotowaną :D Wiadomo jak się psiaka strzyże to jest ogromna różnica między umodelowanym a odrośniętym. Ale i tak wygląda pociesznie :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OLU te nasionka dostałam od milutkiej koleżanki forumowej . U mniej był wielkoludem ten Rycynus dlatego mam nadzieję ,że u mnie też taki wyrośnie . Jak nie to trudno może być mniejszy . Nasionka Kobei dzisiaj zamoczyłam ,więc jutro wsadzanie do ziemi . Czy każde nasionko trzeba dać do osobnej doniczki ;:196 -
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula, jak lista zakupowa już gotowa to nie nie jest tak źle . Ja przestałam je robić, bo za dużo mam chciejstw, a trzeba najpierw ogród ogarnąć. I tak szykują mi się nowe rabatki na kwiatki. To znaczy muszę sama te rabatki przekopać :wink: Całe szczęście, że mam pomocnika w postaci elektrycznej łopaty . Dam radę ;:108 Na razie zamiast listy robię zakupy nasionkowe . W tej chwili tyle + te które zebrałam z kwiatuszków rosnących w zeszłym sezonie i + te, które tak dobrze schowałam, że nie mogę ich znaleźć:

Obrazek

Jadziu, Tobie wysosną duuuże. U mnie ziemia uboga a one lubią papu. Nasionka dobrze jest namoczyć a niekiedy nawet nadpiłować pilniczkiem (nie wiadomo gdzie mają czubek wzrostu) najlepiej z obu wierzchołków. Łupiny mają twarde i długo wschodzą. Nawet czasem po wzejściu łupina wyłazi z doniczki i trzyma przylistki. Nie należy jej pomagać, bo można uszkodzić wierzchołek wzrostu. Ja sadziłam w pojemniczkach po warzywach a potem je pikowałam. Na początku szkoda miejsca na parapetach :wink:

Wczoraj w poszukiwaniu wiktuałow na posiłek, trafiłam na "śmieszne" papryczki liliputki. Kupiłam je i dziś zebrałam nasionka. Będę próbowała je siać. Papryczki o nazwie "czapka mnicha" miały być ostre. Właściwie tylko czerwone są ostr a żółte raczej nie. Natomiast "małe dzwoneczki" fajnie chrupią. Myślę, że będą doskonałe do nadziewania serem feta lub czymś w tym rodzaju.
Jak ktoś ma ochotę na takie nasionka, chętnie się podzielę :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Widzę, że przygotowałaś się do posiania kilku nowych roślinek. Skromniutko :;230 Ja dopiero zamierzam złożyć zamówienie. Co będziesz siała na parapecie?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To...to..to wszystko z tego roku? :shock:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Olu . Moje też w jednej doniczce jak na razie . Muszę w poniedziałek kupić ziemię bo begonie i kobee czekają na posadzenie . Będzie papryczkowo :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”