Rabatka w pełnym słońcu

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatka w pełnym słońcu

Post »

Rabata w głębi ogrodu, od lewej Louise Odier, rabatowa czerwona, o drobnych kwiatkach, Pilgrim, i inne małe krzewy nie kwitnące obecnie

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ale u Ciebie się bajecznie zapowiada:) Dużo masz miejsca Kasiu.The Pilgrim zdrowiutki kwiat:)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jak duży jest nowy ogród?
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, tutaj Pilgrim nie jest zdrowiutki, ma żółte liście i małe kwiaty, chyba jest niedożywiony i nie ma przestrzeni. Czeka go przeprowadzka na nowe miejsce :wink: .Jak obrobię się z domem ,zajmę się przesadzaniem, już nie mogę się doczekać ;:65

Moniu, ogród ma 2500 m2, ale jest dużo dużych i mniejszych drzew i krzewów ozdobnych, dużo cienistych miejsc.
Oczywiście mnóstwo róż można posadzić, tylko muszę przemyśleć koncepcję aby potem nie przesadzać za wiele :wink:

Muszę dodać że jest tu bardzo ciemna ,chyba żyzna, ziemia, i wszystko rośnie wieeelkie, np 2,5 metrowy złotlin czy 3 metrowy żylistek :shock: Takich olbrzymów jeszcze nie widziałam.

Obrazek

Jeszcze raz Pilgrim
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkokwiatowa czerwona róża, ma wielkie kwiaty, całkiem zdrowa :)

Obrazek

Obrazek

I wielkolud, kwitnący na początku czerwca małymi białymi kwiatkami z żółtym środeczkiem,miałam na myśli nazwę ale teraz już sama nie wiem :roll:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 ;:138 Noo, to masz pole do popisu :tan
Chyba się bardzo cieszysz z tego nowego miejsca? Czeka Was remont domu, czy wszystko już jest jak trzeba?
Piękne miejsce, takie od razu 'buszowate', tylko ozdobić trzeba, a to potrafisz wspaniale i ogród z prawdziwego zdarzenia :uszy
Będę cały czas zaglądać do Ciebie, żeby podziwiać nowy ogród. Pokaż go więcej, bo wydaje się już piękny ;:108
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Wow! 2500m2, ceglane mury, duże drzewa, dobra ziemia- super!
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ale masz możliwości :) ;:63
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczynki, dziękuję serdecznie ;:196

Moniu, ogród rzeczywiście buszowaty, mnóstwo drzew i krzewów, kilka zaniedbanych rabat które muszę zlikwidować i pozmieniać. Mieszka tu masa ptaków, pięknie śpiewają :D Tak, chyba jest piękny.
Dom jest poniemiecki ale po generalnym remoncie kilka lat temu. Malujemy ściany, kładziemy tapety, salon jest na piętrze ze skosami i belami, trzeba je zabezpieczyć i pomalować .
Dom z zewnątrz jest ocieplony i położony klej, do otynkowania.
Pokaże więcej zdjęć niebawem, cieszę się że zaglądasz ;:196
Na razie nie wiem czy mi się podoba, jestem za bardzo zmęczona tą przeprowadzką .
Jak wszystko będzie już zrobione "po mojemu" to będę bardziej zadowolona :wink:

Daguś, ogrodu jest 2500 i drugie tyle nieużytku za ogrodem :wink:
Czerwona wielka stodoła, dom już jest w kleju do otynkowania. Ziemia rzeczywiście jakaś czarniawa, po moim piaseczku to duża zmiana :wink: W stodole jest piwnica i stajenka ze żłobem, przechowują tam narzędzia ogrodnicze,
Przypomniało mi się, że jest też hydrofor i własna woda do podlewania, tylko wymaga uruchomienia i konserwacji.

Justynko, możliwości są, potrzeba trochę wysiłku i pomysłu i będzie ładny ogród.
Mam nadzieję że przez wakacje zdążę coś z nim zrobić :wink:
Na razie przerzedzamy drzewa i krzewy , które rosną za gęsto, kosimy , ścinamy, podoba mi się taki busz ale trzeba go trochę okiełznać ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, doskonale Cię rozumiem. My również przeprowadzalismy się niedawno, na wariackich papierach, wciąż mieszkamy niemal na placu budowy, ale naważniejsze, że mam swój wymarzony ogród w kazdej chwili :) U Ciebie tak samo. Ten ogród, który tam masz ma wiele możliwości i będzie na pewno z każdym rokiem jeszcze piękniejszy :uszy
Czekam na fotki ;:65 ;:136
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, współczuję przeprowadzki,ale najważniejsze że mieszkacie w swoim nowym domku i możesz cieszyć się swoim cudnym ogrodem :D
Tutaj w ogrodzie większość drzew posadzili dawno temu nieznani mi ludzie, część moja ciocia, teraz kolej na moje działanie :wink:
W sumie fajny taki dom i ogród z przeszłością.
Teraz właśnie zaczęło padać, nadchodzi burza, a ja przesadzałam dziś róże :tan

