Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?

Post »

Tak, to świetny pomysł larix!
Podzielę ją wtedy bardziej - każdy gatunek będzie w osobnym poście i będzie można dodać więcej niż jedno zdjęcie dla taksonu wtedy, żeby identyfikacja była możliwie łatwa i pewna ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Od: 20 maja 2010, o 12:50
Kontakt:

Post »

piterek pisze:(...) będzie można dodać więcej niż jedno zdjęcie dla taksonu wtedy, żeby identyfikacja była możliwie łatwa i pewna ;:108
No właśnie, zastanawiałam się czemu nie dodajesz więcej zdjęć do jednego taksonu, przecież na forum przewijały się lepsze ujęcia :)
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

mist - a czy ja się nazywam google.bot? :wink:
Robię to w wolnym czasie i na razie chciałem uporządkować wszystkie odmiany z wątku. A, że jest tu spory miszmasz to wcale niełatwo to zrobić :wink:
Do tego nie wrzucę do 57 taksonów na literę 'P' po 3 zdjęcia bo się to wszystko będzie ładować bardzo długooo.
Dlatego też stwierdziłem, że w przyszłości podzielę to na zasadzie 1 post - 1 gatunek :wit
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mist pisze:A nie widzisz, że listki z pędu głównego są uderzająco podobne ? Tak samo podwijają się w spód ...
Widzę, podobieństwo rzeczywiście jest bardzo duże. Zresztą oba gatunki są do siebie podobne. Ale tez jest kilka różnic. Dlatego uważam, że warto pokazywać na zdjęciach to co charakteryzuje dany gatunek. Kiedyś miałem problemy z rozróżnieniem Asplenium trichomanes od Asplenium viride. Teraz wydaje mi się to proste bo nauczyłem się zauważać te szczegóły, które różnią te paprocie.
Już zamieszczałem te zdjęcie ale raz jeszcze dla przypomnienia. Sorry za jakość ale robiłem je aparatem w telefonie :wink:

Obrazek

Obrazek
majek68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sty 2011, o 12:51

Post »

Jeśli chodzi o bazę paproci, to jest w niej błąd. Mam na myśli fotografię odmiany Philitis scolopendrium Spirale - jest błędna. Jest to odmiana P. s. Undulata.
Nastąpiła tez zmiana w kwestii nazewnictwa. Szkółki nie piszą już Philitis, lecz Asplenium scolopendrium.

P.S. Przepraszam za słabą jakość moich zdjęć, robiłem je swoim najciekawszym (według mnie) okazom i na własny użytek. Nie myślałem o publikacji ;)
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Obrazek
Dryopteris lepidopoda
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

Jean pisze:Zawsze zakładałem, że pewne ustalenia w oznaczeniach będą dyskutowane i bardzo dobrze.
Uwielbiam rozwodzić się na temat ogonków liściowych, łusek i zawijek ;)
Tylko mam obawy czy aby to dobre miejsce na spory, ten wątek "kto jakie ma" :roll:

A może powiecie mi co ja kupiłam w tym sezonie w OBI :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Serdecznie Miłka
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

Jakby było Wam za mało zbliżeń, to mam jeszcze takie :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ps.: Czy też macie problem z wybraniem jednego, dwu zdjęć do wątku :oops:
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

mist , niestety OBI robi się coraz bardziej tajemnicze jeżeli chodzi o opisy roślin.Kiedyś na doniczkach był podpis 'Paprocie w odmianach',w zeszłym roku widziałem 'Byliny w odmianach',na ten pewnie planują 'Rośliny w odmianach'.
A tak poważniej to wiem ,ze szkółka która dostarcza te paprocie,dodaje nazwy odmian...ale jedną plakietkę na jeden gatunek z dostawy.Kiedyś taką znalazłem.Chyba bardzo cenna...,bo opis był ręczny :)...ale dla Obi ważniejsza jest np.informacja o wielkości doniczki.To sugeruje im jaką cenę przywalić :wink:
A co do Twojej odmiany to stawiam na jakiegoś Dryopterisa...ale głowy nie dam :)
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

