Widzę że potrafisz zachwycić oczęta swoje i innych
Minibotanik Jacka cz.7
- jollla500
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.7
Witaj Jacku
ale trzeba przyznać storczyki jak marzenie 
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne wakacje w ciepłym i kolorowym miejscu , Storczyki cudo a ulice kolorowe,.. Zauważyłam nawet żółty milin, mój rośnie u mnie już 5 rok i jestem ciekawa czy w tym roku pokaże chociaż jeden kwiatuszek .. Brukiew lepsza jest żółta jest słodsza i ma więcej soku .. Możesz posiać ją już pod koniec marca na rozsadniku .. My skrabaliśmy ją nożem od środka ..
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Jolu
Dawno Cię nie było więc cieszę się, że jesteś
Storczyki są bajeczne! Ale poprzestanę na moich ogrodowych. Bletilla wypadła poprzedniej zimy ale został obuwik i kruszczyk oraz dostany w doniczce storczyk o drobnych brązowych kwiatkach.
Janko tak, wakacje były bardzo udane, pełne wrażeń przyrodniczych i kolorowe od kwiatów.
Ten żółty krzew to chyba nie milin. Dwa zdjęcia niżej jest jego kwiat w zbliżeniu.
Na opakowaniu nasion brukwi jest żółta, więc może to ta sama
Dzięki za info o niej. Czy ona inaczej nie nazywa się po prostu rzepa? Bo widzę słowacką nazwę - właśnie rzepa 
Storczyki są bajeczne! Ale poprzestanę na moich ogrodowych. Bletilla wypadła poprzedniej zimy ale został obuwik i kruszczyk oraz dostany w doniczce storczyk o drobnych brązowych kwiatkach.
Janko tak, wakacje były bardzo udane, pełne wrażeń przyrodniczych i kolorowe od kwiatów.
Ten żółty krzew to chyba nie milin. Dwa zdjęcia niżej jest jego kwiat w zbliżeniu.
Na opakowaniu nasion brukwi jest żółta, więc może to ta sama
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Brukiew ma lepszy smak , rzepy mają trochę goryczki ..Kiedyś siało się brukwi bardzo dużo jako paszę dla krów a myśmy lepiej brukiew woleli jeść niż rzepę .. ..
milin liście ma podobne do tych na zdjęciu i kwiat też takie lejkowate , może to inna odmiana niż nasze ..
milin liście ma podobne do tych na zdjęciu i kwiat też takie lejkowate , może to inna odmiana niż nasze ..
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też wolę brukiew.
Nawet bardziej od rzodkiewki, bo nie jest tak ostra jak rzodkiewki bywają.
Nawet bardziej od rzodkiewki, bo nie jest tak ostra jak rzodkiewki bywają.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP

Janko, porównałem zdjęcia moje i z netu i rzeczywiście - to milin. Tyle że ładnie poprowadzony w formie drzewka. Mi się zawsze kojarzył z pnączem i dlatego, nie brałem go pod uwagę
A więc rzepa i brukiew to dwa różne warzywa. Bo znam jeszcze białą rzepkę. Ta ma delikatny slodkawy smak i jest naprawdę wyśmienita!
Grażynko, do surówek czy wszelkich potraw to brukiew rzeczywiście może okazać się lepsza ale na kanapki to chyba pozostanę przy rzodkiewce. Ta jej ostrość jest w sam raz na kanapce. Prawdziwie ostra jest dla mnie tylko czarna rzepa. Ale i tak lubię surówkę z niej. Musi być tylko sporo jabłka i śmietany lub majonezu, by była w sam raz
A więc rzepa i brukiew to dwa różne warzywa. Bo znam jeszcze białą rzepkę. Ta ma delikatny slodkawy smak i jest naprawdę wyśmienita!
Grażynko, do surówek czy wszelkich potraw to brukiew rzeczywiście może okazać się lepsza ale na kanapki to chyba pozostanę przy rzodkiewce. Ta jej ostrość jest w sam raz na kanapce. Prawdziwie ostra jest dla mnie tylko czarna rzepa. Ale i tak lubię surówkę z niej. Musi być tylko sporo jabłka i śmietany lub majonezu, by była w sam raz
- kogra
- Przyjaciel Forum

Jak tam Jacku przygotowania do wiosny ?
Masz już coś wysiane, posadzone czy dopiero się szykujesz ?
Masz już coś wysiane, posadzone czy dopiero się szykujesz ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP

Witaj Grażynko
Przygotowania do wiosny?
Wysiałem liliowce i kupilem dwie torebki nasion. Ot i moje przygotowania
Skończyłem też aktualizację katalogu moich roślin, a to dla mnie ważne. Mam też przygotowane znaczniki, których mi będzie potrzeba dużo. Z ziemi w doniczkach wyszedł amarylis, palczycha więc nimi też się zająłem. Kurkuma i biała cantedeskia już całkiem spore.
Wkrótce będzie co pokazać, bo pąki wielu kwiatów już gramolą się z ziemi, ale miałem w planie pokazać zimą moje trawy. W sezonie nie było okazji, to może teraz. Na początek turzyce, bo tych chyba najwięcej:
niezwykle oryginalne kłosy ma turzyca Graja

i jej jesienno-zimowa odsłona

turzyca Buchanana zawsze ładna (zdjęcie z połowy XI)

turzyca palmowa nieco rozczochrana i dająca największy samosiew

klejnocik z ub. sezonu. Mam nadzieję, że dobrze zniosła zimę i w tym roku wybarwi się ogniście

najmniejsza z moich turzyc; podarunek od Oli

ta ciężko znosi zimy i długo ją muszę doprowadzać do porządku (podcinać)

tożsamości tej nie jestem pewien, bo może panicea? Jak zakwitnie, to będę miał pewność

ostra jak brzytwa ale prezentuje się pięknie

No i nie zrobiłem fotki mojej najstarszej turzycy: carex siderosticha 'Variegata', za co ją gorąco przepraszam
Wkrótce będzie co pokazać, bo pąki wielu kwiatów już gramolą się z ziemi, ale miałem w planie pokazać zimą moje trawy. W sezonie nie było okazji, to może teraz. Na początek turzyce, bo tych chyba najwięcej:
niezwykle oryginalne kłosy ma turzyca Graja

i jej jesienno-zimowa odsłona

turzyca Buchanana zawsze ładna (zdjęcie z połowy XI)

turzyca palmowa nieco rozczochrana i dająca największy samosiew

klejnocik z ub. sezonu. Mam nadzieję, że dobrze zniosła zimę i w tym roku wybarwi się ogniście

najmniejsza z moich turzyc; podarunek od Oli

ta ciężko znosi zimy i długo ją muszę doprowadzać do porządku (podcinać)

tożsamości tej nie jestem pewien, bo może panicea? Jak zakwitnie, to będę miał pewność

ostra jak brzytwa ale prezentuje się pięknie

No i nie zrobiłem fotki mojej najstarszej turzycy: carex siderosticha 'Variegata', za co ją gorąco przepraszam
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Twoje zdjęcia to najlepszy zwiastun nowego sezonu

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku trawki śliczne i jak zawsze w wielu odmianach
U mnie tylko kilka maluszków i tak niestety musi pozostać, bo miejsca brak....
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Jacku, dziękuję za przesyłkę 
- kogra
- Przyjaciel Forum

Śliczne trawki masz Jacku.
U mnie ich niewiele, bo miejsca jak widziałeś brak.
Słonko wychodzi spoza chmur - wiosna idzie.
A jak u Ciebie ?
U mnie ich niewiele, bo miejsca jak widziałeś brak.
Słonko wychodzi spoza chmur - wiosna idzie.
A jak u Ciebie ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP

Aniu, zdjęcia jeszcze z poprzdniego sezonu ale niech i tak będzie, że zwiastun
Agnieszko, trawki ładnie komponują się z żurawkami. Widziałem takie piękne zestawienia u Igi. Niektóre są niewielkie więc może skusisz się na kilka?
Marzenko, fajnie, że doszły
Grażynko, ja co prawda "usystematyzowałem" trawki (osobna rabata) ale ładnie też wyglądają z bylinami dobrane odpowiednio do wielkości. Już widzę w wyobraźni pomiędzy liliowcami turzycę Buchanana albo 'Ice Dance', bo akurat te mają zbliżoną wielkość i pokrój
Pogoda coraz bardziej wiosenna więc ogród budzi się do życia. Uda mi się zgodnie z planem 1 marca rozpocząć prace ogrodowe. Zwłaszcza tam, gdzie mam porządnie utwardzone ścieżki, mogę coś działać
Ranniki i przebiśniegi mają już wyraźne pąki kwiatowe
Agnieszko, trawki ładnie komponują się z żurawkami. Widziałem takie piękne zestawienia u Igi. Niektóre są niewielkie więc może skusisz się na kilka?
Marzenko, fajnie, że doszły
Grażynko, ja co prawda "usystematyzowałem" trawki (osobna rabata) ale ładnie też wyglądają z bylinami dobrane odpowiednio do wielkości. Już widzę w wyobraźni pomiędzy liliowcami turzycę Buchanana albo 'Ice Dance', bo akurat te mają zbliżoną wielkość i pokrój
Pogoda coraz bardziej wiosenna więc ogród budzi się do życia. Uda mi się zgodnie z planem 1 marca rozpocząć prace ogrodowe. Zwłaszcza tam, gdzie mam porządnie utwardzone ścieżki, mogę coś działać
Ranniki i przebiśniegi mają już wyraźne pąki kwiatowe
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witaj Jacku całe wieki nie byłam u Ciebie.
Ty w dalekim świecie wypoczywałeś a ja z kolei w szpitalu na rehabilitacji uczyłam się prawidłowego oddychania ... śmieszne ale prawdziwe. Teraz oboje nadrabiamy zaległości i powoli myślimy o nowym sezonie.
Piękne ujęcia z wyprawy, kolorystyka, bogactwo i różnorodność przeogromna ale też pewnie wybierałeś takie miejsca aby zatrzymać je w kadrze...
Wspomnienie ub sezonu i plejada traw czyli powrót do naszego klimatu i ogrodu - swojskie widoki i takie bliskie - prawda?
W sezonie nie zawsze jest czas na prezentację wielu grup, czekam na kolejne serie i pozdrawiam.
Ty w dalekim świecie wypoczywałeś a ja z kolei w szpitalu na rehabilitacji uczyłam się prawidłowego oddychania ... śmieszne ale prawdziwe. Teraz oboje nadrabiamy zaległości i powoli myślimy o nowym sezonie.
Piękne ujęcia z wyprawy, kolorystyka, bogactwo i różnorodność przeogromna ale też pewnie wybierałeś takie miejsca aby zatrzymać je w kadrze...
Wspomnienie ub sezonu i plejada traw czyli powrót do naszego klimatu i ogrodu - swojskie widoki i takie bliskie - prawda?
W sezonie nie zawsze jest czas na prezentację wielu grup, czekam na kolejne serie i pozdrawiam.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku kilka takich maluszków mam właśnie w towarzystwie żurawek i host, bardzo lubię takie zestawienieJacekP pisze: Agnieszko, trawki ładnie komponują się z żurawkami. Widziałem takie piękne zestawienia u Igi. Niektóre są niewielkie więc może skusisz się na kilka?![]()