Moja kolekcja - luczek95
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spokojnie możesz je przesadzić i nie podlewać z tydzień, dwa, zależnie od tego jak mokry będzie substrat.
Trzymam kciuki!
Trzymam kciuki!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
może być taki skład ziemi?
podłoże powinno składać się z ziemi dla kaktusów (ze sklepu ogrodniczego) wymieszanej pół na pół z gruboziarnistym piaskiem lub żwirkiem (ze sklepu akwarystycznego) lub z agroperlitem (wygląda ja drobny styropian, jest w sklepach ogrodniczych); podłoże z piaskiem będzie cięższe i doniczka będzie więcej ważyć, podłoże z perlitem jest bardzo lekkie; można też wymieszać piasek z perlitem i oba dodać do ziemi dla kaktusów; na wierzch najlepiej dać ziemię bez perlitu, bo na słońcu robi sie brązowy i brzydko wygląda;
a jako drenaż jakieś kamyki?
podłoże powinno składać się z ziemi dla kaktusów (ze sklepu ogrodniczego) wymieszanej pół na pół z gruboziarnistym piaskiem lub żwirkiem (ze sklepu akwarystycznego) lub z agroperlitem (wygląda ja drobny styropian, jest w sklepach ogrodniczych); podłoże z piaskiem będzie cięższe i doniczka będzie więcej ważyć, podłoże z perlitem jest bardzo lekkie; można też wymieszać piasek z perlitem i oba dodać do ziemi dla kaktusów; na wierzch najlepiej dać ziemię bez perlitu, bo na słońcu robi sie brązowy i brzydko wygląda;
a jako drenaż jakieś kamyki?
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Pewnie, że może! Zabieraj się do dzieła! Tylko pamiętaj, że wody trzeba lać skąpo!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45

Pytałeś u mnie jak my to robimy? I zastanawiałam się, co takiego

Poprawa wyglądu i zdrowia moich kolczaków nastąpiła, gdy:
- zaczęłam wystawiać je za okno (południowa strona) - stanie na parapecie za szybą nie dawało takich efektów i nawet południowa ekspozycja nie zapobiegała wyciąganiu, że o braku kwitnienia nie wspomnę,
- zaczęłam czytać to forum i rady tu bywających miłośników (słuchaj Tomka-blabla i innych tu bywających zakochanych w ciernistych cudeńkach).
Od siebie powiem ci, że opuncje to twardziele, ale nie reaguj zbyt nerwowo na ich pomarszczenia i nie zalewaj wodą, bo to czym możesz tym twardzielom najbardziej zaszkodzić to nadmiar wody.
Ps. Dobrze, że wydobyłeś je ze szklanej kuli

Na tym forum jak się okazuje rożne konstrukcje, ba - nawet piętrowe - się tworzy dla kaktątek
I na brak balkonu można coś poradzić - ja tam kiedyś otwierałam okiennice i stawiałam rośliny na parapecie tak, by jak najdłużej je słoneczko podprażyło. Tylko to zgarnianie donic na noc było uciążliwe. Ale taka dyskretna konstrukcja, o której pisze DAK?
U mnie pomarszczonym gruboszom zajęło 3 dni na słońcu (dawkowanym) aby przewrócić je do pożądanego stanu.
Dużo cierpliwości życzę
pozdrawiam

U mnie pomarszczonym gruboszom zajęło 3 dni na słońcu (dawkowanym) aby przewrócić je do pożądanego stanu.
Dużo cierpliwości życzę

pozdrawiam
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Właśnie miałem pisać o tych barierkach:P Moja sąsiadka takie ma. To jest naprawdę świetne rozwiązanie.DAK pisze:luczek95 pisze:heh dziękuję za okno nie wystawię bo mieszkam na 4 piętrze w blokuDla chcącego nie ma nic trudnego - ja też mieszkam w bloku na 3 piętrze. Te barierki na zdjęciach to nie balkon, tylko zaokienne barierki za parapetami zewnętrznymi, bo nie mam balkonu.
A co do ziemi Łukasz, to mam taką samą. Ostatnio kupiłem na pozór lepszą od tej Kronena i się rozczarowałem bo jest tam pełno korzeni, kłączy i Bóg wie czego jeszcze, a zero torfu. A tak ładnie pisze, że jedna z lepszych na rynku i jest już gotowa do sadzenia...
Gdzie kupywałeś taki żwir?

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Aha dzięki.
Dotąd jak miałem akwiarium to kupywałem taki gruby kolorowy bo niefarbowanego nie widziałem. Ale zapytam jutro.
A co do mieszania to ja bym radził dać do mieszanki ten drobny a tylko na góre dać ten grubszy dla ozdoby.

A co do mieszania to ja bym radził dać do mieszanki ten drobny a tylko na góre dać ten grubszy dla ozdoby.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce