Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Witaj piękne te Twoje tulipany ja w tym roku też pokusiłam się na kilka odmian zobaczy,y co z nich wyrośnie na wiosnę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj:)
prześledziłam Twoją pracę w ogrodzie i ...sporo czasu zajęło mi samo czytanie,oglądanie zdjęć ,zapisywanie co ważniejszych inf.Jestem pod wielkim wrażeniem waszej pasji,pracy,współpracy,zaangażowania,dojrzałości twórczej- )
muszę ochłonąć,a potem na spokojnie przekuć twoje doświadczenia na użytek własny,
napracowałeś się nad kroniką ,dzięki za trud:) ;:180
obawiam się,że zabraknie mi sił,czasu,żeby przeczytać o wszystkich ogrodach opisanych na forum,troszke tego jest ;:31
ciekawa jestem waszych kolejnych pomysłów -jak wszystko będzie sie zmieniało,nabierało formy doskonałej
sylwekw

Post »

Dziękuję za odwiedziny.

Asma jakbyś zgadła, kolejne miejsca i elementy ogrodu czekają na aranżację. Po modyfikacji "funkiolandii" oraz zmianie miejsca dla pęcherznic, porzeczki krwistej oraz świerka aureospicata, przyjdzie czas na rabatę z traw ozdobnych - na razie nie mogę wypracować ostatecznej koncepcji :-(.
Jest też do zagospodarowania nasz "narożnik" (jak pokażę zdjęcia to ta nazwa stanie się bardziej zrozumiała) oraz około 30m2 dodatkowej powierzchni, którą wygospodarowałem a wstępnie miała być "mini szkółką" ale już wiemy, że trafią tam również np. maliny.

Wczoraj kupiliśmy też 5 sztuk winorośli - ciągle rozważamy gdzie je posadzić.
sylwekw

malutki zaskroniec

Post »

A dziś spotkałem nietypowego gościa .... ucieszył mnie jego widok bo lubię większość zwierzątek, które uda mi się spotkać w swoim ogrodzie ale ten nie jest częstym bywalcem. Ponieważ spotkaliśmy go w części wybrukowanej ogrodu, gdy umykał nam spod nóg to postanowiłem go zabrać i przenieść na tył, tam gdzie więcej kryjówek. A przenoszenie wykorzystałem na sfotografowanie. Zabawnie się zachowywał bo taki malutki a bojowy był jak grzechotnik :-) Aż się zastanawiałem, czy to przypadkiem nie młodziutka żmija zygzakowata, która być może w dziecięcym okresie nie ma jeszcze swojego charakterystycznego ubarwienia.

Oto młodziutki zaskroniec:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Ojej! Sylwku- piszesz, że Ty się jeszcze zastanawiałeś! Boję się taaakich pełzających!
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
sylwekw

Ogólne widoki

Post »

Ostatnio dużo piszę a mało zdjęć pokazuję a wiem, że zdjęcia bardziej zachęcają do odwiedzin. Zatem postanowiłem pokazać kilka ogólnych widoczków z mojego ogrodu.
Zdjęcia są nowe i całkiem nowe. Choć bardzo mnie kusi to jednak pozostawię je bez żadnego komentarza - jeśli kogoś coś zainteresuje to wtedy będę mógł odpowiedzieć lub opowiedzieć :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

O jejku! Sylwku ty już do tych fotek nic nie musisz dopowiadać! ;:138
Rabata pod brzozą 1 klasa! Szpaler kwitnących hortensji brak słów! Piękna rozplenica! Rododendrony latem z pewnością miodzio! Nie mówiąc już o pięknej linii rabat, kąciku romantycznym i mimo, że ja nie lubię tui w rzędzie- te u Ciebie prezentują się znakomicie! Na koniec nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała o dziadku, który pilnuje Ci ogrodu. Ciut przysnął biedak, chyba długo jest już u Ciebie bo mu się skarpetki lekko przetarły, albo ten ptaszek mu ponadziobywał ;:7

