Mój kwiecisty zakątek.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój kwiecisty zakątek.

Post »

Tadziu :D
Faktycznie nachyłek... lubię takie kwiaty bo jak już kępa zakwitnie, to kwitnie i kwitnie i kwitnie... Ostróżka - wybryk natury - królową? hmmmmm.....a co inne ostróżki na to?
Czekam na inne takie....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeuszu :wit podziwiam Twoją Królową ;:138 ;:138 w zasięgu moich marzeń jest ;:65 ;:65 natomiast jeśli pozwolisz pokażę moją Misty Mauves :roll: co prawda fotografia przy zakupie wskazywała na inną kolorystykę, ale chyba mogę się cieszyć tym co mam :wink:
Obrazek
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Ostróżka królowa piękna ;:180 Moje kupione w tym roku może za rok dopiero zachwycą. Kupiłeś jeżówkę ... znaczy już można szukać kwitnących :tan Jaka to odmiana, jeśli pamiętasz?
Wiosną nabyłam kłącza pełnej Groen i niestety jest pojedyncza ;:14
Wyruszam w poszukiwaniu zdobyczy i zapewne coś znajdę :twisted:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Andrzejku, się zrobi :uszy Tylko niech się rozrośnie. Już dwie sadzonki ,,poszły w świat''
Petryk , mi też dech zaparło. ;:224 ;:224 Nie widziałem jej nigdy ,,na żywca'' i nie spodziewałem się że będzie na targach.
Geniu , ta jest trochę póżniejsza. Mam dwie fioletowe, ta jest prawie taka sama, ale to inna odmaina , ma bardziej okrągłe płatki.
Jagusiu, Może i wybryk . Ale jak tworzy się nowe odmiany. To przecież mutanty :!: :!: Odmianą stają się wtedy , kiedy następne pokolenia wykazują identyczne cechy. A nachyłki kwitną do mrozów, byle obrywać przekwitnięte kwiaty.Mam jeszcze jednego , dopiero ,,rozpędza się''
Marto, myślę , że jest w zasięgu ;:109 Nie znam odmian swoich ostróżek. Jedna z moich jest podobna do Tej. Muszę tylko policzyć ilość płatków. Uważam , że jest bardzo ładna.
Jolu , jeżeli sadzonki są dobrej jakości , masz prawie 100% , że zakwitną jeszcze w tym roku.Moje kupione w Sitnie na początku lipca zakwitły wszystkie , mimo ,że niektóre były dość ,,,blade''. Kwiaty nie były rewelacyjne, ale wiedziałem co kupiłem. Tylko jedna na sześć nie była zgodna, granatowa z czarnym oczkiem. Nie darzę sentymentem takich barw. Przy dobrym układzie pogody ostróżka może zakwitnąć 3 razy. Ostatnie nie są rewelacyjne , ale coś tam jest. :;230 Tylko jedna jeżówka była pełna,ale jak zwykle NN . Kupiłem jeszcze,, zwykłe''- czerwona , różowa o mocnej barwie z ,,łyżeczkowymi '' płatkami i chyba żółtą :oops:
8-10 lipca targi w Sitnie. Mam w planie być w sobotę 9, mogę porzucić co mają.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Teraz obiecane ,, mutanty''. Wszystkie to kwiaty liliowców. Ten sezon obfituje w takie ,,okazy''.

Te mają po 5 płatków.
Obrazek Obrazek

Ten ma osiem.
Obrazek

To już przesada :;230 :;23010 sztuk.Kto nie wierzy niech policzy.( jeden przesłania pączek po prawej)
Obrazek

I na koniec rekordzista. 14 , słownie czternaście. Niektórych natura zbyt hojnie obdarza ;:224 ;:224
Obrazek

