Hacjenda Anego - bardziej różana.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hacjenda Anego - bardziej różana.
No widzisz słoneczko zaoszczędziło Ci pracy a mnie wiatr wywiał moja szklarenkę aż pod drzwi wejściowe do ogródka i porwana calutka folia
.Kurcze trzeba będzie jakoś ją naprawić

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niby już wiosna ... ale tylko w kalendarzu
Chociaż po południu wyszło słońce i termometr pokazywał 4 stopnie, to ziemia w cieniu całkiem zamarznięta, a na słońcu dopiero się poci - nawet 1 cm nie odmarzła.
Ale z każdym dniem będzie lepiej
Bo robić się chce i wykorzystując jeszcze zamarznięta glebę - poprzycinałem krzewy i powycinałem suche badyle kwiatów.
Zdjęcia tez porobiłem, ale kwiaty mróz uśpił
Następne zdjęcia będą już wiosenne i radosne

Chociaż po południu wyszło słońce i termometr pokazywał 4 stopnie, to ziemia w cieniu całkiem zamarznięta, a na słońcu dopiero się poci - nawet 1 cm nie odmarzła.
Ale z każdym dniem będzie lepiej

Bo robić się chce i wykorzystując jeszcze zamarznięta glebę - poprzycinałem krzewy i powycinałem suche badyle kwiatów.
Zdjęcia tez porobiłem, ale kwiaty mróz uśpił

Następne zdjęcia będą już wiosenne i radosne

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Piękne krokusiki, u mnie tylko w jednym miejscu kwiatki, a tak same szczypiorki.
Przebiśniegom mróz zwiesił łebki
Przebiśniegom mróz zwiesił łebki

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Andrzeju, u Ciebie widzę ładnie krokusiki kwitną u mnie już połowa co kwitła to padła od mrozu... no cóż zrobić tak bywa 

Uważam, że nawet jak uśpione mrozem to i tak dostojne i piękne te krokusiki
Wiadomo, przykro patrzeć jak "kładzie łapy" na wszystkim... Ten mróz...
Ale już chyba finisz zimy. W każdym razie bliżej niż dalej

Wiadomo, przykro patrzeć jak "kładzie łapy" na wszystkim... Ten mróz...

Ale już chyba finisz zimy. W każdym razie bliżej niż dalej

Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Piękna kolekcja krokusików Andrzejku! A wiosna? Masz rację jest... Ta ciepła, zielona i kolorowa też będzie. Wytrzymamy! 

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Andrzejku krokusiki i śnieżyczki cudne i od razu milej się zrobiło i tak jakby wiosennie choć zimno okropnie.
Pytałeś o kompot dyniowy....tak, kompot dyniowy jest wyjątkowo aromatyczny i smaczny.
Jednak sama dynia nie wystarczy bo w smaku jest mdła. Wystarczy dodać coś kwaśnego np. cytrynę lub owoc pigwowca i przyprawy takie jak cynamon i goździki, odrobina cukru a odkryjesz przedni smak. W domu pięknie rozniesie się zapach tego kompotu. Koniecznie spróbujcie.
Podejrzewam, że znajdziesz sposób żeby dynie przemycić do nalewki.

Pytałeś o kompot dyniowy....tak, kompot dyniowy jest wyjątkowo aromatyczny i smaczny.
Jednak sama dynia nie wystarczy bo w smaku jest mdła. Wystarczy dodać coś kwaśnego np. cytrynę lub owoc pigwowca i przyprawy takie jak cynamon i goździki, odrobina cukru a odkryjesz przedni smak. W domu pięknie rozniesie się zapach tego kompotu. Koniecznie spróbujcie.
Podejrzewam, że znajdziesz sposób żeby dynie przemycić do nalewki.

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Bez dwóch zdań krokusy mają swój wdzięk. A na tak różne i kolorowe jak u Ciebie budzą nadzieję, że zima odpuszcza.
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Krokusów to masz sporo 

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Ale piękne widoczki
Andrzeju ukorzeniałem jesienią Twoim sposobem różę, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie.
A jeśli tak to będzie sukces

Andrzeju ukorzeniałem jesienią Twoim sposobem różę, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie.
A jeśli tak to będzie sukces

- any57
Witajcie
Ponoć w niektórych miejscach zima
U nas wczoraj było 12* a teraz mamy 10* ale pomału niebieskie niebo zaciąga się chmurami.
Kasiu. myślałem że po mrozie przebiśniegi się nie podniosą, ale nie - dały radę i dumnie głowy trzymają w górze. No i tulipany coraz większe.

Mariuszu, mróz krokusów nie pokonał - stuliły płatki i przetrwały. Kwitną nadal pięknie, a te pierwsze już przekwitają.

Moniko - miał być finisz zimy, a gdzieniegdzie jeszcze pokazuje pazurki. Na szczęście u nas jej już nie widać.

Basiu - krokusy jasno niebieskie już przekwitają, teraz kwitną żółte, białe i niebieskie a będą jeszcze te pełnokwiatowe - one dopiero pokazują pojedyncze kwiaty.

Elu ... już piłem kompot. Rozmawiałem z Jadzią i okazało się podobnie Mirka robi dynię stosując ją do ciast. Po wyjęciu kostek dyni spijałem syrop, nie wiedząc, że to kompot

O tak Ewo! Te kolory krokusów zimę przeganiają precz.

Maćku, krokusów musi być dużo, bo to pierwsze kwiaty wiosny

Sebastian - nazbierało się trochę krokusów. Co roku po kilka cebulek przenoszę na nowe miejsca i tam się rozrastają. Np. tutaj jeszcze dwa lata temu były pojedyncze sztuki, a już robią się kępki.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój wątek, wczorajszymi kolorami wiosny

A z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim ...
Miłości - Wielkiego czwartku,
Wiary - Wielkiego Piątku,
Nadziei - Wielkiej Soboty
i Radości - wielkiej Niedzieli

Ponoć w niektórych miejscach zima

U nas wczoraj było 12* a teraz mamy 10* ale pomału niebieskie niebo zaciąga się chmurami.
Kasiu. myślałem że po mrozie przebiśniegi się nie podniosą, ale nie - dały radę i dumnie głowy trzymają w górze. No i tulipany coraz większe.
Mariuszu, mróz krokusów nie pokonał - stuliły płatki i przetrwały. Kwitną nadal pięknie, a te pierwsze już przekwitają.
Moniko - miał być finisz zimy, a gdzieniegdzie jeszcze pokazuje pazurki. Na szczęście u nas jej już nie widać.
Basiu - krokusy jasno niebieskie już przekwitają, teraz kwitną żółte, białe i niebieskie a będą jeszcze te pełnokwiatowe - one dopiero pokazują pojedyncze kwiaty.
Elu ... już piłem kompot. Rozmawiałem z Jadzią i okazało się podobnie Mirka robi dynię stosując ją do ciast. Po wyjęciu kostek dyni spijałem syrop, nie wiedząc, że to kompot

O tak Ewo! Te kolory krokusów zimę przeganiają precz.
Maćku, krokusów musi być dużo, bo to pierwsze kwiaty wiosny

Sebastian - nazbierało się trochę krokusów. Co roku po kilka cebulek przenoszę na nowe miejsca i tam się rozrastają. Np. tutaj jeszcze dwa lata temu były pojedyncze sztuki, a już robią się kępki.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój wątek, wczorajszymi kolorami wiosny

A z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim ...
Miłości - Wielkiego czwartku,
Wiary - Wielkiego Piątku,
Nadziei - Wielkiej Soboty
i Radości - wielkiej Niedzieli
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Andrzeju u Ciebie pięknie kwitnie i słonko widzę na zdjęciach, a u mnie zima... no jakaś katastrofa z ta pogodą, nawet działki nie można popodziwiać, bo wczoraj biało i zasypane wszystko było.
Wesołych Świąt życzę i jak najwięcej
Wesołych Świąt życzę i jak najwięcej

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Andrzeju bałabym się, że skoszę te rojniki kosiarką
Wesołych Świąt!

Wesołych Świąt!
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Andrzeju Tobie i Mirce również Radości - wielkiej Niedzieli
. a poniedziałek zapowiadają opadowy czyli naturalny smigus dyngus
za cudne kolorowe ogrodowe fotki .Moje też powoli się otwierają jednak sporo kwiatów ciemiernikowych zniszczyły ostatnie mrozy to samo z białym wawrzynkiem. Niestety sporo pąków zdążyło odpaść i już nie będzie taka cudna ta moja panna młoda calutka w bieli 

- any57
Od razu po przyjściu z ogrodu i ściągnięciu zdjęć ... wpisuję się, bo potem znowu nie dam rady
Teraz nawet przy porannej kawie nie zaglądam do netu, bo ... na ogród się śpieszę.
Jak wracam to już ok 19tej i po kolacji spać jakoś szybko się chce
Tak! Dobrze rozumujecie - cały tydzień obiady jadam na ogrodzie
Mariuszu - narzekałeś na zimno, ale teraz to pewnie i u ciebie się też ociepliło.
Posyłam kolory ze skalniaka.
Kasiu - rojniki przy kosiarce są bezpieczne, ale przy podkaszarce ... fruwają
Kolorów coraz więcej na ogrodzie.

Jadziu, nasze dwa ciemierniki też padły po mrozach - a takie piękne pąki miały.
Biały już wypuszcza nowe pędy, a ten lila/fiolet ... jeszcze nie
Od ciebie małe siewki zamieniły się w kwiaty

A tutaj - dzisiaj już wysprzątana Jadzina rabata (dla niewtajemniczonych - na 10 róż .... osiem jest od Jadzi)
Pod zieloną butelką wsadziłem małego patyczka eyes for you, którego przywiozłem jesienią od ciebie. Powinien dać radę.
Nie ma co narzekać - wiosna jest
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających - ja sezon rozpocząłem .... taras uprzątnięty, mebelki poustawiane ... hacjenda otwarta

Teraz nawet przy porannej kawie nie zaglądam do netu, bo ... na ogród się śpieszę.
Jak wracam to już ok 19tej i po kolacji spać jakoś szybko się chce

Tak! Dobrze rozumujecie - cały tydzień obiady jadam na ogrodzie

Mariuszu - narzekałeś na zimno, ale teraz to pewnie i u ciebie się też ociepliło.
Posyłam kolory ze skalniaka.
Kasiu - rojniki przy kosiarce są bezpieczne, ale przy podkaszarce ... fruwają

Kolorów coraz więcej na ogrodzie.
Jadziu, nasze dwa ciemierniki też padły po mrozach - a takie piękne pąki miały.
Biały już wypuszcza nowe pędy, a ten lila/fiolet ... jeszcze nie

Od ciebie małe siewki zamieniły się w kwiaty

A tutaj - dzisiaj już wysprzątana Jadzina rabata (dla niewtajemniczonych - na 10 róż .... osiem jest od Jadzi)

Pod zieloną butelką wsadziłem małego patyczka eyes for you, którego przywiozłem jesienią od ciebie. Powinien dać radę.
Nie ma co narzekać - wiosna jest

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających - ja sezon rozpocząłem .... taras uprzątnięty, mebelki poustawiane ... hacjenda otwarta