Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: pomoc przy pomidorkach...
Aśka - folie kładzie się pasami tak żeby około 1 metra zachodziła na siebie . Widziałem takie rozwiązania w tunelach 12m X 200 m .
dokładnie... zamierzam kłaśc pasami...a Wy drodzy forumowicze doradzajcie odnośnie pomidorów...nie jestem idiota co robi płaski foliowy dach...a co do kosztów to też się nie przejmujcie chyba ze che ktoś sie dołożyć hehehe...60 krzaków miałem w zeszłym roku i to było duuużo za mało...ale może moja niewiedza spowodowała niewystarczający plon...jaha a co do sadzonek i ich wybiegnięcia...rzeczywiście w pomieszczeniu będzie klops?...przeciez wiekszość ludzi tak robi?
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam tunelik 10 metrów od domu i po części przygotowuje rozsadę w domu . W pomieszczeniu trzymam w nocy a w dzień wynoszę pod folie do słońca , jak zimno to zostaje w domku . Przenieść mam fatwo bo mieści się w trzy skrzynki . Rozsadę mam zawsze ładną , ciemno zielona i "grubą".
Tych skrzynek z warzywami mam kilka i jeszcze jednoroczne , kilka kursów folia - dom muszę zrobić.
Ty będziesz miał tego dużo , jeżeli na kasie Ci nie zależy a ja się nie dokładam
hi hi hi To mała szklarnia wchodzi w grę .
Jeżeli chcesz zaoszczędzić to zrób sobie niski inspekt ze starych okien(podwójne) a boki z płyty np OSB lub co tam masz deski + steropian . Na noc jak by było zimno to bo przykryjesz np. matą słomianą , starą wykładzina , starymi foliami itp. Jak będziesz miał porządna rozsadę to już "pół sukcesu " Prowadzenie jedno lub dwu pędowe zależy od odmiany .
Co to znaczy: starczy im osłona jak dla ogórków. Przybliż temat jak możesz .
Ach
ja tam "wścipski" nie jestem -ale po co Ci tyle pomidorów
?
Tych skrzynek z warzywami mam kilka i jeszcze jednoroczne , kilka kursów folia - dom muszę zrobić.
Ty będziesz miał tego dużo , jeżeli na kasie Ci nie zależy a ja się nie dokładam

Jeżeli chcesz zaoszczędzić to zrób sobie niski inspekt ze starych okien(podwójne) a boki z płyty np OSB lub co tam masz deski + steropian . Na noc jak by było zimno to bo przykryjesz np. matą słomianą , starą wykładzina , starymi foliami itp. Jak będziesz miał porządna rozsadę to już "pół sukcesu " Prowadzenie jedno lub dwu pędowe zależy od odmiany .
Ach

- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rany niedobry - nie chciałam Cię obrazić tym płaskim dachem
Jakoś zabrakło mi wyobraźni. 30 metrów szerokości to dużo. A budowniczy ze mnie żaden. Nic to - już siedzę cicho i życzę powodzenia.

