Mój zielony kwadrat cz.4 :)
- anym
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój zielony kwadrat cz.4 :)
Reniu
czytam i podziwiam, rewolucja ogrodowa się szykuje
jeszcze piękniej będzie w Twoim i tak już pięknym ogrodzie 
-
filan
- 100p

- Od: 16 maja 2012, o 22:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Reniu, piękne obrzeża Ci wyszły.
Ciekawa jestem placyku z wierzbami oraz żwirowych ścieżek.
Pozdrawiam serdecznie.
Ciekawa jestem placyku z wierzbami oraz żwirowych ścieżek.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam Ania
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Doczekaliśmy się Pięknej Złotej Polskiej Jesieni
Wczoraj po dłuższej nieobecności na ogrodzie, poszłam zobaczyć w jakiej kondycji są moje roślinki. Niektóre są w opłakanym stanie, aralia, katalpa i ogrodówki.........nad tymi ostatnimi się zastanawiam, czy w przyszłym sezonie nie pożegnać się z nimi a w ich miejsce posadzić bukietówki, albo róże
Praca nad placykiem posówa się do przodu, darń już cała zdarta, dzięki pomocy mamusi

W piątek planuję zdemontować namiot a w przyszłym tygodniu zacząć kopać placyk pod namiotem
Zróżyc najładniej kwitnie jeszcze Kent

i maleństwo

Aguś dzięki
Powiem ci, że przechodzi mi przez głowe myśl, że fajnie by było w tym roku wyłożyć placyk żwirkiem, ale za chwilkę pukam się w główkę i mówie sobie, że dosyć pracy na ten sezon
Miłego dnia
Agnieszko jaka tam rewolucja
, to tylko mały placyk, potem drugi i to wsio
Kibicowanie i doradzanie jak najbardziej oczekiwane
Sama jestem zdziwiona, jak tak patrzę na ilość moich trawek
W przyszłym sezonie będę jeszcze większe i ładniejsze
Pozdrawiam
Wczoraj po dłuższej nieobecności na ogrodzie, poszłam zobaczyć w jakiej kondycji są moje roślinki. Niektóre są w opłakanym stanie, aralia, katalpa i ogrodówki.........nad tymi ostatnimi się zastanawiam, czy w przyszłym sezonie nie pożegnać się z nimi a w ich miejsce posadzić bukietówki, albo róże
Praca nad placykiem posówa się do przodu, darń już cała zdarta, dzięki pomocy mamusi

W piątek planuję zdemontować namiot a w przyszłym tygodniu zacząć kopać placyk pod namiotem
Zróżyc najładniej kwitnie jeszcze Kent

i maleństwo

Aguś dzięki
Powiem ci, że przechodzi mi przez głowe myśl, że fajnie by było w tym roku wyłożyć placyk żwirkiem, ale za chwilkę pukam się w główkę i mówie sobie, że dosyć pracy na ten sezon
Miłego dnia
Agnieszko jaka tam rewolucja
Kibicowanie i doradzanie jak najbardziej oczekiwane
Pozdrawiam
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Widzę efekt oczyma wyobraźni...to było dobre posunięcie 
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Reniu kawał roboty wykonałyście . Brawo.
JA ze żwirkiem wstrzymałabym sie do wiosny , chyba że chce Ci sie wybierać opadłe liscie .
Pozdrawiam
JA ze żwirkiem wstrzymałabym sie do wiosny , chyba że chce Ci sie wybierać opadłe liscie .
Pozdrawiam
- reniuniek

