Ale i tak narcyzy biją wszystko .... choć i łany niezapominajek wspaniałe
Ogród Ali -> alana cz.2
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Ali -> alana cz.2
Alu a cóż Ty chcesz od swoich tulipanków.... śliczne są
To fakt, że jest ich dużo mniej niz wcześniej....ale taka już ich uroda... te wszystkie szlachetne odmiany z czasem zanikają... Najlepsze pod tym względem są botaniczne, bo rozrastają sie piękne kępy i są długowieczne
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Alu ładne masz tulipanki,a Angelique mmmm
pierwiosnek ząbkowany w kolorze lawendy cudny,musze go za rok dopaść
Narcyzowy zachód słońca bajeczny,ale Ci się udało uchwycić ten moment
Pozdrawiam ciepło:)
Narcyzowy zachód słońca bajeczny,ale Ci się udało uchwycić ten moment
Pozdrawiam ciepło:)
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Witam witam!
Pogoda nadal fantastyczna, chociaż nocą mogłoby popadać. Ciepło, słonecznie, tylko wysiane warzywa i kwiaty nie mogą wykiełkować, bo zbyt sucho. Wczoraj było pierwsze w tym sezonie koszenie trawy, niestety wraz z nią przycięte stokrotki trawnikowe ;) No i pierwsze poparzenia (na szczęście lekkie) słoneczne gratis. Kilka dalii też zostało posadzonych, a tegoroczne nabytki kiełkują na balkonie.
A jutro już 1 maja, to od razu miłej i udanej pracy wśród roślin życzę ;)
Ewo, też się obawiałam utraty pierwiosnków, ale na szczęście jak było, tak zostały trzy. Posadziłam je na skalniaku na lekkich wzniesieniach, to nie mogły zgnić ;) A nasiona przed wysiewem poddałam stratyfikacji. Mówisz, że był przymrozek rano? W mieście na chodniku tego nie widać, ale nic zmarzniętego nie zauważyłam dzisiaj an działce. Teraz wieczorem strasznie sie ochłodziło, ciekawe jak będzie w nocy i nad ranem.
Jolu, te stare cebulki są o wiele wiele pewniejsze. Chociaż mam też sporo dokupionych przeze mnie od zakupu działki, to i nawet one rozrosły się. Ale są odmiany, które nędznie rozrastają się, zwłaszcza wielkokwiatowe - nie wiem gdzie podziały się Pipit i Thalia w tym roku nie pokazały się (mimo corocznego kwitnienia). Swoje też rok temu rozsadzałam - zwłaszcza wokół głównej ścieżki, ale zakwitły bardzo obficie. Wiesz zależy wszystko od cebulek, może Twoje były mniejsze i sprawdź czy nie są za głęboko? A pachną obłędnie
A pierwiosnek wysiej, przejdź się po ogrodniczych moze są nasiona, poddaj stratyfikacji i następnie wysiej zasypując cienką warstwą ziemi i przykryj folią.
Wiolu poeticusy to też wspomnienie dzieciństwa. Na działce w poprzednim miejscu (kiedyś pokazywałam foto
) mieliśmy poeticusy i uwielbiałam ich zapach i same kwiaty. Jak kupiliśmy pierwszą działkę, to z niecierpliwością czekałam wiosny aby przekonać się czy mamy tą odmianę. A niezapominajki, jak powyżej, tez z dzieciństwa to mam, tylko wówczas leśne. Kiedyś posadziłam jedną nędzną sadzonkę i od wielu ładnych lat same rozsiewają się gdzie się da ;) i właśnie, trzeba sporo nowych roślin pousuwać, bo sa w każdym miejscu.
Agnieszko, owszem tulipany to śliczne rośliny, cieszę się, że chociaż te zakwitły. Botaniczne też u mnie kiepsko, giną tak samo jak te hodowlane.
Aniu mi też ten liliowy pierwiosnek podoba się, zwłaszcza, że dopiero w tym roku tak ładnie rozkręcił się. Mam jeszcze ciemny różowy, ale fotka zamazana ;) A zachód słońca dla mnie łatwiej dopaść niż wschód ;)
Coś pachnącego na początek, obecnie przekwitłe, śliwki mirabelki z miejskiego chodnika nieopodal działek:

Już działka:

Fiołek od Gabi

Biedronkowy Golden Dukat ma się bardzo dobrze

A tu niepowtarzalny gość na skalniaku ;) jeden, z ukochanych kucyków siostrzenicy:

