Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?

Post »

Dorosłe osobniki mszyc przecież posiadają skrzydła,także nie problem dla nich dostanie się na 1 czy 9 piętro a dodatkowo pomaga im w tym wiatr.Ale naszą zmorą są właśnie ich larwy,które niebawem wylęgną się ze złożonych jajeczek.To właśnie one żerują na naszych roślinkach wypijając sok.
I dlatego nie sądzę by przyczyną była gnojówka,myślę że te osobniki jednak zostałyby popalone w trakcie fermentacji :roll:
Pozdrawiam Bożena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

W tamtym tygodniu przygotowywałem swój pierwszy rzut pokrzywówki :) Jak co roku będzie stosowana do podlewania dyń :D Swoją pokrzywówke przygotowywuje z pociętych pokrzyw, które tne na takim stole :D
Obrazek
Obrazek
To jest efekt pocięcia jednego upchanego pokrzywami worka centnarowego. Część wylądowała w wiadrze 30l, a reszta do beczki :)
marsza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lut 2013, o 23:52

Post »

Witam na forum. Jestem tu po raz pierwszy, bo dotychczas wystarczyło czytanie bieżącej korespondencji forumowiczów. Jednak mam pytanie na które w tym wątku nie znalazłam odpowiedzi. Proszę, niech mnie ktoś pocieszy, mówiąc, że buraczki, marchewkę i selery można podlewać gnojówką z pokrzyw.
Ulegając zachwytom forumowiczów na temat tej mikstury, zrobiłam i ja. Jednak mimo upływu dwóch tygodni od nastawu, moja nie śmierdzi tak bardzo, jak piszecie. Nie wiem więc, czy jest to już gnojówka (nie pieni się) a jednak rozcieńczyłam i podlałam nią warzywa. Gdy po fakcie dokładnie przeczytałam wątek, przeraziłam się, bo znalazłam zastosowanie gnojówki z pokrzyw na ogórki, pomidory, kwiaty, krzewy, ale nikt nie pisze o podlewaniu nią młodych, delikatnych warzyw typu marchewka, buraczki, seler. Jak ja tego nie zauważyłam wcześniej! Wszystko to wszystko, taki zapis gdzieś czytałam. Niech ktoś zareaguje na mój wpis, czy spaliłam warzywa?
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Coś z nimi nie tak, że napisałaś, że spaliłaś? Nie można podlewać tylko cebuli, fasoli i groszku, resztę roślin jak najbardziej.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Napisałbym słowo w słowo, to co koleżanka powyżej :D Ze swojej strony dodam, że podlałem trzy razy marchew i pietruszke pokrzywówką w odstępie tygodnia, dwóch i zaprzestałem, bo zauważyłem że strasznie w nać szły ;:oj
marsza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lut 2013, o 23:52

Post »

Wielkie dzięki za odpowiedzi, uspokoiliście mnie. Poradźcie jeszcze, czy należy gnojówką podlewać z konewki, czyli na całą grządkę czy można bezpośrednio pod rośliny? Ja tak właśnie zrobiłam (2. sposób)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja lałem z konewki ale bez sitka, bo się zapychało :wink:
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

BobejGS pisze::D Ze swojej strony dodam, że podlałem trzy razy marchew i pietruszke pokrzywówką w odstępie tygodnia, dwóch i zaprzestałem, bo zauważyłem że strasznie w nać szły ;:oj
Należy się zastanowić nad jednym:czy marchew potrzebuje cotygodniowego zasilania...raczej nie
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zapewne nie :wink: jednak jak mi zostało pół konewki od podlewania dyń, to lałem pod to co w pobliżu :D Dlatego dopisałem również 2tyg bo do końca nie jestem pewny tego tygodnia :) Dodam jednak, że wtedy akurat była straszna susza i tylko dlatego ją podlewałem wodą, a pokrzywówka miała jej pomóc przetrwać. A wodą w tym czasie ją po prostu topiłem :D
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tajemnicy powiem Wam że tak niemiłosiernego smrodu nie czułem jeszcze nigdy ;:oj :D Mam nadzieję że te krople walerianowe pomogą.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A u mnie wyszła jakaś mniej drażniąca :D Czy to wina młodych pokrzyw, nie wiem. Dziś wieczórkiem, dynia dostanie pierwszą dawkę :wink:
x-sz-i
---

Post »

BobejGS pisze:A u mnie wyszła jakaś mniej drażniąca :D Czy to wina młodych pokrzyw, nie wiem. Dziś wieczórkiem, dynia dostanie pierwszą dawkę :wink:
Może już się przyzwyczaiłeś do tego smrodku :;230
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Możliwe ;:306 Bo kuzyn przechodząc niedaleko(nie wiedząc o pokrzywówce) stwierdził że coś kocim g zajeżdża :;230 A Ja mieszam patykiem, pochylam się nad beczką, wącham i myślę coś słabo śmierdzi, może za mało pokrzyw dałem na te ilość wody, następnym razem dam więcej :;230
x-sz-i
---

Post »

Ja na początku jak zrobiłam gnojówkę to myślałam, że nie dam podlewać nią roślin taki smród jednak potem się już przyzwyczaiłam do tego smrodu :D Teraz zrobiłam krowieńca i beczka jest przeniesiona na sam koniec działki, żeby smród się nie roznosił przed domem.
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27

Post »

Najlepiej przeczytać poprzednie strony,tam wszystko zostało opisane.Jest ich trochę,ale warto,a nie ciągle powtarzać te same pytania co kilka dni.
A tak w ogóle ,to oprócz fasoli ,grochu,cebuli i czosnku podlewać i pryskać można wszystko ,ja robię to mniej więcej raz na 10-14 dni w proporcjach na oko,ale prawidłowo powinno być 1:10 a nawet 1;20
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”