Mój ogród niepokazowy
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród niepokazowy
Niesamowity bez, piękny. Widzę że gusta mamy podobne, orliki, hosty i tulipany też bardzo lubię.
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ bujną zieleń masz w ogrodzie
Pięknie! Młode hosty mają tyle uroku
Bardzo mi się podoba ta donica, w której rośnie bugenvilla. To kupiony gotowiec czy robiona?
Orliki są super - wdzięczne i niewymagające. Lubię je i pozwalam rosnąć w różnych miejscach

Bardzo mi się podoba ta donica, w której rośnie bugenvilla. To kupiony gotowiec czy robiona?
Orliki są super - wdzięczne i niewymagające. Lubię je i pozwalam rosnąć w różnych miejscach

- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Witajcie
Miło, że zaglądacie w moje skromne progi, dziękuję
FikuMiku - witam nowego gościa w moim wątku, dziękuję za miłe słowa i zapraszam do częstych odwiedzin
Jesteś Panią czy Panem?
Edit: Już wiem, że Panią
Edwardzie, dziękuję
właściwie to chyba wszystkie kwiatki lubię, choć wiele pokazywanych przez koleżanki i kolegów z forum nie znam
ale do niektórych mam szczególny sentyment
Izo, dzięki za tak miłą ocenę mojego ogródka
Ta doniczka to gotowiec, kupiłam ją kiedyś, bardzo dawno temu chyba w biedr... a właściwie kupiłam dwie, ale coś mnie podkusiło i zostawiłam jedną na rabacie przez zimę (z rojnikami) Niestety pękła
Jeszcze jej nie wyrzuciłam, obwiązałam ją sznurkiem jutowym i udaję, że tak miało być
Dzisiejsze fotki
Jakoś mu się nie śpieszy

Zakwitnie, bo zimowała w garażu, gruntowe to wielka niewiadoma

Nowa azalka już się zadomowiła.

Na koniec, żeby nie było tak słodko - mój niepokazowy trawnik

Dobrego tygodnia z dobrą pogodą

Miło, że zaglądacie w moje skromne progi, dziękuję

FikuMiku - witam nowego gościa w moim wątku, dziękuję za miłe słowa i zapraszam do częstych odwiedzin

Edit: Już wiem, że Panią

Edwardzie, dziękuję

Izo, dzięki za tak miłą ocenę mojego ogródka

Ta doniczka to gotowiec, kupiłam ją kiedyś, bardzo dawno temu chyba w biedr... a właściwie kupiłam dwie, ale coś mnie podkusiło i zostawiłam jedną na rabacie przez zimę (z rojnikami) Niestety pękła

Dzisiejsze fotki

Jakoś mu się nie śpieszy

Zakwitnie, bo zimowała w garażu, gruntowe to wielka niewiadoma

Nowa azalka już się zadomowiła.

Na koniec, żeby nie było tak słodko - mój niepokazowy trawnik

Dobrego tygodnia z dobrą pogodą

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Halszko, ależ Twój trawnik jest jak najbardziej pokazowy, bo kwitnący.
Mój jest taki sam, ale dzisiaj tylko zieloniutki, bo świeżo skoszony.
Kolejne śliczne iryski
- pewnie wysokie...
Rododendron później zakwitnie, dłużej będzie cieszył kwieciem. Bardzo ładny kolor kwiatu.
Hortensja już z kwiatem!
Ciekawa jestem, jak sobie poradziły moje ogrodówki. Wszystkie w gruncie spędziły zimę.
Wprawdzie okryte, ale widziałam, że mimo tego przymroziło je trochę.
Azalia z daleka widoczna, obsypana kwieciem.
Moja w tym roku obdarowała mnie aż ... dwoma kwiatuszkami.
Mam nadzieję, że dzisiaj pogodę miałyśmy podobną, u mnie słońce i 24*C.
Jutro ma być tak samo, niech będzie tak również u Ciebie.
Pozdrawiam cieplutko.

Kolejne śliczne iryski

Rododendron później zakwitnie, dłużej będzie cieszył kwieciem. Bardzo ładny kolor kwiatu.

Hortensja już z kwiatem!

Wprawdzie okryte, ale widziałam, że mimo tego przymroziło je trochę.

