Ogród mojej małej Wiki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród mojej małej Wiki

Post »

Małgosiu (PEPSI) kiełbasa może nie jest idealna, ale nasz i wiem co w niej jest :wink: A kurki to taka rasa która też nazywa się gołoszyjki, niektóre bardziej inne mniej łyse szyje mają, za to skóra jest bardziej czerwona i grubsza na niej. U mnie największe straty będą w żurawkach i irysach, mokra jesień i mroźna bezśnieżna zima dały popalić. Wolę na razie nie oglądać i nie liczyć z nadzieją, że jednak odbiją, ale niestety szanse są marne.

Małgosiu (clem3) wczoraj zrobiłam zdjęcie córce z Kropką więc pokaże jak to wygląda, bo ta kucynka jest najmniejsza z naszego stada i może dlatego boi się z nimi wychodzić.

Mariusz u nas to już drugie wędzenie, bo jakoś kiełbasy sklepowej nie przełknę, a latem częściej bo na grila potrzebna :wink:

Beatko ja też pamiętam jeszcze smak polskiej która po wędzeniu wisiała długo jeszcze w wędzarni robiona na wsi u rodzinki, a my podbieraliśmy ją :wink: ale tego smaku już nie da się uzyskać, mięso było inne i tego nie da się przeskoczyć. Zostały nam tylko wspomnienia.

To jeszcze tylko córcia z pieskiem na spacerze :heja
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Fajny mały piesek ;:306 Nogę podnosi ??? ;:306
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hehe dobre ;:306 szkoda tylko, że na rączki go wziąć nie można :;230
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Kiełbaska super. Mój mąż też kiedyś wędził w beczce przed każdymi świętami. Teraz jego brat wędzi i co nieco dostajemy od niego.
A co do róż. W zeszłym roku kupiłam białą rabatową, a jak zakwitła to okazała się być Prince de Monaco, dwukolorowa. Z kolei fioletowa zakwitła na pomarańczowo. Ale nawet takie niespodzianki też fajne.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ania wędzarnia na strychu ? ;:oj A to ciekawe. U mnie wszędzie ( znaczy się u każdego gospodarza robiącego kiełbasę i inne wyroby) stoi na podwórku wędzarnia zrobiona z drewna .
Nie przepadam za perliczkami, głownie chodzi mi o ich krzyk, ale będę musiał je kupić. Może odstraszą krety i lisy .
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Mariusz ale źrebaczka od niej będzie można na rączkach nosić :wink:

Piotrek nogę podnosi ale do czyszczenia 8-)

Irenko przy różach zobaczymy co z nich wyrośnie, ale już mam złe przeczucia bo kupowałam same rabatowe a dwie mi podejrzanie wyglądają jak zwykłe dzikie róże :roll: Mam nadzieję, że mąż w końcu zrobi jakąś większą wędzarnie bo beczka jest stanowczo za mała na nasze potrzeby, jak jest od kogo brać kiełbaskę to samemu nie trzeba się bawić w wędzenie.

Sebastian ta wędzarnia była oryginalnie w starym poniemieckim domu tak zrobiona na strychu przy kominie, bardzo fajny patent z tym był, teraz już mają inną ale tamtą pamiętam z dzieciństwa :wink: Uwierz, ż e perliczki nie odstraszają ani lisów, ani kretów one tylko wrzeszczą, ale bardzo dobre jajeczka niosą i rosół z nich jest najlepszy na świecie.

No i od rana sypie śnieg, jak to się mówi zawsze choć jedne święta muszą być białe, ale mam nadzieję, że jednak nie będą bo już tyle kwiatów wychodzi z ziemi i wszystko czeka na prawdziwą wiosnę i to nasze kochane słoneczko ;:3
Muszę się pochwalić ;:173 w zeszłym roku zebrałam trochę nasion z liliowców i jakiś miesiąc temu je wysiałam i zaczynają wschodzić. Nasion nie było dużo bo to nie było planowane, ale jestem ciekawa co z tego wszystkiego wyjdzie. Cała reszta warzywek też bardzo dobrze się trzyma po pikowaniu, jeszcze jedne pomidory mi zostały ale brakuje czasu aby dokończyć.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu..pogodę mamy ;:222 , niestety tego nie przeskoczymy..siła wyższa. ;:173 Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać, kiedyś przyjdzie. ;:oj Co do nasionek liliowców, ja już od paru lat chciałam z nimi poeksperymentować ale przypominało mi się jak nasionka już się wysypały. W zeszłym roku także zapomniałam, kiedy mi się przypomniało było już tylko kilka. Te kilka namoczyłam i wsadziłam w lutym do ziemi. O dziwo bardzo szybko wzeszły, po dwóch tygodniach i rosną i jak na razie mają się dobrze. ;:128
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu u mnie deszcz, więc chyba nie uświadczymy ciepła w te święta, uu liliowce posadziłaś, no zobaczymy co z nich będzie, aż sam jestem ciekaw :D Wesołych Świąt i smacznego jajka ;:4
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Aniu po świętach wiosna przychodzi :) Trzeba przeboleć chłodne święta. Ale mimo wszystko życzę Ci : https://images81.fotosik.pl/1031/084380 ... cbemed.jpg
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Witam :-) na pocieszenie dodam ,że u mnie też zimno i śnieg :? ale to co powschodziło ma się znakomicie mimo śniegu i przymrozków :wink:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Zuziu mam nadzieję, że z ta pogodą to będzie tylko cieplej, bo już wykańcza ten chłód i zastawione parapety siewkami które już powinny być w foli. Z liliowcami mam zamiar dopiero na poważnie się zabawić, to co zebrałam w zeszłym roku to dzieła przypadkowego zapylenia przez owady wiec jestem ciekawa co z tego wyrośnie, wiem, że trochę się naczekam zanim zakwitną ale niespodzianka będzie fajna. Ja moich nasion nie moczyłam i dlatego dłużej wschodziły.

