Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- kanclerz
- 500p

- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Ja wyleczyłem czereśnie herbatką HT ,oprysk trzykrotny w tamtym roku
,a miałem ostra infekcję w 2013 
-
SylwesterK6
- 200p

- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć. Co roku od 3 lat bodajże mam problem z mszycą na wiśniach. Przeważnie pojawiają się zaraz po pojawieniu liści. Czym pryskać i w jakim okresie? Czy zapobiegać wcześniej jakimś środkiem czy dopiero po pojawieniu się mszycy?
Mam tę moc - Sylwek
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Większość zoocydów jest dopuszczona do zwalczania mszyc, ale myślę że najpopularniejsze dla działkowców są: Mospilan, Actara, Karate Zeon i Calypso. Opryski wykonywać najlepiej wieczorem, podczas bezwietrznej i bezdeszczowej pogody oraz przynajmniej parę godzin przed deszczem. Czyli ogólnie wieczorem w ładny dzień.SylwesterK6 pisze:Czym pryskać i w jakim okresie?
Szkodniki to nie grzyb i nie da się zapobiec ich występowaniu, no chyba żeby codziennie pryskać to wtedy by się nie zadomowiły. Od szkodników pryska się po zauważeniu ich występowania (mszyce na czubkach jednorocznych, niezdrewniałych pędach, skręcają się liście).SylwesterK6 pisze:Czy zapobiegać wcześniej jakimś środkiem czy dopiero po pojawieniu się mszycy?
Pozdrawiam Paweł
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te trzy są najlepsze ze względu na selektywnośc i długi czas działania- krążą z sokami w roślinie nawet do sześciu tygodni. Actara ma najdłuższą karencję, tak że uważaj na wczesne odmiany. Od Calypso masz praktycznie 3-4 tygodnie spokoju.pawelp1320 pisze: Mospilan, Actara, Calypso
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mszyce wylęgają się z jaj zimowych.Co roku stosuję środek olejowy Promanal 60EC. Pryskam tuż przed nabrzmiewaniem pąków,zanim larwy się wylęgną.Zawarty w oprysku olej odcina tlen i rozwijające się zarodki obumierają.Oprócz mszyc giną również inne szkodniki zimujące w formie jaj.Dzięki temu pierwsze opryski chemią można pominąć. http://poradnikogrodniczy.pl/ekologiczn ... cowych.php
- kanclerz
- 500p

Meszka na czereśni ,na każdym nabrzmiałym pąku z 30 meszek,a jak u was?
- pawelp1320

- kanclerz
- 500p

Mszyce.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, o 07:59 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
-
kaLo

Meszki mają skrzydełka.Mszyce,jak na razie nie.
- pawelp1320

Możesz opryskać, chociaż ja bym pewnie jeszcze poczekał aż wszystkie mszyce wyjdą na powierzchnię i osadzą się na pąkach.
Pozdrawiam Paweł
- kanclerz
- 500p

Od razu poszedł mospilan,mechy powyciągały nogi prawie od razu 
-
kaLo

Temperatury są niskie,więc można by z powodzeniem użyć pyretroidów. Patriot 100 EC jest zarejestrowany do zwalczania mszyc na wiśni i czereśni. Mospilan i inne nikotynowe zostawić ,jak temperatury będą powyżej 20 st.
- kanclerz
- 500p

No ale mam przynajmniej 3 tygodnie spokoju od tego dziadostwa

Witam,
mam od roku 5 czereśni i od 1,5 roku 6 jabłoni (każde drzewko inna odmiana). W zeszłym roku wszystkie chorowały i prawie wcale nie było liści-brązowiały i usychały. W tym roku wszystkie pięknie wypuściły liście i niektóre mają nawet po kilka kwiatków ale niestety coś zaczyna się z nimi dziać. Przesyłam zdjęcia liści czereśni Vega i jabłonki Fantazja.Na liściach zauważyłam zielone gąsienice w zwiniętych liściach jabłonki , a czereśnia ma jakby zwiędnięte liście w porównaniu z innymi drzewkami. Dopiero zaczynam bawić się w ogrodnika i szukając w internecie próbowałam zdiagnozować przyczynę,ale nie mogę dokładnie określić co to jest. Chciałabym mieć sad, a właściwie ...sadek ekologiczny , bez chemii, ale nie wiem czy się uda. Drzewka rosną na wilgotnej glebie, może jest to przyczyna chorób..?Może ktoś pomoże mi w diagnozie.

mam od roku 5 czereśni i od 1,5 roku 6 jabłoni (każde drzewko inna odmiana). W zeszłym roku wszystkie chorowały i prawie wcale nie było liści-brązowiały i usychały. W tym roku wszystkie pięknie wypuściły liście i niektóre mają nawet po kilka kwiatków ale niestety coś zaczyna się z nimi dziać. Przesyłam zdjęcia liści czereśni Vega i jabłonki Fantazja.Na liściach zauważyłam zielone gąsienice w zwiniętych liściach jabłonki , a czereśnia ma jakby zwiędnięte liście w porównaniu z innymi drzewkami. Dopiero zaczynam bawić się w ogrodnika i szukając w internecie próbowałam zdiagnozować przyczynę,ale nie mogę dokładnie określić co to jest. Chciałabym mieć sad, a właściwie ...sadek ekologiczny , bez chemii, ale nie wiem czy się uda. Drzewka rosną na wilgotnej glebie, może jest to przyczyna chorób..?Może ktoś pomoże mi w diagnozie.

Jesienią posadziłam kilka czereśni na Giseli.Teraz zauważyłam,że listki są posklejane a nawet się lepią.Na drzewkach jest po kilka kwiatów.Czy mogę popryskać Calypso??
Pozdrawiam Ewa