Pozostaje jeszcze wybór nagrody
Kolejna Storczykomaniaczka:)
- Henrykbb
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)
No to miłego odpoczynku i wracaj do nas z tymi dwoma wybranymi botanikami  
 .Czekamy 

Basiu gratulacje z obrony:)
no i na wyrost gratulacje z botaników, które się z pewnością u Ciebie pojawią

no i na wyrost gratulacje z botaników, które się z pewnością u Ciebie pojawią
Patrysia

- 
				Zabka_Monis
 - 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

GRATULUJĘ Pani Magister  

Zdaj nam chociaż relacje jakie botaniki chcesz kupić w nagrodę ;)
Pewnie z pięć sztuk będzie ;)

Zdaj nam chociaż relacje jakie botaniki chcesz kupić w nagrodę ;)
Pewnie z pięć sztuk będzie ;)
- 
				Blue Monkey
 - 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04

Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim za życzenia powodzenia, trzymanie kciuków i za wszystkie gratulacje 
  Jakby ktoś miał ochotę dać mi nagrodę to ie krępujcie się 

Co do nagród
 Tak się składa że i Ty Henryku i Ty Monis macie racje 
 Czyli: docelowo nagród będzie pięć ale nie wszystkie od razu i dwie botaniczne 

Moja lista chciejstw jest długa, ale parapety krótkie
 więc wolę sobie dawkować przyjemności.
Chcecie wiedzieć jakie co sobie sprawię?
Jak dotąd nie udało mi się nakłonić do kwitnienia żadnej hybrydy poza Phal (no w sumie jeszcze nie kwitną, ale pędy idą, hurrra!!!), więc zdecydowałam, że na pierwsze botaniki też wybiorę Falki. Jak mi się z nimi uda to może pojawią się następne

Nie zdecydowałam sie jeszcze na konkretne gatunki i tu liczę na Waszą pomoc
 Co wybrać żeby: 
1. Było łatwe w uprawie (z oczywistych względów)
2. Nie miało wymagań dużo większych niż hybrydy (bo nie mam odpowiednich warunków)
3. Nie było różowe ani fioletowe ani białe?? (bo chciałabym coś w innych kolorach np. żółto-czerwonego)
Może Cornu-Cervi albo Marinae?
Co do drugiego botanicznego to marzy mi się Equestris (to by było na tyle jeśli chodzi o punkt 3
 )
Pozostałe nagrody to (na tą chwilę oczywiście
 ) marzą mi się: woskowy Falek, żółty w bordowe łaty (taki jak u Ani L) i będę go szukać aż do skutku. 
Ponadto marzy mi się drugi Sabotek, tym razem woskowy (mimo, że ten którego mam właśnie zrzucił jednak tego ślicznie rosnącego pączka

)
O trzecie miejsce walczą: bardzo ciemno-bordowa Miltosia, Cambria i Zygopetalum

AAA i jeszcze chciałam Cattleyke
 Chyba powinnam się zatroszczyć o nowe okazje do nagród 

Oczywiście jak przyjdzie co do czego to nie zdziwcie się jeśli kupię zupełnie cos innego

Co do nagród
Moja lista chciejstw jest długa, ale parapety krótkie
Chcecie wiedzieć jakie co sobie sprawię?
Jak dotąd nie udało mi się nakłonić do kwitnienia żadnej hybrydy poza Phal (no w sumie jeszcze nie kwitną, ale pędy idą, hurrra!!!), więc zdecydowałam, że na pierwsze botaniki też wybiorę Falki. Jak mi się z nimi uda to może pojawią się następne
Nie zdecydowałam sie jeszcze na konkretne gatunki i tu liczę na Waszą pomoc
1. Było łatwe w uprawie (z oczywistych względów)
2. Nie miało wymagań dużo większych niż hybrydy (bo nie mam odpowiednich warunków)
3. Nie było różowe ani fioletowe ani białe?? (bo chciałabym coś w innych kolorach np. żółto-czerwonego)
Może Cornu-Cervi albo Marinae?
Co do drugiego botanicznego to marzy mi się Equestris (to by było na tyle jeśli chodzi o punkt 3
Pozostałe nagrody to (na tą chwilę oczywiście
Ponadto marzy mi się drugi Sabotek, tym razem woskowy (mimo, że ten którego mam właśnie zrzucił jednak tego ślicznie rosnącego pączka
O trzecie miejsce walczą: bardzo ciemno-bordowa Miltosia, Cambria i Zygopetalum
AAA i jeszcze chciałam Cattleyke
Oczywiście jak przyjdzie co do czego to nie zdziwcie się jeśli kupię zupełnie cos innego
Pozdrawiam, Basia:) 

