Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Basiu - dzięki za filmik .
Narzuca się jednak refleksja że dalie uprawiają tylko seniorzy , brak młodzieży niezależnie gdzie by to było Rybnik, Mysłowice ,Olsztyn czy na Słowacji .
Przyznam jednak że samo wręczanie nagród na innych wystawach jest bardziej widowiskowe i prestiżowe aniżeli w Olsztynie .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi też przypadły do gustu olsztyńskie wyluzowane ale estetyczne aranżacje dalii ;:333
Basiu, piękna 'Weston Spanish Dancer' moja się trochę wyradzała ale i tak byłem z niej zadowolony. Teraz już jej nie mam.
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co zdjęcie to piękniejszy na nim daliowy okaz.
Nieustannie mnie zachwycają.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Dagmaro,
Twoja Ferncliff Fuego to mogłaby być Striped Duet, o ile kolorystyka zdjęcia byłaby troszkę przekłamana przez aparat fotograficzny. Na pewno jednak nie jest to odmiana Ferncliff Fuego, która wygląda tak:

http://www.sqdahlia.qc.ca/Photos%20dahl ... 0Fuego.jpg
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Witam.
Przeglądam ten wątek co jakiś czas z podziwem dla Pana Stanisława i tych wszystkich piękności, które macie w ogródkach.
Uwielbiam kwiaty a jeśli chodzi o dalie to od dawna chorowałam na tzw. Dinner plate pamiętając z dzieciństwa piękną bordowo-białą dalię o ogromnych kwiatach w ogrodku sąsiadki - niestety długo nie mogłam takich znaleźć - dopiero w tym roku mi się udało i kupiłam sobie kilka odmian m.in emory paul, yarra falls, nick sr i nie mogę się na nie napatrzeć choć lato nie jest w tym roku łaskawe bo niesamowicie wszystko pali. No a potem trafiłam na to forum i szczęka mi opadła ' nie miałam pojęcia, że jest tyle odmian...
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ladyk

Pozdrawiamy Cię i zapraszamy serdecznie do naszego grona. Może pokażesz nam swoje dalie na zdjęciach - chętnie popatrzymy na te piękności.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Choć ostatnio rzadko goszczę w wątku to też przyłączam się do pozdrowień :wit i chętnie obejrzę zdjęcia. :D
Pozdrawiam Alicja
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ja tutaj jeszcze nie była dlatego wpisuję się co by wątek mi nie umknął
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krystyno,
lepiej późno niż wcale. Najważniejsze, że nareszcie do nas trafiłaś - bywaj często!
Pozdrawiam
Barbara
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

BASIU ja też się cieszę, że do Was trafiłam teraz potrzebuję tylko czasu aby te wątki chociaż pobieżnie przejrzeć.
Muszę posiedzieć w tych daliach aby w przyszłym sezonie wiedzieć co zamówić.
Moje dale w tym roku przez całe lato były kiepściutkie, ale i doświadczenie mizerne i sadzonki przypadkowe.
Teraz już wiem gdzie będę mogła wybierać a problem będzie nie lada jaki ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Mam w tym roku pecha ponieważ zdjęcia wykonane aparatem wrzucilam na kompa i klops bo system mi nawalil. Dysponuję więc tylko tymi, które zrobilam komórką - nie mam wszystkich dalii nią sfotografowanych no i przepraszam też z góry za jakość fotek. Od góry wg kolejnosci: mingus alex, stripped emory paul dopiero się rozwija ponieważ burza mi ją połamała więc musiała dojśc do siebie, yarra falls, avinion, nick sr. Te zdjęcia nie oddaja ich urody. Mam jeszcze belle of barmera- piękna ciekawa, lady darlene- troszkę mnie zawiodła urosła bardzo wysok, kwiaty ma mniejsze i kolorystycznie niezupelnie tak jak miała wyglądac, maki: dopiero ma pąki bo tez była połamana i kelvin floodlight tez niestety zlamana i w tym roku juz nie zakwitnie, ale i tak jestem zadowolona. Innych dalii jakie mam nieznam z nazwy ponieważ jest to zbieranina podarowana mi przez różne osoby albo też kupowane na bazarku.
Pozdrawiam Kasia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BarbaraR pisze: Kasiu,
byłabym skłonna uznać, że to nie Hana Hitosuji, ale bardziej Donauturm... jednak na podstawie jednego zdjęcia, bez dodatkowych danych, trudno to stwierdzić na 100%.
Basiu nie wiem czy parametry z tego roku będą wiarygodne. Dalia ma ok 120 cm wysokości. Kwiaty ok 15-18 cm średnicy, środek cytrynowy, zewnętrzne płatki morelowe. No i kilka zdjęć:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Gitt's Perfection nabrała wreszcie kolorów.

Obrazek

Zakwitły też kolejne dalie od Stanisława.
Hollyhill 6 in 1

Obrazek Obrazek

nr 426 Coriallo Bon Etoile

Obrazek Obrazek

I kolejna, która miała być nr 168 czyli 750 lat miasta Hrdec Kralove, ale jej kolor z niebieskim niewiele ma wspólnego... i tak jest piękna :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu i Krystyno,
Macie już piękne dalie, bo dalie wszystkie są piękne... Wiele razy mnie zaskoczyły - niektóre niespodziewanie ukazują swoje nowe oblicze i potrafią zadziwić wyglądem kompletnie odmiennym, niż ten od lat nam znany...
Prawdą jest, że dalia jest zmienna i nie na darmo ma to w swojej nazwie.
Mam nadzieję, że oczarują Was i że pozostaniecie z nami na dłużej. ;:196

Kasiu (Vimen)

Hana Hitosuji z Katalogu odmian naszych dalii

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p4836827

i moja tegoroczna

Obrazek

Zazdroszczę Ci posiadania Coriallo Bonne Etoille - od lat jest moim wielkim chciejstwem, ale nie udało mi się jej zdobyć...
Pozostałe też przecudne...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pani Basiu i vimen przepiękne te dalie-teraz już wiem, że nie poprzestanę na tym co mam chociaż już mi brak miejsca w ogródku pomimo sporej powierzchni bo mieszkam na wsi ale jestem maniaczką hortensji i mam ich już całkiem sporo i datur - i niestety cierpię na chroniczny brak funduszy więc większość kupuję niejako cichaczem przed rodziną - widzą dopiero kwitnące :D
Pozdrawiam Katarzyna
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu bo rodzina nie może zbyt wiele wiedzieć :D

Basiu - to moja faktycznie Haną raczej nie jest. Kolorystycznie pasuje, ale kwiat ma inny kształt i wielkość.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”