Storczykowe szaleństwo Joane
-
Joane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane
renatko, już jest dobrze. Osatatnie dwa dni zajmowałam się moimi storczykami i odkryłam dużo nowych pędzików. Następne miesiące będzie co oglądać.renata75 pisze: miło słyszeć że już wracasz do zdrowia, a jak widać Twoje storczyki nie próżnują, niedługo będziesz miała co podziwiać.:P
Wioleta Dziękuję.
Już to robię.Zabka_Monis pisze:A teraz pokazuj nam swój nowy nabytek ,bo już o wszystkim wiem co wczoraj zakupiłaś![]()
W piątek mój
Masdevallia
1 Falcata (czerwono-pomarańczowa)
2 coccinea Thea

- orange30

- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj kochana, ależ Ty szczęściara jesteś
gratuluję męża i nowych nabytków
Powiedz tylko czy to chłodoluby???
-
Joane

Halinko te akurat są chłodnoluby, bo takie najlepiej u mnie rosną. Ale było mnóstwo kwitnących malutkich ciepłolubnych. Co jedna to ładniejsza.orange30 pisze:Powiedz tylko czy to chłodoluby???
- orange30

Dzięki za odpowiedź, ja też zdecydowanie takie wolę 
Zajrzyj na PW
Zajrzyj na PW
-
Joane

Już odpisałam.
Te są bardzo wysokie. Coś mi się wydaje, że to nie ostatnie jakie kupiłam, a już jak obejrzałam tą stronkę.

Te są bardzo wysokie. Coś mi się wydaje, że to nie ostatnie jakie kupiłam, a już jak obejrzałam tą stronkę.
- orange30

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale piękne Massdevalie! Są 2 w jednej doniczce? Bardzo piękne kolory, ja widziałam tylko zwykłe białe z pomarańczowym środkiem.
-
Joane

Dusia, dokładnie, trafiło mi się znaleźć dwie roślinki w jednej doniczce.
Widocznie przy sadzeniu musiała się im ta jedna tak trafić. Więc za cenę jednej mam dwie roślinki.

Widocznie przy sadzeniu musiała się im ta jedna tak trafić. Więc za cenę jednej mam dwie roślinki.
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Nie dość, że trafił się mąż, który zabiera, żeby sobie Asia kwiatuszki kupiła, to jeszcze kwiatuszki trafiają się po dwa w jednej doniczce
To się nazywa mieć szczęście 
Asiu, cudowna ta masdevallia, ale muszę przyznać, że kolor w katalogu zupełnie inny niż na Twoich fotkach
Ona jest tak ciemno - czerwona?
Asiu, cudowna ta masdevallia, ale muszę przyznać, że kolor w katalogu zupełnie inny niż na Twoich fotkach
-
Joane

Kasiu,
Ten kolor jest ciemno ceglasty z pomarańczowym. Ja nie umiem robić dobrych fotek.

Ten kolor jest ciemno ceglasty z pomarańczowym. Ja nie umiem robić dobrych fotek.
- kasiunieczka_32
- 1000p

Asiu, to raczej nie ma związku z umiejętnościami :P Raczej z ustawieniem monitora oraz użyciem lub nie lampy w aparacie. Ja do tej pory nie oddałam na żadnym zdjęciu dokładnego koloru mojej vandy, co mnie strasznie denerwuje
A jak oglądam na necie to też na każdej stronie jest inny kolor masdevalli, dlatego zapytałam o kolor u Twojej :P
Nadal podtrzymuję, że jest cudowna, a ja jeszcze w ogóle nie myślałam o zakupie tego rodzaju
Chyba zacznę teraz myśleć 
A jak oglądam na necie to też na każdej stronie jest inny kolor masdevalli, dlatego zapytałam o kolor u Twojej :P
Nadal podtrzymuję, że jest cudowna, a ja jeszcze w ogóle nie myślałam o zakupie tego rodzaju
- kasiunieczka_32
- 1000p

Chciałam Cię jeszcze zapytać o te kuleczki z wapnem, które stosujesz do paphiopedilum. Czy to jest samo wapno? Czy może z jakąś domieszką? I jak często należy dodawać? Czy stosujesz je do wszystkich paph, czy tylko do wybranych?
Ale zadałam pytań
Ale zadałam pytań
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A gdzie jest ta druga? Bo na zdjęciu jedna ma czerwone kwiaty, jedna rozowe, a na zdjęciu całej rosliny nie ma rózowego kwiatu.Joane pisze:Dusia, dokładnie, trafiło mi się znaleźć dwie roślinki w jednej doniczce.
Widocznie przy sadzeniu musiała się im ta jedna tak trafić. Więc za cenę jednej mam dwie roślinki.![]()
![]()
![]()
-
Joane

Kasiu,, te kuleczki to czyste wapno z dolomitów. Kupiłam małe pudełeczko w Holandii, gdyż wyczytałam, że dobrze dodać do sabotków i Cymbidium. Wtedy miałam tylko dwa sabotki i jedno cymbidium i zero pojęcia, że można dodać skorupki z jajek lub muszelki. Dlatego póki się nie skończy to dodaję raz na ok. trzy miesiące do wszystkich sabotków i raz dałam do Cymbidium.
Dusia jak się dokładnie przypatrzysz to zobaczysz, że trzy kwiatki są inne to te ceglate, a jedna po lewej ta z żółtym przy łodyżce, to ta różowa.Storczykowa pisze:A gdzie jest ta druga? Bo na zdjęciu jedna ma czerwone kwiaty, jedna rozowe, a na zdjęciu całej rosliny nie ma rózowego kwiatu