Ogród Zenka cz.4
-
lawenda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zenka cz.4
a ja czekam na dyptamy, bo pamiętam że masz dwie piękne kępy z berberysem w tle, kwitną już?
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Urszulo Twoja prośba zostaje spełniona, dyptany tuż przed kwitnieniem.lawenda pisze:a ja czekam na dyptamy, bo pamiętam że masz dwie piękne kępy z berberysem w tle, kwitną już?

Pozdrawiam Zenek
-
lawenda

- Od: 22 mar 2007, o 19:33
piękne 
Zenku dyptamy cudowne, a jak rozwiną kwiat to dopiero pokażą swój urok
Ja niestety ze względu na dzieciaki zrezygnowałam z nich (przynajmniej na razie ). A hosty- przepiękne, wielkie kępy
Ja właśnie jestem na etapie 'budowy' hostowiska, ale na TAKIE kępy to trochę będę musiała poczekać 
- ZENOBIUSZ

Witaj Aniu dziękuje za odwiedziny,rzeczywiście dyptany za kilka dni obsypią się kwiatami i będą pięknie prezentować się na tle iglaków. Niektóre z host już zbyt mocno się rozrosły i w najblizszym czasie trzeba będzie je podzielić, a miejsca na rabacie hostowej jest jeszcze sporo.
a teraz zdjecia z dnia wczorajszego : rododendron Hagga kończący właśnie kwitnienie...

a teraz zdjecia z dnia wczorajszego : rododendron Hagga kończący właśnie kwitnienie...

Pozdrawiam Zenek
Zenku dziękuję Ci za rady. Conika powędrowała -myślę-w dobre miejsce. Niestety stan jodły oceniam na "opłakany"
(już w zasadzie wszystkie igły są koloru słomkowego) i nie sądzę, żeby coś z niej jeszcze było (tak mi szkoda!!!). Tylko dzięki forum jeszcze jej nie wykopałam, bo sądzę, ze to jednak jakieś choróbsko! Więc walczę!! Wczoraj opryskałam (a wręcz zlałam) środkiem grzybobójczym ...no a dzisiaj przyszła potężna burza i nici z oprysku. Cóz powtórzę jak pogoda się poprawi...
Cudne hosty, przepięknę
Cudne hosty, przepięknę
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
- ZENOBIUSZ

Witaj Lilu dzisiejszy deszcz nie zaszkodził działaniu preparatu przeciw grzybowem który zastosowałaś w dniu wczorajszym ,gdyż od oprysku do opadu deszczu mineło ładnych kilka godzin.
Piszesz że stan jodły jest opłakany gdyż igły ma żółtawe. zastanawiam się czy to jest w ogóle choroba grzybowa , czy czasem pędraki nie podjadają jej systemu korzeniowego.
Piszesz że stan jodły jest opłakany gdyż igły ma żółtawe. zastanawiam się czy to jest w ogóle choroba grzybowa , czy czasem pędraki nie podjadają jej systemu korzeniowego.
Pozdrawiam Zenek
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Zenku na ostatnim zdjęciu to jodła koreańska ma takie piękne szyszki ?
- sosna1
- 500p

- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak zwykle przepiękne zdjęcia. Poproszę w takim razie o receptę na tak cudną j. koreańską. Moja owszem też dwa lata temu miała piękne szyszki, ale tylko szyszki. Ogólnie wygląda koszmarnie. Byłam zreszta w zeszłym roku w bardzo dużej szkółce w Wielkopolsce i tam ku memu zdziwianiu takie same śliczne jak moja rosły. Wiem, że u Was gleba i klimat są znacznie lepsze niż u mnie, ale mam pytanie czy wykonujesz jakieś zabiegi na choroby lub szkodniki? Takie profilaktyczne zabiegi?
- ZENOBIUSZ

Tak Geniu to właśnie jodła koreańska zawiązała szyszki.e-genia pisze:Zenku na ostatnim zdjęciu to jodła koreańska ma takie piękne szyszki ?
Witaj Zosiu dziękuję za odwiedziny.
Z przykroscia muszę stwierdzić że nie mam żadnej recepty na to aby jodła każdego roku zawiązywała szyszki,ale podejrzewam że na to składa się wiele czynników. Odnosnie gleby i klimatu uważam że mój ogród jest położony w regionie o nie zbyt dogodnym miejscu dla tego typu drzew gdyż, ziemia jest cięzka/ gliniasta / a zimy bardzo mrożne i długie. Zosiu wszystkie drzewa iglaste opryskuję profilaktycznie raz w miesiącu od owadów ssąco-gryacych/przędziorka i innych/,oraz wiosną podlewam wszystkie nowe drzewka i krzewy preparatem od pędrakow które bardzo niszczą system korzeniowy. W/w owady od kilku lat są plagą w moim regionie.
Pozdrawiam Zenek
-
hutkow

- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witaj Zenku!
Masz przepiękne iglaki, u nas nie można sadzić zbyt wielu gatunków ze względu na bliskość
lasu a teraz mogą występować w lesie różne choróbska czego już doświadczyliśmy.Musiałem już wyciąć trzy iglaki mimo oprysków nic im nie pomogło.Las nie stosuje żadnych oprysków lasów jak kiedyś a szkoda oni umią tylko wycinać.Dzięki za odwiedziny.
Podrowienia Edward
Masz przepiękne iglaki, u nas nie można sadzić zbyt wielu gatunków ze względu na bliskość
lasu a teraz mogą występować w lesie różne choróbska czego już doświadczyliśmy.Musiałem już wyciąć trzy iglaki mimo oprysków nic im nie pomogło.Las nie stosuje żadnych oprysków lasów jak kiedyś a szkoda oni umią tylko wycinać.Dzięki za odwiedziny.
Podrowienia Edward
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zenku witaj.
Jodła koreańska ma śliczny kolor szyszek, moja w ubiegłym roku miała takie bardziej zielone, a w tym jeszcze nie zdążyłam sprawdzić.
Śliczny kolor Twoich iglaków, nie widać na nich śladów choroby.
Moja sosna czarna, żywotniki i jałowce kolumnowe chorują.
Jodła koreańska ma śliczny kolor szyszek, moja w ubiegłym roku miała takie bardziej zielone, a w tym jeszcze nie zdążyłam sprawdzić.
Śliczny kolor Twoich iglaków, nie widać na nich śladów choroby.
Moja sosna czarna, żywotniki i jałowce kolumnowe chorują.