Wymarzony ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki

Post »

:wit Brawo Moniko. Idzie Ci coraz lepiej. Projekty kapitalne. ;:138 Masz fajne zdjęcia, więc możesz na ich tle komponować. I wychodzi Ci to świetnie. ;:138 Tak trzymaj. Teraz na pewno łatwiej Ci zobaczyć wszystkie sugestie dziewczyn, no i własne pomysły. Ostatnia wizualizacja bardzo mi się podoba. ;:215
Masz boskiego męża, lubię takie poczucie humoru. Chyba zachwycony Twoją robotą.
Buziaczki dla Was Obojga. ;:196
Pozdrawiam. Iga
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monika-Sz pisze:(...) .
Zapomniałam dodać, że na widok "oczka wodnego" Mąż się zapytał czy to wejście do lochu z otwartą kamienną klapą ;:223 .
Monia, nie chcę Cię martwić, ale ja miałam podobne wrażenie :lol:
A tak serio, to zgadzam się z Urszulką, że to oczko trochę zbyt osamotnione...może po założeniu rabaty wyklaruje się inna wizja?
Na murku widziałabym więcej płożących, zwisających bylin..cudnie by to wyglądało ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A może by tą kaskadę i oczko przytulić w którymś miejscu do murku - byłoby tak bardziej naturalnie ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, ależ piękne projekty! Moniko, cudnie to będzie, jak już obsadzisz te rabatki. Za mną też projektowanie chodzi, ale nie mam kiedy - już śpię po 4-5 godzin i zarywanie tego czasu nie wchodzi w grę :( Nie żebym nie chciała, po prostu nie wyrabiam, siadam nad lapkiem i zasypiam na klawiaturze ;:173 Dołączam tylko do grona tych, którym ciurkadełko wydaje się samotne - zastanawiam się jakby wyglądało w lewym górnym rogu zdjęcia między iglakami na linii murka. Nie mogę teraz się cofnąć, żeby zobaczyć projekt tamtej rabatki (w pracy siedzę i cichcem podczytuję :) ), czy tam pasuje... W każdym razie chyba lepiej by wyglądało, gdyby kaskada była kontynuacją czegoś.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Witam serdecznie i dziękuję Wam za odwiedziny :wit
Po wczorajszym paskudnym dniu nie ma śladu- świeci piękne słońce i niestety znów powtarza się tradycja- ponury weekend, poprawa pogody od poniedziałku :wink:

Igo- cieszę się, że podobają Ci się moje próby, chociaż dla wnikliwego obserwatora pozostawiają pewno wiele do życzenia- dzięki jednak za dobre słowo ;:196
Mąż- jak to Mąż- żarty sobie robi na każdym kroku, ale to fajnie. Smutno by chyba było żyć z ponurakiem..
Świetna zabawa z tym programem do rysowania rabatek- szkoda tylko, że katalog roślin nie jest bogatszy, bo np. nie ma żurawek i wstawiam coś w podobnym kolorze dla zobrazowania kształtu, brakuje też sporo krzewów liściastych. Te moje rysunki to taka pomoc dla wyobraźni- żeby zobaczyć chociaż, jak zgrywają się formy. Poszczególne rosliny wyjdą " w praniu"..
Igo- kiedy założysz wątek swojego ogrodu- jestem go niezmiernie ciekawa.. ;:65

Kasiu- no wiesz.. i Ty Brutusie ;:306
Płożące, spływające z murka rośliny jak najbardziej- to mi się w murkach podoba szczególnie i poza płożącymi jałowcami, które umieściłam na projekcie jak najbardziej planuję też byliny spływające- myślę o bodziszkach, floksach, może macierzanka.. Pomyślałam, że to akurat dobiorę mając już posadzone główne rośliny- gdy będzie widać, co gdzie ewentualnie się wpasuje.. Ale pomysł popieram i jak najbardziej mam taki plan- cieszę się, że o tym wspominasz!

Jolu- oczko, jak wspomniałam, nie będzie samotne, będzie częścią konstrukcji, której jeszcze nie ma, oraz której nie rysowałam i raczej nie narysuję zbyt szybko :wink:

Aniu- zapracowana Kobieto ;:196 cieszę się, że znalazłaś chwilkę na odwiedziny! Trochę dużo gadam :oops: , więc w potoku słów pewno umknęło, że oczko będzie połączone z tarasem. Narysowanie oczka, w połączeniu z tarasem i kolejną rabatą będzie dla mnie zbyt trudne chyba, więc musicie to sobie wyobrazić :lol:
Kiedy Aniu znajdziesz chwilkę wytchnienia, przecież nie da się ciągle tak na najwyższych obrotach działać.. ;:168

