A ja robię właśnie naleweczkę z kwiatów czarnego bzu ( mniam, mniam ). W całej kuchni mam fantastyczny zapach
Mój wiejski ogród '12
-
JagiS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój wiejski ogród '12
No, nie mogę wyjść z podziwu
, który bukiet piękniejszy: czy ten z czarnym nosem i różowym jęzorem, czy ten z rudzielcem. Zatem powiem krótko: oba czarujące. Medal za bukiety i za cudne zdjęcia
.
A ja robię właśnie naleweczkę z kwiatów czarnego bzu ( mniam, mniam ). W całej kuchni mam fantastyczny zapach
- Jagoda
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Jago, dzisiaj w lesie pachniało tak pięknie, a to był właśnie czarny bez. Zerwałam kilka baldachów i nie mogłam zaprzestać gapienia się na ten świeży, olśniewający, jasnokremowy(?) kolor i niezwykły układ płatków. Zapach jest też tak pociągający i trudny do opisania. To są doznania estetyczne, kulinarnie
nigdy nic, ale chyba będę musiała pomyśleć. A nalewek jeszcze nie robiłam, czy to trudne?
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Irminko, kwitnący czarny bez jest nieprawdopodobnie piękny, a ta koronkowa budowa baldachów i zapach
. Rośnie go pełno w okolicy, ale nabrałam ochoty na posadzenie go u siebie ( zamiast jakiegoś wymyślnego cudaka, który zmarznie pierwszej zimy
). A przepis na nalewkę jest bardzo prosty. Jeśli zechcesz - podam. Teraz jest pora na nią. Zrobisz - i masz ten cudny zapach zaklęty w pysznej nalewce
.
Serdeczności - Jagoda
Serdeczności - Jagoda
-
ursa
- 200p

- Od: 30 paź 2007, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Irminko.
Piekne bukiety, ja też swoje kwiaty przynoszę do domu, bardziej widać ich piękno. Pamiętam co dla mnie zrobiłaś, kwiaty mają się dobrze. Werbena prztrwała w doniczce, obecnie ma pąki. Nasinka wysiałam , będe pikować. Mam pytanie odnośnie sadzonek czy one są wieloletnie , czy dwuletnie.
Irminko, nie zostawiam śladu, ale zawsze zaglądam do Twojego Ogrodu. Wszystko pięknie rośnie, podziwiam zwierzaki, i Twoje dobre serducho dla sąsiadki.
Mam w swoim ogrodzie kwiatuchy , może Cię zainteresują. Chętnie podeslę.Kroplik wieloletni , i coś by się jeszcze znalazło do tych Twoich kompozycji.
Pozdrawiam serdecznie . Ulka
Piekne bukiety, ja też swoje kwiaty przynoszę do domu, bardziej widać ich piękno. Pamiętam co dla mnie zrobiłaś, kwiaty mają się dobrze. Werbena prztrwała w doniczce, obecnie ma pąki. Nasinka wysiałam , będe pikować. Mam pytanie odnośnie sadzonek czy one są wieloletnie , czy dwuletnie.
Irminko, nie zostawiam śladu, ale zawsze zaglądam do Twojego Ogrodu. Wszystko pięknie rośnie, podziwiam zwierzaki, i Twoje dobre serducho dla sąsiadki.
Mam w swoim ogrodzie kwiatuchy , może Cię zainteresują. Chętnie podeslę.Kroplik wieloletni , i coś by się jeszcze znalazło do tych Twoich kompozycji.
Pozdrawiam serdecznie . Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- irminka

Ulu, dzięki za wszystkie miłe słowa. I jak tu nie wierzyć w telepatię....Pomyślałam wieczorem o Tobie, rano wstałam i witam się, jak gdybyśmy się umówiły
Cieszę się, że werbena rośnie i trochę zazdroszczę, że udało Ci się ją przechować w doniczce, ja też próbowałam. W naszych warunkach to roślina jednoroczna, wysiewa się obficie (z nielicznymi wyjątkami).
Kroplika wieloletniego podziwiałam właśnie u Hali, ciekawi mnie czy on bywa tak jak ten roczny w wielu kolorach, czy jest wyłącznie żółto-pomarańczowy?
Kroplika wieloletniego podziwiałam właśnie u Hali, ciekawi mnie czy on bywa tak jak ten roczny w wielu kolorach, czy jest wyłącznie żółto-pomarańczowy?
-
ursa
- 200p

- Od: 30 paź 2007, o 18:46
Irminko, kroplik mam żólto- pomarańczowy. Moze taki nie uroczy, ale wytrwały w kwitnieniu do samych przymrozków. Kwiatów do wazoników nie zabraknie. Sam żle wygląda , ale w kompozycji uroczy. Ja takie kwiaty lubię, co kwitną, kwitną...
Telepatia..... tak,jak nie wierzyć, jest mi bardzo miło.
Telepatia..... tak,jak nie wierzyć, jest mi bardzo miło.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- irminka

Ulu, mam okropną słabość do KROPEK (i pasków
), więc z przyjemnością zaopiekuję się kroplikiem, będę pisała na pw
Mak, który miał być inaczej różowy, przynajmniej biały, a jest jaki jest, chociaż dzisiejszego ranka rozkwitł tak ładnie...Mam go trzy lata, nie rozrasta się, nie wysiewa, może brakuje mu cieplejszych uczuć
Irysy kojarzą mi się z pięknymi statkami lub jachtami
Zakwitł spóźniony pojedynczy omieg i dlatego go uwieczniłam
Naparstnice fotografuję bez końca, chcę się dobrać do tych kropek, ale to niełatwe
Piwonie ciągle w zamkniętych pąkach, ale te główki są niezmiernie eleganckie

[

Mak, który miał być inaczej różowy, przynajmniej biały, a jest jaki jest, chociaż dzisiejszego ranka rozkwitł tak ładnie...Mam go trzy lata, nie rozrasta się, nie wysiewa, może brakuje mu cieplejszych uczuć
Irysy kojarzą mi się z pięknymi statkami lub jachtami
Zakwitł spóźniony pojedynczy omieg i dlatego go uwieczniłam
Naparstnice fotografuję bez końca, chcę się dobrać do tych kropek, ale to niełatwe
Piwonie ciągle w zamkniętych pąkach, ale te główki są niezmiernie eleganckie

[

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ale kolor tego maczka jest nietypowy, śliczny. Naparstnice można fotografować na tysiąc sposobów. Ja wysiałam i będę je miała za rok. Omieg spóźniony przechodzień... Irysy statki na niebie...
Piękny maczek, szkoda , że się nie wysiewa , kolorek bardzo oryginalny 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Takie piękne naparstnice!!! Moje w powijakach! Jak ja je lubię!
Jakie fajne zdjęcia!
Mak bardzo ciekawy, choć powoli je ruguję z ogrodu.
Jakie fajne zdjęcia!
Mak bardzo ciekawy, choć powoli je ruguję z ogrodu.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Irminko no i dobrałaś się do kropek naparstnicy gratuluję. Wszystkie roślinki cudne.
- irminka

-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Irminko, nalewka z kwiatów czarnego bzu ma smak nieziemski - piłam rok temu i do dziś pamiętam. Chyba też zrobię w tym roku...
Jagódko, czy mogłabyś podać przepis, czy to tajemnica?
Jagódko, czy mogłabyś podać przepis, czy to tajemnica?
- irminka