Dalie w tym roku mają ciężki czas, u mnie przynajmniej od miesięcy są ulewy kilka razy w tygodniu, słońce rzadko wygląda zza chmur, a temperatury jesienne, zwłaszcza w nocy. Liczę, że rozwiną skrzydła w drugiej połowie sierpnia. Czego sobie i wszystkim na forum życzę - niech nam pokażą, za co je tak kochamy
Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Re: Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.7
Dziękuję Pani Barbaro - jest Pani niezastąpiona
a ja się cieszę, że mam kolejnego Hapeta
Piękna ta dalia, a kwiaty są dosłownie ogromne.
Dalie w tym roku mają ciężki czas, u mnie przynajmniej od miesięcy są ulewy kilka razy w tygodniu, słońce rzadko wygląda zza chmur, a temperatury jesienne, zwłaszcza w nocy. Liczę, że rozwiną skrzydła w drugiej połowie sierpnia. Czego sobie i wszystkim na forum życzę - niech nam pokażą, za co je tak kochamy
Pozdrawiam,
Katarzyna.
Katarzyna.
-
karolamba
- 200p

- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dalie z sadzonek od Pana Stanisława
159 Dorothy Rose i raczej się zgadza

259 Red Labyrinth i też się zgadza

610v Hapet Nightdream i to na pewno nie ona bardzo podobna kształtem i wielkością do Hapet Herz Ass jednak nie jest krwiście czerwona a pomarańczowo-czerwona

251v zapewne Labyrinth

226 Mingus Gregory i to chyba on

483 nie wiem co to za numer,ani dalia,pierwszy kwiat wyrodzony

261 Ping Pong

129 Mystic Pink ale to nie ona

Pozostałe
nn zamiast Maki kwiat duży około 20 cm

Hagoromo Kujaku

Autumn Sunburst

Ms.Prissy

Mingus Leroy T.

Creme De Cassis

Sombrero

Wizard of Oz

Reiso

England's Glory

Colorado Classic

159 Dorothy Rose i raczej się zgadza

259 Red Labyrinth i też się zgadza

610v Hapet Nightdream i to na pewno nie ona bardzo podobna kształtem i wielkością do Hapet Herz Ass jednak nie jest krwiście czerwona a pomarańczowo-czerwona

251v zapewne Labyrinth

226 Mingus Gregory i to chyba on

483 nie wiem co to za numer,ani dalia,pierwszy kwiat wyrodzony

261 Ping Pong

129 Mystic Pink ale to nie ona

Pozostałe
nn zamiast Maki kwiat duży około 20 cm

Hagoromo Kujaku

Autumn Sunburst

Ms.Prissy

Mingus Leroy T.

Creme De Cassis

Sombrero

Wizard of Oz

Reiso

England's Glory

Colorado Classic

- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Florianie,
wystawa super!
Jeśli chodzi o tę czerwoną dalię byłabym skłonna podejrzewać, że to Uchuu - głównie z powodu specyficznego dla tej odmiany układu płatków - natomiast co do koloru nie jestem tego tak pewna, wydaje mi się za jasny, ale aparaty fotograficzne i komórkowe przekłamują czerwień, więc trudno wyrokować.
wystawa super!
Jeśli chodzi o tę czerwoną dalię byłabym skłonna podejrzewać, że to Uchuu - głównie z powodu specyficznego dla tej odmiany układu płatków - natomiast co do koloru nie jestem tego tak pewna, wydaje mi się za jasny, ale aparaty fotograficzne i komórkowe przekłamują czerwień, więc trudno wyrokować.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Zakwitają następne, ale u mnie wyraźne jest opóźnienie kwitnienia o ok. 2 tygodnie...

Hapet Carmine Lace

Cecilka

Steve O.

My Hero

Yozora

Enyo

Ryecroft Jan

Blue Okanagon

Dorothy Rose

Wyn's Neon Dream

Shogun

Pinelands Pam

Sandia Warbonett

Noh - butai

Jomanda

Hapet Daydream

Hapet Carmine Lace

Cecilka

Steve O.

My Hero

Yozora

Enyo

Ryecroft Jan

Blue Okanagon

Dorothy Rose

Wyn's Neon Dream

Shogun

Pinelands Pam

Sandia Warbonett

Noh - butai

Jomanda

Hapet Daydream
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- adawi
- 200p

- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dawno tu nie zaglądałam.... strasznie kiepski rok dla dalii u mnie ( no, nie tylko u mnie), wyłaziły z ziemi bardzo późno, nie rosły.. teraz, po dwutygodniowych ulewach część skoczyła w górę, ale też się powykładały... kwitnie pierwszymi kwiatami ledwie kilka...

Shirinam

Autumn Sunburst

Banshu No Mori

Bartosz
Ciekawe - pomyłka zamiast Maki i u mnie ( nie od p. Stanisława) i wygląda tak:

Fotka słaba, bo kwiat siedzi w kącie między liśćmi .. trudno dobrze go sfocić..
Basiu-wypatrzyłam wyżej, ze z Olgą się udało- choć ta bulwa była taka niepewna... U mnie pięknie rosła w donicy, pod koniec maja wysadziłam do gruntu .. i w pierwszy weekend czerwcowy przymrozek ją mocno uszkodził
Jakoś odbiła ale " lata świetlne" do odrobienia strat...

