Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Re: Petunia z nasion

Post »

Takie mądre umysły na forum i nikt nie siał roślinek na taśmie.Poradżcie .Co robić? ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Plum
100p
100p
Od: 12 mar 2012, o 21:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy w poprzednich sezonach ktoś z was hodował petunie na północnym balkonie/tarasie? :roll:
Kwitły? Były marne? Macie jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam,
Plum
MATEUSZ1
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 17:26

Post »

Moja ciocia uprawia po północnej stronie i rosną cudnie. :wink:
Pozdrawiam, Mateusz
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34

Post »

Dziś pikowałam petunie... masakra ;:oj Podziwiam niektóre osoby za wytrwałość przy pikowaniu kilkudziesięciu sadzonek ;:180 Moje petunie są takie drobniutkie, że mam nadzieję, iż przy pikowaniu nie "poboksowałam" ich za bardzo ;:124
Ponieważ siałam je po raz pierwszy, a nie mogę za bardzo znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, to powiedzcie mi, Kochani, kiedy można je przesadzać do donic na balkonie? W połowie maja, czy kiedy? :roll:
Pozdrawiam! Tereska :)
Roszpunka
50p
50p
Od: 29 lut 2012, o 17:17

Post »

Można już od początków maja. Tylko uwaga na przymrozki, bo u nas w Polsce coraz dziwniejsza temperatura ;:oj
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19

Post »

Ja w tamtym roku kupowałam sadzoneczki na bazarku już w połowie kwietnia, dwa razy tylko zabierałam na noc do domu, ale mieszkam na 3 pietrze.
Iwona
-piegowata-
100p
100p
Od: 5 paź 2011, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi petunie nie wykiełkowały:(
Czy ktoś pamięta ile w zeszłym roku kosztowały sadzonki? i kiedy ich szukać w marketach- w kwietniu?
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć :)
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Wiem, że ja kupowałam na początku maja i za 12 sztuk dałam 14 zł. Czyli wg mnie taka przystępna cena, z tamtych kwiatków zebrałam nasionka i w tym roku mam już maleńkie petunie ;)
-piegowata-
100p
100p
Od: 5 paź 2011, o 19:55

Post »

No to jakieś pocieszenie:D
Będę zatem szukać..
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć :)
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
MATEUSZ1
100p
100p

Post »

-piegowata- pisze:Mi petunie nie wykiełkowały:(
Czy ktoś pamięta ile w zeszłym roku kosztowały sadzonki? i kiedy ich szukać w marketach- w kwietniu?
Siej jeszcze zdążysz. :wink:
Pozdrawiam, Mateusz
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34

Post »

Dziękuję za odpowiedzi :) Ja też na trzecim piętrze, i od strony południowej, więc przy sprzyjającej pogodzie może zacznę wcześniej je wyprowadzać na spacerek ;:224 Najwyżej na zimne nocki przygarnę do cieplutkiego mieszkanka ;:4
Pozdrawiam! Tereska :)
Maksia
50p
50p
Od: 26 mar 2012, o 21:28

Post »

Witam serdecznie,

Jestem tu zupełnie nowa. Oprócz tego jestem raczkująca w uprawie roślin, ale temat mnie fascynuje. Dużo czasu poświęciłam na czytanie tego forum i dużo się dowiedziałam - super :D

OK nie zanudzam już, więc do rzeczy:

Dziś posiałam - dopiero :oops: - petunię zwisającą oraz werbenę. Obie roślinki sadzę po raz pierwszy więc jestem zielona. Za Waszymi radami przykryłam całość folią i zobaczę co i ewentualnie kiedy z tego będzie :lol:

Mam do Was jedno pytanie - jak obficie podlewać, zraszać?
Ja zrosiłam dość obficie, bo wydawało mi się że nasionka muszą porządnie namoknąć, ale widzę u Was na wklejanych zdjęciach, że ziemia często wcale nie jest taka mokra...

Więc jak to jest? Może przy nasionkach więcej wody a jak już wzejdą siewki to mniej? ...

Bardzo proszę o jakieś wskazówki ;)
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19

Post »

Ja na bazarku płaciłam 4 - 5 zł za sztukę, tak jak pisałam w połowie kwietnia.
Iwona
mafelini
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 01:14

Post »

Ja też kupowałam w ubiegłym roku po 4 zł, więc w tym roku się skusiłam na własne sadzonki i dzielnie czekam. Na razie mam ok. 40 sztuk maleńkich siewek, więc już w myślach je rozdaję znajomym:)
Dziękuję wszystkim za informacje, jak się obchodzić z petuniami, bo to dla mnie naprawdę nowość. W życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby podlewać nawozem takie maleństwa albo że trzeba uszczykiwać:) Moje jeszcze niewielkie, bo dopiero 3-tygodniowe, ale za zasilanie nawozem już się biorę:)
Pozdrawiam, Marzena
MATEUSZ1
100p
100p

Post »

Maksia- teraz zraszaj, ale dopiero jak zobaczysz, że ziemia przeschnie. Nie koniecznie codziennie. Postaw te siewy w cienistym na razie, a jak zobaczysz wschody to przestaw na nasłoneczniony południowy parapet w domu. Jak siewki wzejdą to podlewaj jak wcześniej pisałem. Jak się pojawią listki właściwe to przepikuj do doniczek osobnych, albo jak nie masz miejsca to do jednego pojemnika ale rzadko. Pamiętaj żeby nie zrobić bagna z ziemi bo zacznie gnić. Co do przykrywania, to ja nie przykrywam zazwyczaj, ale są różne szkoły. Siąłaś aksamitki? Polecam bo to kwiatki nie do zdarcia więc może na początek były by dobre. :wink:
Pozdrawiam, Mateusz
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”