Na tym samym pędzie przed rekordzistą kwitł wcześniej 12 .Jak często, byłem bez aparatu
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No rzeczywiście cuda Ci wyrosły :D Ale u liliowców tak często bywa, że te pierwsze kwiaty takie dziwaczne i zdeformowane bywają...Za to późniejsze, kiepsko wybarwione, małe...Ale i tak nie da się ich nie kochać :) Chyba...
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Igor, to też normalne, tak puchną pąki? Nie pamiętam teraz, jak ten robal się nazywa...Same szkodniki iglastych mam teraz w głowie :) Zerwać, wyrzucić tak dalej trochę i kolejne już będą ok...Ja nic innego nie robię...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

tade k pisze: różowa o mocnej barwie z ,,łyżeczkowymi '' płatkami :oops:
A ta to chyba będzie odmianowa Sunset ;:108
Widziałeś u Marty dzisiejszy nabytek Hot Papaya ;:224 cudo mówę Ci. Na żywo zjawiskowa.
No i ze trzy inne jeszcze nabyłam ;:224
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marto , nie da się nie kochać liliowców :!: :!: Są z nimi problemy , ale jak to ,,księżniczki'' -kapryśne i delikatne ;:112
Igorku , większość kwiatów jest normalna ;:224 Nawet zdeformowanych pąków nie ma. Nawet na taką ilość , która już rozkwitła mimo wszystko sporo ich jest w tym roku. Coraz to nowe pokazują barwy, niektóre po raz pierwszy ;:138 . Kilka ,,miniaturek ''odżyło i także kwitną.
Jolu, dzięki za nazwę odmiany ;:180 Już widziałem nabytek Marty ;:138 Rewelacja :tan To też moje chciejstwo Być może ta moja czwarta z zakupionych to różowa pełna, znajoma była wcześniej i kupiła ostatnią z kwiatem , reszta była bez i być może to ta. Może w Sitnie będzie , tam jest dużo więcej roślin.

Dzisiejsze fotki.
Ten pomarańczowy ma 19 cm.
Jeden z największych.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pierwszy Gladius ;:138 No dobra , stał na parapecie od Wielkanocy :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadku liliowce prześliczne...ale i lilia cudo, ma niesamowity głęboki, nasycony kolor :D Teraz wspaniały czas w ogrodzie, kwitną takie szlachetne piękne kwiaty :D
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Agnieszko ten miesiąc jest najbardziej kwiecisty , mam dużo lilii i liliowców . Duże kwiaty , mnóstwo kolorów i jest teraz najpiękniej. Oprócz tych kwitnie dużo bylin.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadku chciałabym żeby moje liliowce miały po tyle płatków

Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadek widzę że twoje liliowce rozpoczeły już kwitnienie, ja na swoje jeszcze będę musiał poczekać gdyż niektore wypuszczają dopiero pierwsze pąki kwiatowe. W porównaniu do roku ubiegłe ilość kwiatów będzie o wiele mniejsza, nie wiem gdzie leży tego przyczyna.
Pozdrawiam Zenek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Geniu , niech mają normalnie po 6 , byle obficie kwitły ;:224 To stara odmiana i bardzo ładnie rozrasta się. Ma dużo niezbyt wielkich kwiatów 12 - 13 cm , za to ogromne ilości.
Igorku Mam coś około 40 liliowców ;:108 Próbowałem kiedyś liczyć , ale dałem spokój :;230 :;230 Niektóre są podwójne , do tego siewki 7 sztuk , już w tym roku wszystkie kwitnące. Dwie po raz pierwszy. Nie mam najnowszych odmian jak em czy Ismena , ale też mogą się podobać . Odmiany z mniejszymi kwiatami szybko rozrastają się , nowsze już nie są takie chętne i są z nimi kłopoty . Zwłaszcza po zimie. Chcę coś jeszcze dokupić , niekoniecznie odmianowe . Byle mi się podobały.
WitajZenku Zima tego przyczyną ;:108 Niesprzyjająca aura i mamy straty . U mnie nie jest najgorzej, nawet takie osłabione ,,miniaturki'' zakwitły . Trzy całkiem małe nie , ale powoli odżywają.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Piękności liliowce, jeden w drugi :D ja mam tylko takie pospolite z wąskimi płatkami ale też ładne. Musze sobie sprawić takie grubaśne.....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”