Nelciu u mnie też przymrozek zrobił już swoje, ale najbardziej martwią mnie klony palmowe, też mają przymrożone listki
Żwirku, wstępnie myślę, że starczy mi 5 ton......w praktyce wyjdzie czy się mylę
Trawki pójdą w inne miejsce, jeszcze nie wiem gdzie ....Na myślenie mam całą zimę
Może upcham je gdzieś między liliowce, bo rabatka z nimi aż prosi się o przerobienie
Miłej środy.
Aniu, troszkę się będzie działo
Beatko do nimy chcę uporać sie z dorniami a wiosną zostanie już sama przyjemność.......kupić i obsypać wszystko żwirkiem
Zielone placki to przetacznik
Jak się nie mylę, to kwitnie na biało.
Buziaczki
Aniu ciesze się, że znalazłaś czas i zajrzałaś do mnie
.
Takie mam założenie, żeby upiększać mój zielony kwadrat a placyk wysypany żwirkiem rozjaśni to miejsce i wyeksponuje bardziej brzozy
Żurawek już mam całkiem fajną ilość a traw przybyło mi w tym roku
Pozdrawiam.
Majeczko żwirek będzie wysypany na włókninę . Co do róż, to właśnie zaraz wkleję fotki tego miejsca i proszę, bardzo proszę o porade jakie róże w to miejsce będą pasować
Miłeog dnia.
Halinko dziękuję
Na poczatku tego sezonu mówiłam sobie, że juz nic nie przesadzam i nie przerabiam a tu tyle się podziało
Jest dokładnie tak jak piszesz, nie umiemy nic nie robić
Trzeba wykorzystywać ładną pogodę na prace w ogrodzie, fajnie, że M wymienił ci słupki
Zachwycają mnie twoje trawy
Buziaczki.
Paulii dziękuję
Żwirku, wstępnie myślę, że starczy mi 5 ton......w praktyce wyjdzie czy się mylę
Trawki pójdą w inne miejsce, jeszcze nie wiem gdzie ....Na myślenie mam całą zimę
Miłej środy.
Aniu, troszkę się będzie działo
Beatko do nimy chcę uporać sie z dorniami a wiosną zostanie już sama przyjemność.......kupić i obsypać wszystko żwirkiem
Zielone placki to przetacznik
Buziaczki
Aniu ciesze się, że znalazłaś czas i zajrzałaś do mnie
Takie mam założenie, żeby upiększać mój zielony kwadrat a placyk wysypany żwirkiem rozjaśni to miejsce i wyeksponuje bardziej brzozy
Żurawek już mam całkiem fajną ilość a traw przybyło mi w tym roku
Pozdrawiam.
Majeczko żwirek będzie wysypany na włókninę . Co do róż, to właśnie zaraz wkleję fotki tego miejsca i proszę, bardzo proszę o porade jakie róże w to miejsce będą pasować
Miłeog dnia.
Halinko dziękuję
Na poczatku tego sezonu mówiłam sobie, że juz nic nie przesadzam i nie przerabiam a tu tyle się podziało
Trzeba wykorzystywać ładną pogodę na prace w ogrodzie, fajnie, że M wymienił ci słupki
Zachwycają mnie twoje trawy
Buziaczki.
Paulii dziękuję
- reniuniek

Jolu za obrzeza wzięłam się z nudów, wiosną będę miała mnie pracy
Zielona trawka to niedźwiedzie futro a siwa to kostrzewa
Czytałam u ciebie, że zaganiana jesteś
Placki polecam, szybkie i dobre.
Pozdrawiam.
Reniu też bardzo podoba mi się to połączenie i co fajne, jest ozdobą ogrodu prawie przez cały sezon
Miłego dnia.
Aniu dziękuję
Rewolucja u mnie była w tamtym roku
Teraz, to tylko kosmetyczne zmiany
.Dzięki, że do mnie zajrzałaś
Aniu długo sie nie odzywałaś
Obrzeża musiałam poprawić, trawa już wchodziła na rabatki a tego nie lubię i wiosna będę miała mniej pracy
Sama jestem ciekawa, jak placyk będzie wyglądał..........
Miłego dnia
Aga też tak uważam
Teraz tylko musze uzbierać kaskę
Dzięki za wszystko
Agnieszko masz całkowitą rację
W moich zapędach chciałabym mieć wszystko zrobione od razu.....ale poczekam do wiosny. Jeszcze mam duż o pracy na ogrodzie, musze pościnać co nieco a za chwilkę zacznie się okopczykowanie róż........
Buziaczki.
Zielona trawka to niedźwiedzie futro a siwa to kostrzewa
Czytałam u ciebie, że zaganiana jesteś
Pozdrawiam.
Reniu też bardzo podoba mi się to połączenie i co fajne, jest ozdobą ogrodu prawie przez cały sezon
Miłego dnia.
Aniu dziękuję
Aniu długo sie nie odzywałaś
Obrzeża musiałam poprawić, trawa już wchodziła na rabatki a tego nie lubię i wiosna będę miała mniej pracy
Sama jestem ciekawa, jak placyk będzie wyglądał..........
Miłego dnia
Aga też tak uważam
Dzięki za wszystko
Agnieszko masz całkowitą rację
Buziaczki.
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Kochana wszędzie już pomrożone listki , moje kloniki to samo. Nie mogę doczekać się ostatecznego wygladu Twojego ogrodu...jeżeli oczywiście coś takiego jest możliwe przy naszych zmieniających się wizjach
.
- reniuniek

