Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lilie
Moja jedna lilia zakwitła ale nie wiem co to za odmiana

- esony1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
będąc dziś w Ogrodzie Botanicznym w Powsienie urzekła mnie jedna z lilii - maluch w porównaniu ze swoimi siostrami ( musiał być zabezpieczona aby ludziska swoimi buciorami nie podeptali przyglądając się innym liliom ). Pomimo swej niewielkiej "postury" ma w sobie klasyczną piękność 

obok niej rosła inna piękność "Lilium x marhan"

obok niej rosła inna piękność "Lilium x marhan"

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
homo novus
- 10p - Początkujący

- Od: 20 lip 2011, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
zaopatrzyłma się w cebulkę lili trąbkowej Bahama - czy ktoś przypadkiem uprawia, wie gdzie można zdobyć więcej informacji na jej temat.
Z góry dziękuję za pomoc
zaopatrzyłma się w cebulkę lili trąbkowej Bahama - czy ktoś przypadkiem uprawia, wie gdzie można zdobyć więcej informacji na jej temat.
Z góry dziękuję za pomoc
Takie pytanie:
1) Niektóre lilie już mają wyschnięte łodygi = mogę je przesadzić?
2) Niektóre lilie mają jeszcze zielone, "zdrowe" łodygi i liście - poczekać aż uschną z przesadzaniem?
Nie wszystkie chcę oczywiście przesadzać, ale niektóre wsadziłem ''głupio"
Dodatkowo zapytam o tego liliowego szkodnika poskrzypka (taki czerwony chrząszcz, larwa podobna do stonkowej, obleczona ziemią czy innym syfem - pryskałem Decisem i właściwie pomogło, ale na jakieś 90%, zna ktoś lepszy środek?

^^^ Zwróćcie uwagę na dół zdjęcia, tam jest taki płotek trzymający ziemię, to pewnie prędzej czy później spowoduje wyjałowienie, dlatego chcę przesadzić je w inne miejsce.
1) Niektóre lilie już mają wyschnięte łodygi = mogę je przesadzić?
2) Niektóre lilie mają jeszcze zielone, "zdrowe" łodygi i liście - poczekać aż uschną z przesadzaniem?
Nie wszystkie chcę oczywiście przesadzać, ale niektóre wsadziłem ''głupio"
Dodatkowo zapytam o tego liliowego szkodnika poskrzypka (taki czerwony chrząszcz, larwa podobna do stonkowej, obleczona ziemią czy innym syfem - pryskałem Decisem i właściwie pomogło, ale na jakieś 90%, zna ktoś lepszy środek?

^^^ Zwróćcie uwagę na dół zdjęcia, tam jest taki płotek trzymający ziemię, to pewnie prędzej czy później spowoduje wyjałowienie, dlatego chcę przesadzić je w inne miejsce.
-
sylwekw
Te, które już uschły możesz przesadzać ale jeszcze nie musisz. Te które jeszcze mają zielone liście na pewno niech sobie jeszcze rosną. Jeden z fachowców od lilii na naszym (Mirzan) twierdzi, ze cebule lilii przyrastają jesienią - i ja mu wierzę
A jeśli chodzi o ten płotek ... to niby dlaczego miałby się on przyczynić do wyjałowienia gleby ?? Przecież składniki pokarmowe nie rozchodzą się w poziomie na nie wiadomo jakie odległości, bo zgaduję, że o to Ci właśnie chodziło.
A jeśli chodzi o ten płotek ... to niby dlaczego miałby się on przyczynić do wyjałowienia gleby ?? Przecież składniki pokarmowe nie rozchodzą się w poziomie na nie wiadomo jakie odległości, bo zgaduję, że o to Ci właśnie chodziło.
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli chodzi o poskrzypka to chyba najlepszy sposób to zbierać i niszczyć,bo z doświadczenia wiem,że środki chemiczne nie działają tak jak byśmy chcieli po prostu po pewnym czasie znowu pojawia się chrząszcz.Szkoda się truć lepiej zebrać.Wymaga to trochę więcej pracy i zręczności, ale nie jest tak strasznie trudno,aby nie spróbować. Powodzenia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- roots23
- 500p

- Od: 23 sie 2010, o 16:01
a czy to prawda, że na takie szkodniki dobrze działa mięta? Bo gdzieś wyczytałam, że tak i posadziłam wśród lilii miętę, ale coś kiepskie te rezutlaty...
Co można sadzić z liliami odstaszającego tego typu szkodniki? Mam sporo pięknych lilii i szkoda by mi było ich
Co można sadzić z liliami odstaszającego tego typu szkodniki? Mam sporo pięknych lilii i szkoda by mi było ich
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obrzydliwe są larwy, ale dorosłe osobniki to po prostu małe chrabąszcze.Larwy zbieram w rękawiczkach,a jeśli chodzi o ilość lilii to ja na moich 500szt dawałam radę zebrać,może dlatego,że w tym roku nie było ich tak dużo.Pozdrawiam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- roots23
- 500p

- Od: 23 sie 2010, o 16:01
wow 500 lilii to dużo
, ja mam ok 20 sztuk i uważałam do tej pory że mam dużo, ale zmieniłam zdanie
no to nie pozostaje mi nic innego jak zacząć zbieranie, o ile na wiosnę się pojawią.
no to nie pozostaje mi nic innego jak zacząć zbieranie, o ile na wiosnę się pojawią.
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 
-
Ogrodnik04
- 200p

- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Czytałem o Tej Lilii. Gdzie Ją można dostać? W ogóle dla zwykłych śmiertelników to możliwe? 
Pozdrowienia