...tu będzie moje niebo...cz.5
-
majorowa
- 500p

- Od: 7 cze 2011, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ...tu będzie moje niebo...cz.5
Faktycznie zapachniało
zwłaszcza dyptamem
Reszta też niczego sobie 
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cyntio, a dużo schudłaś? 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
Olku, przepraszam, że tak Cię obiłam od rana
Jak na anielicę to dałam straszną plamę
Gosiu a co z dyptamem? Po tym jak to napisałaś wnioskuję, że chyba ma specyficzny zapach?
Powiem szczerze, że nigdy go nie wąchałam bo zawsze bałam się poparzeń. Tyle się naczytałam o trudno gojących się ranach, bąblach, że jak kwitnie omijam go szerokim łukiem. I wtedy jedna rabatka mniej do pielenia bo wymówka jest konkretna
Aniu, 3 kilo w 5 dni
Gosiu a co z dyptamem? Po tym jak to napisałaś wnioskuję, że chyba ma specyficzny zapach?
Powiem szczerze, że nigdy go nie wąchałam bo zawsze bałam się poparzeń. Tyle się naczytałam o trudno gojących się ranach, bąblach, że jak kwitnie omijam go szerokim łukiem. I wtedy jedna rabatka mniej do pielenia bo wymówka jest konkretna
Aniu, 3 kilo w 5 dni
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
- babuchna
- -Moderator Forum-.

- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Basiu , lewizja i dyptam cudo!
A mnie nie lubią!
A mnie nie lubią!
- Cynthia

Dorotko, dziękuję
A czemu Cię nie lubią? Może miejsce im nie pasowało?
U mnie lewizja i dyptam rosną obok siebie. Chociaż jedno i drugie lubi sucho to jednak dyptam woli ziemię wapienną a lewizja kwaśną. No to jednemu podsypuję skorupki jajek a drugiemu co dwa lata siarkę ogrodniczą.
Chociaż z tą siarką to chyba nie ma potrzeby bo pod świerkiem jest chyba wystarczająco kwaśno.
Dyptam posadziłam dwa lata temu i w tamtym roku już pięknie zakwitł
Ale to była duża sadzonka w dużej donicy. Kiedyś zamówiłam na All takie małe cuś, co ledwie dyptam przypominało i całe lato ledwie to zipało
...no i poszło na kompost...
Aaaaa...i bym zapomniała...
Różowa lewizja w tamtym roku mnie opuściła...
Obie były sadzone chyba ze 3 lata temu. Łososiowa co roku jest obsypana kwiatami a różowa jakoś tak marniała w oczach i w tamtym roku wyzionęła ducha
A czemu Cię nie lubią? Może miejsce im nie pasowało?
U mnie lewizja i dyptam rosną obok siebie. Chociaż jedno i drugie lubi sucho to jednak dyptam woli ziemię wapienną a lewizja kwaśną. No to jednemu podsypuję skorupki jajek a drugiemu co dwa lata siarkę ogrodniczą.
Chociaż z tą siarką to chyba nie ma potrzeby bo pod świerkiem jest chyba wystarczająco kwaśno.
Dyptam posadziłam dwa lata temu i w tamtym roku już pięknie zakwitł
Ale to była duża sadzonka w dużej donicy. Kiedyś zamówiłam na All takie małe cuś, co ledwie dyptam przypominało i całe lato ledwie to zipało
Aaaaa...i bym zapomniała...
Różowa lewizja w tamtym roku mnie opuściła...
Obie były sadzone chyba ze 3 lata temu. Łososiowa co roku jest obsypana kwiatami a różowa jakoś tak marniała w oczach i w tamtym roku wyzionęła ducha
-
majorowa
- 500p

Żeby mieć takie objawy po dyptamie jakie opisałaś to trzeba być uczulonym
Tyle razy pocierałam ręką przy plewieniu i nigdy nic mi się nie stało Lubię go i on mnie też a to dlatego że wysiewam go z powodzeniem . Młodych sadzonek nawet nie liczyłam a na ten rok też wysiałam . Zapach liści jest trochę cytrusowy a kwiaty pachną naprawdę ładnie . U mnie on rośnie w półcieniu 
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
To masz niezłe tempo. 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Cynthia

Gosiu, to muszę go latem koniecznie powąchać!
Ale sprawdzać czy mam uczulenie na niego nie będę...bojam się
Aniu, jak na moje możliwości to było wolno
...tylko tym razem chciałam to zrobić na zdrowy sposób 
Ale sprawdzać czy mam uczulenie na niego nie będę...bojam się
Aniu, jak na moje możliwości to było wolno
-
majorowa
- 500p