Pogoda nadal fantastyczna, chociaż nocą mogłoby popadać. Ciepło, słonecznie, tylko wysiane warzywa i kwiaty nie mogą wykiełkować, bo zbyt sucho. Wczoraj było pierwsze w tym sezonie koszenie trawy, niestety wraz z nią przycięte stokrotki trawnikowe ;) No i pierwsze poparzenia (na szczęście lekkie) słoneczne gratis. Kilka dalii też zostało posadzonych, a tegoroczne nabytki kiełkują na balkonie.
A jutro już 1 maja, to od razu miłej i udanej pracy wśród roślin życzę ;)
Ewo, też się obawiałam utraty pierwiosnków, ale na szczęście jak było, tak zostały trzy. Posadziłam je na skalniaku na lekkich wzniesieniach, to nie mogły zgnić ;) A nasiona przed wysiewem poddałam stratyfikacji. Mówisz, że był przymrozek rano? W mieście na chodniku tego nie widać, ale nic zmarzniętego nie zauważyłam dzisiaj an działce. Teraz wieczorem strasznie sie ochłodziło, ciekawe jak będzie w nocy i nad ranem.
Jolu, te stare cebulki są o wiele wiele pewniejsze. Chociaż mam też sporo dokupionych przeze mnie od zakupu działki, to i nawet one rozrosły się. Ale są odmiany, które nędznie rozrastają się, zwłaszcza wielkokwiatowe - nie wiem gdzie podziały się Pipit i Thalia w tym roku nie pokazały się (mimo corocznego kwitnienia). Swoje też rok temu rozsadzałam - zwłaszcza wokół głównej ścieżki, ale zakwitły bardzo obficie. Wiesz zależy wszystko od cebulek, może Twoje były mniejsze i sprawdź czy nie są za głęboko? A pachną obłędnie
Wiolu poeticusy to też wspomnienie dzieciństwa. Na działce w poprzednim miejscu (kiedyś pokazywałam foto
Agnieszko, owszem tulipany to śliczne rośliny, cieszę się, że chociaż te zakwitły. Botaniczne też u mnie kiepsko, giną tak samo jak te hodowlane.
Aniu mi też ten liliowy pierwiosnek podoba się, zwłaszcza, że dopiero w tym roku tak ładnie rozkręcił się. Mam jeszcze ciemny różowy, ale fotka zamazana ;) A zachód słońca dla mnie łatwiej dopaść niż wschód ;)
Coś pachnącego na początek, obecnie przekwitłe, śliwki mirabelki z miejskiego chodnika nieopodal działek:
Już działka:
Fiołek od Gabi
Biedronkowy Golden Dukat ma się bardzo dobrze
A tu niepowtarzalny gość na skalniaku ;) jeden, z ukochanych kucyków siostrzenicy:

Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Alanko, masz tak piękne narcyzy, że chyba w nie zainwestuję jesienią. Chyba pewniejsze niż tulipany i mniej rozczarowania. CO TO przybyło do Twojego ogródka? 
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Uwielbiam drzewa owocowe i ich zapach. Mieszkam w rejonie sadowniczym, gdzie rosną całe hektary wiśni, moreli, śliw, jabłoni i właśnie teraz, gdy kwitną wyglądają cudownie.
Ostatnia rabatka wygląda jakby przemknęła przez nią moja Oliwka
Ostatnia rabatka wygląda jakby przemknęła przez nią moja Oliwka
- alana

Irminko inwestuj, bo to pewniejsze niż tulipany
A tym fioletowym gościem jest kucyk Twilight Sparkle, zresztą wszystkie główne bohaterki z My Little Pony zamieszkały na kilka godzin na działce
Tu drugi kucyk:

Wiolu u Ciebie też kucyki królują?
A powiedz, czy oglądasz z Oliwką wszystkie serie? Bo ja razem z Amelią wiernie siedzę przed tv kiedy pokazują nowe serie, no i nasze odcinki ulubione
A poważnie, to te kucyki są bardzo popularne wśród dorosłych 
To dla Oliwki Pinkie Pie:

Dla odmiany bratki z balkonu:

Wiolu u Ciebie też kucyki królują?
To dla Oliwki Pinkie Pie:

Dla odmiany bratki z balkonu:
Pozdrawiam, Alicja
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Różowy ! będzie zachwycona
Filmy oglądamy sporadycznie, raczej na dvd, ale kucyków, plakatów, książeczek to mamy że ho ho ....
Filmy oglądamy sporadycznie, raczej na dvd, ale kucyków, plakatów, książeczek to mamy że ho ho ....
- Annes 77

Moja córcia choć już sporawa też lubi te kucyki
Pokazałam jej twój post a ona na to: A Rainbow Dash? 
- alana

Aj, jak zimno, na szczęście minionej nocy mrozu chyba nie było, ciekawe jak będzie dzisiaj
Zapowiadają przymrozki na najbliższe noce... Chociaż kilka lilii okrytych.
Oo nie wiedziałam, że odezwie się kilka fanek kucyków
Wiolu, u nas podobnie, tylko teraz czekamy kiedy nowy sezon będzie w tv ;)
Aniu, co tam wiek, u mnie w rodzinie (i nie tylko) dorosłe kobity oglądamy z dzieckiem
Proszę bardzo, dla córci Rainbow na podporze Mme Hardy, czyli w Cloudsdale mieście chmur
- jakość fotek kiepska, bo z komórki

To może w zapasie jeszcze Spike dorzucę ;)

Tak się ochłodziło, że nawet tulipany pozamykały swoje płatki:
Angelique

Carnaval de Nice

Kiedyś miałam kilkadziesiąt tych zielonkawych (żółte, białe i purpurowe), a został tylko ten jeden

