Mój ogród przy lesie cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.3

Post »

Dzięki za info o Białej Damie ,oby nie straszyła po nocach .Życzę sukcesu z macierzanką,ona lubi głaskanie :;230 ,lubię ten zapach ,to ja głaszczę. Łagodniejszy od cytrynowej i tymiankowej .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś tak spokojnie spaceruję po Twoim ogródku i jest jedno zdjęcie, które mnie aż ... no nie wiem - wzruszyło - swoim pięknem. Jaka tu wyobraźnia, najpierw musiało urosnąć tło, długo to trwało, potem powstały rabaty, wkomponowano ławeczkę, zresztą może było odwrotnie, nieważne. W tych drzewach aż chce się szukać drzwi do zaczarowanego ogrodu :wink: Przepiękne zdjęcie. Obrazek
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aleksandrze dziękuję.
,,Biała Dama ,, nie straszy, :D wręcz przeciwnie, jest takim dobrym duszkiem ogrodu.
Macierzanę mam jeszcze taką wysoką, bardziej pachnącą, rośnie na skalniaku i jest strasznie ekspansywna, co roku muszę jej dużo wyrzucać, wychodzą klącza nawet spod kamieni. :)

Mambo dziękuję za miłe słowa.
Napiszę Ci jak to było po kolei. Najpierw powstała rabata, widoczna na pierwszym planie, 11 lat temu, oczywiście pierwotnie inaczej trochę wyglądała.
Tam, gdzie te duże drzewa, stała stodoła, którą rozebraliśmy, powstała otwarta przestrzeń, odsłaniająca widok na warzywniak i na truskawki. Trzeba było to szybko zasłonić, wiec posadziliśmy żywopłot składający się głównie z 2 odmian świdośliwy, aroni i jagody kamczackiej, a przed nim szybko rosnące sosny pospolite i modrzewie, ta część powstała 9 lat temu, w wolną przestrzeń mąż wmontował pergolę- kratownicę, przy której z 3. stron rośnie 4 odmiany wiciokrzewów, które niestety zaczęły mi chorować, chyba za kwaśna gleba.
W tą pergolę obsadził ławko- huśtawkę. Na terenie tej leśnej rabaty nic więcej nie urośnie, tylko jagody brusznice i całe łany leśnych poziomek samosiejek, były maślaki, ale od 2. lat się nie pokazują. Tak powstała leśna rabata.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Podpisuję się pod Mambą. :D Widzę, że sporo motyli odwiedza twój ogród. U mnie w tym roku prawie wcale ich nie ma, a też mam rozchodniki. W zeszłym roku przylatywało ich więcej.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Pięknie opisałaś powstanie rabaty ;:108 uwielbiam takie zakątki gdzie można posiedzieć w spokoju :P Cudownie wyglądają rojniki o tej porze ;:138 w tle zauważyłam coś co kwitnie na biało, czy to też rojnik :?:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tajeczko, co za piękne widoki! Oszołomiła mnie ilość roślin które zaprezentowałaś w ostatnim czasie - sporo miałam do nadrobienia.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tajeczko wspaniale kwitną Ci rozchodniczki, one tak cudownie kolorują jesienne ogrody :D Te roje motyli na nich są wspaniałe :D
Zimowity masz piękne, i tak dużo odmian :D
Cudownie, że udała Ci sie piękna słoneczna pogoda, w czasie kiedy byłaś w ogródku. Mogłaś wykonać wszystkie zaplanowane prace, a i grzybków nazbierałaś- super :D
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Tajeczko witaj .Bardzo ciekawie opisałaś powstanie tej rabaty.Ja myślałam tak jak Mamba ze pierwsze były drzewa i krzewy i to one stworzyły tło a u Ciebie odwrotnie a wyszło super.Ja w tym roku kupiłam jedna cebulkę zimowitów i mam 4 kwiatki strasznie się cieszę bo bym chciała taką wesołą plamkę z nich jak u Ciebie.W przyszłym roku dokupię towarzystwo do tej cebulki.Ja jednak zrobiłam błąd i wsadziłam ja pod forsycję tam gdzie chcę na wiosnę rabateczkę krokusową i chyba mają za dużo cienia.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu- [Iza] dziękuje za odwiedziny.
Motyli u mnie w tym roku zatrzęsienie, więcej jak w ubiegłym, nieraz nawet 20 na jednej bylinie, ale trochę są płochliwe, gdy robię zdjęcie zostają te odważniejsze. :)

Aniu- Anna11 witaj. :wit
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Te białe byliny, to są jeżówki. :)

Aniu- Zielona Ania witaj po przerwie. :wit
Dziękuję za odwiedziny.
Pozdrawiam serdecznie. :)

Agniesiu- Agness pogodę w niedzielę mieliśmy wspaniałą, aż żal było odjeżdżać.
Nie wiem dlaczego pełne zimowity nie wyrosły mi w tym roku, może jeszcze się pojawią, gdyż nawet te zwykłe w jednym miejscu dopiero się gramolą. :)

Gosiu- Gosia 07 dziękuję.
Zimowity wolą chyba pełne słońce, wtedy szybciej zakwitają, moje pod dereniem kwiecistym , w cieniu, gdyż krzew się rozrósł, a nie chciało mi się przesadzić zmieniły kolor na biały, później pokażę zdjęcie.
Jeśli Twoje zimowity rosną nie pod samą forsycją, to może nie przesadzaj, a krokusy posadź przed nimi. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tereniu pełne zimowity może jeszcze się pokażą , u mnie pojedyncze już kwitną, a pełne dopiero w pąkach, tak, że one faktycznie sa troszkę późniejsze.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu- Agness dziękuję, więc mam jeszcze nadzieję. ;:196
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Turzyca Morowii Variegata
Obrazek

Obrazek
Pałka Minima
Obrazek
Karmnik Ościsty nad oczkiem
Obrazek
,,Białe,, zimowity, które zbielały pod dereniem kwiecistym. :)
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Przecież jest dopiero połowa września, nie sądzicie że to dość wcześnie jak na zimowity. :?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu także uważam, że stanowczo za wcześnie, przecież jeszcze trwa lato. :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, jeśli nikt nie jest zainteresowany ostatnimi zdjęciami, to może świeczniczka? :D
,,Świeżutkie,, zdjęcie, z niedzieli :;230

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”