Mariusz dziękuję za życzenia, u mnie w okresie świątecznym nie było czasu na nic, teraz mam forum do nadrobienia :wink: Na kwitnięcie liliowców kilka lat poczekam ale co tam mam czas.

Piotrek dziękuję za życzenia :D Ten chłód był bardzo dokuczliwy, zwłaszcza w niedzielę kiedy było mega mokro po sobotnich ulewach, poniedziałek minął pod oznakami mocnego wiatru (który choć trochę osuszył podwórko bo woda stała) i niestety też chłodu. A już dziś ma być cieplej więc tego się trzymajmy, bo róże wystawiam dziś do foli.

Iwciu dziękuję za życzenia i choć poświątecznie ale również życzę Ci wszystkiego co najlepsze ;:3

Lenko niestety na pogodę nie mamy wpływu, najbardziej martwię się o żurawki bo mocno ucierpiały podczas mroźnych bezśnieżnych dni. Te terminatorki które mam od lat to wiem, że sobie poradzą ale to nowe kupione w zeszłym roku niekoniecznie :(

Poświątecznie witam wszystkich odwiedzających nasz ogród, na razie brak kwiatków bo choć krokusy się pokazują powoli to czekają na słoneczko by rozkwitnąć i jeszcze nie ma pierwszego kwitnącego w ogrodzie kwiatka. Ale cebulowe ładnie wyszły i pąków jest masa więc będzie co podziwiać jak tylko zrobi się cieplej. Dziś już mam w planie coś porobić na rabatach bo czas w końcu posprzątać ostatecznie po zimie.

Zadam jeszcze zagadkę :wink: Rośnie u mnie w tej chwili w foli, w ogrodzie jeszcze nie wychodzi i mozna to jeść :wink:
Obrazek
Pozdrawiam Ania
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ale śliczny ten piesek :;230 Z koni zawsze najbardziej podobały mi się siwki i srokosze ;:108
Czyżby to były szparagi? :D
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

No i zgadłaś od razu Małgosiu :wink: W zeszłym roku je siałam i nie wysadziłam na miejsce docelowe więc sobie korzystają z ciepełka i rosną. Już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła je zbierać do jedzenia ale wiem, że jeszcze kilka latek muszę na to poczekać. A z koni mamy jedna srokatą siwkę - która coraz jaśniejsza się robi i gniadą w siwiźnie. Też lubię jasne konie, czyszczenie ich już niekoniecznie :wink: bo bez wybielającego szamponu nie da się usunąć śladów po spaniu na gówienku :wink:
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Ania moje żurawki po przeglądzie :wynik zły, ale poczekam czy coś z nich jeszcze będzie, z siewu mam zaledwie dwie w doniczce w domu, zobaczę czy dadzą radę w ogrodzie :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Lenko mnie w tym roku żurawki mocno zaskoczyły, bo te co mam w doniczkach wyglądają idealnie a te w gruncie tragicznie. Jestem ciekawa które odbiją a z którymi się pożegnam. Ja żurawek nie wysiewam, tylko dzielę starsze sztuki.

No i mamy w końcu prawdziwą wiosnę :tan większość dnia spędzam w ogrodzie porządkując rabaty. Widać gołym okiem, że wszystko zaczyna rosnąć, jeszcze z dwa tygodnie i będzie można ocenić straty po zimie. Mnóstwo ptaków, wieczorem siadam i słucham jak dzikie gęsi przekrzykują się z żurawiami a w tle odgłosy dzikich kaczek i drobnego ptactwa. Wymarzony czas bo jeszcze nie ma chmary komarów i przyjemnie wieczorem pospacerować :wink:
Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”