W sprawie oczka odpowiem Wam "zbiorowo", jeśli pozwolicie, cytując to, co napisałam do Uli.
Monika-Sz pisze:Urszulko-
Oczko wodne nie będzie wyspą. Kiedyś będzie zrobiony taras przy ścianie domu- najbardziej chciałabym drewniany.
Od brzegu tarasu będą zaczynać się kamyczki, oczko wodne z małą kaskadą, obsadzony pewno jakimiś trawami, kosodrzewiną, kosaćcami.. dalej kawałek trawnika i ta rabata trawiasta ze zdjęcia. Domyślam się, co sobie myślałby kosiarz omijając wyspę oczka wodnego- jako małą dziewczynka sadziłam fantazyjnie na trawniku stokrotki- Tata musiał omijać wszystkie kępy :lol:
Więc oczko będzie niejako jedną "rabatą" razem z tarasem, odchodzącym od ściany domu.
Trawnik będzie niezbyt duży, wijący się dookoła domu, z rabatami wcinającymi się w jego powierzchnię- zarówno z linii ogrodzenia jak i od ścian domu. Nie planuje rabat w postaci wysp na trawniku- raczej wybrzuszenia wcinające się..
.
Może z mojego opowiadania niewiele wynika- to fragment narysowanego projektu wg mojego pomysłu, który próbuje tutaj opisać.. Jednak temat tarasu i oczka jest tak odległy w czasie, że nie ma się co nad nim zbytnio rozwodzić- niestety :cry:

Obrazek

To tak mniej więcej ma wyglądać, w okolicy oczka zaproponowane rośliny nie do końca mi się podobają, więc kiedyś to też będę zmieniać. Na dole rysunku widać początek rabaty, która jeszcze nie jest wytyczona. Kształt tarasu też umowny- wiadomo, jak kiedyś będzie to robione, to dopiero wtedy będą dopracowywane szczegóły- tutaj chodzi jedynie o wizualne przedstawienie czegoś, co ja opisuję- a tutaj jest to tym trudniejsze, że nie widać, jak opisując macham rękoma :lol:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, a znasz ogród Asi (daffodil)? Ma cudny ogród tarasowy z murkami porośniętymi jak marzenie...o każdej porze roku. Zajrzyj po inspirację, niezapomniane wrażenia estetyczne gwarantowane ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Oooo Kasiu- ale wpadłam..! Zdjęcia tarasów kamiennych wbiły mnie w fotel! Pieknie- eh, to zaleta mieszkania w górzystych terenach- zobacz, ja swoje mizerne pagórki h40cm musiałam usypać z nawiezionej ziemi ;:223 a i tak przy tym, co zobaczyłam u Asi- to moje murki nie tylko żółte, ale zielone z zazdrości powinny się zrobić :wink:
Dzięki za namiar- bo i klon odessanum mogłam pooglądać, który planuję na rogu działki.. i o powojnikach poczytać, murki z wypiekami na twarzy pooglądać.. Ależ tam pięknie i tajemniczo!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Oj Moniko, ale u nas to naturalne ukształtowanie terenu :;230 Asia wykorzystała istniejącą skarpę. No chyba, że chcesz na Mazowszu nadsypać Beskidy ;:224
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Właśnie zazdroszczę naturalnego górzystego ukształtowania terenu, śmiejąc się z moich mazowieckich pagórków :wink: Chociaż z drugiej strony, jak kiedyś jechałam w góry i zobaczyłam podjazdy do domów i kręte górskie drogi to zastanawiam się, jak mieszkańcy dają sobie radę w zimie.. ja bym chyba do domu nie była w stanie wjechać zimą pod taaaakie wzniesienia.. Wszyscy mieszkańcy jeżdżą na łańcuchach..?
Zaletą Waszych działek są wspaniałe możliwości aranżacji- chociażby Twoje, Aniu, wzniesienie z tyłu działki- nie to te nasze mazowieckie naleśniki :;230