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31

Z botanicznych mogłabym polecić tetraspis i equestris, z hybryd drugorzędowych bardzo ciekawy jest zapachowy Phalaenopsis Liodoro. Są to storczyki dość łatwe w uprawie, Liodoro jest wręcz bezproblemowe, jego jedyną wadą są ogromne jak na Phal. rozmiary. Mam 2 doniczki Liodoro, w każdej po 2 rośliny, ale sa to dość duże storczyki. Equestris jest maleńki i też raczej bezproblemowy, łatwo go spotkać. Tetraspis jest piękny i też niezbyt trudny w uprawie, ale bardzo ciężko go gdzieś spotkać. Botanicznych Phal. jest ogromny wybór, na pewno sa jeszcze inne odmiany łatwe w uprawie, ale jak któregoś nie miałam, to nie wiem. Jak chces poszukać jakis wymarzonych, to obejrz sobie zdjęcia na stronie storczyki.pl , tam jest dużo zdjęć botanicznych, może akurat coś ci się spodoba.

- Henrykbb

Ja ze swej strony do listy Dusi bezwzględnie dorzuciłbym Mini Mark'a.
Oczywiście wiedziałem,że będzie 5 storczyków.
Jeszcze raz miłego odpoczynku i udanych storczykowych łowów.

Oczywiście wiedziałem,że będzie 5 storczyków.
Jeszcze raz miłego odpoczynku i udanych storczykowych łowów.
- 
				Zabka_Monis
 - 1000p

A ja proponuję:
Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis cornu-cervi
http://www.phals.net/cornu-cervi/index_e.html <-- zobacz jakie piękne kolorki mają

http://www.phals.net/amboinensis/index.html <-- cudne

Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis cornu-cervi
http://www.phals.net/cornu-cervi/index_e.html <-- zobacz jakie piękne kolorki mają
http://www.phals.net/amboinensis/index.html <-- cudne
- 
				kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15

Z własnego doświadczenia polecam cornu-cervi najlepiej takiego który ma już pęd kwiatowy, bo tak szybko nie przekwitnie, jak zgubi jeden kwiat to puszcza następny i może tak rosną wiele miesięcy. Poza tym mini-mark jest łatwy ale to chyba hybryda nie botanik, equestris też jest łatwy i często ma dzidziusie. Tetraspis to słyszałam ze bywa kapryśny- mój to młoda roślinka więc nie podpowiem czy chętnie kwitnie  na razie puszcza  listki a na kwitnienie to przyjdzie mi jeszcze poczekać 
pozdrawiam
Kasia.

pozdrawiam
Kasia.
- Storczykowa

Co do tetraspisa, tez czytałam, że bywa kapryśny. ja swojego mam może ze 2,5 miesiąca, ale rośnie pięknie, puszcza pędzik... Jak na razie to rośnie chyba najlepiej ze wszystkich moich botanicznych, i equestris też. Ale i tak najbardziej bym polecała Liodoro (jeśli podoba ci się to ubarwienie), bo jest łatwy w uprawie i pięknie pachnie, zawsze cięzko mi się oderwac od jego kwiatów, dlatego mam 2 doniczki tych roślin, może będą kwitły na zmianę...

- 
				Blue Monkey
 - 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04

Dziękuję Wam za rady 

Dusiu Liodoro bardzo mi się podoba kolorystycznie, gorzej z rozmiarem-piszesz że jest duży, a ja mam dość mało miejsca. No ale skoro taki jest bezproblemowy to może go sobie sprawię

Henryku przecież wiem że we mnie wierzyłeś
 Szczerze mówiąc nie podzielam forumowego zachwytu nad MM 
  wolałabym coś bardziej kolorowego.
Moniś to fak, śliczne kolorki

Kasiu dzięki za radę a propos cornu-cervi z pędem-miałam zamiar zamówić zdolnego do kwitnienia z OG, ale po przeczytaniu Twojego wpisu zmieniłam zdanie i zamówię kwitnącego, a lbo zaczekam na wystawę

Co do tetaspisa to może zaczekam, aż poradzę sobie z mniej kapryśnymi botanikami.
Teraz trochę wiadomości ode mnie. Znowu długo mnie nie było. To dlatego, że stanęłam przed bardzo poważną decyzją, a gdy juz ją podjęłam musiałam natychmiast zająć się wprowadzaniem jej w życie. Skutek tego wszystkiego jest taki, że Ktoś, kto dał mi pierwsze dwa storczyki (spełniając tym samym moje wielkie marzenie) już nigdy nie da mi więcej ani storczyka anie w ogóle nic innego.
Dobra strona jest taka, że wracam z wakacji o miesiąc wcześniej niż planowałam, czyli już 8 sierpnia, a to tak na prawdę oznacza dwie dobre wiadomości: załapię się na moje Pierwsze Kwitnienie (pierwszy pączek na Keikowcowym odgałęzieniu już jest!!) No i moje urodziny są zaledwie 5 dni wcześniej czyli do własnych nagród dyplomowych możliwe że dojdzie jakiś prezent urodzinowy

a może i DWA 

Przepraszam, że tak Was zaniedbuję, sami rozumiecie, że nie bardzo miałam głowę do forum i do cykania fotek. Postaram sie to naprawić i zrobić zdjęcia wszystkim badylom zanim wyjadę

Dusiu Liodoro bardzo mi się podoba kolorystycznie, gorzej z rozmiarem-piszesz że jest duży, a ja mam dość mało miejsca. No ale skoro taki jest bezproblemowy to może go sobie sprawię
Henryku przecież wiem że we mnie wierzyłeś
Moniś to fak, śliczne kolorki
Kasiu dzięki za radę a propos cornu-cervi z pędem-miałam zamiar zamówić zdolnego do kwitnienia z OG, ale po przeczytaniu Twojego wpisu zmieniłam zdanie i zamówię kwitnącego, a lbo zaczekam na wystawę
Co do tetaspisa to może zaczekam, aż poradzę sobie z mniej kapryśnymi botanikami.
Teraz trochę wiadomości ode mnie. Znowu długo mnie nie było. To dlatego, że stanęłam przed bardzo poważną decyzją, a gdy juz ją podjęłam musiałam natychmiast zająć się wprowadzaniem jej w życie. Skutek tego wszystkiego jest taki, że Ktoś, kto dał mi pierwsze dwa storczyki (spełniając tym samym moje wielkie marzenie) już nigdy nie da mi więcej ani storczyka anie w ogóle nic innego.
Dobra strona jest taka, że wracam z wakacji o miesiąc wcześniej niż planowałam, czyli już 8 sierpnia, a to tak na prawdę oznacza dwie dobre wiadomości: załapię się na moje Pierwsze Kwitnienie (pierwszy pączek na Keikowcowym odgałęzieniu już jest!!) No i moje urodziny są zaledwie 5 dni wcześniej czyli do własnych nagród dyplomowych możliwe że dojdzie jakiś prezent urodzinowy
Przepraszam, że tak Was zaniedbuję, sami rozumiecie, że nie bardzo miałam głowę do forum i do cykania fotek. Postaram sie to naprawić i zrobić zdjęcia wszystkim badylom zanim wyjadę
Pozdrawiam, Basia:) 

- Storczykowa

To też zalezy, na jakiego trafisz, bo to, które sobie kupiłam w tym roku, jest mniejsze od tego sprzed 2 lat. Ale to pierwsze Liodoro jest teraz naprawdę duże. To roślina mateczna bez stożka i gigantycznych rozmiarów keiki, było zdolne do kwitnienia już niecały rok po wyrośnięciu. To drugie to też 2 rośliny, średniej wielkości, ale pewnie urosną. Ale kolor i zapach ma przecudny, do tego jest łatwy w uprawie, więc warto go mieć w kolekcji. niestety jest dość trudny do spotkania, widziałam go tylko na jednej stronie, ale prawie zawsze są na wystawach.Dusiu Liodoro bardzo mi się podoba kolorystycznie, gorzej z rozmiarem-piszesz że jest duży, a ja mam dość mało miejsca. No ale skoro taki jest bezproblemowy to może go sobie sprawię
- Henrykbb

Moniu,trzymaj się cieplutko a na osłodę po trudnej decyzji najlepsze jest co?,oczywiście nowy storczyk 

Basiu, trzymaj się cieplutko. 
Będzie dobrze. Na pewno podjęłaś dobrą decyzję, boś mądra dziewczyna

A plany storczykowe super... JA mam nadzieję na choć jednego po obronie. ;-)

Będzie dobrze. Na pewno podjęłaś dobrą decyzję, boś mądra dziewczyna
A plany storczykowe super... JA mam nadzieję na choć jednego po obronie. ;-)
Magda

- 
				Zabka_Monis
 - 1000p

Basiu trzymaj się cieplutko. Wiem jak ciężkie są takie decyzje. Ja jedną taką przeszłam i powiem Ci , że nie żałuję. Teraz jest cudnie i już tak zostanie  
  U Ciebie też wszystko się ułoży i za to trzymam kciuki 

A teraz czekamy za fotkami i za nowymi okazami
 Będzie co oglądać  

A teraz czekamy za fotkami i za nowymi okazami