Moje małe zielone co nieco -cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje małe zielone co nieco -cz. II

Post »

Pięknie, tak spokojnie...
Marzę o samotnym kilkudniowym pobycie nad jeziorem...
Ta biała róża taka urocza :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu zdjęcia jak zwykle piękne. ;:180 Jarzmianka cudna. ;:oj Biała róża może Kristal. :?: Mam podobną i Wandzia mi podpowiedziała nazwę. Niestety moja dopiero kupiona, miała dwa kwiaty, ale uschły. Rabata podwyższona to świetny pomysł. Szkoda miejsca, kolory zawsze lepiej się prezentują w ogrodzie. Musisz jednak pomyśleć, czy przysypanie korzeni drzewu i krzewom nie zaszkodzi. ;:218 Wypoczynek widać udany, buzie śmiejące. ;:215 Miłego świętowania. ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale fajnie spędziłaś dzień. Ja wczoraj i dzisiaj sprżątałam :evil: Brakuje mi takiego dnia z dala od domu. Muszę to przemyśleć, bo inaczej nie wypocznę.Zawsze coś jest do ogarnięcia.
A co to za nowe rewolucje ogrodowe się szykują? Co to za pnie , od jakich drzew? Zacieram rączki, bo lubię wszelkie zmiany ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Olu - fajny piknik, piękna okolica. Super sprawa!
A jarzmiankę masz na jakim stanowisku? Może być słoneczko?
Ciekawa jestem na jaki kolor moja zakwitnie ;:65
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich serdecznie. :wit

Aguś Witch tak spokojnie to tam było tylko na początku. Później nazbierało się mnóstwo ludzi , rowerzystów i dzieci grających w piłkę. Dobrze że my zajęliśmy miejsce na uboczu to i tak mieliśmy spokój. ;:108
Właśnie początkiem lipca szykujemy się na tygodniowy wyjazd nad jezioro.
Krótko , szybko zleci , ale dobrze i tak że coś przewidziane. W domu się nie wypocznie , bo wiecznie jakieś zajęcia są. ;:173

Obrazek

Soniu dziękuję ci bardzo.Każda pochwała cieszy .
Róża tak mi się wydaje, że to jednak nie ta co piszesz.
Myślę że zrobienie tam rabaty nie zaszkodzi nic drzewkom. W całości im tych korzeni nie zasypię...
Masz rację , dzień spędziliśmy super. Zadowoleni wszyscy. W takim komplecie spędzimy też kilka dni w lipcu ,w Turawie. Siostra z rodzinką dojedzie do nas, będzie weselej... ;:333

Obrazek

Małgosiu właśnie wiem, że siedząc w domu ciągle coś znajdzie się do zrobienia. Dlatego warto pomyśleć nad takim wyjazdem od czasu do czasu. Można wtedy naprawdę beztrosko spędzić dzień.
Drzewka które chcę podciąć od dołu to tuje i świerk. Świerk i tak tego wymaga , bo choruje i ma bardzo wyłysiały dół.
Zrobi mi się szerzej miejsce pod nimi i chcę posadzić między płotem a drzewkami hortensje.
A ze względu na to ze w korzeniach drzew by nie miały szans na rośnięcie , muszę nawieźć ziemi i zrobić wyższą rabatę.

Obrazek

Beatko na prawdę super sprawa, polecam każdemu wyrwać się ze swojego podwórka.
Nawet mając swój kawałek trawnika i miejsce na grill, taki wypad to całkiem coś innego. ;:198
Jarzmianki mam dwie , białą i różową.Obie posadziłam w zacienionym miejscu. Wyczytałam że one są raczej do cienia, nie wiem jakby sobie poradziły w słonku.Teraz znów wpisałam w google i pisze tam ,że rosną dobrze zarówno w słońcu jak i cieniu...Jak sie rozrosną to będę eksperymentować z miejscówkami. ;:333