Małą dygresja nt klonów planowanych w rogu działki.. przyjrzałam się dokładnie tej odmianie i niestety jest dla nas zbyt rozłożysta.. będzie więc albo red sunset, albo podobny, tylko nieco węższy- scanlon.. Obydwa mają podobnie ciekawe kolory jesienne, a ze względu na rozmiary skłaniam się do scanlon.. Kontaktowałam się z pobliskim "producentem" drzew parkowych- mina mi zrzedła na wieść o cenie drzewa.. może jednak za ceną idzie wysokość..? Najważniejsze, że są do odbioru od ręki- więc muszę chyba ostro pooszczędzać do marca ;:223
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Witaj w nowym tygodniu :wit na progu kształtowania się kolejnych kompozycji ogrodowych.
Kasia ma rację murki Asi to naprawdę dobre pole do inspiracji, byłam, widziałam wszystko na własne oczy. Ogród wspaniale skomponowany mimo trudnego terenu, przecież nie raz czytamy i bojach ogrodników i skarp.
Ceny dojrzałych drzew muszą być spore, przecież one rosną w pojemnikach od maluszka i ktoś włożył sporo pracy aby wyhodować je na dojrzałe drzewo, jednak czasem faktycznie wydać więcej ale mieć efekt od razu.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Witaj Aguś! Pewno wkrótce zmykasz do domu.. a ja się do pracy zbieram- jak czasem mnie wkurza to pracowanie do wieczora :cry:
Odnośnie drzew- liczę właśnie na to, że za ceną idzie wielkość.. Widziałam na necie oferty znacznie tańsze, ale drzewko metrowej wysokości mnie nie interesuje- wolę wyższe, więc jak piszesz- coś za coś..
Latem kupiłam klona Crimson sentry- ponad 2metrowego.. też tani nie był, ale kupowałam jedną sztukę.. Teraz muszę kupić 2 drzewa.. a jeszcze tyle innych rabat chciałabym zagospodarować. .Nic się jednak nie da zrobić na siłę- planować sobie będę, jednak realizacja małymi krokami. Pocieszam się, że tym sposobem przyjemność będę mieć rozłożoną w czasie :D

Ogród Asi prezentuje się pięknie z tymi murkowymi tarasami, schody między poziomami, obrośnięte roślinnością- widoki, jak marzenie. A skoro miałaś okazję oglądać na żywo- zazdroszczę doznań wizualnych ;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Zostało jeszcze trochę ale nadgoniłam a więc mam chwilę czasu na forum.
Każda praca ma swoje plusy i minusy...nie doszukujmy się ich, nie ma sensu :wink:
Cieszmy się tym, że jest.
Planowanie ogrodowych rewolucji to etap wielofalowy a jeszcze inaczej to się nigdy nie skończy. Dlatego trzeba starannie planować i powoli realizować zamierzenia...nie od razu Kraków zbudowano...
Jednak jestem zdania, że mimo wszystko warto postawić na wyższe okazy i nie czekać na efekt latami, bo wtedy tak naprawdę cała kompozycja nabierze całkowitego wyrazu.

Ogród Asi...można by o nim pisać i pisać ;:170
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witaj Moniko! :wit

Pewnie jesteś już w drodze do pracy... ależ smętny dziś dzień, prawda? Ratuję się kawą w umiarkowanych mimo wszystko ilościach, ale wciąż mam trudność z obudzeniem się. Nie pomogły też ćwiczenia ani domowe SPA ;-) Widać, trzeba to po prostu przeżyć :)

Moniko, z ogromnym zainteresowaniem czytam o Twoich planach i oglądam kolejne fazy projektowania. Podoba mi się rabata przy wjeździe!
Jeśli chodzi o Twój murek oporowy, to osobiście żałuję, że nie zrealizowałam z tyłu ogrodu pomysłu o niewielkiej skarpie wzdłuż linii ogrodzenia. Sądzę - patrząc na Twoje plany - że dałaby ona świetne możliwości aranżacyjne.
Wszelkie zwisające jałowce będą się świetnie prezentować.

Co do fragmentu z trawami, to poza rozplenicami, które rzeczywiście ścina się nad gruntem wiosną, można rozważyć turzyce. Te pozostają jako całoroczne i pięknie zdobią ogrody swoimi uczesanymi fryzurami.
Zarówno przy trawach, jak i jałowcach, pasuje mi posadzona kępami szałwia omszona. Kwitnie długo, a te fioletowe kłosy pięknie się komponują z zielenią i kamieniem.

To tyle! Nie mam dziś zbyt wiele mądrego do powiedzenia - wybacz! ;-)

;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale masz teraz pole do popisu. Rewelacyjnie, że tworzysz w puzlach. O wiele łatwiej sobie wyobrazić co się chce stworzyć.
Może i ja wykupię abonament? Mam cały czas problem z tylną rabatą.
Do Twojej kompozycji trawiastej dodałabym jeszcze trochę kolorku w postaci kępek kwiatowych typu nachyłek, rudbekia, czy słoneczniczki. Nie są ekspansywne. W dodatku jeśli się rozrosną można zawsze je podzielić. One kwitną od czerwca do końca sezonu, tylko trzeba usuwać przekwitnięte kwiatostany.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Monika, mam do Ciebie pytanie o jałowce Spartan. Dawno je kupowałaś? Na jesień w okolicy nigdzie nie mogłam ich dostać. W podwarszawskich szkółkach też nie mieli. Gdyby ci się gdzieś w oczy rzuciły to poproszę o namiar.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”