Shirinam

Autumn Sunburst

Banshu No Mori

Bartosz
Ciekawe - pomyłka zamiast Maki i u mnie ( nie od p. Stanisława) i wygląda tak:

Fotka słaba, bo kwiat siedzi w kącie między liśćmi .. trudno dobrze go sfocić..
Basiu-wypatrzyłam wyżej, ze z Olgą się udało- choć ta bulwa była taka niepewna... U mnie pięknie rosła w donicy, pod koniec maja wysadziłam do gruntu .. i w pierwszy weekend czerwcowy przymrozek ją mocno uszkodził
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
Wiesiu,
sprawdza się przesąd, że jak komuś dasz, to sobie wydasz...
U mnie stało się podobnie, o czym informowałam już wcześniej - dużo dalii straciłam, niektórych nie odzyskam, bo nikt nie ma (pytałam Cię czy masz Pop Stretton?). Autumn Sunburst dziwnie się u Ciebie wybarwiła - czy to na pewno ona? Ta ostatnia to odmiana Nicolas.
sprawdza się przesąd, że jak komuś dasz, to sobie wydasz...
U mnie stało się podobnie, o czym informowałam już wcześniej - dużo dalii straciłam, niektórych nie odzyskam, bo nikt nie ma (pytałam Cię czy masz Pop Stretton?). Autumn Sunburst dziwnie się u Ciebie wybarwiła - czy to na pewno ona? Ta ostatnia to odmiana Nicolas.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- adawi
- 200p

Widać dalie lubią zmieniać ogrody
Ale ( z tą Olgą) nie jest tak źle... no rośnie, jest kilka pędów.. tyle, ze gdyby nie podmarzła to by dawno kwitła...kilka innych podobnie...
Pop Stretton nie mam, nigdy nie miałam, a Autumn Sunburst w poprzednich sezonach nie budziła wątpliwości u oglądaczy zdjęć , ze to ona. Ja sama jestem dość świeżą daliomaniaczką i ocenić mi trudno ... w każdym razie- kwiat wielki, lekko zwichrowane płatki.. no, fajna jest ( no i nie poddała się przeciwieństwom losu, czyli pogody)
A jak Gitt's Perfection? U mnie strasznie długo nie wypuszczała pędów, no i taka niewielka jest, jak na nią ... czy to aby nie sygnały, ze sie kończy ..
Ale ( z tą Olgą) nie jest tak źle... no rośnie, jest kilka pędów.. tyle, ze gdyby nie podmarzła to by dawno kwitła...kilka innych podobnie...
Pop Stretton nie mam, nigdy nie miałam, a Autumn Sunburst w poprzednich sezonach nie budziła wątpliwości u oglądaczy zdjęć , ze to ona. Ja sama jestem dość świeżą daliomaniaczką i ocenić mi trudno ... w każdym razie- kwiat wielki, lekko zwichrowane płatki.. no, fajna jest ( no i nie poddała się przeciwieństwom losu, czyli pogody)
A jak Gitt's Perfection? U mnie strasznie długo nie wypuszczała pędów, no i taka niewielka jest, jak na nią ... czy to aby nie sygnały, ze sie kończy ..
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- adawi
- 200p

O! No przecież wiem, że to Shirinami a nie Mangetsu....
no co ja piszę....
Poprawiłam na Shirinami.
a edytować już nie mogę.... nawet gdybym walnęła babola ortograficznego to będzie wisieć...Nie będzie wisieć.
Wystarczy napisać do mnie na pw. wraz z linkiem gdzie coś poprawić, albo zgłosić klikając wykrzyknik,
który jest w każdym napisanym poście w prawym górnym rogu. Iwona
a edytować już nie mogę.... nawet gdybym walnęła babola ortograficznego to będzie wisieć...Nie będzie wisieć.
Wystarczy napisać do mnie na pw. wraz z linkiem gdzie coś poprawić, albo zgłosić klikając wykrzyknik,
który jest w każdym napisanym poście w prawym górnym rogu. Iwona
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
Piękna! Proszę o więcej Twoich piękności, Iwonko...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Basiu może być problem, najpierw zima... a teraz ślimaki, które w tym roku nawet wygryzają mi pacioreczniki
a granulek nie kupię ze względu na psa i przychodzącego jeża. Serdecznie pozdrawiam.
Będę podziwiała Wasze piękności.
a granulek nie kupię ze względu na psa i przychodzącego jeża. Serdecznie pozdrawiam.
Będę podziwiała Wasze piękności.
Iwonko,
podwiązywanie dalii grubym sznurkiem jutowym chroni górna część dalii przed ślimakami, bo nie mogą się przedostać przez tę szorstką barierę. Pomagają też skorupki z jaj, taśmy miedziane itp. przeszkody. Ja sypię granulkami tylko, gdy dalie są niskie i nie mogę ich jeszcze podwiązać. U mnie inna plaga- zmieniki i przędziorek!
podwiązywanie dalii grubym sznurkiem jutowym chroni górna część dalii przed ślimakami, bo nie mogą się przedostać przez tę szorstką barierę. Pomagają też skorupki z jaj, taśmy miedziane itp. przeszkody. Ja sypię granulkami tylko, gdy dalie są niskie i nie mogę ich jeszcze podwiązać. U mnie inna plaga- zmieniki i przędziorek!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara