Wszystko robiłam jak należy - pestki wciskałam głęboko w ziemię - specjalnie patykiem wciskałam żeby siedziały głęboko i nie kusiły szkodnika, nawet obsiany teren wygładziłam i wydeptałam.. dziś przyjeżdżam a tam doły pokopane na 5-10 cm. W zeszłym roku tego nie było.. dziś dosiałam więcej i głębiej ale nie wiem czy znowu się nie powtórzy sytuacja.. Chyba wykiełkuję słonecznik u siebie i zasadzę jak już będzie miał listki, sama nie wiem co tu zrobić
Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
Re: Słonecznik - uprawa
Ja posiałam w zeszły weekend też wzdłuż płotu w 2 rzędach.. Przyjechałam dziś a tam łupiny się walają.. podejrzewam wronę bo jedna cały czas u mnie na działce urzęduje.
Wszystko robiłam jak należy - pestki wciskałam głęboko w ziemię - specjalnie patykiem wciskałam żeby siedziały głęboko i nie kusiły szkodnika, nawet obsiany teren wygładziłam i wydeptałam.. dziś przyjeżdżam a tam doły pokopane na 5-10 cm. W zeszłym roku tego nie było.. dziś dosiałam więcej i głębiej ale nie wiem czy znowu się nie powtórzy sytuacja.. Chyba wykiełkuję słonecznik u siebie i zasadzę jak już będzie miał listki, sama nie wiem co tu zrobić
czy u was też się to zdarza?
Ja przed ptakami osłoniłam pasem włókniny.
Kilka posiałem przed weekendem. Dziś spróbuję wsadzić resztę ale cały czas szukam miejsca gdzie je wsadzić.
Ciekaw jestem jak wysoka będzie ta Sunzilla.
Ciekaw jestem jak wysoka będzie ta Sunzilla.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja planuje wysadzić w weekend. Oby tylko pogoda sprzyjała, bo sadzonki już spore. 
Z nasion sianych od razu na miejsce stałe rosną silniejsze rośliny. Nigdy nie pikowałem słoneczników. Przecież one i tak dojrzeją to nie widzę sensu siania do pojemników.
- BobejGS

- Kontakt:
Nie mam przygotowanego miejdca dla nich, a mają urosnąć wielkie.
Więc by nie tracić czasu, przygotowałem rozsade. A tak, żeby siać słoneczniki ot tak sobie, to się nie bawie.
No wiem że ty tylko giganty
. W tamtym roku miałem już jednego wielkiego - mierzył około 4 m Scy... Wielki ale nasiona małe.
- BobejGS

- Kontakt:
Tak, bo Skycraper jest pokroju ozdobnego. 
A Sunzilla jest jadalny?
- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Hmmm, zależy od klimatuPomidek pisze:Z nasion sianych od razu na miejsce stałe rosną silniejsze rośliny. Nigdy nie pikowałem słoneczników. Przecież one i tak dojrzeją to nie widzę sensu siania do pojemników.
Błażej, pokażesz swoje? Mam pierwszy raz Sunzillę i nie wiem czy mi za bardzo nie wybiegły i czy nie siać jeszcze raz
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- BobejGS

- Kontakt:
Jak tylko wrócę do domu, to zrobię im zdjęcie i wstawię. 
Powiem tylko, że jest diametralna różnica, pomiędzy tymi wysadzonymi, a przesadzonymi do większych donic.
Powiem tylko, że jest diametralna różnica, pomiędzy tymi wysadzonymi, a przesadzonymi do większych donic.
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- annodomini

- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj wysiałem Sunzillę, 8 nasion w różnych częściach ogrodu. W miejscach pielonych, nie pielonych, mokrych, suchych, mniej i bardziej słonecznych. Zobaczę, które miejsce będzie najbardziej pasowało. Jak ptaki nie znajdą nasion...
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Jak masz tylko 8 sztuk, to może nakryj butelkami z odciętym dnem, aż troszkę podrosną. Ja tak zrobiłam, bo mi szkoda każdej sztuki, a ptaków buszujących w ogrodzie mam zatrzęsienie. Niech lepiej szukają szkodników i je wyjadają