Aśka
Niedobry masz szczęście że tą folię dopiero będziesz robił bo ze śniegiem tej zimy nie dał byś sobie radę. Szczerze mówiąc chciałbym zobaczyć tą twoją folię. "Niema rzeczy niemożliwych".
wodnik
...Aśka...przepraszam to mnie poniosło bo bardzo to przeżywam hehe...
czyli inspekt muszę zrobić kurcze u mnie śniegu po pas...nawet jaja w inkubatorach sie na świat nie spieszą od wczoraj...
Ach ja tam "wścipski" nie jestem -ale po co Ci tyle pomidorów ?
no...mam na myśli ogrodzenie...takie no w zeszłym roku miałem od zachodu i wschodu tam gdzie ogólrki takie geste z listewek płotki z obi bodajże czyli obok siebie dwa 2,5 metrowe przęsła i z drugiej strony to samo w odległosci chyba 20 metrów a miedzy nimi słupki po krawedziach co metr i do tego przybita czarna włóknina...tworzyło prostokąt 5 na 20 około moze troszkę więceji ogórkom nie wiało...no...rozumiesz mnie?
a pomidorów muszę mieć duuuzo bo lubie jeśc je magazynować przetwarzac używać do wszyskiego czego nie zjem dam zwierzetom...a poza tym ostatnio z powodu bezczynności co wieczór piwko...a jak sie do lata przyzwyczaję to...wiadomo ...pomidorki-potas hehehehhehehe
czyli inspekt muszę zrobić kurcze u mnie śniegu po pas...nawet jaja w inkubatorach sie na świat nie spieszą od wczoraj...
Ach ja tam "wścipski" nie jestem -ale po co Ci tyle pomidorów ?
no...mam na myśli ogrodzenie...takie no w zeszłym roku miałem od zachodu i wschodu tam gdzie ogólrki takie geste z listewek płotki z obi bodajże czyli obok siebie dwa 2,5 metrowe przęsła i z drugiej strony to samo w odległosci chyba 20 metrów a miedzy nimi słupki po krawedziach co metr i do tego przybita czarna włóknina...tworzyło prostokąt 5 na 20 około moze troszkę więceji ogórkom nie wiało...no...rozumiesz mnie?
a pomidorów muszę mieć duuuzo bo lubie jeśc je magazynować przetwarzac używać do wszyskiego czego nie zjem dam zwierzetom...a poza tym ostatnio z powodu bezczynności co wieczór piwko...a jak sie do lata przyzwyczaję to...wiadomo ...pomidorki-potas hehehehhehehe
poze tym wszystkiego sieje dużo chyba bo"
buraków w kilku odmianach mam ok. 30 paczek, kalafiorów i brokółów po 20 paczek koper to sieje wszedzie wiec 40 paczekkukurydzy i fasolek szparag. po 30 paczek. arbuzów mam 12 paczek...papryki 10 ostrej i 10 słodkiej w trzech kolorach...ogórków 30 paczekrzodkiewki podobnie jak koper tytoń ok 10.000 nasion zobaczymy co z tego wyjdzie ziemniaczków 50 kg wczesnych i 50 najpóźniejszych...zielnik juz jest tylko dosieję miety i melisy... pietruszki tez coś ze 20 paczek marchwi troche wiecej...jakieś cukinie piertuchy naciowe...aha bobu mam 30 paczek...kapusty kamienna głowa 40 paczek czerwonej dziesięc białej wczesnej dwie hehe...kurcze gdzie ja porobię te sadzonki teraz sie zastanawiam kurka...po znajomych gospodarzach porozstawiam...aha jeszcze duzo cebuli i czosnku i selera...do tego na próbę pepino..rodzynek...i jeszcze takie nowe dziwne jedno ...ale nie moge znaleźć w worku z nasionami...a reszte siewów typu p-astewnego i zbożobego sięje również ale to juz na polu...niw w ogrodzie....aha jeszcze szukajac tego dziwnego znalazłem trochę nasion poziomki coby dołączyły do zagonku truskaw...
buraków w kilku odmianach mam ok. 30 paczek, kalafiorów i brokółów po 20 paczek koper to sieje wszedzie wiec 40 paczekkukurydzy i fasolek szparag. po 30 paczek. arbuzów mam 12 paczek...papryki 10 ostrej i 10 słodkiej w trzech kolorach...ogórków 30 paczekrzodkiewki podobnie jak koper tytoń ok 10.000 nasion zobaczymy co z tego wyjdzie ziemniaczków 50 kg wczesnych i 50 najpóźniejszych...zielnik juz jest tylko dosieję miety i melisy... pietruszki tez coś ze 20 paczek marchwi troche wiecej...jakieś cukinie piertuchy naciowe...aha bobu mam 30 paczek...kapusty kamienna głowa 40 paczek czerwonej dziesięc białej wczesnej dwie hehe...kurcze gdzie ja porobię te sadzonki teraz sie zastanawiam kurka...po znajomych gospodarzach porozstawiam...aha jeszcze duzo cebuli i czosnku i selera...do tego na próbę pepino..rodzynek...i jeszcze takie nowe dziwne jedno ...ale nie moge znaleźć w worku z nasionami...a reszte siewów typu p-astewnego i zbożobego sięje również ale to juz na polu...niw w ogrodzie....aha jeszcze szukajac tego dziwnego znalazłem trochę nasion poziomki coby dołączyły do zagonku truskaw...
aha jeszcze wygrzebałem 20 porów 10 rukoli i tyleż sałat lodowe pomieszam z masłowymi i tyle...chyba
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Obszarnik z Ciebie! Masz z 20 hektarów! 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
hehe...nie licząc lasu i jeziorka z wyspą około 10 ciu...
ale posesja główna ma około półtora ha i tu jest warzywnik

- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Z tego co się orientuję, betalux tak samo jak beta - jeden z najwcześniejszych, niski i do gruntu, pozdrawiam i życzę powodzenia. Chciałabym zobaczyć zdjęcia tych obszarów, może założysz własny wątek, gdzie będziesz zdawał relacje z Twoich upraw, których jestem bardzo ciekawa. 

Re: Jakie pomidory do tunelu i inne porady ...
..no właśnie już kiedyś o tym myślałem ale zawsze jest coś nie tak i myśle sobie, że jak będzie ładniejsze to wtedy zrobię...ale myślę że na wiosnę chyba doprowadzę wszystko do takiego ładu żeby się móc "pochwalić"...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sty 2010, o 09:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chcesz posadzić tyle odmian w jednym tunelu to ci wyjdzie ''mutant'' będą się zapylać od siebie i mogą się pomieszać. Nie będą już oryginalne już o sprzedaży nie muwie, chyba że 

Jeżeli to ma być namiot olbrzym,to trzeba zbudować w formie czterech połączonych
namiotów.Czyli cztery szczyty.Folia typowa,30 m długości,położona w poprzek.Powinna wystarczyć na 4 x 6-6,5 m.Na cały,30 m długi,potrzebne będą trzy płachty folii.Tylko co zrobić ze śniegiem zimą,na wewnętrznych namiotach?
Rozsądek wskazuje,aby postawić cztery namioty wolno stojące.Łatwiej folię wymienić,
naprawić.Każda roślina potrzebuje trochę innych warunków,ogórki muszą mieć większą wilgotność niż pomidory.Jeśli wszystkie rośliny bedą miały jednakowy klimat,
mogą być kłopoty.
namiotów.Czyli cztery szczyty.Folia typowa,30 m długości,położona w poprzek.Powinna wystarczyć na 4 x 6-6,5 m.Na cały,30 m długi,potrzebne będą trzy płachty folii.Tylko co zrobić ze śniegiem zimą,na wewnętrznych namiotach?
Rozsądek wskazuje,aby postawić cztery namioty wolno stojące.Łatwiej folię wymienić,
naprawić.Każda roślina potrzebuje trochę innych warunków,ogórki muszą mieć większą wilgotność niż pomidory.Jeśli wszystkie rośliny bedą miały jednakowy klimat,
mogą być kłopoty.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lut 2010, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Człowieku ile ty możesz zjeść i to jest niemożliwe , żeby tyle tego nasiać i obrobić to wszystko chyba nie wiesz na co się porywasz
.
Za dużo tych młotków , strasznie dają po oczach. Nie będę zołzą i zostawiam aż trzy .Witamy na forum , prosimy zapoznać się z regulaminem . kozula

Za dużo tych młotków , strasznie dają po oczach. Nie będę zołzą i zostawiam aż trzy .Witamy na forum , prosimy zapoznać się z regulaminem . kozula