Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie! Nareszcie trochę odpoczynku po betonowaniu. Ale zaraz będę mógł wyskoczyć do ogrodu, bo tylko z rana byłem na chwilkę. Wysadzam z doniczek, co się da do gruntu, by rośliny się ukorzeniły przed zimą. Zawsze to łatwiej zniosą ją niż zadołowane. Wczoraj posadziłem rdest Auberta, bez Meyera i runiankę japońską 'Variegata' a dziś do ziemi poszła rutewka. Już zbyt długo kisiły się w doniczkach :)

Moniko, dobrze, że pytasz teraz o tego kwiatka, bo jeszcze do niedawna błędnie go nazywałem. Myślałem, że to komelina a to trzykrotka - tradescentia sylvestris. Jednoroczna ale sama Ci się rozsieje.

Maju, u mnie jeszcze lato :D I to nie piszę tak przekornie ale patrząc na mój ogród pełen kwiatów. Niektóre dopiero teraz zaczynają kwitnąć, bo były później sadzone czy siane.
A że jesień za pasem - przyjmuję to ze spokojem, bo taka kolej rzeczy. Na szczęście jest piękna słoneczna pogoda.

Gabrysiu, te dziewanny to moje tegoroczne odkrycie i bardzo się z nich cieszę. Kwitną już w dwóch kolorach - kremowym i fioletowym. Ciekawe, czy jeszcze jakiś kolor się pojawi :?: O krokusach jesiennych muszę doczytać, bo może tak palnąłem bez sensu :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku krokus piękny, zaciekawił mnie, ponieważ kupiłam 1 opakowanie 10 szt krokusów jesiennych, mam je dwa lata i jeszcze nie kwitły ani wiosną ani jesienią, mają tylko listki, pewnie trafił mi się jakiś wybrakowany towar. Bardzo ładne zdjęcie z dzwonkiem, piękna roślinka a kolor fantastyczny, mój ulubiony.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Irenko :!: A ja do końca nie wiem, czy mam krokusy czy zimowity, ale ważne, że kwitną :)
Dzwonki cieszą teraz oczy, bo kwitną po raz drugi ale w takim kolorze mam tylko ten. Równie głęboki kolor ma teraz dziewanna fioletowa i tojad.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja - przyznam się bez bicia - jakoś nie przepadam za zimowitami.
I nawet nie wiem, dlaczego. :oops:

Jacku - taras z kaflami całkiem nieźle Ci wyszedł.
Moje kafle, brązowe, są złożone na kupkę i czekają na swój czas.
Ale nie ma ich tak dużo.

Pisałeś, że u Ciebie nie ma zakątków. A kilka Twoich zdjęć zupełnie jednak
temu przeczy. :wink: Cieszę się, że już trochę perspektywy nadaje się
do pokazania. ;:333

Gratuluję serducha! :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku !
Proszę Cię cyknij fotkę fioletowej dziewannie, jestem strasznie ciekawa !
Pozdrówki. :) :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może dziś uda mi się wkleić parę zdjęć, bo próbuję od kilku dni :?
galtonia wytworzyła cebulkę potomną i stąd to kwitnienie
Obrazek
liriope od Gabrysi zaraz po posadzeniu zakwitło
Obrazek
sadziec purpurowy pomimo iż mały, też kwitnie; wraz z wiekiem kwiaty u sadźca są coraz okazalsze
Obrazek
od nachyłków jest teraz bardzo kolorowo; tu nachyłek okółkowy
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Pelagio! Postaram się jutro jakieś nowe zdjęcia porobić, ale czy uda mi się wstawić - nie obiecuję. Dziś wyjątkowo udało mi się wstawić zdjęcia.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne masz jeszcze lato w ogrodzie! Nawiązując do dyskusji o zimowitach to ja również nie jestem ich fanką. fajnie jak kwitną jesienią, ale te ich "liściory" latem są wkurzające i trudne do skomponowania na rabacie. U mnie zaczynają kwitnąć niektóre przetaczniki od Ciebie :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienka pisze:A ja - przyznam się bez bicia - jakoś nie przepadam za zimowitami.
I nawet nie wiem, dlaczego. :oops:

Jacku - taras z kaflami całkiem nieźle Ci wyszedł.
Moje kafle, brązowe, są złożone na kupkę i czekają na swój czas.
Ale nie ma ich tak dużo.

Pisałeś, że u Ciebie nie ma zakątków. A kilka Twoich zdjęć zupełnie jednak
temu przeczy. :wink: Cieszę się, że już trochę perspektywy nadaje się
do pokazania. ;:333

Gratuluję serducha! :D
Witaj Jadziu :!: Dzięki, kafle płynnie połączyły tarasik i trawnik i można po nich chodzić. Pozostałe tworzą ścieżkę, którą robiłem w ub. roku.
Mój ogród właściwy jest jedną płaszczyzną więc nie ma w nim zakątków, a wysokie akcenty czyli drzewa są tylko na obrzeżach. Jedynie wokół domu poza ogrodem są zaułki i powoli je zagospodarowuję.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza-Tu.ja, cieszę się, że przetaczniki ruszyły. U mnie też pojedynczo ale jeszcze kwitną. I to nawet goryczkowaty, czyli wiosenny zakwitł :shock:
Co do zimowitów, to ja akurat lubię ich liście, bo zasłaniają gołą jeszcze ziemię wiosną i tworzą wyrazistą plamę. Wszystkie liście cebulowych, które się kładą po prostu związuję recepturką w snopek i nie przeszkadzają :) Moja znajoma ma jeszcze ciekawszy sposób - zaplata je w warkocz :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku ,a mnie ani liście ani kwiaty zimowitów nie przeszkadzają ,wręcz je uwielbiam ,nigdy nie mogę doczekać się kwitnienia .
A liście też są piękne ,dopiero pod koniec żółkną wtedy je po prosty wycinam sekatorem ,tak samo robie z innymi cebulowymi , mam przy tym dużo pracy , bo mam je wszędzie po całym ogrodzie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu! Trzeba sobie jakoś radzić, by cały czas było ładnie ale i roślinom było dobrze. W starym ogrodzie są duże kępy narcyzów i gdybym im nie związał liści to przez miesiąc albo i dłużej miałbym zupełny nieład na rabacie.
W sprawie zimowitów mam takie samo zdanie jak Ty :)
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Sadziec purpurowy :roll: Muszę go w końcu kupić, bo już od dwóch lat o tym myślę :D
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacku niesamowite są te Twoje roślinki... kwitną cały czas nawet te teoretycznie wiosenne :)
i podziwiam że masz czas na ogród, pracę, remont... czy Ty w ogóle spisz ? :?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :!: Zdjęć porobiłem dziś sporo ale co z tego, jak nie mogę ich wkleić z powodu zbyt wolnego internetu :?
Nareszcie udało mi się dziś dokończyć rabatkę żurawkową i posadzić rośliny. Każda dostała też znacznik, choć niewiele znam z odmiany, bo wszystkie to podarunki. Nie jestem żurawkomaniakiem więc ich nie kupuję a i tak ich przybywa. Doliczyłem się 11 odmian.

Agnieś, nie zwlekaj z kupnem sadźca, bo on dopiero po paru latach pokazuje całe swe piękno. W starym ogrodzie rośnie od trzech lat i co roku ma większe kwiatostany.

Alu, no lekko nie jest, jednak staram się zorganizować optymalnie czas. Ale inni, mając rodziny też nie mają łatwiej z czasem :)
Wiosenne rośliny kwitnące teraz są rozbrajające. Kwitnie właśnie przetacznik goryczkowaty i floks szydlasty.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”