Granat - uprawa, pielęgnacja, sianie
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Granat - uprawa, pielęgnacja, sianie
A nie masz koło domu studni? Albo jakiegoś dołu poniżej powierzchni gruntu? Zadołuj go i tyle, albo do dużego kubła i opuść do studni , przypaluj a na wiosnę wyciągniesz z powrotem. Oczywiście tak by był w połowie studni , nie pod wodą!Tylko aby mrozy przetrzymał. Nawet jak śnieg spadnie to go można zakopać w hałdzie śniegu i też przetrwa bo śnieg doskonale izoluje od mrozu. No rozejrzyj się w koło czym dysponujesz!
Witam, jestem Adam.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Nie mam, mnie nic nie otacza prócz nieprzychylnych blokowisk, takie cudowności ;) Ale nie szkodzi. Doszłam do ładu z tym chyba i granat pojedzie na "urlop" do domku na wsi.
Dogadałam się nawet i będzie opcja doglądania go, bo średnio co 2 tygodnie ktoś będzie.
Póki co na szczęście zima nie daje oznak, granat mam cały czas w osłonach na balkonie, sprawdzałam niedawno i jest wszystko ok. Jestem pozytywniej nastawiona i liczę, że jakoś się przekulamy
Dogadałam się nawet i będzie opcja doglądania go, bo średnio co 2 tygodnie ktoś będzie.
Póki co na szczęście zima nie daje oznak, granat mam cały czas w osłonach na balkonie, sprawdzałam niedawno i jest wszystko ok. Jestem pozytywniej nastawiona i liczę, że jakoś się przekulamy

-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coś się porobiło i od jakiś 2 tygodni puszczają nowe liście - cały czas stoją na parapecie. Rok temu takich "cyrków" nie było.deltoro pisze:U mnie na parapecie wszystkie zaczęły hamować, i gubią liście - wszystkie roczniaki.
Niestety nie mam możliwości przeniesienia ich w inne miejsce.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Foxowa
Ale gęste. To kupne czy własnoręcznie siane?
M?j też sobie śpi. Dziś wr?ciłam z domku. Za 2 tygodnie kolejne odwiedziny.

M?j też sobie śpi. Dziś wr?ciłam z domku. Za 2 tygodnie kolejne odwiedziny.

- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
@Foxowa Ten najniżej kupiony w tym roku jakoś w sierpniu. Ten za nim ma 3 lata z nasiona i troche widać z prawej strony też 3 letniego ale trochę większy. Oczywiście były cięte sporo.
- Foxowa
To ten włoski czy jak mu tam?
Bardzo dobrze wygląda ten w środku za nim. Jaki gęsty, super.
Bardzo dobrze wygląda ten w środku za nim. Jaki gęsty, super.
- Grigor
- 500p
@Foxowa No z wloskierosliny :P
Witam
Widziałam wczoraj w sklepie granaty z racji tego mam kilka pytań.
Czy data obecna - przełom stycznia i lutego jest dobra do siania granatów? Jeśli nie to kiedy najlepiej? Czy orientuje się ktoś w jakich miesiącach są granaty w sklepach? Czy okno północno - wschodnie będzie odpowiadać granatom? Jakiej temperatury potrzebują do dobrego wzrostu - blisko parapetu utrzymuje się w tym momencie ok 15`C. Oraz jaki czas po wyjęciu z owocu nasiona granatu można przechowywać?
Trochę dużo pytań jak na początek ale mam nadzieję że chociaż na niektóre z nich znajdę odpowiedzi
Pozdrawiam
Widziałam wczoraj w sklepie granaty z racji tego mam kilka pytań.
Czy data obecna - przełom stycznia i lutego jest dobra do siania granatów? Jeśli nie to kiedy najlepiej? Czy orientuje się ktoś w jakich miesiącach są granaty w sklepach? Czy okno północno - wschodnie będzie odpowiadać granatom? Jakiej temperatury potrzebują do dobrego wzrostu - blisko parapetu utrzymuje się w tym momencie ok 15`C. Oraz jaki czas po wyjęciu z owocu nasiona granatu można przechowywać?
Trochę dużo pytań jak na początek ale mam nadzieję że chociaż na niektóre z nich znajdę odpowiedzi

Pozdrawiam
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Wszystkiego dowiesz się z tego wątku - wystarczy go przeczytać...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
Siać możesz zawsze, natomiast jak masz nasionka i wenę do siania to czemu by nie teraz ? ;)
Zimą się pojawia najwięcej egzotyk?w,bo to taki czas do tego korzystny, warto więc z nich korzystać. Nasiona teoretycznie można przechowywać trochę czasu ale w sumie po co? Świeże lepiej kiełkują.
Jak nie masz innych okien to będzie, w sezonie letnim można to wystawiać na zewnątrz. Nawet niekt?ry gorąco polecają i chyba im wiele to daje sadząc po fotkach ich roślin ;)
Po co dublujesz wpisy? Mod.
Zimą się pojawia najwięcej egzotyk?w,bo to taki czas do tego korzystny, warto więc z nich korzystać. Nasiona teoretycznie można przechowywać trochę czasu ale w sumie po co? Świeże lepiej kiełkują.
Jak nie masz innych okien to będzie, w sezonie letnim można to wystawiać na zewnątrz. Nawet niekt?ry gorąco polecają i chyba im wiele to daje sadząc po fotkach ich roślin ;)
Po co dublujesz wpisy? Mod.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
emiemi8, ja Ci tylko podpowiem, żebyś baaardzo dokładnie oczyściła te nieszczęsne pestki przed włożeniem do ziemi. Mi się wszyściutko pokryło pleśnią, bo uznałam, że co tam troszkę miąższu zaszkodzi.
Myślę, że termin jest całkiem dobry, choć granaty są dostępne (przynajmniej u mnie) przez prawie cały rok w większych marketach. Moje kiełkowały dość długo, chyba ponad miesiąc, czyli akurat wyskoczą Ci siewki w momencie, gdy będzie już więcej słońca.
Myślę, że termin jest całkiem dobry, choć granaty są dostępne (przynajmniej u mnie) przez prawie cały rok w większych marketach. Moje kiełkowały dość długo, chyba ponad miesiąc, czyli akurat wyskoczą Ci siewki w momencie, gdy będzie już więcej słońca.
- Grigor
- 500p
To bardzo długo ci kiełkowały, bo one kiełkują już po 10 dniach.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Foxowa pisze:Siać możesz zawsze, natomiast jak masz nasionka i wenę do siania to czemu by nie teraz ? ;)
Zimą się pojawia najwięcej egzotyk?w,bo to taki czas do tego korzystny, warto więc z nich korzystać.
Korzystny? Granaty rosną tam gdzie jest dużo światła przez cały rok, a zimą w naszym klimacie jest go za mało. Siewki o tej porze roku będą miały za mało światła, a uwzględniając że kiełkują dość szybko lepiej z sianiem poczekać do wiosny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Norbert76 pytam się czy mogę teraz bo faktycznie niektórych owoców nie ma na wiosnę, w lecie. A granaty też nie często widuję. Czy jakbym zmieniła parapet na bardziej słoneczny to mogło by się coś udać?