TomekMr pisze:A co do Twojej odmiany to stawiam na jakiegoś Dryopterisa...ale głowy nie dam :)
Mnie też wygląda na Dryopterisa ... i na tym koniec ;:153
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

mist pisze: Tylko mam obawy czy aby to dobre miejsce na spory, ten wątek "kto jakie ma" :roll:
Nie chodzi tu o spory a pokazanie co kto ma a czasem upewnienie się czy weryfikację. No bo, gdy np. pokażę źle oznaczoną przez sprzedawce paproć mogę liczyć na pomoc w ustaleniu nazwy. Gdyby ściśle trzymać się tematu - to wypadało by tylko pokazywać zdjęcia z podpisem.

Paprocie krajowe można oznaczać przy pomocy specjalistów na wątku Bio-forum.pl; tam właśnie upewniłem się co do Woodsia ilvensis, przy pomocy speca od paproci Dariusza Tlałki. W internetowym Atlasie roślin naczyniowych Polski, można tez zweryfikować przy pomocy szeregu doskonałych zdjęć nasze paprocie krajowe. Nie zawsze jest to jednak łatwe.

Odnośnie pokazanych zdjęć to ryzykuję: :wink: Dryopteris affinis (obecnie ten gatunek jest chyba nazwa zbiorczą).
Pozdrawiam - Jean
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jean pisze:
mist pisze: Odnośnie pokazanych zdjęć to ryzykuję: :wink: Dryopteris affinis (obecnie ten gatunek jest chyba nazwa zbiorczą).
Jedno zdjęcie paproci Dryopteris wallichiana należy do mnie.To dolne . Jest to zdjęcie mojej paproci , z mojego ogrodu.
Pozwolę sobie z Tobą nie zgodzić się, bo jest to na pewno zdjęcie tej paproci.
Paproć moja ma na pewno ogonki liściowe ciemno brązowe , z włoskami. Może zdjęcie nie jest nadzwyczajne, ale paproć jest określona właściwie .
Jest to jeszcze młoda paproć i myślę ,ze może na wiosnę pokaże lepsze jej zdjęcie.
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

Elu, ja myślę że Jean oceniał zestaw zdjęć mojej paproci. Wtrącenie o D.wallichiana już omówiliśmy :)
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Kontakt:

Post »

Jean pisze:Nie chodzi tu o spory a pokazanie co kto ma a czasem upewnienie się czy weryfikację. No bo, gdy np. pokażę źle oznaczoną przez sprzedawce paproć mogę liczyć na pomoc w ustaleniu nazwy. Gdyby ściśle trzymać się tematu - to wypadało by tylko pokazywać zdjęcia z podpisem.
W takim razie chciałabym, abyście popatrzyli na urodę jesiennej czerwonozawijkowej ;) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przeglądanie archiwów podtrzymuje mnie na duchu w obliczu ociągającej się wiosny :wink:
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mist pisze:A może powiecie mi co ja kupiłam w tym sezonie w OBI :
Mam taką samą paproć i chyba nawet z tego samego OBI :wink: Moim zdaniem mamy Dryopteris affinis 'crispa'.
Śliczne te zdjęcia czerwonozawijkowej :) Ładnie pokazujesz na zdjęciach urodę roślin w okresie w którym z pozoru nie wyglądają atrakcyjnie. Nie żałuj nam ich :wink:
jean pisze:paprocie krajowe można oznaczać przy pomocy specjalistów na wątku Bio-forum.pl; tam właśnie upewniłem się co do Woodsia ilvensis, przy pomocy speca od paproci Dariusza Tlałki.

Niebawem ma się ukazać książka Dariusza Tlałki " Paprotniki Polski". Będzie to maly atlas z kluczem do oznaczania. To dobra wiadomość bo od czasu książki Wandy Karpowicz "Paprocie" z 1969 roku nie ukazała się dobra polska monografia o tej grupie roślin.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”