Cud Miód i Orzeszki ;:108
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wszystkie zdjęcia piękne, ale mnie najbardziej urzekły te z romantycznymi mebelkami i to zaraz pod nim ( pokazujące falowane linie ścieżek). Przepiękne! Będą dla mnie inspiracją. Zdradź proszę, gdzie kupiłeś te mebelki. Są przeurocze, już widzę dla nich miejsce w moim ogrodzie.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Skoro piszesz ,że jesteś gotów odpowiedzieć ,to odpowiedz mi proszę ,czy na szóstym zdjęciu,pomiędzy tujami to hortensja bukietowa?(jaka?) Czy ją tak podwiązałeś ,że stoi na baczność? Tak jeszcze lepiej się prezentuje niż puszczona luźno. A hortensje przed tarasem?jaka to odmiana?
A tak w ogóle to śliczny ten Wasz ogród,taki dopieszczony,wypielęgnowany... ;:180 ;:180 ;:180
Rabatki z falistą linią brzegową ...wspaniałe!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Dech mi zaparło jak zobaczyłam te zdjęcia Twój ogród jest po prostu wspaniały, idealny, cudowny. Taki chciałabym mieć
Paulina
sylwekw

Post »

Dziękuję bardzo za słowa uznania.

Ulcia
Ja też nie chciałem thui wzdłuż płotu - prawie każdy to ma :-) ale żonka chciała a przecież ogród jest nie tylko mój. A teraz, kiedy zaczynają tworzyć zielone tło dla innych roślin to nawet mi się podobają. Tych naszych różaneczników kwitnących to jeszcze nie widziałem ale po ubiegłorocznej "akcji ratunkowej" (którą notabene obiecałem zrelacjonować i ciągle tego nie zrobiłem do czego się ze wstydem przyznaję) wydobrzały i mam nadzieję, że przyszłej wiosny będzie na co popatrzeć.
Tych elfów mamy kilka w ogrodzie (i w domu). Takie małe akcenty a przy okazji pamiątki z Holandii.

iwciach
Te mebelki kupiłem używane w Holandii. Holendrzy lubują się w handlu (tam nawet w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia są targi staroci) i używane rzeczy regularnie zmieniają właścicieli. Miały być tylko ozdobą w ogrodzie ale przyznam, że jadamy przy nich obiad :-). Falowane ścieżki to też pomysł żonki - ja bym pewnie zrobił proste, pod linijkę :-) ale jakoś tak na razie udaje nam się dogadywać i iść na kompromisy przy tworzeniu ogrodu.

dwostr
Hortensje przy tarasie to bukietowe Anabelle. Ta "stojąca na baczność" to hortensja bukietowa "Lime Light" ale szczepiona na pniu. Po tym jak nam zakwitła uznaliśmy, że warta była zachodu aby ją przywieźć (z Holandii) :-). Oto dwie fotki pokazujące ją bliżej. Jedna z lata kiedy była jeszcze biała no i z teraz, gdy już ładnie się przebarwiła.

Obrazek

Obrazek

paola1a
Dziękuję ale uwierz mi, że jeszcze jest w naszym ogrodzie wiele miejsc niedokończonych, zaniedbanych i wstyd je pokazywać - specjalnie wybrałem fotki tylko miejsc, które już mają jakiś wygląd. Ale prace nad rozwojem ogrodu kontynuujemy. Ty na pewno też wcześniej czy później osiągniesz w swoim ogrodzie efekty, które będą Cię zadowalały. Cierpliwości i wytrwałości Ci życzę a rośliny na pewno się odpłacą.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Bardzo ładny ogródek. :D Szczególnie ładnie komponuje się trawnik z palisadą. Czym kosisz trawę przy palisadzie? Mam w planach podobne rozwiązanie i zastanawiam się czy nie będzie to kłopotliwe. :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

No właśnie, co z tą palisadą? Ja mam dosłownie kawałeczek ale podczas koszenia trawę przy niej wycinam ręcznie A można jakoś inaczej?
Paulina
sylwekw

Post »

Niestety koszenie trawy przy tych rollborderach jest uciążliwe. Kosząc kosiarką nie da sę podjechać do samej palisadki i mimo, że mamy takie elektryczne (akumulatorek) małe nożyce (muszę sfotografować i pokazać) to podkaszanie nimi to praca uciążliwa. Dlatego też zamierzam dołożyć podwójny rząd małej kostki granitowej ułożonej na poziomie ziemi aby można było spokojnie na niego najeżdżać kosiarką i dokładnie wykosić trawę.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Re: Ogólne widoki

Post »

sylwekw pisze:Obrazek
Tak jak nie przepadam za ogrodowymi ozdobami, tak tego pana chętnie bym gościła u siebie :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”