Plamy na liściach
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Plamy na liściach
Nie rozumiem, co kwestia z plamą na liściach ma wspólnego z wypuszczaniem korzeni...
Poza tym o co Ci chodzi w ostatnim zdaniu? Możesz jaśniej?
Poza tym o co Ci chodzi w ostatnim zdaniu? Możesz jaśniej?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już wyjaśniam.Myślałam tylko ,że może ma złe miejsce do uprawy.Jej stanowisko to parapet wschodni.Nie jestem przekonana przy którym oknie powinna stać Cambria .Z drugiej strony puszcza korzenie czego przy tym jak kupowałam nie było.Tylko ,że jedne są zielone a inne brązowe.Ma też te plamy .Są brązowe i czarne.Te czarne to takie drobne kropki.I na psełdobulwach też to mam.Czy to wina ich starzenia się?Albo grzyba od wilgoci?A może słońce ją po prostu spala ?Tyle z mojej strony. Będę wdzięczna za jakieś rady.
Kinia34
- norbert76
Drobne plamy na liściach w przypadku Cambrii mogą być od słońca, ale na wschodnim parapecie od niego to prędzej od późnej wiosny, chyba że są od zeszłego roku.
Wypuszczanie korzeni to normalna sprawa, w ten sposób roślina szuka dodatkowej wilgoci w powietrzu.
Wypuszczanie korzeni to normalna sprawa, w ten sposób roślina szuka dodatkowej wilgoci w powietrzu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Ewcia234
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sty 2018, o 21:26
Mi się tak dzieje często od słońca lub grzejnika w zimie, bo jak jest jesień czy wiosna to nie zauważam takich. A lato i zima to masakra.
- norbert76
Od grzejnika plamy się nie robią...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry!
Na wejściu zaznaczę, że przeglądnęłam posty w tym wątku od 2014 roku; piszę tę wiadomość, gdyż dalej mam wątpliwości, co z tym fantem zrobić, a sprawa może być nagła - nie wiem. Nie jest jasne dla mnie, kiedy należy plamiste liście wycinać, a kiedy nie i nie chciałabym zrobić czegoś głupiego ;)
Dostałam wczoraj białe cymbidium. Niestety, na jego liściach są niepokojące czarne plamy. Najwięcej na brzegach, nieco na końcówkach. Są czarne z żółtymi akcentami (kropkami, brzegami etc.). Dodatkowo liście mają delikatne, prześwitujące pod światło ciapki (na pierwszym zdjęciu) .
Roślina została zakupiona w markecie, mam ją od wczoraj i jeszcze nie podjęłam kroków pielęgnacyjnych ? trzymam z daleka od innych zielonych. Kwitnie. Opryskałam Previcurem, którego mam pod ręką.
Czy to jest jakiś grzyb, czy trudno orzec? Powinnam zaopatrzyć się w drugi, inny środek przeciwgrzybowy?
Z podobnymi objawami niektórzy straszą wirusem, jak wyczytałam...

Na wejściu zaznaczę, że przeglądnęłam posty w tym wątku od 2014 roku; piszę tę wiadomość, gdyż dalej mam wątpliwości, co z tym fantem zrobić, a sprawa może być nagła - nie wiem. Nie jest jasne dla mnie, kiedy należy plamiste liście wycinać, a kiedy nie i nie chciałabym zrobić czegoś głupiego ;)
Dostałam wczoraj białe cymbidium. Niestety, na jego liściach są niepokojące czarne plamy. Najwięcej na brzegach, nieco na końcówkach. Są czarne z żółtymi akcentami (kropkami, brzegami etc.). Dodatkowo liście mają delikatne, prześwitujące pod światło ciapki (na pierwszym zdjęciu) .
Roślina została zakupiona w markecie, mam ją od wczoraj i jeszcze nie podjęłam kroków pielęgnacyjnych ? trzymam z daleka od innych zielonych. Kwitnie. Opryskałam Previcurem, którego mam pod ręką.
Czy to jest jakiś grzyb, czy trudno orzec? Powinnam zaopatrzyć się w drugi, inny środek przeciwgrzybowy?
Z podobnymi objawami niektórzy straszą wirusem, jak wyczytałam...

Kłączę wyrazy szacunku,
Asia
Asia
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Też ostatnio takie miałam z marketu. Obciełam wszystkie liście do zdrowej tkanki, cięcie zabezpieczyłam nalewka propolisowa. Od 2 tyg nic się nie pojawia, więc raczej to nie była infekcja żadna. Między czasie opryskałam 2 razy na wiciornastki bo niestety były bw gratisie.
zabkamarta, dziękuję za kojące wieści!
Zdążyłam po drodze zaopatrzyć się w Topsin (mam już tyle roślin w domu, że pewnie kiedyś się przyda?).
Nie mam, niestety, propolisu ? może go zastąpić chemią lub cynamonem?

Zdążyłam po drodze zaopatrzyć się w Topsin (mam już tyle roślin w domu, że pewnie kiedyś się przyda?).
Nie mam, niestety, propolisu ? może go zastąpić chemią lub cynamonem?
Kłączę wyrazy szacunku,
Asia
Asia
- norbert76
Tak, możesz zastąpić cynamonem albo sproszkowanym węglem. W sumie już oprysk preparatem grzybobójczym powinien pomóc.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Uuu brzydko. Chory a czy te plamy są mokre czy suche? Izolacja od innych, ten dolny liść bym wycięła całkowicie a górny w połowie, bo może szkoda całego. Miejsce cięcia posmarować węglem apteczne lub cynamonem i ja bym go opryskałam np Topsin lub Previcur.
Dziękuję za szybką odpowiedź. W dotyku te plamy są suche. Czuć natomiast, że w tym miejscu liść ma "aktywną tkankę", taką mięsistą (jakkolwiek profesjonalnie to nie brzmi
).

- zabkamarta
No to nie dobrze. Ja bym zrobiła tak jak wyżej napisałam. Dla mnie to choroba grzybiczna.
- norbert76
Możesz spryskać liście, tylko po oprysku odwróć odwrotnie roślinę, żeby woda nie została w zagłębieniach liści przy nasadzie z trzonem storczyka. Ten żółty liść odetnij.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta