Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
Kiedyś pisałam o mojej zakupionej piwonii która po rocznej hibernacji przed zimą postanowiła obudzić się do życia wypuszczając listek. W zeszłym roku była taka maleńka. W tym roku stanęła na wysokości zadania i wypuściła parę pąków. Jest śliczna, jednak nie umiałam uchwycić jej naturalnego koloru który podchodzi bardziej pod ,,czerwony aksamit" lub ,,wiśnię ,,szklankę". Jest moją NN ponieważ nie zapisałam sobie nazwy.

- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Halina522 dokładnie tak
.
Ktoś akurat nie zapłaciłam dużo więc cieszę:) , ale gdyby tak zapłacić za konkretną odmianową a dostać siewkę to szczęścia wielkiego by nie było ;) .Cudna jest
Peony delavayi

Ktoś akurat nie zapłaciłam dużo więc cieszę:) , ale gdyby tak zapłacić za konkretną odmianową a dostać siewkę to szczęścia wielkiego by nie było ;) .Cudna jest

Witam ponownie.
Jeśli ktoś pamięta historię mojej dziwnej karpy piwonii, która nie wiadomo z której strony miała korzenie, a z której miała wypuścić pąki - to informuję, że minął już miesiąc, kiedy to za Waszą radą zamiast to zimnego ogrodu posadziłam ją do donicy w domu ...i ... nic
No może poza jedną oznaką życie - pojawił się biały, cienki jak włos korzonek długości pół centymetra i tyle
W ten weekend wywiozłam ją na działkę i wsadziłam dość płytko do ziemi w słonecznym miejscu. Mam dość zaglądania czy coś wykiełkowało, zastanawiania się czy nie za dużo podlałam, czy nie za mało itd...
Niech sobie radzi sama - albo coś z niej będzie albo nie (a miała być taka piękna ! )
Jedno wiem na pewno - dokładnie obejrzę to co kupuję i nie zaufam ślepo, tylko dlatego, że kupuję od ogrodnika

Jeśli ktoś pamięta historię mojej dziwnej karpy piwonii, która nie wiadomo z której strony miała korzenie, a z której miała wypuścić pąki - to informuję, że minął już miesiąc, kiedy to za Waszą radą zamiast to zimnego ogrodu posadziłam ją do donicy w domu ...i ... nic

No może poza jedną oznaką życie - pojawił się biały, cienki jak włos korzonek długości pół centymetra i tyle

Niech sobie radzi sama - albo coś z niej będzie albo nie (a miała być taka piękna ! )
Jedno wiem na pewno - dokładnie obejrzę to co kupuję i nie zaufam ślepo, tylko dlatego, że kupuję od ogrodnika

- Jolek
Marzka trzymam za nią kciuki
Może masz ten sam przypadek co ja, taką ,,śpiącą królewnę"
na cały rok.
Oznacz ją jakimś kręgiem choćby doniczką po chryzantemach bez dna aby ją nie chcący nie ruszać.

Może masz ten sam przypadek co ja, taką ,,śpiącą królewnę"

Oznacz ją jakimś kręgiem choćby doniczką po chryzantemach bez dna aby ją nie chcący nie ruszać.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 gru 2013, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To chyba dobry rok, bo u mnie jest podobnie ;)Gosia1704 pisze:W tamtym roku na 11 krzaczkach było może z 5 kwiatów. W tym roku na każdym z nich zapowiada się po jakieś 10 kwiatów
- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusiu, piękne piwonie
, moje jeszcze w pąkach 

- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Iwciu to dopiero pierwsze kwiaty
. Te rosnące na słońcu troszkę się pospieszyły , ale reszta jeszcze w pąkach .

- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
Lubię dobre lata dla kwiatów.
Czekam i czekam na te moje peonie.
Na majówki (oba krzaczki czerwone, ale jakie?)
Jedna z nowych najprawdopodobniej Red Charm, inna ma 2 łodyżki i na końcach 2 ciemne skwarko-pączki (tak ciemnych pączków nie ma moja stara wiśniowa peonia).
To oczekiwanie na nieznane jest ekscytujące.
Pozdrawiam

Czekam i czekam na te moje peonie.
Na majówki (oba krzaczki czerwone, ale jakie?)
Jedna z nowych najprawdopodobniej Red Charm, inna ma 2 łodyżki i na końcach 2 ciemne skwarko-pączki (tak ciemnych pączków nie ma moja stara wiśniowa peonia).
To oczekiwanie na nieznane jest ekscytujące.
Pozdrawiam

- ktoś
Gosiu , piwonią Red Charm będziesz zachwycona .Żadne zdjęcia nie potrafią pokazać jaka ona piękna . Ja również czekam na pierwsze kwitnienia wielu nowych 

- Jolek
Czy ta moja piwonia z poprzedniej str jest Red Charm ? Pamiętam tylko nazwę z opakowania Red. Zdjęcie nie oddaje rzeczywistego koloru czerwieni.
- ktoś
Jolek , nie bardzo znam się , ale na moje oko , to nie Red Charm. Dolne płatki powinny być większe , na środku zwarta kula płatków i kolor ciemnokrwisto czerwony .