Permakultura cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Permakultura

Post »

mnie się nie otwierają oba ostatnie, także tez proszę :)
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

U mnie się otwiera przedostatni. To jest tylko link do oferty tej niedostępnej książki "Ogród inspirowany naturą. Pomysł na ogród".
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
vanilia
200p
200p

Post »

A ja myślałam że to ma być tabela.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki u mnie się otwierają.
Strasznie dużo tych różnych kombinacji. Ciekawe, jak to było ustalone. Przecież to całe mnóstwo eksperymentów kontrolowanych trzeba by przeprowadzić.
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
vanilia
200p
200p

Post »

;:180
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

ullak, ano bada się i to głównie rośliny uprawne, bo z tego jest potencjalny zysk. Kiedyś znalazłam na forum linkę do takich badań http://www.itp.edu.pl/wydawnictwo/pir/z ... anie_p.pdf - na końcu jest lista innych. Pracownikom uczelni dużo łatwiej mieć dostęp do nich niż nam.
Właśnie pora usiąść i poukładać te puzzle :D Ja najpierw wypisuję sobie na kartce listę chciejstw, a potem z tabelą łączę w pary, a dalej pary w pary, tak żeby uzyskać dobre sąsiedztwo z obu stron.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektóre zestawienia dziwią mnie bardziej niż inne. Np. że lucerna wpływa niekorzystanie na orzech włoski (jeśli dobrze czytam tę tabelkę).

Z tego badania fasolki wynika dla mnie po prostu, że lepiej ją sadzić w sąsiedztwie niż w monokulturze.
USDA
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Jako że orzech większy to rozumiałabym to jako złe oddziaływanie orzecha na lucernę. Przy czym orzech źle działa na większość roślin ze względu na wydzielane juglandy, z którymi nie radzą sobie te, które nie ewoluowały z orzechem :D

Pomijając fakt, że w ogóle lepiej wcale nie sadzić monokultur to z wniosków wynika, że dla fasoli najlepszym towarzystwem jest szałwia lekarska, koper ogrodowy oraz aksamitka wzniesiona, bo najlepiej odstraszają zmieniki :) W tabeli z książki aksamitka i koper są uwzględnione, szałwia do dopisania.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orzech jest wymieniony oddzielnie. Źle działa tylko na drzewa owocowe, lucernę i pomidory. Jak ta biedna mała lucerna, na którą orzech źle działał, zdołała mu jeszcze zaszkodzić? :)

"Pomijając fakt, że w ogóle lepiej wcale nie sadzić monokultur to z wniosków wynika, że dla fasoli najlepszym towarzystwem jest szałwia lekarska, koper ogrodowy oraz aksamitka wzniesiona, bo najlepiej odstraszają zmieniki "

Czyli rośliny, które wydają mocny zapach. To może i inne takie też. Często się pojawia taka teoria, że uprawa wielu różnych roślin na jednym terenie dezorientuje trochę szkodniki.
USDA
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

ullak pisze:Orzech jest wymieniony oddzielnie. Źle działa tylko na drzewa owocowe, lucernę i pomidory. Jak ta biedna mała lucerna, na którą orzech źle działał, zdołała mu jeszcze zaszkodzić? :)
Faktycznie. O tym, że na wiele innych roślin, nie tylko uprawnych, orzech źle działa wiem z zajęć. Te, które wymieniono pewne przebadano jakoś.
Czyli rośliny, które wydają mocny zapach. To może i inne takie też. Często się pojawia taka teoria, że uprawa wielu różnych roślin na jednym terenie dezorientuje trochę szkodniki.
Też zauważyłam, że wymieniono rośliny mocno aromatyczne. Zapewne maskują one zapach fasoli. Częściowo jest pewnie jak piszesz :) Wiele różnych roślin w jednym miejscu to mieszanka zapachów i owadom ciężej je znaleźć.
Rośliny, a właściwie ich funkcjonowanie, jest najmniej znane i naukowcy dopiero je badają. Wyniki są zadziwiające, a rośliny bardziej inteligentne niż nam się zdawało :D
"Inteligentne rośliny, czyli co myśli marchewka" http://www.[nazwa zakazana ]/nauka/inteligent ... 191,1.html
Świetny film - "Inteligencja roślin" https://www.youtube.com/watch?v=IqvqbWx1Q54
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja w zeszłym roku zaczęłam robić coś czego trochę żałuję ale nie będę już zmieniała. A mianowicie zrobiłam "rabaty" długie na 3-4 m szerokie na ok 1,5 metra. Ale wytyczylam jej brzegi betonowymi bloczkami. Do środka włożyłam kompost nie do końca przerobiony (różnie to było) i na to ziemia zdjęta z grzadki na nią słoma a jesienią liście. Czyli zrobiłam takie kompostowe grządki. Pomiędzy nimi zostawiłam tylko nieduże przejścia. Chodziło mi o to że mój ogródek jest bardzo mało zadbany ;) I czasami więcej rosło "chwastów" na grzadkach i pomiędzy niż tego co chciałam uprawiać. Niestety nie miałam czasu na niego.
Dlaczego uważam że źle zrobiłam? Doczytałam później że rośliny lepiej rosną jak są na grzadce tylko w dwóch rzędach (z brzegów) a u mnie ze względu na szerokosc sa 3 więc ta w środku ma najgorzej. Oczywiście nie wchodzilam na nie wiec pielęgnacja była utrudniona.
To będzie mój 5 sezon z permakulturowym ogródkiem i ciągle nie doszłam do tego jakbym chciała go prowadzić.
Mam też wysokie pryzmy kompaktowe, które wyglądają jak groby :D zarosly mi pokrzywą i nic innego tam nie rośnie. Szkoda mi tego bo sporo miejsca zajmują a są niewykorzystane. Zaraz pewnie zapytacie dlaczego tam dyni czy innych dyniowatych nie wsadzilam. Ależ oczywiście że tak, ale je chwasty zarosly :(
Jedynie co mi super rośnie to pomidory pod folią i chwasty oczywiscie. Muszę przemyśleć całą ideę swojego ogródka (łącznie ma ok 600 m ale na części posadzilam drzewka owocowe). Jeszcze trochę a posadze wszędzie borówkę ;)
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

edysqa, może środkowy pas wyłóż kartonami, posadź tam krzewy owocowe w formie drzewek i wszystko wyściółkuj słomą, a brzegami warzywa? Kartony zapobiegną zarastaniem chwastami, a cień od takich krzewów jest nieduży i ruchomy, więc nie będzie przeszkadzał innym uprawom. Ze względu na szerokość rabaty korona drzewek nie powinna wyjść na ścieżki i przeszkadzać.
Na "groby" też karton i/lub agrowłókninę, żeby pozbyć się pokrzyw.
Takie pomysły na szybko :)
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można też sadzić w poprzek grządki, po dwa rzędy różnych gatunków. Będzie dużo możliwości na korzystne sąsiedztwo ;:oj
USDA
vanilia
200p
200p

Post »

ullak pisze:Można też sadzić w poprzek grządki, po dwa rzędy różnych gatunków. Będzie dużo możliwości na korzystne sąsiedztwo ;:oj
Własnie coś takiego mniej więcej chcę uzyskać siejąc dookoła.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”