Kochane, mam prośbę
Poszerzyłam trochę rabatkę pod siatką i chcę tam posadzić róże. Długość do obsadzenia to około 5 metrów. Myślę nad niskimi różami, nie wiem, czy sadzić w grupach po dwie lub trzy, czy pięć różnych, bo więcej chyba się nie zmieści

Stojąc przodem do rabatki, po lewej stronie rosnie Kent z Aspirynką i hortensje,przetaczniki, dzwonki, co widać na ostatniej fotce a po prawej stronie jest różanka . Oprócz róż rosną dzwonki, małe iglaczki, lilie, irysy, jeżówki.
Proszę o jakieś propozycje

Poszerzyłam trochę rabatkę pod siatką i chcę tam posadzić róże. Długość do obsadzenia to około 5 metrów. Myślę nad niskimi różami, nie wiem, czy sadzić w grupach po dwie lub trzy, czy pięć różnych, bo więcej chyba się nie zmieści

Stojąc przodem do rabatki, po lewej stronie rosnie Kent z Aspirynką i hortensje,przetaczniki, dzwonki, co widać na ostatniej fotce a po prawej stronie jest różanka . Oprócz róż rosną dzwonki, małe iglaczki, lilie, irysy, jeżówki.
Proszę o jakieś propozycje
- reniuniek

Ewciu nie wiem czy taki moment kiedyś nastanie
Szkoda mi pomrożonych roślinek, mogły jeszcze zdobić nasze ogrody, prawda?
Przepraszam, że do ciebie nie oddzwoniłam, zawsze jest coś do zrobienia ......Wspomniałaś o spotkaniu gdzieć w kawiarni, jaetsm za, tylko musimy sie dogadać z jakimś terminem
Buziaczki.
Szkoda mi pomrożonych roślinek, mogły jeszcze zdobić nasze ogrody, prawda?
Przepraszam, że do ciebie nie oddzwoniłam, zawsze jest coś do zrobienia ......Wspomniałaś o spotkaniu gdzieć w kawiarni, jaetsm za, tylko musimy sie dogadać z jakimś terminem
Buziaczki.
- juni

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Na wiosnę mówiła a już kopie !
Co do róż to nie wiem.
Placyk bedzie kwadratowy czy okrągly a może falowany?
Co do róż to nie wiem.
Placyk bedzie kwadratowy czy okrągly a może falowany?
O, dziewczyno, tyle miejsca na róże
Reniu, a jakie odmiany planujesz? Ja między tymi niskimi przynajmniej wtrąciłabym od czasu do czasu wyższe - np. angielki. Rabatówki oczywiście tylko w grupach ? po 2-3 z jednej odmiany
Będzie bossko...
Reniu, a jakie odmiany planujesz? Ja między tymi niskimi przynajmniej wtrąciłabym od czasu do czasu wyższe - np. angielki. Rabatówki oczywiście tylko w grupach ? po 2-3 z jednej odmiany
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- reniuniek

Beatko pisałam, że teraz będę kopać a na wiosnę dam żwirek
Zarys kształtu jest taki :

Ewentualne korekty, to już wiosna będę robić.Plac pod namiotem będzie w kształcie kwadratu.
Aniu Dzięki za porade. Z okrywówek mam już Kenta, Aspirinkę i Pink Fair
Oprócz tych, na różance mam jeszcze:
Nostalgie
Chopena
Candleight
Schackenborg Castle
Choppendale
Schneewalzer
Indigoletta
Rapshody
Pastella Cinco de Mayo
Scarlet Hit
Piruette
Veilchenblau
LO
Aphroditte
Rostock
Aladdin Palace
Mary Castle
Podoba mi się
Kosmos
Avalon
Novalis
Artemis i jeszcze dużo innych
Nie wiem, czy sadzić jakieś okrywówki i przełamać wyższą, czy posadzić rabatowe i przełamać jeszcze wyższymi.........................
Aniu a jakie ty byś widziała róże w tym miejscu??? Preferowałabym, takie które można kupić w Polsce
-- 9 paź 2013, o 13:22 --
Ostatni kwiat Schneewalzer

Nostalgia

-- 9 paź 2013, o 13:23 --
Aspirinka

Zarys kształtu jest taki :