Oo nie wiedziałam, że odezwie się kilka fanek kucyków
Wiolu, u nas podobnie, tylko teraz czekamy kiedy nowy sezon będzie w tv ;)
Aniu, co tam wiek, u mnie w rodzinie (i nie tylko) dorosłe kobity oglądamy z dzieckiem
Proszę bardzo, dla córci Rainbow na podporze Mme Hardy, czyli w Cloudsdale mieście chmur

To może w zapasie jeszcze Spike dorzucę ;)

Tak się ochłodziło, że nawet tulipany pozamykały swoje płatki:
Angelique
Carnaval de Nice
Kiedyś miałam kilkadziesiąt tych zielonkawych (żółte, białe i purpurowe), a został tylko ten jeden
Pozdrawiam, Alicja
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Alu, dopisz mnie do fanklubu kucyków, z moimi dziewczynami codziennie je oglądamy
teraz na topie jest equestria girls
piękna wiosna u Ciebie, mój trawnik już po drugim koszeniu a mlecze jak były tak są... zdecydowanie wolę Twoje stokrotki!
narcyzy mam płytko posadzone, daję im jeszcze rok - jak się nie poprawią to je przesadzę ponownie...
co to za szafirek na ostatnim zdjęciu?
piękna wiosna u Ciebie, mój trawnik już po drugim koszeniu a mlecze jak były tak są... zdecydowanie wolę Twoje stokrotki!
narcyzy mam płytko posadzone, daję im jeszcze rok - jak się nie poprawią to je przesadzę ponownie...
co to za szafirek na ostatnim zdjęciu?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- Annes 77

Alu moja córka wielce się ucieszyła jak jej pokazała się Rainbow
Super te kucyki,bajkę też ogladamy
Tulipany masz super odmiany,Angelique u mnie na 1 miejscu
Dobranoc
Tulipany masz super odmiany,Angelique u mnie na 1 miejscu
Dobranoc
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Ha... a moja najmłodsza córka która teraz jest dorosłą kobietą, bała się tego "smuzu" z kucyków... (chyba dobrze napisałam... )
Ale kucyki jak najbardziej oglądała...
Ale kucyki jak najbardziej oglądała...
- alana

Hihihi, My little Pony rządzą!
To nasze grono powiększa się, coraz ciekawiej ;)
Jolu, u nas Equestria Girls tez na tapecie były, nawet dwie lalki są
Ale hit to finał sezonu 3 i Twilight księżniczka
Nasz trawnik na razie raz skoszony, stokrotki jeszcze nie przebijają się ;) Ale kilka mniszków też się znajdzie, kiedyś było więcej, sporymi plamami rosły w trawniku i jedynie ręczne wyrywanie pozwoliło ich się pozbyć
A ten szafirek to jakby plumosum, tylko u mnie nie wykształca się do końca.
Aniu, jutro przekażę siostrzenicy, że jej kucykowe aranżacje robią coraz większą furorę na forum ;) a u Was Rainbow nr 1?
Angelique i u mnie nr 1, bo są niezawodne, kwitną co roku (i długo) i jeszcze rozmnażają się.
Gabi, teraz w tej nowej odsłonie kucyków są inne strachy, zmodyfikowali, tylko niektóre postacie i ich imiona zostały. Ale kucyki to kucyki, już pokolenia na nich się wychowują ;)
To jeszcze dwa ostatnie kucyki z sesji błotnej (widać po grzywach jakie czyste), akurat dwie, które najwięcej mają z nami wspólnego - miłośniczka przyrody i farmerka ;)

Kolejne dzisiejsze fotki:
- kawałek jagodnika z poziomką letnią i jagodami kamczackimi

I coś pachnącego na dobranoc (nawąchałam się fotografując):

I grusza

Jolu, u nas Equestria Girls tez na tapecie były, nawet dwie lalki są
Aniu, jutro przekażę siostrzenicy, że jej kucykowe aranżacje robią coraz większą furorę na forum ;) a u Was Rainbow nr 1?
Angelique i u mnie nr 1, bo są niezawodne, kwitną co roku (i długo) i jeszcze rozmnażają się.
Gabi, teraz w tej nowej odsłonie kucyków są inne strachy, zmodyfikowali, tylko niektóre postacie i ich imiona zostały. Ale kucyki to kucyki, już pokolenia na nich się wychowują ;)
To jeszcze dwa ostatnie kucyki z sesji błotnej (widać po grzywach jakie czyste), akurat dwie, które najwięcej mają z nami wspólnego - miłośniczka przyrody i farmerka ;)

Kolejne dzisiejsze fotki:
- kawałek jagodnika z poziomką letnią i jagodami kamczackimi
I coś pachnącego na dobranoc (nawąchałam się fotografując):
I grusza
Pozdrawiam, Alicja
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
A rany... ... ale kwiecia... 
Gdyby się wszystkie zawiązały to masz połamane gałęzie.... przerywacie zawiązki ?
Gdyby się wszystkie zawiązały to masz połamane gałęzie.... przerywacie zawiązki ?
- Annes 77

Dziękuję za kucyki,ale mają raj w ogrodzie:)