Grażynko to prawda polnych kamieni u mnie pod dostatkiem, wybieram co ciekawsze ale też takie z murów starych kamiennych budynków wtedy kamienie są łupane i ciekawiej wyglądają w ogrodzie. A balkonu jest możliwość szerszego ujęcia ogrodu. Mojego świerka Hopsii nie nazywałem pokraką, tylko w jednym forumowym ogrodzie było takie okreslenie tej odmiany na szczęście i tamtejsze brzydkie kaczątko wypiękniało

.
Igor bo hortensje bukietowe to jest to co powinno zdobić każdy ogród poźnym latem i jesienią a odmian z roku na rok przybywa

.
A trawa pamapasowa to mój tegoroczny sukces, wbrew opiniom o ograniczeniach jakie niesie ze sobą uprawa w donicy moja ma się swietnie i za tydzień lub dwa pokaże swe piękno w całej okazałości
Dawid to chyba najefektowniejsza z traw u mnie jednak będzie to roślina zimowana w pomieszczeniu. Chłodna i widna piwnica zapewni sukces, bo jest to roślina zimozielona i nie można jej całkowicie zasuszyć czy trzymać bez dostępu światła.
Geniu hortensja o którą pytasz to Phantom, dostępna była w szkółce
Adam może i były takie fotki ale nie w tym roku, póki co brak jeszcze balustrady więc się zbytnio nie wychylam

A zachowanie pierisa to myślałem że to z Twojego nakazu

Czerwone listki jeszcze podrosły i wygląda super.
Małgosiu bardzo dziękuję za miłe słowa

ale chciałbym aby to troszkę inaczej i lepiej wyglądąło.
Adam dzięki

ale o to to właściciele pobliskiej szkółki to nie muszą się martwić.
Leszek dzięki kanna jak kanna do tego trochę się przypala.
Jolu u mnie to jest trawa przechowywana od późnej jesieni do wczesnej wiosny w piwnicy przy okienku, całą zimę utrzymuje zielone liście oczywiście przycięte do polowy, w zimie podlewam bardzo mało jakies 3-4 razyjak juz ziemia jest wyraźnie sucha ,a teraz rośnie w 90 litrowym naczyniu i co kilka dni dostaje wiadro wody, całe lato było trochę schowana za niskim jałowcem aby ta donica nie nagrzewała się za mocno a teraz wystawiona i widoczne miejsce bo juz niedługo będzie jej pięć minut

Wczoraj na ZTŻ widziałem kilka iglakowych szkółek, niestety trochę daleko ale tych maluszków mam dopiero kilka a na liście już kilkadziesiąt
Na trawie pampasowej juz z daleka zaczynają byc widoczne początki kwiatostanów
i z każdym dniem widac więcej

fajnie gdy jednocześnie w ogrodzie kwitnie irys i liliowiec
No i pamiątka z wystawy ZTŻ , tegoroczna nowość na rynku hortensja drzewiasta (znaczy z tych co popularna Annabell) tylko w różowym kolorze