Ewentualne korekty, to już wiosna będę robić.Plac pod namiotem będzie w kształcie kwadratu.
Aniu Dzięki za porade. Z okrywówek mam już Kenta, Aspirinkę i Pink Fair
Oprócz tych, na różance mam jeszcze:
Nostalgie
Chopena
Candleight
Schackenborg Castle
Choppendale
Schneewalzer
Indigoletta
Rapshody
Pastella Cinco de Mayo
Scarlet Hit
Piruette
Veilchenblau
LO
Aphroditte
Rostock
Aladdin Palace
Mary Castle
Podoba mi się
Kosmos
Avalon
Novalis
Artemis i jeszcze dużo innych
Nie wiem, czy sadzić jakieś okrywówki i przełamać wyższą, czy posadzić rabatowe i przełamać jeszcze wyższymi.........................
Aniu a jakie ty byś widziała róże w tym miejscu??? Preferowałabym, takie które można kupić w Polsce
-- 9 paź 2013, o 13:22 --
Ostatni kwiat Schneewalzer

Nostalgia

-- 9 paź 2013, o 13:23 --
Aspirinka

- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Reniu
Zaglądam, ale najczęściej śladu nie zostawiam, bo wiecznie mnie czas goni
Wypowiem się jedynie co do sadzenia róż - w katalogu austina podają, że jeśli jest miejsce i chce się stworzyć kolorystyczne barwne plamy, to lepiej sadzić po trzy róże. Nie dotyczy to oczywiście wszystkich róż, ale przypuszczam że co do większości można ten sposób zastosować.
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cześć Renatko
Ania dobrze Ci radzi. Posadź róże rabatowe po dwie, trzy sztuki z jednej odmiany. One zawsze obwicie kwitną, a wyższe od rabatowych, to właśnie angielki, tych z racji, że na ogół tworzą większe krzaczki możesz posadzić najwyżej po dwie.
Teraz, co do kolorów. Trudno mi doradzić, bo to musi zgrać się z całością ogrodu.
Renatko wybieraj odmiany sprawdzone i tak z rabatowych na pewno sprawdzą się ;
Chippendale, Pastella, Cream Abundance, Amber Queen, Jubille Celebriation, Natasha Richardson, Henrietta Barnett, Leonadro da Vinci, Ambridge Rose, Claire Marshall, tu podałam róże o podobnych wysokościach. Kupisz je w kraju?.. na pw mogę Ci podać gdzie.
Natomiast z angielek, to ciągle kwitnące i wyższe od tych pierwszych ;
Louis Odier, Crocus Rose, Charles Darwin jest ich więcej, ale wiele potrzebuje podpór.
Z tych róż dobierzesz sobie kolory pasujące do tego miejsca.
Na koniec wspomnę tylko, że jeżeli tam rosną iglaki, to one zabiorą wodę i wszystko co najlepsze różą.
Poza tym te iglaczki szybko staną się ścianą zieleni?. pomyśl o tym.
Będę ciekawa co wybierzesz
Ania dobrze Ci radzi. Posadź róże rabatowe po dwie, trzy sztuki z jednej odmiany. One zawsze obwicie kwitną, a wyższe od rabatowych, to właśnie angielki, tych z racji, że na ogół tworzą większe krzaczki możesz posadzić najwyżej po dwie.
Teraz, co do kolorów. Trudno mi doradzić, bo to musi zgrać się z całością ogrodu.
Renatko wybieraj odmiany sprawdzone i tak z rabatowych na pewno sprawdzą się ;
Chippendale, Pastella, Cream Abundance, Amber Queen, Jubille Celebriation, Natasha Richardson, Henrietta Barnett, Leonadro da Vinci, Ambridge Rose, Claire Marshall, tu podałam róże o podobnych wysokościach. Kupisz je w kraju?.. na pw mogę Ci podać gdzie.
Natomiast z angielek, to ciągle kwitnące i wyższe od tych pierwszych ;
Louis Odier, Crocus Rose, Charles Darwin jest ich więcej, ale wiele potrzebuje podpór.
Z tych róż dobierzesz sobie kolory pasujące do tego miejsca.
Na koniec wspomnę tylko, że jeżeli tam rosną iglaki, to one zabiorą wodę i wszystko co najlepsze różą.
Poza tym te iglaczki szybko staną się ścianą zieleni?. pomyśl o tym.
Będę ciekawa co wybierzesz