Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
perdii - czyli właśnie gorczycznik wiosenny. To co u mnie rośnie, jak dla mnie bardziej wygląda na water cress, czyli rukiew wodna, tyle, że zupełnie nie zgadza się siedlisko - może w tym roku zakwitnie, to upewnię się kto zacz.
- edysqa
- 200p

- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Uprawialiście może Woosun - sałatę chińską różową? Z ciekawszych warzyw kupiłam w tym roku nasiona: musztardowca indyjskiego, siedmiolatkę japońską, misome, mizunę, portulakę, skorzonerę, ogórka wężowego gruntowego chińskiego, skorzonerę, kapustę toskańską, fasolnika chińskiego, kolorowe buraki liściowe (w zeszłym roku miałam tylko zielone), dynię Turecki turban, marchewkę fioletową, selera naciowego i trochę innych, bardziej lub mniej zwyczajnych ;-)
Interesuje mnie jeszcze ogórek cytrynowy i żałuje że wyrzuciłam nasiona z koszyka (wirtualnego) kupując inne nasionka, ale może w sklepie go spotkam
Interesuje mnie jeszcze ogórek cytrynowy i żałuje że wyrzuciłam nasiona z koszyka (wirtualnego) kupując inne nasionka, ale może w sklepie go spotkam
Mam siedmiolatkę japońską odmiany Simonita. W naszym klimacie daje radę.
Skorzonerę, kapustę toskańską, purpurowe marchewki, buraki liściowe uprawiam od paru lat.
Skorzonerę, kapustę toskańską, purpurowe marchewki, buraki liściowe uprawiam od paru lat.
Widziałam na targu kapustę z czubkiem o potocznej nazwie " Duszek". Ponoć bardzo delikatna, niemiecka.
Czy ktoś spotkał jej nasiona?
Szkoda, że nie kupiłam na spróbowanie.
-
Esmeralda
- 500p

- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie kapusta stożkowa (odm. Duchy) -> klik 
(na moje oko to z Duchy (Księstwo) ktoś zrobił Duszka
)
(na moje oko to z Duchy (Księstwo) ktoś zrobił Duszka
Firma Kiepenkerl ma takie kapusty białe, czerwone i włoskie.
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Byłam dziś w ogrodniczym i chciałam kupić nasionka szczypiorku czosnkowego,niestety nie ma ,ale Pan mi proponuje-jest trawa cytrynowa
,natomiast drugiej klientce,co pytała o wczesną pietruszkę daje Berlińską.Jak wyszła ,zwróciłam mu uwagę,że to jest póżna odmiana,stwierdził,"jak wysieje wcześniej,to będzie wczesna".Ziemi do siewu i pikowania-brak,tylko uniwersalna.Tak jest jak nie ma większych marketów.
portulakę polecam siać w małych ilościach, ale często - u mnie rośnie bardzo szybko a im mniejsza roślina tym smaczniejsza
Tak, to ta kapusta. 
- edysqa
- 200p

- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Ale nie widzę nigdzie nasion tej odmiany w malych ilościach do celow domowych, tylko ilosci hurtowe.
Dziękuję za informacje o portulace
Dziękuję za informacje o portulace
W czwartek jadę do Niemiec może spotkam nasiona tej kapusty Jak mi się uda kupić to poinformuję i się podzielę z Tobą.Szkoda tylko że nie ma nazwy niemieckiej lub łacińskiejGRANIA pisze:Widziałam na targu kapustę z czubkiem o potocznej nazwie " Duszek". Ponoć bardzo delikatna, niemiecka.
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Dziewczyny taka kapusta jest na all... i w ogrodniczych. Kupowalam w tamtym roku takie nasiona mojej mamie. Czerwona to odmiana Kalibros a biała, nazywana była stożkową albo Bawole Serce.
Zuzia , nasiona szczypioru czosnkowego są w Biedr... i w Net... Z ziemią do wysiewu też mam problem , w ogrodniczym jest zeszłoroczna, torfu odkwaszonego nie ma , w Casto... ziemii nie ma . W Auch... kupiłam zeszłoroczną Kronen z ziemiórkami, zawiozłam na działkę , ciekawe , czy mróz je zabił. Muszę wybrać się do Tes..., może jeszcze jest ten Sterlux.
Pozdrawiam , Bożenka.
- zuzia55

- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Dzięki ,zajrzę do Biedr....
- KASIA
- 200p

- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W biedr.... są b.ladne Azalie sama je kupiłlam. A propo rzeżuchy wykielkowala czekam jak urosnie i... zakwitnie. Z reszta jej liście jak urosną są smacniejsze niż kiełki
POLECAM

POLECAM
Primum non nocere