Kilka zdjęć ogrodu:
Z prawej grusza obsypana gruszkami, z lewej gigantyczna czereśnia
Obrazek

Wielka jabłoń-papierówka
Obrazek

Od lewej wierzba mandżurska,modrzew, śliwy
Obrazek

Jeszcze raz grusza, a tu gdzie rośnie wielka lilia będzie rabata różana, za tawułami japońskimi obecnie rosną róże
Obrazek

A takie cudo siedziało pół dnia na czereśni :shock:
Obrazek

Za juką i płotem dalsza część działki - na razie ugór
Obrazek

Widok z końca ogrodu, widoczny szczyt stodoły, te czerwone punkty to róże
Obrazek

Widoczny w oddali łuk miały porosnąć Alchymisty, jednak mocno przymarzają i chyba nic z tego nie będzie :?
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, wspaniały masz ogród, zachwycający ;:63 ;:63
U nas zostawiliśmy dwie stare jabłonie, które teraz są zbawienie w czasie upałów. Załuję, ze nie zostawiliśmy jeszcze dwóch w jakiejś dalszej części ogrodu ;:14 Teraz, zanim urosną nam te młode drzewa, to chyba wnuki dopiero będą się nimi cieszyły :? Jak to się mówi - mądry Polak po szkodzie.

Co będzie w stodole? Zostawiacie ją i będzie użytkowana? Bardzo duża jest, albo tak sie wydaje na zdjeciu. A domek? Pochwalisz się?

Na tym łuku zamiast Alchemika możesz posadzić Lykkefund - dobrze znosi zimę, ma pędy ok.5m, kwitnie niesamowicie obficie, ale niestety jeden raz. Mimo wszystko sama też się na nią skusiłam :) Piękny okaz ma forumowa Oliwka - zerknij, to moze się skusisz ;) Po drugiej stronie mógłby rosnąć Perennial Blue, który powtarza kwitnienie, a też jest obsypany kwiatami :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu jesteś szczęściarą,piękny masz ogród jeszcze przed zagospodarowaniem,wszystko takie ogromne,drzewa olbrzymy,a czereśnia wow...
Na pewno nie będziesz się nudzić,The Pilgrim jest na mojej liście,jak go odżywisz to da radę.Piszesz,że masz czarną ziemię,to wielki skarb:)
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, zostałaś posiadaczką pięknego wiejskiego ogrodu :) styl inny, niż w poprzednim miejscu i mam nadzieję, że go zachowasz :D pracy współczuję, ale efektów zazdroszczę.
Moja Perennial Blue rośnie, jak na drożdżach, więc przychylam się do zdania Moniki :) tak dużą pergolę musisz obsadzić terminatorami, a na pewno uzyskasz wymarzony efekt.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu, dzięki ;:196
Duże drzewa to rzeczywiście ozdoba i dają dużo cienia.Szkoda, że zostawiliście tylko dwa ale to zawsze aż dwa :D Mój poprzedni ogród był całkiem ich pozbawiony, było jak na patelni :wink:
Tu można usiąść pod jednym albo drugim orzechem, czereśnią, o reszcie nie wspomnę :)
Są urocze zakątki do odpoczynku, może z czasem znajdzie się i czas na odpoczynek ;:224
Stodoła oczywiście zostanie,jest ogromna, w głównej części , za wrotami wstawiamy samochód, po bokach jest sporo miejsca ale na razie pełno gratów po poprzednikach. Wykorzystamy to miejsce jako pracownięzajmujemy się odnawianiem starych mebli, poza tym część stodoły to dawna stajnia ze żłobem :shock: - teraz pomieszczenie gospodarcze na kosiarki, narzędzia,hydrofor, po prawej części stodoły jest piwnica.
Ten łuk w ogrodzie rzeczywiście mogę obsadzić Lukkefund ,widziałam u Oliwki, jest cudna i Pereniall, świetny pomysł :D
Może jeszcze jakiś powojnik :wink:
A co z tymi Alchymistami, pozbyć się ich skoro takie chorowite i przemarzają?
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”