Koniecznie musisz
W wazonie też się ładnie prezentuje z innymi kwiatami
Sam też by ładnie wyglądał ale jeszcze mam go zbyt mało żeby zapełnić nim wazon ;:107
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
No to ja jestem ciekawa czy mój Dyptam wreszcie zakwitnie . Dostałam 2 lata temu malusią sadzonkę siewkę . Teraz trochę już podrósł ,ale czy zakwitnie
. Mam białego i różowego . Mnie równiez 1 lewisja padła właśnie różowa a oranżowa to trwa i trwa teraz będzie 3 sezon ze mną . Basiu kolorowy ogród Cleome zjawiskowa a czy wysiewa sie u Ciebie . Jestem ciekawa gdyż myślę ,że będe mieć z mojej sadzonki ale czy będą to się okaże
- Cynthia

Gosiu, ja jestem raczej z tych osób, co nie zrywają kwiatów do wazonu.
Jakoś zawsze mi ich szkoda i nie mam sumienia. Czasem tylko jak wiem, że długo mnie nie będzie na działce i nie zdążę się nacieszyć np. liliami albo astrami, to wtedy je zabieram do domu.
Ale powiem szczerze, że nigdy o dyptamie nie pomyślałam jako o wazonowej ozdobie...
Czytałam też, że bodziszki bardzo długo utrzymują się po ścięciu a jakoś nigdy nie pomyślałam, że można je w ten sposób wykorzystać.
A taka dyptamowo-bodziszkowa kompozycja...hmmm...ładny zestaw
Jadziu, dlatego jak spotkałam duży dyptam w ogrodniczym, to go kupiłam bo podobno te z siewek dość długo nie kwitną.
Trzymam kciuki za Twojego, może w tym roku wreszcie się namyśli?
Łososiowe lewizje chyba są bardziej wytrzymałe. Wydaje mi się też, że one bardziej obficie kwitną.
Cleome to zupełnie osobny rozdział
Z całej paczki nasion, wykiełkowała tylko ta jedna i to po takim czasie, że już miałam w tym kubeczku sadzić coś innego...
Jadziu, na zdjęciu wygląda ładnie ale w rzeczywistości była bardzo drobna i na rabacie nie robiła żadnego wrażenia...taki chwaścik, którego ledwie było widać...
Nawet nie pamiętam czy zawiązała nasiona...najpewniej po przekwitnięciu ją wypieliłam.
Na mnie nie zrobiła wrażenia i raczej już nie będę jej wysiewać ale np. u mnie na działkach rosła cleome wys ok. 1.5m
To był naprawdę ogromny krzaczor!
Jakoś zawsze mi ich szkoda i nie mam sumienia. Czasem tylko jak wiem, że długo mnie nie będzie na działce i nie zdążę się nacieszyć np. liliami albo astrami, to wtedy je zabieram do domu.
Ale powiem szczerze, że nigdy o dyptamie nie pomyślałam jako o wazonowej ozdobie...
Czytałam też, że bodziszki bardzo długo utrzymują się po ścięciu a jakoś nigdy nie pomyślałam, że można je w ten sposób wykorzystać.
A taka dyptamowo-bodziszkowa kompozycja...hmmm...ładny zestaw
Jadziu, dlatego jak spotkałam duży dyptam w ogrodniczym, to go kupiłam bo podobno te z siewek dość długo nie kwitną.
Trzymam kciuki za Twojego, może w tym roku wreszcie się namyśli?
Łososiowe lewizje chyba są bardziej wytrzymałe. Wydaje mi się też, że one bardziej obficie kwitną.
Cleome to zupełnie osobny rozdział
Z całej paczki nasion, wykiełkowała tylko ta jedna i to po takim czasie, że już miałam w tym kubeczku sadzić coś innego...
Jadziu, na zdjęciu wygląda ładnie ale w rzeczywistości była bardzo drobna i na rabacie nie robiła żadnego wrażenia...taki chwaścik, którego ledwie było widać...
Nawet nie pamiętam czy zawiązała nasiona...najpewniej po przekwitnięciu ją wypieliłam.
Na mnie nie zrobiła wrażenia i raczej już nie będę jej wysiewać ale np. u mnie na działkach rosła cleome wys ok. 1.5m
To był naprawdę ogromny krzaczor!
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Moja Cleome miała dużo nasienników . One są w kształcie strączków a w nich pełno nasionek . Miałam tylko 1 szt ,ale dostałam sadzonkę od koleżanki forumowej . Moja miała chyba z 1m i kwtła chyba do listopada . Potem ją wykopałam ,gdyż się przewracała . Moze tam gdzie rosła nie mogła się głęboko ukorzenić ze względu na kamienie . Mnie się podobała i jest fotogeniczna