Azalia z daleka widoczna, obsypana kwieciem.

Mam nadzieję, że dzisiaj pogodę miałyśmy podobną, u mnie słońce i 24*C.

Jutro ma być tak samo, niech będzie tak również u Ciebie.

Pozdrawiam cieplutko.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Halszko bungevilla śliczna.
Czy ona jest trudna w uprawie, nigdy nie miałam, a kusi mnie bardzo.
Ogrodowa hortensja będzie cieszyć kwiatami.
Orliki słodkie,
pozwalam im się wysiewać, ale jakoś nie za bardzo są chętne.
Zielona roślina z kopytnikiem to tiarella, czy żuraweczka, piękna.
Niech nareszcie słońce na stałe zagości w Twoim ogrodzie.

Ogrodowa hortensja będzie cieszyć kwiatami.

Zielona roślina z kopytnikiem to tiarella, czy żuraweczka, piękna.
Niech nareszcie słońce na stałe zagości w Twoim ogrodzie.

- jarha
Witajcie
Lucynko, ja się wcale nie przejmuję moim trawnikiem, a kwitnące stokrotki wręcz lubię. Zresztą w moim trawniku i fiołki się trafiają i dąbrówka nie mówiąc o mniszkach i kurdybanku. W cienistych miejscach jest też sporo mchu i ten mnie trochę denerwuje
ale i tak przestałam się nim przejmować.
Te iryski są średniej wysokości. Moje hortensje w gruncie nie przejawiają na razie chęci kwitnienia, w zeszłym roku cztery krzaczki, wsadzone w grupie uraczyły mnie w sumie jednym kwiatkiem, który objawił się pod koniec września a rozwinął się w październiku
Azalia obsypana kwiatuszkami, bo taka była kupiona
zobaczymy co pokaże w przyszłym roku
Soniu, bugenvilla nie jest trudna w uprawie, najtrudniejsze jest przechowanie jej przez zimę
To jest moja trzecia, dwie poprzednie nie przetrwały mojej opieki
Ale na pocieszenie mogę powiedzieć, że ta jest u mnie już trzeci rok. Dwie zimy spędziła w słabo ogrzewanym pokoju. Najtrudniejsze jest odpowiednie podlewanie, ponieważ ona traci liście zimą i wtedy można ją przelać lub zasuszyć
Tak się stało z dwiema poprzednimi
ale pomyślałam sobie , że do trzech razy sztuka i udało się
ale każda zima to stres
Roślina, o którą pytasz to tiarella Pink Skyrocket, w każdym razie taką kupiłam
Kochane kobietki, dziękuję za wszystkie miłe słowa i dobre życzenia, które w całości odwzajemniam.
Parę ostatnich zdjęć

Zakwitł drugi z trzech pierwiosnków omszonych

Lucynko, ja się wcale nie przejmuję moim trawnikiem, a kwitnące stokrotki wręcz lubię. Zresztą w moim trawniku i fiołki się trafiają i dąbrówka nie mówiąc o mniszkach i kurdybanku. W cienistych miejscach jest też sporo mchu i ten mnie trochę denerwuje

Te iryski są średniej wysokości. Moje hortensje w gruncie nie przejawiają na razie chęci kwitnienia, w zeszłym roku cztery krzaczki, wsadzone w grupie uraczyły mnie w sumie jednym kwiatkiem, który objawił się pod koniec września a rozwinął się w październiku

Azalia obsypana kwiatuszkami, bo taka była kupiona

Soniu, bugenvilla nie jest trudna w uprawie, najtrudniejsze jest przechowanie jej przez zimę

Ale na pocieszenie mogę powiedzieć, że ta jest u mnie już trzeci rok. Dwie zimy spędziła w słabo ogrzewanym pokoju. Najtrudniejsze jest odpowiednie podlewanie, ponieważ ona traci liście zimą i wtedy można ją przelać lub zasuszyć

Roślina, o którą pytasz to tiarella Pink Skyrocket, w każdym razie taką kupiłam

Kochane kobietki, dziękuję za wszystkie miłe słowa i dobre życzenia, które w całości odwzajemniam.
Parę ostatnich zdjęć

Zakwitł drugi z trzech pierwiosnków omszonych

- Shalina
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Halszko
Trawnik masz podobny do mojego, chociaż u mnie to już prawie same stokrotki i trudno to nazwać trawnikiem
Pochwalę wszystkie twoje kwiatki
i zmykam do roboty przy łopacie 
Pozdrawiam serdecznie i życzę
weekendu 

Trawnik masz podobny do mojego, chociaż u mnie to już prawie same stokrotki i trudno to nazwać trawnikiem

Pochwalę wszystkie twoje kwiatki

Pozdrawiam serdecznie i życzę

Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Przydomowy ogród emerytki
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Cudne tulipany, irysy, rodki.
I juz hortensje masz w takich pakach.To chyba szybko ? Czy tez nie ??
I juz hortensje masz w takich pakach.To chyba szybko ? Czy tez nie ??
- jarha
Witajcie
Kolejny dzień ładnej pogody pozwolił popracować trochę w ogrodzie. Zrobiłam mini rabatkę hostową w obrębie podciętej thui. Dostałam rozrośniętą kepę od kuzynki i szukając dla niej miejsca wymyśliłam, że może być jej tu dobrze (wschodnia strona), ale że samotnie nie wyglądała zbyt dobrze, to dosadziłam jej kilka koleżanek - dwie z tegorocznych zakupów stacjonujące w doniczkach i jedną przesadziłam z innej rabaty. Do towarzystwa dołożyłam im ciemiernika, aby coś kwitło zanim wystawią kiełki wiosną. Ta rabata jeszcze nie jest całkiem skończona, myślę, że dosadzę jeszcze coś, może żurawki
Tylko nie patrzcie na ten lichy trawnik, on był niedawno posiany, właśnie pierwszy raz go skosiłam, wcześniej podeptawszy go niemiłosiernie
Mam nadzieję, że nawóz i woda sprawią, że się pozbiera

Na nierówno ułożone kostki też nie patrzcie
Przy okazji, może ktoś rozpozna tę dużą hostę? Ta mała podobna do niej to tegoroczny zakup (Lakeside paisley print) nie wiem tylko czy to nie pomyłka, bo na etykietce wyglądała inaczej. Ale różnią się one grubością i sztywnością liści - ta młodziutka jest sztywna i ma grubsze liście.
Halinko, dzięki, że zaglądasz mimo nawału pracy
mam nadzieję, że prace montażowe zbliżają się do końca i będziesz mogła wkroczyć do akcji i zrobić porządek na rabatach.
Aniu, dziękuję
Ta hortensja rośnie w donicy i zimowała w garażu. Dlatego już ma pączki, te z gruntu nic jeszcze nie mają, nie wiem, czy w ogóle zakwitną
W tym roku tulipany pobiły rekord długości kwitnienia, dziś jeszcze zrobiłam im takie fotki.

Następny irysek zakwitł

Stained glass

Patriot

Something different

Pozdrawiam serdecznie, miłego ogrodowania i działkowania Wam życzę na dalsze dni

Kolejny dzień ładnej pogody pozwolił popracować trochę w ogrodzie. Zrobiłam mini rabatkę hostową w obrębie podciętej thui. Dostałam rozrośniętą kepę od kuzynki i szukając dla niej miejsca wymyśliłam, że może być jej tu dobrze (wschodnia strona), ale że samotnie nie wyglądała zbyt dobrze, to dosadziłam jej kilka koleżanek - dwie z tegorocznych zakupów stacjonujące w doniczkach i jedną przesadziłam z innej rabaty. Do towarzystwa dołożyłam im ciemiernika, aby coś kwitło zanim wystawią kiełki wiosną. Ta rabata jeszcze nie jest całkiem skończona, myślę, że dosadzę jeszcze coś, może żurawki

Tylko nie patrzcie na ten lichy trawnik, on był niedawno posiany, właśnie pierwszy raz go skosiłam, wcześniej podeptawszy go niemiłosiernie

Na nierówno ułożone kostki też nie patrzcie

Przy okazji, może ktoś rozpozna tę dużą hostę? Ta mała podobna do niej to tegoroczny zakup (Lakeside paisley print) nie wiem tylko czy to nie pomyłka, bo na etykietce wyglądała inaczej. Ale różnią się one grubością i sztywnością liści - ta młodziutka jest sztywna i ma grubsze liście.
Halinko, dzięki, że zaglądasz mimo nawału pracy

Aniu, dziękuję

W tym roku tulipany pobiły rekord długości kwitnienia, dziś jeszcze zrobiłam im takie fotki.

Następny irysek zakwitł

Stained glass

Patriot

Something different

Pozdrawiam serdecznie, miłego ogrodowania i działkowania Wam życzę na dalsze dni

-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Halinko
witaj przepięknie u Ciebie wiosennie .Piękne wypieszczone rabaty ,kwitnienia tak różnorodnych
kwiatów zachwycają .
Ja ciągle pracuję nad tą różnorodnością ,dlatego podglądam u Ciebie te piękne zestawienia roślin .
Hosty przepiękne ,rok im służy .
Juz ostatnio więcej czytam niż piszę
bo ciągle coś grzebię w dzialeczce .
Buziaczki zostawiam z prawdziwą przyjemnością.

kwiatów zachwycają .
Ja ciągle pracuję nad tą różnorodnością ,dlatego podglądam u Ciebie te piękne zestawienia roślin .
Hosty przepiękne ,rok im służy .
Juz ostatnio więcej czytam niż piszę

Buziaczki zostawiam z prawdziwą przyjemnością.

- jarha
Witajcie
Dziś postanowiłam nie kupować już nic w wysyłkowej hurtowni ogrodniczej B. Królik. Może pamiętacie jak w marcu pochwaliłam się zakupami 2 host i maka bylinowego. Mak wcale się nie pokazał, wygrzebałam zbutwiałe korzonki, a hosty obydwie pomyłki
. Najgorsze jest to, że nie wiadomo czego się spodziewać po tych hostach, jakie duże urosną, jak będą wyglądać docelowo. Obydwie są podobne do takich jakie mam, choć nie jestem pewna czy to te
Zdjęcia ofertowe mi się spodobały, więc impulsywnie zamówiłam a tu zonk
Bogusiu, fajnie, że wpadłaś, dziękuję Ci za wszystkie miłe słowa, choć wcale nie pieszczę tak bardzo moich rabat, nie mogę nadążyć z usuwaniem chwastów
zanim skończę plewienie to już na początku zarośnięte
Hosty co prawda późno wystartowały, ale już nadgoniły i prezentuja się przyzwoicie

Regal Splendor

Stiletto

Whirlwind Tour

Lakeside Little Tuft

Winter Snow

Plantaginea Grandiflora
I parę żurawek, niektóre nazwy wyleciały z głowy

Delta Dawn

Sweet Tea
Spóźniona piwonia majowa

Codziennie jeden nowy irys

Miłego niedzielnego wypoczynku dla wszystkich zaglądających

Dziś postanowiłam nie kupować już nic w wysyłkowej hurtowni ogrodniczej B. Królik. Może pamiętacie jak w marcu pochwaliłam się zakupami 2 host i maka bylinowego. Mak wcale się nie pokazał, wygrzebałam zbutwiałe korzonki, a hosty obydwie pomyłki

Zdjęcia ofertowe mi się spodobały, więc impulsywnie zamówiłam a tu zonk

Bogusiu, fajnie, że wpadłaś, dziękuję Ci za wszystkie miłe słowa, choć wcale nie pieszczę tak bardzo moich rabat, nie mogę nadążyć z usuwaniem chwastów

Hosty co prawda późno wystartowały, ale już nadgoniły i prezentuja się przyzwoicie

Regal Splendor

Stiletto

Whirlwind Tour

Lakeside Little Tuft

Winter Snow

Plantaginea Grandiflora
I parę żurawek, niektóre nazwy wyleciały z głowy

Delta Dawn

Sweet Tea
Spóźniona piwonia majowa

Codziennie jeden nowy irys

Miłego niedzielnego wypoczynku dla wszystkich zaglądających

-
Tulipany jeszcze takie piękne!
Ja już zapomniałam, że w ogóle kwitły.
Widzę nowe hostowisko.
Co prawda jeszcze w powijakach, ale hosty szybko wyrastają z przedszkola i osiągają odpowiednie rozmiary.
Śliczniutki irysek!
Z zakupów u Królika też już jakiś czas temu zrezygnowałam, właśnie ze względu na oszustwa odmianowe i byle jakie sadzonki.
Czerwiec uraczył nas fantastyczną pogodą,
toteż większość czasu spędzamy w ogrodach i na działeczkach. Zaczyna brakować czasu dla forum i jeśli pogoda w dalszym ciągu będzie nam sprzyjała, to tego czasu będzie jeszcze mniej, ale coś za coś, nie ma inaczej.
Dobrej niedzieli, Halszko.

