Mój ogród - moja pasja.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród - moja pasja.

Post »

Azalia piękna, ładnie wygląda połączenie białego z żółtym. Przez chwilę myślałam, że to irysy :roll: . Muszę sobie w przyszłym roku zakupić azalie.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Dzięki, Gosiu! Teraz, skoro już jest ustalone, że mam azalie 'Persil', to koniecznie muszę dokupić 'Schneegold'. Też jest bardzo ładna. Generalnie mam duże plany co do zakupu większej ilości odmian azalii i rh na wiosnę :) Zakochałam się w nich ponownie :D Warunki na działce też stają się coraz lepsze, coraz więcej zacienionych miejsc się pojawia, odpowiednich do uprawy tych wspaniałych roślin (sosenki rosną :) )
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy masz już jakieś konkretne miejsce gdzie bedziesz kupowała. U mnie tylko przypadkowe egzemplarze. Pod Łodzią jest fajna szkółka rh. Może wybiorę się tam wiosną.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witaj Gosiu!
Ach, jak chciałabym pojechać do takiej specjalistycznej szkółki!!! Ale nie wiem, czy mi się uda ... :( W takiej szkółce to i wybór odmian na pewno ogromny, a i ceny, tak myślę, zupełnie inne, niż w Warszawie ... echh ... rozmarzyłam się ...
Całe szczęście, że niedaleko domu mam całkiem przyzwoity sklep ogrodniczy "Melon", w którym zawsze można znaleźć coś ciekawego. Trzeba tylko regularnie ten sklep odwiedzać. No ale wiadomo, dokąd nas najczęściej prowadzą nogi na wiosnę ... :) :wink:
Ja dopiero w tym roku znowu zaczęłam zwracać uwagę na rh., a tak to zrobiłam sobie przerwę z sadzeniem tych roślin, bo marnie mi rosły, kilka straciłam ... :( Wolałam podziwiać je w ogrodach innych forumowiczów oraz w OB w Powsinie (swoją drogą mają tam piękną kolekcje). W każdym razie czuję, że znów bierze mnie choroba różanecznikowa :D
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Kalmio przeczytałam w wątku Peonii że siałaś nasiona piwonii drzewiastej i jestem ciekawa efektów. Ja posiałam tej jesieni i czekam. Wiem że jeżeli wyrośnie coś to będzie to dziczek ale i to się liczy. W tym roku jedna z moich piwonii wypuściła odrost od korzenia i M upierał się że to nowa gałąź poczekaliśmy do kwitnienia chociaż od razu było widać że to coś innego po liściach.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łano, ja mam tylko jeden rh i na razie chyba na tym poprzestanę,
ale zastanawiam się nad azaliami. One chyba są łatwiejsze w uprawie?
I mają bardziej ciepłe kolory kwiatów.
Jak popatrzę za okno to na zimozielonych raczej mi nie zależy :lol: .
Odrost, o którym pisze Jola to pewnie piwonia bylinowa, na której krzewiasta była szczepiona,
to samo widziałam minionego lata u Tadeusza :wink:
Wiesz Łano, moja piwonia krzewiasta ma chyba wreszcie pąki kwiatowe,
widziałam ... zanim zniknęła pod zwałami śniegu.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit jola1, tak, posiałam nasionka zeszroczną jesienią i liczę, że wykiełkują na wiosnę. No a jeżeli doczekamy się roślin z tych nasion i które to nam jeszcze po kilku latach zakwitną, to może nas czekać wielka niespodzianka, mogą być przepiekne i niekoniecznie takiego samego koloru, co ich "rodzice". Warto więc i siać i czekać! A ten odrost od korzenia Twojej peonii drzewiastej to, jak już napisała wyżej elsi, to na 100% odrost od peonii bylinowej (liście bardzo się różnią), na ktorej to p. drzewiasta była szczepiona. Ja mam taką jedną "artystkę", która już 3-ci rok na wiosnę tak mi odbija, wycinam te pędy (jeden nawet ukorzeniłam z ciekawości). Jest to bardzo niekorzystne dla p. drzewiastej, ta moja "artystka" jest mizerna, więc jeżeli wczesną wiosną zobaczę odrost p. bylinowej, to wykopię, obetnę korzeń bylinowej i niech p. dzrewiasta sobie rośnie już całkowicie na własnych korzeniach.
:wit Elu, cieszę się, że Twoja p. drzewiasta zakwitnie :heja Moje też są zasypane sniegiem. Ciekawa jestem, czy będą miały więcej kwiatów, niż w zeszłym roku? Martwie się tylko o te p. ITOH, ktore zakupiłam na alll..., czy nie zostałam oszukana? :( :x
Elu, też mi się wydaję, że azalie są łatwiejsze w uprawie, więc zacznę od nich, ale nie zarzekam się, że nie kupię jakiegoś fajnego rh :D ;:108

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam w 100% pewna że to osłabia roślinę ale pan M chciał koniecznie zobaczyć czy to dziczek ,taki "niewierny Tomasz"
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W jednym z wątków Hanki55 (nie pamiętam jednak, którym ?)
było bardzo dobrze opisane ( z rysunkami), jak sadzić piwonie.
Bylinowe płycej, bo głęboko posadzone nie kwitną,
natomiast krzewiaste głębiej, aby wykształciły korzenie własne,
powyżej szczepienia. Zapadło mi w pamięć :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Elu, tak, ja to też pamiętam, zresztą u nej w wątku były także obrazki z netu dotyczące tej operacji, co ja chcę na wiosnę przeprowadzić, tzn. obcięcie korzenia bylinowej na której jest szczepiona drzewiasta. A swoja drogą może ktoś wie co się stało z Hanka55? Była taka aktywna na forum, wesoła i sympatyczna, brak mi jej ...
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też brakuje Hanki, w jej wątku było wiele cennych porad,
trzeba było je sobie kopiować, bo w "galopujących" wątkach trudno było je potem odnaleźć.
Nie wiem, co u Hani (może chciała odpocząć :roll: ),
jesienią widziałam jej wpis w jednym z różanych ogródków, znaczy - podczytuje czasem :wink:
Powiem Ci, że im więcej ogrodów na forum, tym mniej piszę.
Przeglądam, liczba powiadomień wzrosła znacznie :wink: ,
staram się być na bieżąco, ale na wpisy już brakuje czasu....
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kalmio dla czego chcesz przeprowadzać ten zabieg z obcinaniem korzeni czy to poprawia kondycję piwonii czy po to żeby nie wypuszczała dziczków od korzenia rośliny matecznej?
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit Trochę wspomnień z wakacji :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Elu, też brakuję mi czasu na wpisy, chociaż na forum zaglądam dość często...
jola1, myślę, że ten zabieg powinien pomóc mojej peonii drzewiastej, bo praktycznie nie rośnie, a ma już z 5 lat. Prawdopodobnie nawet mi nie zakwitnie na wiosnę, patyczek jakby usechł, więc ta operacja to już będzie operacją ratowania rośliny ...
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Łano piękne wspomnienia wakacyjne, wspaniałe widoki. Zdjęcia z Powsina rewelacyjne, zimowity na rabacie wyglądają jak rzeka, co za widok.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się na piwoniach wcale nie znam. Mam kilka bylinowych, ale w zeszłym roku kupiłam jakieś w necie. Chyba to coś pomiędzy drzewiastymi, a bylinowymi. Jakieś hybrydy, czy coś takiego. Muszę się dowiedzieć jak je powinno się sadzić, bo może źle posadziłam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”