Wiejski ogród początki, radości i problemy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski ogród początki, radości i problemy cz.2

Post »

Totalny brak kultury i wyobraźni, jak można rzucać niedopałki do czyjegoś ogrodu, szkoda, że sobie do kieszeni nie schował, może na przyszłość zastanowiłby się nad skutkami.
Trzymam kciuki za nowe rabaty, będę podglądać, bo tez mam ochotę na taką ;:215 . Hortensje masz prześliczne i super szpaler z liliowców ;:224 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Joasiu! :wit
Szukając sposobu na moją Lagunę dotarłam do Twojego ogrodu. Fajnie sobie poradziłaś z tym potworkiem, super przycięta. Jaki gruby drut stosowałaś do tej pergoli?
Marta
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich odwiedzających po długiej przerwie .
W ogrodach już jesień, tylko żal, że dnia tak szybko ubywa. Z nostalgią wspominam sobie czerwcowe wieczory, kiedy do 21:30 mogłam sobie dłubać coś w ogródku, a teraz parę minut po 17-tej już ciemno. Ale taki urok jesieni. Znów będzie więcej czasu na odwiedzanie i pisanie na forum :)
Z zaplanowanych prac udało mi się zrobić większość, czyli z głównej rabatki przeniosłam byliny nad staw a część posadziłam obok hortensji które ucierpiały po podpaleniu. W tym miejscu będzie rabatka (nie planowana :) ) z hortensjami ,różami i bylinami. Przygotowałam miejsce na hosty i liliowca 'Stella de Oro. Zdarłam darń w miejscu gdzie będą Azalie i różaneczniki. Przygotowałam miejsce dla Piwonii .
Warzywnik uporządkowany i przygotowany do siewu.
Nie udało mi się przygotować rabatki głównej dla Hortensji oraz miejsca pod różankę. :( Raz brakło czasu a po drugie nie mam pomysłu na kształt rabatki różanej . Rabatkę główną (Hortensjową) będę przygotowywać wczesną wiosną ,bo tam mam sporo pracy. Muszę wybrać wszystkie cegły i resztki które zostały zakopane po rozbiórce budynku i uzupełnić ziemią.

Patrzę, patrzę ,myślę i myślę i nic mi z tego nie wychodzi
Do zagospodarowania prostokąt 8mx15m na różankę i brak kompletnie pomysłu jaki posadzić róże na tym kawałku. ;:223 Proszę o podpowiedzi .

Iwonka- Zielonajagoda Jesteś mnie matką chrzestną forumkowania i nie tylko ;:168 bez Ciebie wiele razy nie dałabym rady iść dalej. ;:108 Hortensje zostały przypieczone dlatego tak wyglądają a miejsce jak każde inne w moim ogrodzie jest gliniaste z resztkami po wyburzeniu budynku ;:174
Maska dokładnie, na głupotę nie ma lekarstwa. Wiosna pokaże czy Hortensje będą żyły .
Ania-Anabuko wszystkie liliowce mam od Ciebie. ;:108 Dziękuję za pochwały.
Jadziu- Jakuch Hortensje wyglądają tragicznie czy zdołają się podnieść, zobaczymy na wiosnę, lecz będą potrzebować czasu.
Dorotko głupota ludzka nie zna granic a najbardziej szkoda mi Hortensji. Mam nadzieję że, poradzą sobie choć do końca w to nie wierzę. Limelight przycinam bardzo nisko i wszystkie pędy które rosną w poziomie wycinam żeby się nie rozchodziła na boki. Róże mam wybrane, ale mam problem z rabatką jak pisałam wyżej. Z prostokąta muszę wyczarować rabatki i nie mam pomysłu na kształt. Nie ukrywam że, zależy mi aby jak najwięcej sztuk tam posadzić. Listę wstawię w następnym poście bo jeszcze zmieniam i zamieniam.
Daysy tacy ludzie chyba nie myślą nad skutkami swojego zachowania, dobrze że, byliśmy w domu. Trzymam kciuki za nową rabatkę.
3 KotyWitaj. Laguna była bardzo mocno przycięta i w następnym sezonie będę musiała powtórzyć i wyciąć jeszcze kilka starych pędów.Do pergoli był użyty pręt fi 8.

Troszkę barw jesieni
TForsycja
Obrazek

Kalina
Obrazek

Zebrinus
Obrazek

Obrazek

Żeby nie było tylko jesiennie to kilka wspomnień
Alberich
Obrazek

Degenhardt
Obrazek

Laguna
Obrazek

Moonlight J.Pemberton
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Piękne kolory jesieni, a róże w sezonie wspaniale Ci kwitły. Musisz zdecydować o rabatce, bo w sumie ważniejsze rośliny niż kształt grządki na której rosną.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Mimo, że uwielbiam jesienne kolorki to dopiero po kilku zdjęciach różanych serce zaczęło bić mocniej. Całkowicie się zgadzam, że nie ma tego złego w coraz krótszych dniach - w sezonie nie miałam czasu na forum, a teraz powolutku acz sukcesywnie nadrabiam zaległości. Zawsze to jakoś łatwiej wygospodarować godzinkę czy dwie przy komputerze, kiedy o 17 mamy już ciemności egipskie
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Joasiu miałaś cudowne obfite kwitnienia Twoich królowych .Joasiu pomysł na rabatkę sam przyjdzie też czasem tak mam ,że myślę myśle i nic nie mogę wymyślić, a nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki pomysł przychodzi.Masz czas do wiosny i z pewnością jakiś kształt wpadnie Ci do głowy ,albo sobie upatrzysz ;:196 Jesienne kolorki też bardzo wyraziste
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Asiu, pokazałaś nam piękne roślinki przebarwiające się roślinki .Kalinka śliczna w tych bordowych barwach ;:173
A róze. okazałe. bardzo ukwiecone.
Prześliczne. ;:167 Czym ty je karmisz,że tak obficie ci kwitną i dobre zdrowo rośną ??
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Witam Wszystkich serdecznie w Nowym Roku,życzę dużo zdrowia, wszelkiej pomyślności oraz realizacji wszelkich planów nie tylko domowo-ogrodowych , oraz energii na to wszystko :D Oby pogoda sprzyjała, suszę omijały.
Kolejny kwitnący rok szybko minął, a ogrody nam urosły i zmieniły się
U nas dziś tak cieplutko, jakby wiosna miała się już rozgościć na dobre.... chodzę po ogrodzie i szukam już pierwszych oznak wiosny, jeszcze bardziej się jej nie mogę doczekać,
Już w lutym będą ciemierniki, przebiśniegi i krokusy , w marcu to już ogród będzie wysprzątany, przycięty i będziemy czekać kolejne kwitnienia .
Ja już snuję plany na zakres prac w tym sezonie.
Zrobiłam wstępną listę róż ,proszę o opinie.
Moonstone
Garden of Roses
Chandos Beauty
Sweet Revelation
Antoine de Caunes
William Christie
Lynda bellingham
Märchenzauber
Olivia Rose
Eglantyne
Maid Marion
Emily Brontë
Dame Judi Dench
Anne Boleyn
Marc Chagall
Tranquillity
Abbatiale de Pontigny
Stephanie Baronin zu Guttenberg
St Richard of Chichester
Sister Elizabeth
Cream Abundance

Lavender Ice (
St. Swithun
Gabriel Oak
Mary Berry Rose
Anahe
Rosengräfin Marie Henriette?
The Ancient Mariner
Barbados

Marysiu róże na ta rabatkę wstępnie wybrane a kształt tez ważny zwłaszcza że, chciałabym tam posadzić sporo sztuk a sam teren jest lekko spadzisty.
Nifredil u mnie podobnie z czasem ,dlatego wykorzystuję każda wolna chwilkę na forum. W sezonie mam sporo prac zaplanowanych i czasu będzie brakować.
Jadziu w kształtach i dobieraniu kolorów jestem totalne beztalencie :( i niestety dalej żadnego pomysłu

Kilka fotek z ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje dwa kwiatuszki ;:167 ;:167
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Duuuze pozytywne zmiany.
A w tym roku będzie jeszcze piękniej.
Pieski urocze.
Udanego 2020 roku co życzę.
Pozdrawiam noworocznie Asiu ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam :wit i ja się dopisuje w Nowym Roku, w oczekiwaniu na kolejny sezon z przyjemnością pooglądam wspomnienia z poprzedniego ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U nas Joanno ok 70 gatunków róż i myślałem, że to ogromna ilość, ale gdy przeczytałem o twoich zakupowych zamierzeniach i zobaczyłem, że nie znam ani jednej z tej długiej listy ... pomyślałem, że nie jestem jeszcze różomaniakiem ;:306
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Joasiu jestem zachwycona Twoją Laguną , ja też ją mam , ale moja słabiej kwitnie , piwonie nie zawsze muszą być odmianowe , by przepięknie kwitły , ja bardzo lubię białe mam ,też kilka NN . ale teraz domówiłam na jesień znów dwie białe w Peony max pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Joasiu imponująca lista różanych zachcianek, ale niestety żadnej nie opiszę, bo żadnej z nich nie mam :wink:
Oko już tęskni za takimi pięknymi kwitnieniami, soczystą zielenią trawy i zamówieniami w szkółkach ;:306
Pieski do wygłaskania, a Pańci zdrowia życzę ;:168
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joasiu, Twoja różana lista jest...bardzo długa :D Ciekawa jestem czy naprawdę wszystkie chcesz do siebie zaprosić? Niektórych zupełnie nie znam, więc się nie wypowiem. Natomiast gdybym miała wybrać po raz drugi, to z kilku na pewno bym zrezygnowała. Nie kupiłabym: Maid Marion, Tranquillity, Cream Abundance, Lavender Ice. Za to z całą pewnością zdecydowałabym się na: Garden of Roses, Eglantyne, Olivia Rose, Emily Bronte, Marc Chagall, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Rosengrafin Marie Henriette. Co do tej ostatniej, to nie sadź jej przypadkiem w pierwszej linii. Ja zrobiłam ten błąd i teraz mam niezłą gimnastykę ;:202 Urosła nad podziw wielka, raczej jak przystało na różę parkową. W szkółkach jej wysokość jest podawana na ok. 0,80m. Moja śmiało przekroczyła 1,20m wysokości i szerokość ma podobną. Potrzebuje zatem sporo miejsca.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dorotko co do Cream abundance mam te same odczucia i też pisałam u siebie Joasi ,żeby sie 2 razy zastanowiła zanim podejmie decyzje o jej kupnie bo to decyzja nietrafiona. Zresztą teraz dodatkowo mam takie odczucia co do tej róży ;:174 Joasiu pupile sliczniusie wygłaskaj je ode mnie ;:167 ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”