Widzę nowe hostowisko.

Śliczniutki irysek!

Z zakupów u Królika też już jakiś czas temu zrezygnowałam, właśnie ze względu na oszustwa odmianowe i byle jakie sadzonki.

Czerwiec uraczył nas fantastyczną pogodą,

Dobrej niedzieli, Halszko.

Pozdrawiam. Lucyna
- jarha
Witaj Lucynko
Niedziela zgodnie z Twoimi życzeniami była piękna, słoneczna i ciepła, dziękuję
Leniuchowałam cały dzień, jedynie co dziś zrobiłam ogrodowego, to podlałam doniczki i przesadzane roślinki oraz młodziutki trawnik.
Z panem Królikiem już się pożegnałam, oni chyba liczą się tylko z hurtowymi klientami, a tacy detaliści, którzy kupują kilka roślin to jakiś margines marginesu. Niby można reklamować (zwrócić) towar, ale jak to zrobić jak pomyłka ujawniła się po kilku tygodniach od wsadzenia roślin, a inne nie pojawiły się wcale
Szkoda nerwów.
Dziś znów zakwitł kolejny irysek, co prawda stacjonujący w doniczce, a w gruncie zakwitły irysy syberyjskie.

Zaczynają kwitnąć żurawki

Taką sobie roślinkę kupiłam, podobna do żurawki, nazywa się tellima. Ma ktoś? Jak się sprawuje?

Udanego tygodnia ze słońcem w dzień i deszczykiem nocą

Niedziela zgodnie z Twoimi życzeniami była piękna, słoneczna i ciepła, dziękuję

Z panem Królikiem już się pożegnałam, oni chyba liczą się tylko z hurtowymi klientami, a tacy detaliści, którzy kupują kilka roślin to jakiś margines marginesu. Niby można reklamować (zwrócić) towar, ale jak to zrobić jak pomyłka ujawniła się po kilku tygodniach od wsadzenia roślin, a inne nie pojawiły się wcale

Dziś znów zakwitł kolejny irysek, co prawda stacjonujący w doniczce, a w gruncie zakwitły irysy syberyjskie.

Zaczynają kwitnąć żurawki

Taką sobie roślinkę kupiłam, podobna do żurawki, nazywa się tellima. Ma ktoś? Jak się sprawuje?

Udanego tygodnia ze słońcem w dzień i deszczykiem nocą

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Halszko nowa rabata ładnie już wygląda, jak dodasz żurawki będzie cały rok atrakcyjna.
Bordowy irys przecudny.
Ciekawa jestem tellimy, pierwszy raz o niej słyszę.
Pomyłki hostowe to standard. Też mam kilka NN, bo zupełnie inne niż zamawiane.
Dziękuję za informacje o bugenwilli.
Miłego ogródkowania.

Bordowy irys przecudny.

Pomyłki hostowe to standard. Też mam kilka NN, bo zupełnie inne niż zamawiane.

Dziękuję za informacje o bugenwilli.

Miłego ogródkowania.

-
Halszko, tellimy nie znam, nie pomogę, ale widzę duże jej podobieństwo do żurawki, więc zapewne ma też podobne wymagania.
Najlepiej będzie, gdy zapytasz wujka Googla, tam na pewno ktoś coś....
Śliczny irys
, a syberyjskie i u mnie zakwitły hurtowo, choć na początek tylko fioletowe i niebieskie.
Trochę mnie już te upały zmęczyły. Jestem gorącokrwista, wolę nieco chłodniejsze klimaty.
Jeśli Tobie taka pogoda odpowiada, to niech tak będzie.
Pozdrawiam cieplutko. 

Śliczny irys

Trochę mnie już te upały zmęczyły. Jestem gorącokrwista, wolę nieco chłodniejsze klimaty.
Jeśli Tobie taka pogoda odpowiada, to niech tak będzie.

Pozdrawiam. Lucyna