Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Witaj Agatko, nadrabiam zaległości :) Ale sobie nakupowałaś maleńkich ziarenek :) Ty wiesz co Cie teraz czeka? Wiesz na pewno?
Wiem, że wiesz :)
Ale za to jak bedziesz miała cudnie :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak miło spotkać czasem bratnią duszę. Moja lista chciejstw z Ożarowa wygląda bardzo podobnie. Tylko po szaleństwie siania i pikowania parę latek temu została mi jedna żelazna zasada: Kupować tylko nasiona do wykorzystania bezpośrednio do gruntu! :;230 :;230 :;230
Agata
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

Dokladnie..
Ja tez rok temu nasadzilam sie,napikowalam,narobilam sie jak nie wiem,a pozniej i tak albo slimaki mi zezarly,albo padlo nie wiadomko z jakiego powodu.
Pozniej wzielam sie za kupowanie sadzonek i pieknie mialam.
W tym roku z kwiatkami z nasionkami sie nie bawie,cebulowe juz zaczynaja kwitnac,a pozniej będę kupowac gotowe sadzonki :)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko, widząc Twoje nasienne zakupy, zamurowało mnie...ja też szaleje czasem z siewem, ale Ty?! ...jak to się mówi..."łooo matko i córko..." ;:224 :;230
Będzie się działo u Ciebie, jak to wszystko powschodzi a potem jak zacznie kwitnąć w ogrodzie ;:138
Co do szałwii, to powabna co prawda jednoroczna, ale mojej mamie pięknie się rozsiewała, zobaczymy więc co będzie u mnie w tym roku. Omączona z kolei ponoć się nie rozsiewa, co do tej szkarłatnej (cudna jest, chyba muszę się wybrać do ogrodniczego... ;:224 ) to nie wiem.
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj, Agatko, torebeczek rzeczywiście masz zatrzęsienie :) Tak czy owok jest to świetna zabawa i zajęcie na tą porę roku, bo mamy w domu namiastkę ogrodu i namiastkę uprawy roślin. O opłacalności nie wspomnę, bo to oczywiste.
Kiedyś dużo siałam, choć nie w takiej skali jak ty. Potem to rzuciałam. A teraz znowu się bawię. Agatko zauważyłam u ciebie ODĘTKĘ. Uważaj z nią, bo choć piękna, to straszliwie rozrasta się rozłogami, z czasem kładąc się na ziemi, co już nie wygląda tak fajnie.
Ja w tym roku w końcu ją wypleniłam z wielkim trudem, bo najmniejszy kawałek korzonka zaraz się rozrastał, wchodząc na przykład w środek kęp liliowców.
Ale to tylko tak mówię, bo jeśli masz dla niej duże osobne miejsce, to może sobie rosnąć, nikomu nie szkodząc.

Szałwia powabna jest śliczna, ma delikatne kwiatki jak motylki. Szkoda, że jednoroczna.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Odetka mnie osobiscie sie tez bardzo podoba i dostalam od Ewci ale z mocnym zaznaczeniem "sadz w doniczce" :wink:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Zaczęłam się bać tego siania po Waszych komentarzach Obrazek :;230

Ewo, wydawało mi się, że wiem, ale teraz nie jestem taka pewna ;)
Agatko, nie wiem, do jakich wniosków dojdę za kilka miesięcy. Swoją drogą... czy to nie Ty pisałaś, że TO lubisz (oparłam się pokusie i nie kupiłam ;))?
Izka, ja mam albo "mam mieć" "trochę" rabat, to są setki kwiatków, budżet by nie wytrzymał. Jak pisze Ewa - coś na pewno urośnie ;) :lol:
Małgosiu, jeśli będzie choć trochę tak klimatycznie jak u Ciebie to będę zadowolona, wiesz, że lubię Twoje kwiatki :).
Co do tej szałwii szkarłatnej to PNOS ma przecież firmowe centrum ogrodnicze koło Okęcia ;)
Wandziu, lubię doglądać kiełkujących roślinek,; masz rację z tą namiastką ogrodu - w sezonie chodzimy i codziennie oglądamy jak się zmienia ogród, a tu codziennie oglądamy co wykiełkowało ;:108 .
Jednoroczność to wada wielu pięknych roślin :lol:
Jule, będę uważać na odętkę, paproci już się pozbywałam z rabaty (z tego samego powodu w donicy mam tojeść orszelinową :roll: ).
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
cykada
50p
50p
Od: 18 lut 2011, o 13:40
Kontakt:

Post »

Imponująca kolekcja nasion. :wit
też mam zamiar zaszaleć tylko gdzie ja to wszystko upchnę.
w poniedziałek kupię ziemię ,bo ślubny coś ściemnił ,żę sklep zamknięty był wczoraj.
Mam trochę nasionek cyni ,gazani i jezcze jakis kwiotków .
To będzie mój pierwszy raz z siewem kwiatów tą metodą.
za to pomidory i papryka w tamtym roku się udały dzięki poradom forumków i Kozulki.
Wolę sama pikować niż wydawać kasę na jednoroczne gotowe sadzonki.
Dom z dzieciństwa
Pozdrawiam Monika:)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Szałwia powabna wysiewa się regularnie :D Natomiast nie warto wysiewać cynii czy gazanii, wyciągną się i prawdopodobnie zmarnują.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Witaj, Moniko :wit
Ja też nie do końca wiem, gdzie podzieję te wszystkie skrzynki z zasiewami ale martwić się będę za miesiąc, bo dopiero wtedy zaczynam :lol:
ewamaj66 pisze:nie warto wysiewać cynii czy gazanii, wyciągną się i prawdopodobnie zmarnują
Ewo, radzisz Monice nie siać w ogóle czy zaczekać do marca? Wyobraź sobie, że ja ani cynii ani gazanii nie kupiłam, cud jakiś :;230 .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Agata brawo!
Ja też zakupiłam pierwsze jednoroczne. Ale dużo nie kupuję , bo i tak nie mam gdzie siać. Cynie mam różne, bo je bardzo lubię, ślazówkę i jeszcze maczek kalifornijski muszę nabyć! Na pewno ci się uda!
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Francesca pisze: Agatko, nie wiem, do jakich wniosków dojdę za kilka miesięcy. Swoją drogą... czy to nie Ty pisałaś, że TO lubisz (oparłam się pokusie i nie kupiłam ;))?
Jasne, że mi się podoba. A że zmarnuję za każdym razem to już inna para kaloszy :;230
Za to TO jest zupełnie bezproblemowe - wysiać i zapomnieć :)
Agata
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

ewamaj66 pisze:Szałwia powabna wysiewa się regularnie :D Natomiast nie warto wysiewać cynii czy gazanii, wyciągną się i prawdopodobnie zmarnują.
Jeśli chodzi o cynie to zdecydowanie poczekać ale z gazanią bym się nie zgodziła posiana wcześniej ładniej się rozkrzewi i szybciej zakwitnie (to takie moje małe doświadczenia zeszłoroczne ;:108 )ale każdy robi jak uważa :wink:
Ja już posiałam szałwię błyszczącą, koleusy blumego, lobelię, werbenę a i floksy drumonda część już łanie jest na wierzchu :heja
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Oczywiście chodziło mi o termin-teraz nie, tylko w marcu :D Bożena, wcześniej to jednak nie w styczniu :D Sama zwykle siałam gazanię w marcu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Wcześniej w ogrodniczym kupiłam jeszcze taką; zwróćcie uwagę co jest napisane na górze opakowania a co stempelkiem na dole :evil:
Obrazek[/quote]
Agata ja dokładnie z tej samej torebeczki nasion (ten sam producent) szałwi wychodowałam taką oto w zeszłym roku

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zresztą większość nasion tego producenta za chiny nie wyrosły i nie były podobne do tych co na opakowaniu ;:224
Ciekawe co u Ciebie z tych nasion wykiełkuje, może znajdzie się nasionko cudeńka jak u mnie, zapomniałam jak się nazywa ale wykopałam na jesień i w domu mam piękną roślinkę doniczkową
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”