Obrazek

Piękny dzień znów nam się dziś szykuje , ciepło jak w środku lata.
Niestety sucho bardzo i trzeba latać z konewkami , wężami , czym się da...
Bardzo dużo czasu zajmuje mi to dzienne podlewanie. Jak wejdę w ogród to chodzę po nim bez końca. A wcale nie mam go tak dużo. Co by było gdyby był większy...Przepadłabym na pół dnia. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - ja swoją posadziłam w słońcu. Ale dlatego pytałam bo też czytałam, że woli cień....
Chyba czeka ją przesadzanie jesienią ;:3
Mój Błękitny Anioł jest w takiej samej fazie ;:172
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Olu uroczy dzień ;:215 Czy znalazł się również jakiś "Toliboski" do tych nenufarów? :wink: Zawsze jestem nimi zauroczona ;:173
W ogrodzie dzieje się dużo ;:333 Sama jestem ciekawa efektów nowego pomysłu ;:65 Super ten ogólny widoczek na altankę
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oleńko ,prawdą jest że drzewa nie lubią przysypywania pni i mogą Ci niestety chorować .Nie jest to jednak regułą bo ja pod jednym świerkiem podsypałam ziemi na jakieś 40-50 cm i przez wiele lat nic złego się z drzewem nie działo .Funkie i inne drobne rośliny dawały sobie radę . nie jestem jednak pewna czy będzie to dobra miejscówka dla hortensji.Musisz to sama sprawdzić .Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Olu miło Ciebie zobaczyć ! ;:196 Fajne babeczki z Was siostrzyczki! ;:333 :) Widoczek z altanką - fantastyczny! ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Witajcie mili goście.Obrazek

W nocy zaczęło padać i tak padało do samego ranka. Tylko oczy otworzyłam , poleciałam zobaczyć do beczek, ile nalało wody. Musiało dość mocno dawać czadu , bo jedna beczka prawie pełna a druga w połowie. :tan Zawsze mam do jednej więcej nalane , widocznie gdzieś tak jest większy spad...
Podlewało tak dosyć długo , musiałam Justynę zawieźć do szkoły , bo tak lało...
Cieszę się, że przed zapowiadaną falą upałów , roślinki się porządnie napiły a ja uzbierałam zapasy wody na codzienne podlewanie. ;:333

Obrazek

Beatko różnie piszą w necie. Raz czytam że to rośliny do cienia a za chwilę na innej stronie że świetnie radzą sobie w słońcu.
Zobacz sama...
Jej optymalne stanowisko to półcień. Będzie również dobrze rosła w lekkim cieniu. Jeśli posadzimy ją tak, że będzie miała więcej słońca to też będzie ładnie rosła pod warunkiem, że będziemy utrzymywać stale wilgotne podłoże.
Czytałam też że bardzo ładnie się rozsiewa...

Obrazek

Małgosiu ,no właśnie że nie było .A ja już się szykowałam aby wystąpić w roli Barbary... ;:306
Pomysł mam ,ale czy to tak może być jak sobie wymyśliłam, to dowiem się tylko jak spróbuję je tam wsadzić.
Tylko na razie to muszę porządnie tuczyć te hortensjowe dziatwy , aby szybko rosły i było je widać za tym ogrodzeniem...

Obrazek

Elu po drugiej stronie wejścia też mam przysypane tak modrzewie i tam teściowa ma zrobioną rabatę na byliny.
Nic się drzewom nie działo , więc myślę że i teraz nic nie będzie. ;:131 Tylko że tam jakby więcej miejsca mamy.
A może się tak wydaje , bo te moje tuje takie zarośnięte , że bardzo dużo miejsca zajmują... ;:108

Obrazek

Maryniu ;:168 dzięki ci bardzo za miłe słowa o nas. O ogrodzie również. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wynika Olu jednak, że woli półcień. Przypatrzę się tej mojej jarzmiance a jak się będzie za bardzo męczyła - to ją na jesień przesadzę. Dziękuję.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Olu i u mnie padało całą noc, nareszcie :heja Myślałam, ze jeszcze w dzien popada, bo cały dzień pochmurny był, ale widocznie za dobrze by bylo :wink: W ogrodzie jak zwykle znajdziesz coś godnego uwiecznienia ;:333
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękna biała jarzmianka.Moja jeszcze nie kwitnie, i nie widzę nawet paka kwiatowego.
Czyżby nie miała zamiaru zakwitnąć :roll:
Róze śliczne,I to wszystkie ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Olu Błękitny Anioł przepiękny, ;:oj chyba pasował by do mojej Soliny, kupię. :?: ;:14 Przypomniałam sobie, że moi znajomi robili taką podwyższoną rabatę, ale zostawili półmetrowy okrąg wokół pnia, żeby szyjki korzeniowej nie uszkodzić. Chyba jakąś cegłą z odzysku obłożyli. ;:218
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ostatnia różyczka śliczna i ładnie ujęta na fotce! :D ;:333

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków