Kawon (arbuz) - część 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 14

Post »

Kosiash pisze: 13 sie 2024, o 16:30Smak nie porywa, ale jest słodki. :wink:
Wygląda na dojrzały, a w kwestii smaku Janosika to ja właśnie nigdy nie zdecydowałam się na tę odmianę, bo czytałam sporo opinii w stylu "niby dobry, ale to nie to". Janosik to chyba ten typ, który ma swoich wielbicieli, ale nie przypada do gustu większości :wink:
rolnik90 pisze: 13 sie 2024, o 19:21Jedna z moich odmian to sugar baby kupione nasionka w castoramie, możliwe że to ten podłużny arbuz ?
Sugar Baby powinien być okrągły jak piłka, miałam tę odmianę przez wiele sezonów i zawsze miała okrągłe owoce, ale może trafił Ci się jakiś cudak :wink:
reyav pisze: 12 sie 2024, o 17:31i na dobry humor :)
Obrazek
Elegancki (arbuz też ładny :D )

U mnie, na razie, wciąż spokój, jak na obrazie (i to nie z martwą naturą). Zaraza GSB nie zniknęła, ale posuwa się bardzo powoli - w ub. roku w połowie sierpnia miałam już "pozamiatane". Trochę ciężko się wywiesza pranie, gdy trzeba ostrożnie stąpać pomiędzy arbuzowymi pędami - myślałam, że choć jedną linkę mi zostawią do swobodnej dyspozycji:

Obrazek
Poprzednim razem były siostry Dumara, to teraz taka trójca:
Obrazek
I wciąż malutkie Congo:
Obrazek

Krzak Georgii nadal szaleje:

Obrazek

Urwałam jej już chyba pięć takich ogórków:

Obrazek
Ale w gąszczu czai się kilka większych grzechotników i już je zostawię, bo ten największy pewnie niedługo i tak przestanie rosnąć:

Obrazek

Ogólnie wszystkiego będzie około 30-40 owoców, o wadze od trzech do kilkunastu kilogramów, więc jeśli większość zdąży dojrzeć, to będzie dla mnie udany sezon.

A tu fotki poglądowe dla tych, co planują sobie posadzić choć jednego arbuza w tunelu, pomiędzy pomidorami... Jeden krzak, tu akurat Klondike, posadzony w narożniku tunelu, gdzieś na tym zdjęciu jest jego "serce" (pod dwoma piętrami liści i pędów):

Obrazek
Tu pędy wspinające się po ścianie tunelu:

Obrazek
Tu jeszcze więcej pędów, dookoła pomidorów, wspinające się po krzakach... I tak przez całą długość tunelu:

Obrazek

A tu pędy, które już przekroczyły długość 6 metrów, wyszły tylnymi drzwiami i wybierają się zwiedzać okolicę:

Obrazek

Tak więc do przemyślenia :D Pomidorom to nie przeszkadza, ale przy każdym podlewaniu pomidorów liście arbuza dostają prysznic, a choroby grzybowe klikają "lubię to", no i codziennie trzeba przekierowywać pędy i odgarniać je ze ścieżki, bo się przejść nie da. Tak poza tym - polecam ;:306
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Złoto Wolicy z wczorajszej fotki, sądząc po zdjęciach z lipca miał około 35 dni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Połowę zjadłam na stojąco, zaraz po pokrojeniu (zimny od spodu, bo w nocy było tylko 12 stopni, nagrzany jak zupa od góry, bo lampa dzisiaj daje czadu), drugą też muszę w siebie dzisiaj wcisnąć, bo lodówka już odmawia przyjmowania kolejnych lokatorów :D
Czekam na inne odmiany, bo ZW już mi się nieco przejadło.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kabomba busz niesamowity ;:oj
Ciekawe że u mnie tak nie idzie w liście.

Ważyłam dziś znowu arbuzy, wszystkie po około pół kilo więcej a ten mój delikwent co do zerwania lżejszy niż ostatnio ważony. :shock: zastanawiam się czy ja go źle zważyłam ,czy waga przekłamała, czy co się dzieje. W sumie to ciężko ważyć takie sztuki bo trzeba jedną ręką gościa podnieść żeby deskę z wagą podsunąć.
Ale podjęłam decyzję i ucięłam go do konsumpcji. No i co za odmiana? Janosik. ;:oj

Obrazek

Obrazek
Niecałe 3 kg waży połówka więc niecałe 6 kg cały.
W smaku dużo lepszy niż żółty sklepowy, trochę gorszy niż czerwony ale trafiały się też gorsze czerwone ze sklepu niż mój Janosik. Dla mnie pyszny, soczysty, słodki ale z umiarem nie taki miód jak czerwony. Myślę że dojrzał bo pestki identyczne jak te z których wyrósł.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Heej, mam taką samą deskę do krojenia :D
Ważenie arbuza in situ jest zawsze trochę niedokładne, bo jednak ważysz owoc wraz z kawałkiem pędu, pęd w którymś miejscu opiera się o ziemię, waga nie zawsze równo stoi itd., ale orientacyjnie to dobra metoda, jeśli się nie jest wyrobionym oceniać na oko, czy owoc ma 5 czy 8 kg ;)

Twój Janosik bardzo ładnie wygląda ;:333 Nareszcie pierwsza z zagadek "co to za odmiana" rozwiązana, a w kwestii mniejszego buszu u Ciebie to jednak musi być sprawka ograniczonej przestrzeni dla korzeni (worki), nic innego nie przychodzi mi do głowy, zwłaszcza że u Ciebie jest pewnie nawet cieplej, niż u mnie (edit: a nie, pardon - jakoś kojarzyłam Cię z centralną Polską, a Ty na Podlasiu).

(Przy okazji - poszłam zrobić nieco bardziej sumienny spis z natury i naliczyłam 44 owoce, brałam pod uwagę tylko te powyżej 2 kg, bo mniejsze pewnie i tak nie zdążą dojrzeć z powodu GSB, a krzaków jest 14, więc wynik ilościowy przeciętny, za to niektóre odmiany nadrobią to w kilogramach per owoc, więc na te chociaż 200 kg się nastawiam. Szkoda, że większosć tak późno zaczęła wiązać, pomimo przepięknego w tym roku lata).
Awatar użytkownika
reyav
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 paź 2023, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo słodki zerwany w punk Celine F1. Waga 12,8 kg.
U mie Celine na jednym krzaku ma 3 duże powyżej 10 kg arbuzy :)

Obrazek

Obrazek
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Pod nóż poszedł największy z asahi 9.8kg
Cóż mogę napisać... pyszności
Plamka żółta, wpadającą w pomarańczowy, wąs czepny suchy, jak go gniotłem to chrupną.
Obrazek

Obrazek
Piotr
ogrodnik2
50p
50p
Od: 24 lis 2019, o 17:00

Post »

Potrzebuję pomocy, arbuz zapylony około 26 czerwca, was czepny suchy, duży, brak żółtej plamy i nie strzela pod naciskiem , dmiana rosario , zrywać?
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Obstawiam, że dojrzały to on był dawno temu.
50 dni... rwij może tam już wino arbuzowe jest.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie nie koniecznie, miałem podobny dylemat jak rolnik.
Arbuz oznaczony data 26.06, zerwany dziś wygląda tak.

Obrazek

Obrazek

Tak samo brak pomarańczowej plamy, nie chrupnąć a gniotlem go niemiłosiernie. Daty też jakoś tak niebardzo pasują (mimo to jest jakies odniesienie), a trafiony w punkt.
Piotr
Awatar użytkownika
AleOla
100p
100p
Od: 31 lip 2024, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie taka sama sytuacja jak wyżej piszecie.
Arbuz (Rosario) zapylony 25.06 no i dziś odważyłam się go pokroić. Powiem szczerze, iż cieszę się że poczekałam. Pyszniutki, słodziutki i taki w punkt chciałoby się powiedzieć. Czytając jak trudno uchwycić odpowiedni moment micha mi się cieszy :D
Trochę mały, ale jak na pierwszy raz i tak pękam z dumy :heja
Ola
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rolnik90 jaka to odmiana u Ciebie? Wygląda jak te moje ciemne.
Tylko moje są dużo mniejsze.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odmiana rosario.
Piotr
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, to moje były 3-4 dni później zapylone, to poczekam. Jeszcze mam Janosika w lodówce.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

U mnie na stole pierwszy Red Star (F2, nasiona od wokana), 11,5 kg, wiek pomiędzy 42 a 44 dni, wąs czepny zielony, łyżeczki brak, plama kanarkowa, przesłodki i soczysty, ale spokojnie mogłam go zerwać kilka dni temu; dzisiaj to już był ostatni dzwonek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drugi na tym krzaku jest większy i o 7-10 dni młodszy, mam nadzieję go lepiej upilnować ;:14
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli wychodzi na to że nie ma pewnej metody na arbuzy
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”